De verschillende gevolgen van slecht slapen
26 juli 2022 

De verschillende gevolgen van slecht slapen

Veel mensen slapen helaas slecht en dat is erg vervelend, want slecht slapen brengt verschillende nare gevolgen met zich mee. Helaas is er ook niet één specifieke oorzaak van slecht slapen te noemen. Het kan in de eerste plaats bijvoorbeeld te maken hebben met je leefgewoonten. Als je bijvoorbeeld laat in de avond vaak nog koffie drinkt, dan zorgt dit ervoor dat je minder snel in slaap valt. Dit geldt ook voor mensen die dagelijks niet genoeg bewegen. 

Ook mentale problemen kunnen de oorzaak van slaapproblemen zijn. Mensen die constant stress ervaren, omdat ze bijvoorbeeld moeten presteren op het werk, slapen doorgaans slecht. Dit geldt ook voor mensen die veel piekeren of daadwerkelijk een angststoornis hebben. De oorzaken van slecht slapen zijn vaak al heftig, maar langdurig slecht slapen heeft zelf ook nare gevolgen.

Meer honger

Wanneer je slecht slaapt, dan zal je de gehele dag door meer honger hebben. Dit klinkt misschien vreemd, maar dit heeft te maken met een verandering in de hormonen. Het hormoon leptine onderdrukt doorgaans de eetlust en zorgt ervoor dat je de gehele dag energiek bent. Maar als je te weinig slaapt, dan vermindert dit hormoon met alle gevolgen van dien. Daarom is het ook verstandig om meer te slapen en bijvoorbeeld te investeren in een mooi dekbed zonder hoes. Het type matras waarop je slaapt speelt overigens ook een belangrijke rol bij de slaapkwaliteit.

Ongeremde emoties

Je hebt ongetwijfeld wel eens een dag slecht geslapen en gemerkt dat je dan chagrijnig en prikkelbaar bent. De tragiek is echter dat veel mensen bij zichzelf die emoties niet meer goed herkennen. Of ze hebben bijvoorbeeld niet door dat ze meer prikkelbaar zijn dan anders. Dan geven ze bijvoorbeeld de omgeving op de schuld en dan kun je ook nog te maken krijgen met relationele problemen. De prefrontale cortex zet normaliter een rem op je emoties en die wordt aangetast wanneer je slecht slaapt.

Slechtere concentratie

Mensen die slecht slapen kunnen zich over het algemeen minder goed concentreren. Dit kan vervelende gevolgen hebben. In de eerste plaats presteer je dan minder goed op het werk of je vindt het bijvoorbeeld lastiger om te leren voor een tentamen of toets. Daarnaast zal je merken dat je ook in je vrije tijd minder leuke dingen gaat doen. Wanneer je concentratie slecht is, dan kies je al snel voor de makkelijkste weg en dan beland je bijvoorbeeld al snel op de sociale media.

Vergrote kans op verschillende ziektes

Slecht slapen heeft niet alleen mentale gevolgen, maar ook fysieke gevolgen. Mensen die slecht slapen maken bijvoorbeeld meer kans op vervelende ziektes. Ook om die reden is het belangrijk om slaapkwaliteit te bevorderen.


Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen