Er is niets zo vervelend als wakker liggen door het gesnurk van jezelf of je partner. Gelukkig zijn er veel middelen op de markt tegen snurken. Maar wat is nou het beste middel? Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen; er bestaat geen beste middel tegen snurken. Voor iedereen werkt weer iets anders. Je zou verschillende dingen uit moeten proberen, om erachter te komen wat voor jou werkt.
In deze blog bespreken we zes middelen die voor jou effectief kunnen zijn. De meest nutteloze en minst comfortabele anti snurk middelen hebben we eruit gelaten. Zoals bijvoorbeeld een anti snurk armband, anti snurk ring, anti snurk kinband en anti snurk spray.
Beste anti snurk middelen 2024
In deze blog hebben we het over middelen die wellicht voor jou kunnen werken tegen snurken. De middelen waar we het over gaan hebben zijn:
- CPAP-maskers - werkt tegen obstructieve slaapapneu
- Anti snurk beugels - werkt tegen tong gebaseerd snurken
- Anti snurk kussens - werkt tegen rug snurken
- Neusstrips - werkt tegen snurken vanwege problemen met neusademhaling
- Neusspreiders - werkt tegen snurken vanwege problemen met neusademhaling
- Anti snurk mond strips - werken tegen snurken door mondademhaling te verminderen
- Anti snurk T-shirts - werkt tegen rug snurken
- Anti snurk keelstrips - Werkt tegen snurken vanwege een licht verslapte keel
Apneuapparaat en CPAP-masker - Werkt tegen obstructieve slaapapneu
Het gebruik van een apneuapparaat en CPAP-masker is zonder twijfel een effectief middel tegen snurken. Maar naast dat deze zo effectief is, vinden de meeste mensen hem ook ontzettend oncomfortabel. Ook zijn er een aantal bijwerkingen die je kunt krijgen. Denk hierbij aan bijholteontstekingen, spierpijn op de borst, maskerdrukplekken en neusverkoudheid.
Een apneuapparaat wordt vaak gebruikt bij de behandeling van slaapapneu. Maar het kan ook een goede oplossing zijn tegen ernstig snurken. Vooral als het snurken wordt veroorzaakt door OSA (obstructieve slaapapneu), is een masker effectief tegen snurken. Bij OSA ontspannen de spieren in de keel tijdens het slapen. Dit leidt tot een gedeeltelijke of volledige blokkade van de luchtwegen.
Een apneu apparaat levert een continue stroom van lucht via een masker. Deze zorgt ervoor dat de luchtwegen open blijven. Door het voorkomen van de obstructie in de keel, vermindert het gebruik van een CPAP-masker snurken.
Het kopen van een CPAP-apparaat is een belangrijke stap in de behandeling van obstructieve slaapapneu en ernstig snurken. Voordat je besluit om er een aan te schaffen, is het belangrijk om eerst een specialist te raadplegen.
Een slaapgeneeskundige of KNO-arts kan een diagnose stellen. Ook kan hij bepalen of een CPAP-apparaat de juiste oplossing is voor jouw specifieke situatie.
Anti snurk beugels - Werkt tegen tong gebaseerd snurken
Voor snurken dat veroorzaakt wordt door de positie van de tong, is een anti snurkbeugel de beste oplossing. Tong gebaseerd snurken gebeurt wanneer de tong tijdens het slapen naar achteren valt en de luchtweg blokkeert.
Een anti snurkbeugel helpt door de onderkaak lichtjes naar voren te duwen. Hierdoor valt de tong niet terug en blijven de luchtwegen open. Hierdoor worden snurkgeluiden verminderd. Anti snurkbeugels zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ook kunnen ze op maat gemaakt worden.
Ook is er een wetenschappelijk onderzoek geweest. Hieruit bleek dat een anti snurk bitje bij de meeste snurkers een effectief middel is. Grote kans dat het voor jou dus ook werkt! Check hier de beste anti snurkbeugels.
Anti snurk kussens - Werkt tegen rug snurken
Tegenwoordig heb je veel anti snurk kussens op de markt. Het zijn kussens die speciaal ontworpen zijn met het doel snurken te verminderen of te voorkomen. Anti snurk kussens werken zeker niet voor iedereen. Probeer het dus een keertje uit, zodat je kunt kijken of het voor jou werkt!
Anti snurk kussens zijn ergonomisch gevormd. Op deze manier worden de nek en het hoofd op zo'n manier ondersteunt dat de luchtwegen open blijven tijdens het slapen. Veel van deze kussens zijn ontworpen zodat de slaper niet op zijn rug gaat liggen. Op je rug liggen verergert snurken namelijk vaak.
Ze zijn dus meestal vooral nuttig voor mensen die op hun rug slapen. Maar ook voor mensen die op hun buik of zij snurken biedt het wellicht voordelen. De kussens houden de luchtwegen open, ongeacht de slaaphouding. Toch zou ik persoonlijk voor een ander middel gaan als je niet op je rug snurkt.
Wij hebben het Posiform High-End anti-snurk Kussen zelf uit mogen testen. Het kussen helpt super goed tegen snurken, maar wel alleen als je snurkt als je recht naar boven kijkt. Lig je nooit op je rug of snurk je ook als je op je zij of buik ligt? Dan kun je beter voor een ander kussen gaan. Lees hier de rest van de review en over 6 andere goede anti snurk kussens.
Neusstrips - Werkt voor snurken vanwege problemen met neusademhaling
Neusstrips zijn kleine strips die vaak worden gebruikt om de neusademhaling te verbeteren. Je plakt een neusstrip op de buitenkant van de neus, waar ze mechanisch werken door de neushuid omhoog te liften. Hierdoor worden de neusgaten wijder en openen de luchtwegen zich.
Bij snurken dat wordt veroorzaakt door problemen met de neusademhaling, zoals een verstopte neus, kunnen neusstrips verlichting bieden. Ze bevatten geen medicatie en zijn een veilige en eenvoudige oplossing. Echter, neusstrips helpen niet bij snurken dat wordt veroorzaakt door trillingen in het gehemelte of bij slaapapneu. Twee voorbeelden van goede neusstrips zijn deze van PurelyGoods. Deze neusstrips hebben we beide zelf getest en we zijn er tevreden over. Ze blijven de hele nacht zitten en doen hun werk goed.
Neusspreiders - Werkt voor snurken vanwege problemen met neusademhaling
Een neusspreider is een klein apparaatje dat bestaat uit 2 kleine kegeltjes of buisjes met open punten. Deze zijn verbonden door een plastic gebogen bruggetje. Deze buisjes worden in de neusgaten geduwd. Hierdoor worden de neusgaten verwijd, wat zorgt voor een betere ademhaling.
Ook zorgt dit ervoor dat er meer lucht via de neusgaten binnenkomt. Daardoor is er minder ademhaling via de mond nodig. Dit verkleint de kans op snurken. Een neusspreider werkt vooral voor licht snurken. Ze zijn alleen maar effectief voor mensen die snurken vanwege problemen met de neusademhaling (zoals een smal neuskanaal).
Neusspreiders zijn niet duur en makkelijk te gebruiken. Wij hebben neusspreiders mogen uittesten van Somnishop en zijn hier heel erg tevreden mee! Mijn partner heeft ze uitgetest omdat hij lastig door zijn neus kan ademen en altijd met zijn mond open slaapt. Hierdoor snurkt hij soms en heeft hij 's ochtends altijd een droge mond. Hij is ontzettend enthousiast over de neusspreiders en is ze na het testen blijven gebruiken. Hij gebruikt het nu ongeveer anderhalve maand iedere dag en ze zijn maar één keer 's nachts uitgevallen. Ook voelt hij het amper zitten.
We hebben het geluid een week opgenomen en in die week heeft hij geen één keer gesnurkt. Ook wordt hij nooit meer met een droge mond wakker. En dat voor deze prijs!
Somnishop heeft ook nog neusspreiders speciaal ontworpen voor mensen met allergieën. Deze neusspreider heeft kleine filter die extra kunnen worden aangebracht. Dit zorgt ervoor dat pollen en stof uit de neus blijven. Ideaal als je hier veel last van hebt.
Wij zouden zeggen, zeker de moeite waard om uit te proberen als je snurkt vanwege problemen met de neusademhaling. Snurk je door andere oorzaken, zoals ontspannen keelspieren of de positie van de tong, dan werkt een neusspreider niet.
Anti snurk mond strips
Een mondstrip is een strip die je 's nachts op je mond plakt zodat je de hele nacht met gesloten mond slaapt. Dit vermindert snurken. We kunnen ons voorstellen dat mond strips niet voor iedereen ideaal zijn. Comfort is een persoonlijke voorkeur, je zal het dus toch echt even moeten uitproberen om erachter te komen of het voor jou werkt.
Ben je van plan het uit te proberen? Schaf dan deze strips van PurelyGoods aan. In één pakje zitten 33 strips, genoeg voor de hele maand. De strips zijn makkelijk aan te brengen en zijn hypoallergeen & huidvriendelijk. Daarnaast hebben we ze zelf uitgetest en bij ons bleef het de hele nacht zitten.
Zit het de eerste nachten niet top? Geef het even de tijd om eraan te wennen. Ben je er na een tijdje nog steeds niet aan gewend? Dan zijn de mond strips gewoonweg niets voor jou en zal je iets anders moeten uitproberen.
Anti snurk T-shirts - Werkt tegen rug snurken
Een anti snurk T-shirt kan vooral werken voor mensen die voornamelijk op hun rug snurken. Snurk jij op je buik of op je zij? Dan is een anti snurk T-shirt niks voor jou. Snurk je op je rug? Dan is het wellicht de moeite waard om er een uit te proberen! Het is dus belangrijk om te weten wat voor snurker je bent voordat je dit product gaat proberen.
De T-shirts hebben een zakje aan de achterkant. Hierin kan een object worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je niet op je rug rolt tijdens het slapen.
Wij hebben zelf een anti snurk T-shirt laten testen door twee mensen. Een van deze mensen snurkt op zijn rug, de ander ook op haar zij en buik. Het T-shirt is verkrijgbaar in verschillende maten en bij deze T-shirts zat een soort rol in.
De persoon die op zijn rug snurkt, heeft het T-shirt twee weken getest. Deze twee weken heeft hij 's nachts een app opname laten lopen, om erachter te komen of hij minder snurkt. En eigenlijk merkte je gelijk al verschil, het snurken was namelijk echt een stuk minder! Ook had hij verwacht dat het erg oncomfortabel zou zijn, maar dit viel uiteindelijk reuze mee.
De persoon die ook op haar zij en buik snurkt, heeft het T-shirt een week getest. Ook zij heeft een app opname laten lopen. Hier kwam eigenlijk bij de eerste nacht al uit dat het T-shirt niet werkt voor snurken op je zij of buik. Ook zij vond het meevallen hoe oncomfortabel het T-shirt was.
Al met al, een anti snurk T-shirt kan zeker helpen als je op je rug snurkt. Wel verschilt het per persoon of je er minder goed door slaapt, omdat hij niet super comfortabel is. Volgens ons zeker wel de moeite waard om uit te proberen!
Anti-snurk keelstrips - Werkt voor snurken vanwege een licht verslapte keel
Anti snurk keelstrips bevochtigen de keelholte. Dit versoepelt de luchtstroom en daardoor kan het helpen het snurken te verminderen. Ze werken door een laagje aan te brengen op het zachte gehemelte en de keel. Hierdoor worden trillingen verminderd.
Je dient de keelstrip voor het slapen gaan tegen het gehemelte te plakken. De strip smelt dan binnen 20 tot 30 seconde. Hierbij komen ingrediënten vrij die ervoor zorgen dat lucht beter kan passeren en trillingen afnemen.
Het proberen van anti snurk keelstrips is zeker de moeite waard. Ook omdat je het met andere anti snurk middelen kunt combineren, zoals een neusspreider. Daarnaast is één keelstrip genoeg voor de hele nacht, in tegenstelling tot de keelspray. Dus ook dit is een voordeel. Anti snurk keelstrips zijn wel alleen tegen lichte snurkers. Ben je een zware snurker? Dan gaan anti snurk keelstrips helaas niks voor je doen.
Op welke manieren kun je snurken?
Er zijn verschillende vormen van snurken, dit zijn de meest voorkomende:
Obstructieve slaapapneu
Obstructieve slaapapneu is een ernstige vorm van snurken. Hierbij stopt en start de ademhaling tijdens de slaap geregeld. Dit gebeurt omdat de spieren van de keel ontspannen en de luchtwegen blokkeren.
Rugsnurken
Veel mensen snurken alleen als ze op hun rug liggen. De tong valt dan naar achteren waardoor de luchtweg geblokkeerd wordt. Dit veroorzaakt snurkgeluiden.
Snurken door de tong
De positie van de tong kan tijdens de slaap de ademhalingsweg blokkeren. Vooral als iemand op zijn rug slaapt. Dit kan leiden tot het vibreren van de zachte weefsels in de keel.
Neussnurken
Verstoppingen of blokkades in de neus kunnen ook snurken veroorzaken. Vaak is dit het geval bij bijvoorbeeld een verstopte neus of allergie. Ook andere problemen, zoals een scheef tussenschot, kan neussnurken veroorzaken. Bij snurken door een verstopte neus kun je natuurlijk altijd neusspray gebruiken.
Alcohol of medicatie snurken
Alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de spieren in de keel ontspannen. Dit vergroot de kans op snurken.
Overgewicht snurken
Overgewicht kan extra druk op de keel uitoefenen en de luchtwegen smaller maken. Dit kan snurken veroorzaken. Genoeg water drinken kan helpen om hiermee te stoppen.
Conclusie beste middelen tegen snurken
De zoektocht naar het beste middel tegen snurken kan lastig zijn, omdat er geen oplossing is die voor iedereen werkt. Het hangt ook sterk af van de oorzaak van het snurken.
Een CPAP-apparaat is heel effectief voor snurken veroorzaakt door obstructieve slaapapneu. Wel is het erg oncomfortabel.
Anti snurk beugels werken goed tegen snurken door de tong. Anti snurk kussens en T-shirts kunnen werken bij rug snurkers. Neusspreiders kun je gebruiken wanneer snurkproblemen worden veroorzaakt door neusademhaling.
Uiteindelijk is het belangrijk om verschillende opties uit te proberen en te kijken wat voor jou het beste werkt. Heb je andere middelen uitgeprobeerd die ook werken? Laat het ons dan vooral weten!
Bronnen
Misschien vind je dit ook interessant
Hopelijk gaat deze lijst met anti snurk middelen jouw (of je partners) nachtrust bevorderen. Naast deze anti snurk middelen lijst hebben we nog meer lijstjes online staan: