Beste slaaptracker 2024 (top 7)
25 april 2024 

Beste slaaptracker 2024 (top 7)

Voor het meten van je slaap maakt het niet uit welke smartwatch je kiest. Als de slaap tracker functie er op zit en hij is na 2022 geproduceerd, dan zit je goed. Daarom kijk ik in deze blog (dus toch) ook andere functies. Er zijn honderden smartwatches van tientallen verschillende merken. Als ik al deze smartwatches wil vergelijken ben ik weken bezig, dus dat heb ik niet gedaan. Wel heb ik stapsgewijs merken en types afvallen. De overgebleven horloges heb ik uitgebreid getest op functies en specificaties. En hier uiteindelijk deze 'Beste slaaptracker top 7' van gemaakt. 

Samenvatting beste slaaptrackers 2024 (top 7)

Hieronder vind je een samenvatting van mijn lijst met beste slaaptrackers. Benieuwd hoe ik tot deze top 7 ben gekomen? Onderaan deze blog leg ik dit stap voor stap uit! Bij het samenstellen van deze lijst met beste slaaptrackers hebben ik vooral gelet op: de prijs,  nauwkeurigheid van slaapmonitoring, aanwezigheid van extra functies, mijn ervaringen en de ervaringen van anderen.

beste slaaptracker

De beste slaaptrackers en beste horloge om slaap te meten

Er worden tegenwoordig onwijs veel slaaptrackers verkocht. Dit helpt niet echt mee in het vinden van de beste slaaptracker. Omdat ik zelf op zoek was naar de beste smartwacht met slaaptracker, kwam ik al snel achter een aantal belangrijke inzichten. Wat het makkelijker maakte om de beste slaaptrackers te selecteren. Hieronder deel ik ze graag met je!

Garmin Venu 3s - Smartwatch

Een smartwatch dat volgens velen, waaronder ikzelf, zeker door kan als beste slaaptracker is deze Smartwatch van GarminEén van de grootste voordelen aan deze smartwatch is de geavanceerde slaaptracking functionaliteit. Je krijgt namelijk niet alleen een slaapscore en persoonlijke slaap coaching op basis van de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, maar ook allerlei andere metingen.

Zoals bijvoorbeeld HRV-status om je gezondheid beter te begrijpen. Daarnaast zit er een dutjesdetectie,- en registratie op. Super handig, want op die manier kan het horloge ook informatie geven over hoe je overdag slaapt. En hoe dit je energieniveaus beïnvloedt, want overdag gaan slapen heeft niet altijd voordelen voor je energieniveau. Heel waardevol dus om dit te kunnen meten!

Naast slaap metingen heeft de smartwatch meer dan 30 ingebouwde apps. Voor zowel indoor- als outdoor sport. Of je nu wandelt, rent, fietst of zwemt de smartwatch kan iedere sport nauwlettend in de gaten houden. Bovendien helpt de Body Battery-energiebewaking je te begrijpen wanneer je hoog in je energie zit of juist even moet rusten. Het geeft inzichten op basis van slaap, stres, workouts en meer.

Maar het is niet alleen een handig hulpmiddel om mee te slapen. Je kunt er bijvoorbeeld ook muziek mee afspelen van muziek, contactloze betalingen mee doen, telefoontjes beantwoord en berichten versturen via spraakbediening. Verder kan het horloge een bericht met je live locatie versturen naar je contactpersonen voor noodgevallen. Wat mij betreft echt het proberen waard!

Eigenschappen

 • Uitgebreide metingen van slaapgedrag
 • Bevat ook dutjes detectie
 • Ook geschikt als sporthorloge
 • Geeft info over energieniveau
 • Veel positieve reviews
 • Geschikt voor iOS en Android

beste slaaptracker

Apple watch (beste slaaptracker Iphone)

De Apple Watch kent iedereen denk ik wel. Het is niet echt bepaald de meest betaalbare optie, maar wordt wel beschouwd als één van de beste slaaptrackers van dit moment. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst ligt de focus bij het horloge op gezondheidsmonitoring. Dit merk je onder andere aan alle geavanceerde functie die een gezondere levensstijl proberen te stimuleren.

Zo kan het horloge het zuurstofgehalte in je bloed maken, ECG's maken, je workouts volgen en dus ook uitgebreid je slaap analyseren. Met de Slaap-app kun je slaapdoelen instellen en je slaapkwaliteit bijhouden. Denk aan een inzicht in het aantal slaapuren, maar bijvoorbeeld ook het beloop van de verschillende slaapfasen die je 's nachts doormaakt of wat de beste tijd is dat je wekker afgaat (Smart Wake). Hierdoor weet je precies op welke manier je je slaap zou kunnen verbeteren.

Het meten van het zuurstofgehalte in het bloed is overigens een baanbrekende toevoeging aan de gezondheidsfuncties van de Apple Watch Series 6. Door de nieuwe sensor en bijbehorende app kun je eenvoudig je zuurstofsaturatie meten. Dit geeft belangrijke informatie over je algehele gezondheid en fitnessniveau. Overigens biedt de Apple Watch ook een aantal leuke workouts, waaronder yoga, fietsen, zwemmen en dansen.

Het verbeterde Always-on-display zorgt ervoor dat je je workout gegevens gemakkelijk kunt bekijken, zelfs in fel zonlicht. Hier hoef je je pols niet eens voor op te tillen! Kortom, de Apple Watch Series 6 is niet alleen een fijn hulpmiddel voor gezondheidsmonitoring waaronder slaap tracken, maar ook een handige horloge voor alledaagse taken, zoals bellen, e-mails beantwoorden en navigeren!

Eigenschappen

 • Gedetailleerde informatie over gezondheid
 • Meet slaapuren, slaapfases en slaapkwaliteit
 • Beste moment van opstaan functie (Smart Wake)
 • Geef feedback via rustgevende soundscapes
 • Geschikt voor iOS 15 of hoger

beste slaaptracker

Samsung Galaxy smartwatch met slaapmonitor

Als je op zoek bent naar een goede smartwatch met slaapmonitor is de Samsung Galaxy watch een goede optie. Niet alleen vanwege het stijlvolle ontwerp dat bestaat uit verschillende wijzerplaten en de mogelijkheid om de bandjes aan te passen. Maar ook vanwege alle geavanceerde functies, waaronder slaap tracken, muziek afspelen, het Always On Display en de lange batterijduur.

Door het Always On-display kun je altijd de tijd zien, zonder een knop te hoeven indrukken. Super handig! Daarnaast heb je ook altijd muziek bij de hand. Zelfs wanneer je je telefoon niet bij je hebt. De LTE-functionaliteit zorgt er namelijk voor dat je muziek kunt streamen en luisteren via draadloze oortjes. Overigens gaat de batterijduur, met één keer opladen, erg lang mee.

Daarnaast kan de smartwatch dus ook je gezondheid en welzijn monitoren, waaronder je slaapkwaliteit. Wanneer je het horloge aanhoudt als je gaat slapen, worden er vier fases van je slaap vastgelegd. Hierdoor kan het horloge slaapgedrag en zelfs je stressniveaus meten, maar je ook helpen om deze te verminderen doormiddel van ademhalingsoefeningen.

Het maken de Galaxy Watch niet alleen een slimme gadget, maar stimuleren ook een goede nachtrust. Het is wel vooral geoptimaliseerd voor Samsung-telefoons. Maar je kunt het ook gebruiken met Android- en iOS-apparaten. Wel met beperktere functionaliteit. Voor Android-gebruikers is bijvoorbeeld versie 5.0 of hoger vereist. En iOS-gebruikers moeten minimaal een iPhone 5 met iOS 9 hebben.

Eigenschappen

 • Naadloze integratie met Samsung modellen
 • Meet slaapuren, slaapfases en slaapkwaliteit
 • Minder functionaliteit voor Android en IOS apparaat
 • Mooi strak design, aanpasbaar naar voorkeuren
 • Lange batterijduur
 • Geschikt voor Android en iOS

beste slaaptracker

Xiaomi Mi smart band met slaapmonitor

Een hulpmiddel dat wat mij betreft ook door kan als beste slaaptracker van dit moment is de Xiaomi Mi smart band. Zeker als je op zoek bent naar een betaalbare slaapmonitor is dit een goede optie. De relatief lage prijs zie je overigens niet terug in het design of de functies. De smart band heeft namelijk een vrij strak design en luxe uitstraling. Samen met behoorlijk wat geavanceerde functies.

Zo kun je uit meer dan 200 verschillende opties kiezen als het gaat om het uiterlijk van het horloge, waardoor je het helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak. Ook is het scherm gemakkelijk af te lezen, zelfs bij fel licht. Daarnaast gaat het scherm aan zodra je je pols optilt. Wat handig is tijdens het sporten bijvoorbeeld. Er zitten ook 150 verschillende sportmodus op, waaronder skaten, fietsen, hardlopen.

Hierbij houdt de tracker niet alleen je stappen bij, maar ook je stressniveau, hartslag en zuurstofgehalte in je bloed. Met een waterbestendigheid tot vijftig meter kun je de Mi Band 8 zelfs dragen tijdens het zwemmen of douchen. Een ander handig aspect van de Mi Band 8 is de mogelijkheid om meldingen te ontvangen van je smartphone. Deze kun je overigens ook uitzetten.

Wat betreft slaaptracking biedt de Mi Smart Band gedetailleerde inzichten in je slaappatroon. Het geeft informatie over je diepe slaap, lichte slaap, je slaapuren en je slaapkwaliteit. Deze functie kunnen je helpen om een gezondere slaaproutine te ontwikkelen en eventuele slaapproblemen aan te pakken. Ten slotte is gaat de batterij twee weken mee! Kortom, ook weer een aanrader

Eigenschappen

 • Betaalbare optie
 • Small design
 • Sensoren voor slaapuren, slaappatroon, hartslag, zuurstof, stressniveau
 • 150 verschillende functies in sport
 • Geschikt voor iOs en Android

beste slaaptracker

Withings sleep analyzer

De meest producten uit deze 'Beste slaaptracker top 7' zijn smartwatches, maar er zijn ook andere manieren om je slaap te tracken. Bijvoorbeeld de Withings Sleep Analyzer. Een soort klein matje/strip met daaraan vast een snoer, die je onder je matras of topper legt. Het hulpmiddel maakt dus geen contact met jou en je hoeft dus ook niks te dragen terwijl je slaapt.

Toch meet het nauwkeurig je slaapkwaliteit. In het specifiek: je slaapuren, slaappatroon, mate van diepe slaap, mate van lichte slaap, je ademhaling, snurken, hartslag, beweging, verschillende slaapfasen en het kan zelfs slaapapneu detecteren en hier de ernst van bepalen. Bovendien volgt de Withings Sleep Analyzer continu je hartslag.

Een ander pluspunt aan de Withings Sleep Analyzer is de naadloze integratie met de Health Mate app. Een gratis app, waarmee je gemakkelijk al je slaapgegevens kunt bekijken en analyseren. Ook kun je een PDF van deze gedetailleerde informatie over je slaapkwaliteit delen met je arts. Wat in sommige gevallen heel waardevol kan zijn.

Verder kan de Withings Sleep Analyzer ook fungeren als een handige schakelaar om dingen thuis te automatiseren. Denk aan het automatiseren van lichten, je thermostaat en andere slimme apparaten. Allemaal vanuit dezelfde app. Overigens zit de strip verpakt in een zachte en wasbare stof, waardoor het lekker fris blijft. Kortom, als je op zoek bent naar de beste slaaptrackers is deze Withings Sleep Analyzer zeker het proberen waard!

Eigenschappen slaaptracker

 • Geen contact met huid
 • Je legt het onder je matras
 • Gedetailleerde informatie over slaap
 • Inclusief bijhorende app
 • Meet ook hartslag, beweging, snurken, apneu detectie

beste slaaptracker

Fitbit Versa slaaptracker

De Fitbit Versa 2 is de opvolger van de Fitbit Versa en hoort ook zeker thuis in deze beste slaaptracker top 7. Overigens is er ook een Fitbit Versa 3 uitgebracht. Maar ik vind de batterijduur van de Fitbit Versa 2 persoonlijk beter, waardoor mijn voorkeur uit gaat naar de tweede versie. De smartwatch beschikt over allerlei handige geavanceerde functies, waaronder natuurlijk slaaptracking.

Maar ook spraakbesturing, een extra lange batterijduur en muziekopslag, waardoor het een soort alles-in-één gezondheids- en fitness horloge is. Doormiddel van de ingebouwde slaaptrackingfunctie kun je heel nauwkeurig jouw slaapkwaliteit in kaart brengen. Zo meet het horloge constant je hartslag, ook meet het verschillende slaapfasen (lichte slaap, diepe slaap) en geeft het een score om te laten zien in hoeverre je een goede nachtrust gehad hebt.

Een ander pluspunt van de Fitbit Versa 2 is de mogelijkheid om meer dan 300 nummers op te slaan, waardoor je onderweg naar je favoriete muziek kunt luisteren zonder dat je hiervoor je smartphone nodig hebt en zo weer afgeleid wordt. Daarnaast kun je zo ook rustgevende geluiden afspelen of een meditatie als je in bed ligt.

Daarnaast zit er een zogeheten stille wekker op, is het horloge waterbestendig tot vijftig meter diepte en kun je een gepersonaliseerde trainingsbegeleiding op het scherm afspelen. Verder heeft de smartwatch een batterijduur van tot wel vier dagen en ingebouwde spraakbesturing, waardoor je berichten kunt inspreken en versturen als je een Android telefoon hebt.

Eigenschappen

 • Veel geavanceerde functies
 • Meet slaappatroon, slaapfases, slaapuren, slaapscore
 • Geeft ook inzicht in stappen, hartslag, sportprestaties
 • Opslag voor meer dan 300 eigen muziek nummers
 • Geschikt voor iOS 13 of hoger, Android 9.0 of hoger en Windows 1607
 • Niet geschikt voor Huawei P8 Lite, P9 Lite, P20 Lite

beste slaaptracker

Huawei smartwatch met slaaptracker

Ook de Huawei Watch GT 2 pro mag niet ontbreken in deze 'Beste slaaptracker top 7'. Met als meest opvallende eigenschap de TruSeen 4.0-technologie. Dat meerdere lichtkanalen gebruikt om energieverbruik te minimaliseren. Vooral tijdens slaaptracking en SpO2-metingen. Hierdoor kan de smartwatch de hele dag door je hartslag en slaapkwaliteit monitoren. Met maar heel weinig verbruik.

De SpO2-functie is ook een fijne toevoeging, omdat het je zuurstofsaturatie in je bloedstroom meet. Wat een belangrijke indicator kan zijn voor je algehele gezondheid. Maar we tippen de smartwatch natuurlijk vooral vanwege het monitoren van je slaapcyclus. Sterker nog, het kan zes veelvoorkomende slaapproblemen identificeren en suggesties bieden voor verbetering.

Naast het monitoren van je gezondheid, helpt de smartwatch je ook om stress te verminderen met de ingebouwde relax functie. Die de hele dag door stressniveaus meet en ademhalingsoefeningen aanbiedt om je te helpen ontspannen. Daarnaast kun je ook weer muziek afspelen, telefoontjes ontvangen, berichten versturen en meer dan 100 trainingsmodi voor verschillende activiteiten.

Eigenschappen

 • Uitgebreide meting van slaapgedrag
 • Slaapproblemen identificeren
 • Goed weergegeven
 • Ook als sporthorloge te gebruiken
 • Geschikt voor Android 7.0 of hoger, iOS 9.0 of hoger.

beste slaaptracker

Wat is een slaaptracker?

Een slaaptracker is een handig hulpmiddel dat speciaal is ontworpen om je slaappatronen te monitoren en te analyseren terwijl je slaapt. Het dient eigenlijk als een soort persoonlijke slaapwetenschapper, waardoor je inzicht krijgt in de kwaliteit en duur van je slaap.

Slaaptrackers zijn er in verschillende vormen, van losse apparaten tot ingebouwde functies in een smartphone of smartwatch. Ze maken hierbij allemaal gebruik van geavanceerde sensoren, zoals versnellingsmeters en hartslagmeters, om verschillende aspecten van je slaap te meten.

Wanneer je de slaaptracker gebruikt, plaats je deze meestal naast/onder je matras. Of je draagt hem als een horloge tijdens het slapen. De sensoren registreren je bewegingen, hartslag, ademhaling en andere fysiologische metingen terwijl je stil ligt in bed. Een van de belangrijkste rollen van een slaaptracker is het vaststellen van je slaapfasen.

Een ander belangrijk aspect van een slaaptracker is de mogelijkheid om je slaappatronen te vergelijken over verschillende nachten. Door trends in je slaapgedrag te volgen, kun je zien of je slaapkwaliteit verbetert of verslechtert. En welke factoren hieraan kunnen bijdragen. Misschien slaap je wel slecht door het tv kijken. Of ligt het probleem bij je hersenactiviteit of ademhaling. Het kan allemaal!

beste slaaptracker

Zoektocht naar beste slaaptracker smartwatch

In mijn zoektocht naar de beste slaaptracker smartwacht heb ik een aantal stappen gevolgd. Eerst ben ik gaan sorteren op merken. Dit verkleint het aantal goede horloges met 90%. Vervolgens koos ik een aatnal merken uit die mijn persoonlijke voorkeur voorhebben, omdat ik hier goede ervaringen mee heb. Op basis daarvan komen in ieder geval de volgende merken terug in mijn onderzoek: Samsung, Garmin en Fitbit. Uiteraard keek ik ook verder dan mijn eigen voorkeur. Hieronder leg ik dit stap voor stap uit:

Stap 1. Zoekvolume beste slaap tracker

Ik heb eerst gekeken naar welke smartwatches de persoonlijke voorkeur van andere hebben. Dit heb ik uitgezocht de zoekvolumes in Google te bekijken. Op basis van het wereldwijde zoekvolume per maand zijn de volgende merken heb populairst:

Stap 2. Beste slaaptracker electronica zaken

Hierna ben ik naar twee Nederlandse elektronica giganten gegaan om het beste merk te bepalen. Eerst bij Coolblue. In de top tien best verkochte smartwaches is het bij hun allemaal heel duidelijk. Het draait maar om drie merken: Apple en Samsung en Fitbit. De tweede elektronica gigant heb ik fysiek bezocht.

Daar werd mij het vertelt dat de meest verkochte smartwatch op dat moment nu de Fitbit 5 is. Dit komt voornamelijk omdat hij vrij goedkoop is t.o.v. van bijvoorbeeld de Apple Watch en de nieuwste Samsung. Voor de rest zou ik vooral kijken naar wat je mooi vindt, want ze kunnen vrijwel allemaal hetzelfde tegenwoordig en ze kunnen waarschijnlijk al meer dan je nodig hebt."

Stap 3. Vergelijken

Echt vergelijken in de winkel is niet handig. De medewerkers weten er toch minder van dan ik hoopte. Ook zijn de specificaties per horloge niet duidelijk zichtbaar. Ik heb de standaard specificaties bekeken omdat ze invloed hebben op de snelheid, levensduur en/of prestaties van het horloge. Sommige mensen vinden dit totaal onbelangrijk, omdat je er in eerste instantie weinig van merkt.

Maar als je een aantal jaar met een smartwatch wil doen, blijkt het vaak toch belangrijk. Ook is zo'n smartwatch vaak niet goedkoop. En als het horloge wat ik kies zwakker glas heeft, of minder RAM geheugen, dan voel ik me toch een beetje genaaid. Omdat prijs dus van belang is bekijk ik de watches die wat betreft prijs het dichts bij elkaar zitten.

Ik bekijk de prijzen op Coolblue of Mediamarkt. Hier neem ik dan de goedkoopste van. Het enige merk dat een bruikbaar vergelijkingstabelletje had staan was Garmin. Na dit korte onderzoekje kan ik concluderen dat dit de zes beste smartwatchmerken zijn: Fitbit, Samsung, Fossil, Huawei, Garmin en Xiaomi (eigenlijk Huami)

Uiteraard hoort Apple ook in het bovenstaande rijtje thuis, het gaat tenslotte niet om prijs/kwaliteit. Enkel op kwaliteit scoren ze wel goed natuurlijk. Toch overweeg ik de Apple Watch niet, omdat ik een Android telefoon heb.

beste slaaptracker

Waarom wordt de Apple Watch zo goed beoordeeld?

De Apple Watch wordt vaak hoog beoordeeld als het gaat om smartwatches met een slaapmonitor. Dit komt door verschillende factoren:

Apple Watch heeft geïntegreerde functies

De Apple Watch biedt een uitgebreide reeks functies die gericht zijn op gezondheid en welzijn, waaronder een slaapmonitor. Deze functie is naadloos geïntegreerd in het besturingssysteem van de Apple Watch, waardoor gebruikers hun slaapgegevens eenvoudig kunnen bijhouden zonder dat ze extra apps of accessoires nodig hebben.

Apple Watch slaapmonitor is betrouwbaar

De slaapmonitoringfunctie van de Apple Watch wordt over het algemeen als betrouwbaar beschouwd. Het apparaat maakt gebruik van geavanceerde sensoren, zoals de versnellingsmeter en de hartslagsensor, om nauwkeurige gegevens over slaappatronen te verzamelen.

Apple Watch slaaptracker is makkelijk in gebruik

De interface van de Apple Watch en de bijbehorende Health-app op de iPhone maken het eenvoudig voor gebruikers om hun slaapgegevens te bekijken en te analyseren. Met handige grafieken en statistieken kunnen gebruikers trends in hun slaapgedrag volgen en eventuele problemen identificeren.

Apple Watch geeft continue updates en verbeteringen

Apple staat bekend om zijn regelmatige software-updates en verbeteringen. Hierdoor kunnen gebruikers regelmatig nieuwe functies en verbeteringen verwachten, waaronder mogelijk verbeteringen aan de slaapmonitoringfunctie om de nauwkeurigheid en bruikbaarheid verder te verbeteren.

beste slaaptracker

Smartwatch met beste slaapmonitor 2024

Ik ben gegaan voor de nieuwste Galaxy Watch. Toch weet ik niet of dit de beste keus is. Gevoelsmatig vind ik Samsung gewoon een beter merk. Tenzij je een IPhone hebt natuurlijk, dan is de Apple Watch.  voor jou de beste optie. De Apple watch series 6, 7 en SE hebben allemaal de benodigde functies die hieronder besproken worden. De enige nadelen voor IPhone bezitters zijn: de prijs en batterijduur. Maar dat zijn we gewend als IPhone gebruikers :P

Mijn advies is wel om ook even de andere functies te bekijken. De beste slaap tracker is namelijk maar één onderdeel van een groot geheel. Een goede fitness tracker of sporthorloge kan net zo belangrijk zijn voor jouw dagelijkse levensstijl en doelstellingen. Kortom, laat je niet blindelings leiden door mijn beste keuzes. Doe altijd even je eigen research en kies vervolgens het beste horloge dat bij jou past.

beste slaaptracker

Misschien ook interessant!

Naast deze 'Beste slaaptracker top 7' hebben we meer blogs online staan met daarin onze favoriete producten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen