Beste kniekussen (top 5)
09 december 2023 

Beste kniekussen (top 5)

Een kniekussen voor in bed kan voor enorm voor verlichting van pijn zorgen. En zo voor een goede nachtrust. Maar wat is het beste kniekussen van dit moment? Wij zochten het uit en maakte een top 5 beste kniekussens van 2024!

Beste kniekussens van 2024

Heb je geen tijd (of zin) om de complete blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van mijn Beste kniekussen top 5!

beste kniekussen

1. Best Life Kniekussen

Het eerste kniekussen uit mijn Top 5 beste kniekussens is het best life kniekussenSpeciaal ontwikkeld voor zijslapers, waarbij je knieën tegen elkaar wrijven. Wat weer zorgt voor pijn en een verkeerde slaaphouding. Het orthopedische best life kniekussen geeft ondersteuning aan je knieën, waardoor de drukverdeling wat gelijker is en je beter kunt slapen.

Wat ik zelf met name fijn vond aan dit kussen is de kwaliteit van het traag schuim. Ik las online al dat ze het traag schuim zelf ontwikkeld hebben, omdat ze niet tevreden waren over de 'traag schuim markt'. Maarja, ieder merk roept dat zij de beste kwaliteit hebben. Eerst zien, dan geloven! En in dit geval was ik het hier inderdaad mee eens.

Het traag schuim vormt zich precies naar de vorm van je knieën/benen en is heerlijk zacht. Ook de stof is goed doorlaatbaar, want ik had geen last van warmte of transpireren. Ook zit er een handige band aan vast, zodat je het kniekussen aan je benen kunt vast maken en het kussen ´s nachts niet verplaatst. Lees hier de uitgebreide Best life kniekussen review.

Kortom, ook het Best Life kniekussen vind ik één van de beste orthopedische kniekussens van 2024. Wel is bij het lezen van deze blog belangrijk om te weten dat ik zelf geen spier,- of gewrichtsklachten heb. Wat mijn reviews natuurlijk wat minder waardevol maakt dan mensen mét klachten. Maar ook de reviews van ervaren gebruikers zijn positief!

Het merk geeft zelf nog als tip om twee kniekussens te koppen, zodat je het ene kussen tussen je knieën kunt liggen en het andere kussen tussen je onderbenen. Ik heb dit geprobeerd, maar vond het niet heel comfortabel, omdat je dan echt de hele nacht stil moet liggen.

Voordelen kussen

✔ Vormt zich naar je lichaam
✔ Materiaal hoes: bamboe
✔ Materiaal inhoud: BL Comfort-Foam traagschuim
✔ Wasbare hoes
✔ Ademend materiaal
✔ Afmeting: 25 x 23 x 13
✔ 2 jaar garantie en 30 nachten proefslapen
✔ Inclusief gratis e-book

Nadelen kussen

✖ Geen

beste orthopedische kniekussen

2. Lifetec Premium Kniekussen

Het ander goed kniekussen uit mijn top 5 beste kniekussens is het LifeTec premium ergo knee kussenOok hierbij gaat het weer om een kniekussen dat gemaakt is van traagschuim. Het kussen heeft een ademende stof en voelt lekker zacht aan. 

Verder schrijft het merk dat ze gebruik hebben gemaakt van een cooling air technologie door gebruik te maken van een luchtig gaasje. Dit zou ervoor zorgen dat het kussen de warmteopbouw tussen je benen reduceert, waardoor je minder last hebt van hitte en minder snel transpireert.

Dit effect wordt nog extra versterkt door het open midden, waardoor warmte makkelijker kan ontsnappen. Ik moet zeggen dat ik het hier zeker mee eens bent. Het kussen was totaal niet warm! En als je een beetje hard op het kussen drukt, voelde je ook dat er lucht uit dit gaas kwam. 

Kortom, ben je op zoek naar het beste kniekussen van dit moment? Dan is ook dit kussen van LifeTec een goede optie!

Voordelen kussen

✔ Vormt zich naar je lichaam
✔ Materiaal hoes: bamboe
✔ Materiaal inhoud: NASA traagschuim
✔ Een gratis extra wasbare hoes
✔ Afmeting: 25 x 23 x 13 cm
✔ Verkoelende gel
✔ Relatief goedkoop

Nadelen kussen

✖ Iets minder mooi uiterlijk

beste kniekussen

3. LifeTec Ergo knee

Toen ik op zoek ging naar het beste kniekussen voor in bed, kwam ik er al snel achter dat een bevestigingsband voor mij prioriteit was. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat er mensen zijn die het juist niet fijn vinden om een kussen aan hun benen te bevestigingen. En daarom op zoek zijn naar een kniekussen zonder band. 

Gelukkig zijn die er ook! Een goed voorbeeld is dit LifeTec premium pro kniekussenHet gaat om een kniekussen met zandloper model. De hoge kanten van het kussen houden je benen in de juiste positie en verminderen pijnlijke drukpunten. 

Een groot voordeel aan dit kniekussen is, dat het kussen een verkoelende gel laag bevat. Daarnaast bevat het kniekussen gaas, waardoor de stof extra goed ademt en ventileert. Dit maakt het LifeTec ergo knee extra fijn voor mensen die het 's nachts snel heet hebben. 

Voordelen kussen

✔ Materiaal hoes: bamboe
✔ Materiaal inhoud: NASA traag schuim
✔ Afneembare hoes
✔ Afmeting kussen: 25 x 25 x 15 cm
✔ Extra ventilerend materiaal door gaas
✔ Verkoelende gel laag

Nadelen kussen

✖ Geen bevestigingsband

beste kniekussen

4. Swiss Night kniekussen

Ook dit kniekussen van Swiss night is een goede optie als je op zoek bent naar een kniekussen zonder band. Zoals je kunt zien is de vorm vergelijkbaar met de overige producten uit mijn Beste kniekussen Top 5. Het heeft een holling, waardoor je het kussen gemakkelijk tussen je benen klemt. 

Het materiaal is stevig en ook weer met traag schuim gevuld. Dit laatste zorgt ervoor dat je knieën makkelijker in dezelfde houding blijven liggen. Daarnaast kun je dit kniekussen voor in bed ook prima gebruiken als je op je rug slaapt. 

Kortom, een fijn kniekussen als je op zoek bent naar een kussen zonder bevestigingsband. Dat ook nog goed betaalbaar is in vergelijking tot veel andere kniekussens.

Voordelen kussen

✔ Swiss Night kniekussen
✔ Materiaal hoes: soft polyester
✔ Materiaal inhoud: traag schuim
✔ Afneembare hoes
✔ Afmeting kussen: 25 x 25 x 15 cm
✔ Relatief goedkoop

Nadelen kussen

✖ Geen bevestigingsband

beste kniekussen

5. ComfyCentre Kniekussen

Een ander kussen uit onze lijst met beste kniekussens is deze van ComfyCentre. Het kniekussen heeft een vierkante vorm met daarin een zandloper afdruk. Dit zorgt ervoor dat je 's nachts een meer natuurlijke houding aanneemt en dat pijn van drukpunten verminderen. 

Online staat aangegeven dat je levenslange ondersteuningsgarantie krijgt. Deze uitspraak zou ik zelf met een korreltje zout nemen. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat een kussen levenslange ondersteuning kan bieden. En ook niet dat je na drie jaar intensief gebruik, nog bij hun kun aankloppen.. Maar ze zijn er wel dus zeker van dat het kussen lang mee gaat, dus dat is een pluspunt! 

Het kussen is iets groter dan de overige kussens uit mijn lijst met beste kniekussens, dus ik ging er in eerste instantie vanuit dat dit ongemakkelijk zou voelen, maar dat was het helemaal niet. Het was natuurlijk even wennen, maar ik heb er heerlijk mee geslapen.

Wat mij vooral opviel aan dit kussen was hoe goed het kussen ventileert. Het voelt heel ademend en luchtig, waardoor het ook in de zomer fijn aanvoelt. Ik denk dat dit komt door de gebruikte vulling, maar dat durf ik niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Dit maakt het voor mij het beste kniekussen voor in de zomer!

Verder is de hoes van het ComfyCentre kniekussen lekker zacht en zijn er geen vervelende naadjes te voelen, waardoor je er prima met blote benen op kunt liggen. Kortom, wat mij betreft echt het beste orthopedische kniekussen van 2024! 

Voordelen kussen

✔ Vormt zich exact naar je lichaam
✔ Materiaal hoes: polyester
✔ Materiaal vulling: Ultra Dense traagschuim
✔ Bevat een rekbare band
✔ Luchtdoorlatend en geurloos
✔ Vochtregulerende hoes
✔ 30 nachten proefslapen
✔ Afmeting: 16 x 28 x 21 cm
✔ Inclusief gratis e-book met handige tips

Nadelen kussen

✖ Relatief duur

beste kniekussen

Wat is een kniekussen?

Een kniekussen is, zoals de naam al zegt, een kussen die speciaal ontwikkeld is om tussen je knieën in te liggen. Het is daarom een vrij stevig kussen, meestal gemaakt van hoogwaardig traag schuim.

Daarnaast heeft een kniekussen aan beide zijdes een bolling. Het is de bedoeling dat je het kussen tussen je benen klemt, waarbij je benen in de bolling geplaatst worden. Op die manier liggen je knieën niet op elkaar, wat voor verlichting kan zorgen.

beste kniekussens

Orthopedisch kniekussen

Een kniekussen zorgt dus voor meer comfort en ondersteuning van onder andere je knieën. Je noemt een kniekussen daarom ook wel een ergonomisch kniekussen of orthopedisch kniekussen. Orthopedie richt zich namelijk op allerlei aandoeningen die te maken hebben met onze botten, spieren, pezen en gewrichten.

Een orthopedisch kniekussen biedt uitkomst voor deze klachten, omdat het ondersteuning geeft. Om die reden kan een orthopedisch kniekussen effect worden ingezet bij onderrug klachten, heuppijn en zere knieën.

beste kniekussens

Waar moet het beste kniekussen aan voldoen?

De zoektocht naar het beste kniekussen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er worden zoveel kniekussens voor in bed aangeboden en iedere fabrikant beweert het beste kniekussen te hebben. Maar hoe prik je hier doorheen?

Hieronder hebben we een aantal punten gezet die wij zouden meenemen bij de zoektocht naar het beste kniekussen:

1. Kwaliteit traag schuim

Als je op zoek bent naar het beste kniekussen zou ik altijd voor een kniekussen met traagschuim gaan. Traagschuim is namelijk in staat om zich aan te pakken aan ons lichaam, zodra er druk op komt te staan. Wanneer deze druk afneemt, vormt het traag schuim zich weer naar de oorspronkelijke vorm.

Op die manier ontlast het schuim (pijnlijke) drukpunten van je spieren en gewrichten. Daarnaast stimuleert traagschuim de bloedcirculatie en kan het 's nachts allerlei pijnklachten verminderen wanneer het wordt gebruikt in een matras, hoofdkussen of kniekussen. De meeste kniekussens bevatten tegenwoordig gelukkig traagschuim. Bekijk hier onze Top 5 Beste traagschuim kussen

beste kniekussen

2. Comfort

Een kniekussen wordt voornamelijk in bed gebruikt tijdens het slapen. Het is daarom heel belangrijk dat 'het beste kniekussen' in ieder geval lekker is om op te liggen en voldoende ondersteuning biedt. Het is bijvoorbeeld vervelend als het kussen telkens verschuift. Daarom zou ik altijd voor een kniekussen met een band gaan, zodat je deze om je benen kunt bevestigen. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur!

3. Vorm van kniekussen

Ook de vorm van het kniekussen is belangrijk. Als je op zoek bent naar het beste kniekussen zou ik altijd voor een kniekussen gaan met een vierkante vorm of driehoek vorm (met ronde bolling). Laat ronde kniekussens liever staan.

Ook een té groot kniekussen voor in bed is niet prettig. Je knieën liggen dan te ver uit elkaar, waardoor het voor ongemak zorgt in plaats van comfort. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat je 's nachts juist meer gaat bewegen in plaats van minder.

4. Gebruikt materiaal

Een ander belangrijk puntje in de zoektocht naar het beste kniekussen is natuurlijk het gebruikte materiaal. Dit geldt voor zowel je matras, eventuele matrastopper en je kussen. Een orthopedisch kniekussen moet goed ademend zijn, vocht absorberen en vooral niet te heet worden tijdens het slapen. Ook is het belangrijk dat het kussen niet te snel slijt. Het materiaal moet dus van goede kwaliteit zijn.

beste kniekussen

Voordelen orthopedische kniekussen

Een orthopedisch kniekussen voor in bed heeft meerdere voordelen. Hieronder lees je meest genoemde voordelen van orthopedische kniekussens:

Vermindering van pijn

Eén van de meest belangrijke redenen dat orthopedische kniekussens gebruikt worden, is het feit dat ze pijn verlichten. Het kussen geeft natuurlijk ondersteuning en voorkomt zo dat er te veel druk op je gewrichten komt te staan. Op die manier kunnen allerlei pijnklachten afnemen. Van pijn aan de heupen en onderrug tot pijn aan de knieën en benen.

Met name als je last van pijn hebt, en je een verkeerde houding aanneemt om deze pijn te verlichten, sta je 's ochtends vaak met nóg meer klachten op. Een kniekussen kopen kan dan uitkomst bieden!

kniekussen voor in bed

Bevordert betere slaaphouding

Het gebruik van een orthopedisch kniekussen draagt dus bij aan een betere en natuurlijke slaaphouding. Een verkeerde houding kan voor allerlei vervelende klachten zorgen, waaronder: een stijve nek bij het opstaan, een zere rug en dus ook zere knieën.

Het orthopedische kussen voorkomt deze verkeerde slaaphouding, omdat het kussen ervoor zorgt dat de benen beter liggen ten opzichte van de wervelkolom. Het stimuleert een meer ergonomische houding. Hierdoor neemt de druk en spanning op de spieren af. En sta je met minder pijnklachten op. Dit maakt het ook een fijne optie voor zwangere vrouwen die geen fijne slaaphouding meer kunnen vinden.

kniekussen voor in bed

Comfortabel

Wat een orthopedisch kussen, of kniekussen, natuurlijk ook doet, is comfort bieden. De meeste orthopedische kussens zijn gemaakt van traag schuim. Wanneer je het kniekussen gebruikt, vormt het kussen zich zo naar de vorm van jouw benen en knieën. Hierdoor voelt het kniekussen comfortabel aan en voorkomt het drukpunten.

Post operatief

Een orthopedisch kussen wordt ook veel geadviseerd aan mensen die net geopereerd zijn aan hun gewrichten. Doordat het orthopedische kniekussen voor in bed ondersteuning biedt, neemt de druk op de gewrichten af. Het kniekussen bevordert zo het herstel proces.

Betere nachtrust

Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen, stimuleert het gebruik van een kniekussen het aanhouden van een goede slaaphouding. Dit is niet alleen fijn voor mensen die slecht slapen door pijn tijdens het slapen, maar ook voor zwangere vrouwen die de hele nacht wakker liggen. Vanwege de druk op hun bekken of mensen met een verkeerde slaaphouding. Het kniekussen zorgt voor een meer neutrale slaappositie en zo voor een betere nachtrust.

beste kniekussen

Nadelen orthopedisch kniekussen

Naast de kniekussen voordelen zijn er natuurlijk ook altijd nadelen. Gelukkig zijn dit er niet veel. Punten die als nadeel gezien kunnen worden, zijn:

1. Lastiger bewegen

Veel mensen vinden het lekker om de hele nacht een beetje van positie te veranderen. Even op je buik liggen, dan weer op je rug, je linkerzij, je rechterzij. Een kniekussen voor in bed maakt deze verandering van slaappositie iets lastiger. Er ligt tenslotte iets tussen je knieën.

Daar tegenover staat natuurlijk wel dat het kniekussen ook juist uitkomst kan bieden voor mensen die (te) veel bewegen en woelen in bed. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat iemand 's nachts veel beweegt en zijn/haar partner hier slechter door slaapt.

Het kniekussen zorgt op die manier misschien wel voor een meer rustgevende slaap voor jullie beide.

beste kniekussen

2. Niet voor iedereen geschikt

Het gebruiken van een kniekussen voor in bed is helaas niet voor iedereen geschikt. In hele enkele gevallen kan het kniekussen juist voor meer pijn en ongemak zorgen. Wel is het goed om te weten dat het gebruik van een kniekussen natuurlijk altijd even wennen is, meestal duurt dit een paar nachten. Maar het moet geen pijn doen.

beste kniekussen

Voor wie is een kniekussen voor in bed geschikt?

Een kniekussen voor in bed is eigenlijk voor iedereen geschikt, maar in het specifiek voor mensen met gewricht,- of spierklachten. Denk aan: knieklachten, reumatische klachten, rugpijn en heupklachten. Een orthopedisch kniekussen is namelijk in staat om druk op je gewrichten te verminderen, waardoor pijnklachten afnemen.

Post operatief

Daarnaast is een kniekussen voor in bed ook heel geschikt voor mensen die net geopereerd zijn aan één of meerdere beengewrichten. Hierna mogen de benen vaak niet op elkaar liggen. Een orthopedisch kniekussen stimuleert zo het herstel.

Ook is het vaak belangrijk dat zoveel mogelijk dezelfde slaappositie wordt aangenomen als je net geopereerd bent. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook hierin kan een goed kniekussen uitkomst bieden.

Zwangere vrouwen

Verder is een kniekussen ook heel geschikt voor onrustige slapers en/of zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben namelijk vaak last van bekkenpijn. Wat voor vervelende en vooral slapeloze nachten kan zorgen. Een orthopedische kniekussen kan ook hierin uitkomst bieden!

beste kniekussen zwanger

Is het goed om met een kniekussen te slapen?

Ja! Vooral als je onrustig slaapt en/of last hebt van je spieren kan het slapen met een kniekussen je nachtrust verbeteren. 

Hoe gebruik je een kussen voor kniepijn? 

Als je een kniekussen gebruikt, omdat je kniepijn hebt is het vooral belangrijk om de pijnlijke punten op je knieën te ondersteunen. Het makkelijkste is om op je zij te gaan liggen (check onze top 5 kussens voor zijslapers) en het kussen tussen je knieën te klemmen. Slaap je toch liever op je rug? Dan kun je het kniekussen ook onder je knieën leggen om zo ondersteuning te bieden.

Gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Vond je deze blog interessant? We hebben nog veel meer blogs over onze favoriete kussens online staan. Hier vind je er een aantal:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen