Slapen zonder hulpmiddelen

De eerste week ga ik geen hulpmiddelen gebruiken om te slapen. Deze week zou dus voor mij een normale slaapweek moeten zijn. Ongeveer 30% goed slapen, 30% redelijk en 30% slecht. Wel woon ik sinds één week in een ander huis, dus wellicht kan het daardoor afwijken?

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Week 33: 16 t/m 22 augustus 

Een prima begin

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 8

Nacht één was eigenlijk een prima nacht. Dit zie je ook terug in de data uit mijn smartwatch. Acht uur en negentien minuten geslapen lijkt me meer dan genoeg. Toch was de nacht voor mijn gevoel iets minder. Rond 05:15 geeft mijn horloge aan dat ik negentien minuten wakker ben geweest. Voor mijn gevoel was dit zeker wel een klein uurtje. De dag was verder wel goed. Veel gedaan. Geconcentreerd kunnen werken en gesport. Niet moe geweest verder. 


Een redelijke nacht

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 6

Zeven uur en 33 minuten is iets korter dan ik wil. Ook denk ik weer dat het iets korter was dan mijn horloge aangeeft. Opstaan was daarom ook erg lastig.

Ongeveer een uurtje wakker gelegen midden in de nacht. Dit zorgde er wel voor dat ik overdag iets minder fit was dan gister. Echter, ik heb gewoon de hele dag gewerkt en gesport en dat was allemaal prima.


Verschrikkelijk geslapen

Nacht 3: 

 • Cijfer voor de nacht: 2
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 2

Een slechte nacht.. Veel wakker, laat in slaap en moest er redelijk vroeg uit voor mijn doen (07:30). Als ik geen afspraak had gehad, was ik zeker nog even blijven liggen. 

In de ochtend had ik nergens last van, maar rond een uur of 12:00 werd ik moe. En rond 15:00 kon ik mij ook een stuk minder concentreren. Gelukkig had ik verder geen belangrijke afspraken. Vanavond vroeg naar bed! 

Goed leren slapen

Ook deze nacht kon beter

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 7

Vannacht was oké. Ik vergat mijn horloge om te doen dus hoeveel uur ik geslapen heb weet ik niet. Ik verwacht rond de zeven uur. Ik kwam lastig in slaap, terwijl ik eigenlijk heel moe was. Gelukkig kon ik uitslapen. Om 09:00 ging mijn wekker. 

De dag was verder prima. Goed kunnen werken en gesport. Drie uur padel training kon ik prima volhouden. Op zeven slaap uur kan ik dus prima functioneren. Ook als de nacht ervoor minder dan vijf uur was.

Geen data leren slapen

Een goede nacht   

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 8

De nacht was goed. Toch heb ik een beetje uitgeslapen om de acht uur te halen. Gelukkig kon dit, omdat geen afspraken had. Liever doe ik dit niet. Ik denk namelijk dat dagelijks opstaan om dezelfde tijd bijdraagt aan een beter nachtrust. Door ritme. Maar als ik een paar nachten achter elkaar de acht uur niet haal slaap ik toch stiekem even uit. Dat ik goed kan functioneren vind ik dan even belangrijker. Of dit handig is weet ik overigens niet…

Mijn dag was productief. Al mijn werk en meer gedaan en vervolgens ook nog even gesport. Vanavond nog even een drankje doen in de stad en proberen voor 02:00 in slaap te komen. 

Goed leren slapen

Het weekend

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nachten: 6
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfers voor de dagen: 7

Dit weekend heb ik één dag heerlijk geslapen en de andere nacht verschrikkelijk. De ene nacht sliep ik 3 uur en 44 minuten, terwijl ik al om 23:45 in slaap viel. Toch werd ik niet al te moe wakker!? Das gek.. 

De andere nacht sliep ik rond 02:23, maar sliep ik uit tot 10:55. Heerlijk! Ook niet brak gelukkig. 😊

Verder een prima weekend gehad. Een beetje geklust in mijn broers nieuwe huis, een beetje gewerkt en gepaddeld. Relatief veel energie om alles te doen. 

Goede nachtrust

Goed leren slapen

Conclusie slapen zonder hulpmiddelen

Dit was voor mijn doen een redelijke tot slechte week wat betreft slapen. Twee nachten acht uur of meer geslapen, twee nachten bijna acht uur en drie nachten vijf uur of minder. Het klopt wel redelijk met wat ik voor het meten dacht: 30% goed 30% slecht en 30% redelijk. 

De komende weken ga ik hulpmiddelen uittesten om beter te kunnen slapen. Ik begin met één of meerdere soorten slaap oordoppen. Dit is niet te duur en ik denk dat het een redelijk effect kan hebben. Soms denk ik namelijk dat ik wakker word door geluiden. 

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen