Top 6 Beste stille ventilators voor in je slaapkamer in 2024
02 januari 2024 

Top 6 Beste stille ventilators voor in je slaapkamer in 2024

Komen de warme zomerdagen er weer aan? Dan kan het soms lastiger zijn om in slaap te komen. Als je in slaap valt moet je lichaam namelijk 1 graden afkoelen. In een gloeiend hete kamer is dat vaak een flinke uitdaging. Een ventilator kan de oplossing zijn, maar het moet dan wel een stille ventilator zijn. Door het verkoelende briesje van de ventilator kan in slaap vallen een stuk makkelijker gaan. In deze blog vind je wat de beste stille ventilator is voor jouw situatie. 

Denk je dat een stille ventilator niet voldoende is? Vind dan hier de beste airco voor de slaapkamer.


Samenvatting beste stille ventilator 2024

Geen zin om het hele artikel te lezen? Zie dan hier een kort overzicht van de beste stille ventilator per soort ventilator:

Top 6 Beste stille ventilator

Hieronder vertellen we wat de beste stille ventilators zijn en waarom. Alle soorten stille ventilators staan hier door elkaar. Je kunt dus een muurventilator tegenkomen, maar ook een statief of plafond ventilator. De belangrijkste factor waar we naar gekeken hebben is het aantal decibel dat hij produceert. Maar ook het design, waaisnelheden, timerfunctie, bediening en prijs/kwaliteit hebben we beoordeeld.

Beste stille ventilators

1. Duux Whisper

De Duux Whisper is fluisterstil en daardoor t.o.v. alle ander ventilators de beste keus voor de slaapkamer. Hij produceert maar 13 decibel aan geluid! Dit is de beste stille ventilator van het merk Duux. Hij is zo stil in de speciale slaapkamer stand.

Toch is hij krachtig en bereikt de windstroom in een vrije ruimte 15 meter. Hij is dus perfect voor de wat groter slaapkamer. Ook voor een andere grote ruimte zoals een kantoor is hij perfect.

Met 26 instelbare snelheden waaronder de natuurlijke bries en nachtstand en instelbare hoogtes weet je zeker dat je hem naar wens kunt instellen.

De timer maakt deze ventilator ook bijzonder geschikt voor de slaapkamer. Wordt jij soms snachts wakker rond een uurtje of 03:00 omdat het dan toch te koud wordt? Dan zet je de timer van de Duux Whisper toch gewoon op 03:00 zodat hij automatisch uit gaat?

Voordelen Duux Whisper

✔ 26 instelbare windsnelheden
✔ In hoogte verstelbaar van 76 tot 95 cm
13 decibel
✔ 90 graden horizontaal instelbaar en 100 graden verticaal
✔ Bereikt je op 15 meter
✔ Met afstandsbediening

Nadelen Duux Whisper

✖ Gaat niet jarenlang mee volgens de reviews

Duux Whisper stille ventilator

2. WITTS ventilator

Deze  WITTS Ventilator produceert maar 13 decibel. Perfect voor in de slaapkamer dus! Naast zijn stille werking reinigt hij ook pollen & stof, is hij 360 graden draaibaar én heeft hij een slaapstand. Ook is hij super energiezuinig.

Hij wordt geleverd met een afstandsbediening, waardoor je hem vanuit je bed kunt bedienen. Met de afstandsbediening kun je de ventilatorsnelheid, oscillatie en timerinstellingen aanpassen.

Deze ventilator heeft alleen maar positieve reviews. Gebruikers zijn echt heel tevreden met deze stille ventilator. Dus als je op zoek bent naar een super stille, compacte statiefventilator raden we deze zeker aan!

Voordelen

✔ Drie instelbare windsnelheden
✔ Instelbare timer
 13 decibel (super stil!!)
✔ 360 graden draaibaar
✔ Met afstandsbediening
✔ Energiezuinig
✔ Alleen maar positieve reviews (4,9/5)

Nadelen

✖ Geen

beste stille ventilator slaapkamer WITTS

2. Clean Air Optima® CA-406B Torenventilator

Deze ''fluisterstille'' clean air optima (25 decibel), maar krachtige ventilator is ontworpen in een slank en compact torenmodel met een verticale ventilator rotor. Het heeft een leuke matte kleurstelling en een modern design. Wat betreft design kun je hem waarschijnlijk in iedere slaapkamer zetten.

De luxe torenventilator CA-406B is een compacte ventilator zonder bladen, voorzien van een geavanceerd ventilatorsysteem met verticale rotor en drie verschillende snelheden, instelmogelijkheden voor normale of natuurlijke luchtstroom en slaapmodus.

Voordelen

✔ Drie instelbare windsnelheden
✔ Instelbare timer
 Minder dan 25 decibel in laagste stand
✔ Draait horizontaal 90 graden
✔ Bereikt je op 7 meter
✔ Met afstandsbediening
✔ Energiezuinig

Nadelen

✖ Kwaliteit en dB verschilt per product
✖ Lastig in elkaar te zetten (volgens review)

Stille torenventilator Cleanair

3. Uniclamps Plafondventilator

Een stille ventilator voor aan het plafond is voor sommige slaapkamers ideaal. Zo is de ventilator stil én neemt hij weinig ruimte in. Klinkt dit goed? Dan is de Uniclamps Plafondventilator misschien wat voor jou.

Met 20 decibel is het de stilste ventilator voor het plafond die we konden vinden. Deze geruisloze ventilator heeft 6 standen, is inclusief lamp en heeft een opvallend design.

Uiteraard is hij te bedienen met een afstandsbediening, maar het is ook een Smart apparaat. Hij is dus te besturen met je telefoon. Ideaal toch?

Voordelen

✔ 6 instelbare windsnelheden
✔ lamp is te dimmen
✔ Makkelijke te monteren
20 decibel
✔ Met handige afstandsbediening
✔ Smart apparaat

Nadelen

✖ Heeft nog geen reviews op bol.com
✖ Simpele variant

Vind je het design niet mooi? Ga dan voor een andere stille plafondventilator met een wat klassieker design: de QAZAQ cool. Deze is met 44 decibel ook relatief stil.

Stille plafondventilator

4. Ninzer Mini Fan

De Nizer Mini usb ventilator is muisstil en ook muizenformaat. Het is een bijzonder kleine ventilator. Met 10 cm in diameter ongeveer 4 a 5 keer zo klein dan een normale ventilator.

Deze kleine ventilator heeft een stuk minder kracht van een normale en daarom is hij niet geschikt voor de slaapkamer. Krijg jij alleen een warm hoofd waardoor je niet kun slapen? Dan kun je deze eventueel wel op je nachtkastje zetten om je hoofd koel te houden.

Doordat deze hij muisstil is heb je er dan waarschijnlijk geen last van. Ook op de hoogste stand heeft hij een laag geluidsniveau. Hij zal je slaap dus niet negatief beïnvloeden. Hoewel je hem met een gerust hart naast je bed kunt zetten is hij natuurlijk beter geschikt voor op een bureau. Daar is hij voor bedoelt.

Een alternatief op deze mini fan is de Evolize Mini. Deze is met 12 cm diameter iets groter, maar maakt met 40 dB iets meer geluid. Ongetwijfeld zal deze ook goed voor verkoeling zorgen.

Nizer mini stille ventilator

5. Auronic Torenventilator met slaapstand

Deze Auronic torenventilator heeft veel opties en is ook nog eens vrij stil. Onder andere heeft hij 3 variabele standen:

  • Normaal
  • Natuurlijk
  • Slaap

Ook deze ventilator kun je dus goed op je slaapkamer zetten.

Net als iedere goede ventilator heeft die van LifeGoods verschillende blaaskrachtstanden, is hij zeeldraaien en kun je hem op afstand bedienen met een afstandsbediening.

Daarnaast is hij geschikt voor huizen met huisdieren of jonge kinderen. Hij heeft namelijk geen scherpe ronddraaiende ventilatorbladen.

Voordelen

✔ Meerdere instelbare windsnelheden
 45 decibel in laagste en hoogste stand -
✔ Zelfdraaiend
✔ Bereikt je op +10 meter
✔ Met afstandsbediening

Nadelen

✖ Niet kantelbaar
✖ Is met 45 decibel niet fluisterstil

Life Goods ventilator

Minder stille ventilatoren

Heb je geen last van het zoemende geluid van de ventilator? Of vind je het geluid juist lekker om in slaap te kunnen vallen? Dan kun je de ventilatoren hieronder overwegen. Bij deze ventilatoren is het geluidsniveau een stuk hoger. Verder zijn deze ventilators bijzonder geschikt!

1. Dyson AM07 torenventilator

DYSON AM07 Tafelventilator zonder blad. Hij maakt gebruik van de nieuwste technologie zoals: de Air Multiplier Technology,

Geen bladen, geen schokkerige luchtstroom. Air Multiplier™ technologie versterkt de omringende lucht en genereert een ononderbroken, gelijkmatige luchtstroom.

Deze ventilator is met 75 dB niet stil, maar zit er wel uit alsof hij uit de toekomst komt. Wellicht is het een overbodige luxe. Hij houdt je hoofd uiteraard wel koel met zijn hoge luchtstroom.

Dyson ventilator

2. Solis Silent Eco 7584 statiefventilator

Hoewel ''Silent'' in de naam staat vinden wij deze ventilator met +50 decibel niet stil genoeg om door onze test te komen. De Solis Silent Eco is een mooie ventilator met bijgeleverde afstandsbediening, usb poort, voldoende luchtstroom en goed design.

Goed geschikt dus om in de warme zomermaanden je hoofd koel te houden, maar dus niet voor in de slaapkamer. Van iedere ander kamer kan hij zonder er last van te hebben een koele kamer maken.

Waar moet een goede stille ventilator voor op de slaapkamer aan voldoen?

Een stille ventilator moet aan een aantal eisen voldoen. Wat ons betreft ook eisen die helemaal niet met geluid te maken hebben.

Aantal decibel

De belangrijkste is natuurlijk het aantal decibel dat hij produceert. Een aantal merken claimt een zeer stille ventilators te verkopen terwijl hij toch best wat geluid produceert. Wat je wil is een geruisloze ventilator die minder dan 50 decibel produceert.

Te bedienen op afstand

Een ventilator kunnen bedienen op afstand is een groot voordeel. Zeker als je hem gebruikt voor je slaapkamer. Heb je het 's nachts toch een beetje koud? Dan is het fijn niet uit bed te hoeven om hem lager of uit te zetten.

Waaisnelheden

Nog erger is als je hem zachter wil zetten en dat kan niet. Een ventilator heeft toch zeker wel 3 standen nodig. Nog fijner is 5 windsnelheden of meer.

Timer functie

Een timer functie maakt alles toch even net wat makkelijker. Een handige, maar voor veel geen essentiële functie.

Design

Het ook wil ook wat. Een lelijke ventilator middenin je kamer is natuurlijk niks. Hoewel ''wat mooi is'' voor iedereen verschilt nemen wij dit toch mee tijdens het beoordelen.

Wat natuurlijk ook belangrijk is, is het soort ventilator.

Ventilator tegen hoge temperatuur

Waar moet ik op letten met het kopen van een stille ventilator?

Naast de bovenstaande functies en specificaties is het ook belangrijk om de reviews van de stille ventilatoren goed door te nemen. Bij het beoordelen van wat de beste stille ventilator is hebben wij deze natuurlijk ook doorgenomen, maar we checken niet wekelijks of er reviews bij komen. Een goede stille ventilator zal weinig negatieve reviews krijgen

Soorten (stille) ventilatoren

Je hebt verschillende soorten ventilatoren. Allemaal hebben ze een stille variant. Hieronder sommen we alle soorten ventilatoren op.

1. Stille Staande ventilator

Een stille staande ventilator staat ook wel bekend als een stille statiefventilator. Deze ventilator heeft, net als een tafelventilator, een ronde ventilatiekorf. Maar omdat de staande ventilator op een statief staat en de korf relatief groot is, kan deze geschikt zijn voor het koelen van grote oppervlakken.

De hoogte van de ventilator kan vaak worden aangepast aan jouw behoeften. Zowel de snelheid als de richting van de luchtstroom zijn instelbaar. Sommige modellen van de statiefventilator worden geleverd met een afstandsbediening, terwijl de meer geavanceerde versies kunnen worden bediend met een app. De oudere varianten kunnen alleen met de knopjes op de ventilator zelf bediend worden.

Duux Whisper stille ventilator

2. Stille torenventilator

Een torenventilator is een type ventilator dat verticaal is ontworpen en een slank, torenachtig profiel heeft. In tegenstelling tot een staande of tafelventilator, neemt een torenventilator minder ruimte in beslag op de vloer of op een tafel. Het ontwerp van een torenventilator maakt het mogelijk om een breed gebied te koelen. Ook is het ontwerp/design wat modernen en past het goed in een modern ingerichte woning.

Een stille torenventilator is een type torenventilator dat ontworpen is om weinig tot geen geluidsniveau te maken tijdens gebruik. Dit maakt het ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld slaapkamers, kantoren of andere rustige omgevingen waar stilte belangrijk is.

Naast het creëren van een verkoelend briesje, bieden stille torenventilators vaak extra functies zoals luchtreiniging, ionisatie, timer-functies en verschillende luchtstroommodi. Sommige modellen van stille torenventilatoren kunnen worden bediend via afstandsbediening of via een app op je smartphone.

Door hun slanke en verticale ontwerp nemen stille torenventilatoren weinig ruimte en standen in beslag en passen ze perfect in kleine ruimtes en hoeken van een kamer.

Life Goods ventilator

3. Stille tafelventilator

Een stille tafelventilator is een compact model ventilator dat specifiek ontworpen is om op een tafel of bureau te plaatsen. Het biedt een verfrissend briesje tijdens het werken of studeren achter je bureau en is ook perfect voor gebruik op je nachtkastje om een comfortabele slaapomgeving te creëren.

Bovendien is er ook een handige ventilator met klem beschikbaar in dit menu, die aan het tafelblad kan worden vastgeklemd en nog minder werkruimte in beslag neemt.

beste stille ventilator

4. Stille plafondventilator

Een stille plafondventilator is een soort ventilator die aan het plafond van een kamer wordt bevestigd en lucht van boven naar beneden blaast om een verkoelend effect te creëren. En hij blijf hier ook nog eens stil bij. In tegenstelling tot andere soorten ventilatoren, zoals tafelventilatoren, nemen plafondventilators geen extra ruimte in beslag op de vloer of op een tafel.

Plafondventilators zijn beschikbaar in verschillende maten, ontwerpen en stijlen en kunnen een functionele en esthetische aanvulling zijn op de inrichting van een kamer. Naast het creëren van een verkoelend effect, kunnen plafondventilatoren ook helpen bij het verbeteren van de luchtcirculatie in een kamer en het verminderen van vochtigheid.

beste stille ventilator

5. Stille muurventilator

Een muurventilator is een type ventilator dat ontworpen is om aan een wand te worden bevestigd. Dit maakt het ideaal voor gebruik in kleine ruimtes waar tafel- of staande ventilatoren te veel ruimte in beslag nemen. Net als iedere soort ventilator kan de muurventilatoren helpen om de luchtcirculatie in een kamer te verbeteren en de gevoelstemperatuur te verlagen.

Er zijn verschillende soorten muurventilatoren beschikbaar, waaronder modellen met verschillende snelheidsinstellingen en ventilatiepatronen. Er zijn ook specifieke stille muurventilators. Sommige muurventilatoren zijn ook voorzien van afstandsbedieningen, zodat je de instellingen gemakkelijk kunt aanpassen zonder de staande ventilator aan te raken.

Een ander voordeel van muurventilatoren is dat ze vaak draaibaar zijn, wat betekent dat je de richting van de luchtstroom kunt aanpassen. Dit kan helpen om de lucht in de kamer gelijkmatiger te verdelen en koele lucht naar warmere gebieden te verplaatsen.

beste ventilator

Waarom een stille ventilator?

Als je deze blog leest is de kans groot dat je een naar een stille ventilator op zoek bent omdat je een ventilator voor je slaapkamer zoekt. Voor veel mensen is rustig willen slapen, in een stille en koele omgeving de belangrijkste reden om te kiezen voor een stille ventilator.

Een andere reden is kiezen voor een rustige omgeving om een andere reden. Een ventilator die veel lawaai maakt is soms gewoon niet fijn. Bijvoorbeeld als je werkt, studeert of ontspant op de bank. Dit kan belangrijk zijn als je gevoelig bent voor geluiden of als je in een drukke omgeving woont of werkt. Ook kun je je afvragen: waarom zou je voor een ventilator kiezen die veel lawaai maakt als je een ventilator kunt kiezen die stiller is?

Energiebesparing kan ook een reden zijn om voor een stille ventilator te kiezen. Stille ventilatoren zijn vaak efficiënter in energieverbruik dan ventilatoren met een hoog geluidsniveau. Dit komt omdat ze minder energie nodig hebben om te werken en minder belasting vormen voor het elektriciteitsnet. Tegenwoordig, met de hoge energieprijzen, wordt dit natuurlijk steeds belangrijker.

Stille ventilatoren zijn ontworpen om zo min mogelijk geluid te maken en bieden daardoor een hoger comfortniveau dan ventilatoren die veel lawaai maken.

Kortom je kiest voor een stille ventilator als je waarde hecht aan rust, slaapkwaliteit, energiebesparing en comfort.

stille ventilators

Ventilator op de babykamer

Zoek je een ventilator voor op de babykamer? Dan kies je natuurlijk liever voor een stille ventilator. Een ventilator op de babykamer kan een belangrijk voordeel hebben. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat een ventilator de kans op wiegendood mogelijk kan verkleinen.

De conclusie van het onderzoek '' Use of a Fan During Sleep and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome (wiegendood)'' was: ''Fan use may be an effective intervention for further decreasing SIDS risk in infants in adverse sleep environments.'' In het Nederlands: ''Het gebruik van ventilatoren kan een effectieve interventie zijn om het risico op wiegendood verder te verminderen bij baby's in ongunstige slaapomgevingen.''

Hier kun je meer lezen over het onderzoek naar het effect van een ventilator op wiegendood.

Ventilator op de babykamer

Stille ventilatoren voor een betere slaap: de wetenschap

De temperatuur van de omgeving waarin we slapen heeft invloed op onze slaap. Als het te warm of te koud is, kunnen we moeilijker slapen en minder diep slapen. Dit heeft te maken met hoe ons lichaam probeert onze temperatuur te reguleren tijdens het slapen. Als we weinig kleding dragen, heeft lage temperatuur meer invloed op onze slaap dan warmte.

Als we wel kleding en beddengoed gebruiken, zorgt warmte ervoor dat we minder diep slapen en meer wakker zijn. Bij vochtige warmte is dit effect nog sterker (zoals in de zomerdagen). Kou heeft minder invloed op onze slaap, maar kan wel onze hartslag beïnvloeden. Dit betekent dat koude meer invloed kan hebben op onze slaap dan warmte, vooral in situaties waar we niet goed beschermd zijn tegen kou.

Het effect van temperatuur op onze slaap.

beste stille ventilatoren

Zijn stille ventilators echt stil?

Er bestaan geen ventilatoren die helemaal geen geluid maken. Wij noemen een ventilator stil als hij minder dan 50 decibel produceert. De beste stille ventilatoren produceren minder dan 35decibel. De aller stilste ventilator is muisstil en produceert minder dan 20 decibel.

De voordelen van een stille ventilator

Een stille ventilator biedt verschillende voordelen ten opzichte van een lawaaierige ventilator.

De belangrijkste: het minimaliseert geluidsoverlast. Een stille ventilator produceert minimale geluidsniveaus, wat vooral belangrijk is in rustige ruimtes zoals slaapkamers of kantoren. Dit kan je helpen om te concentreren, te ontspannen of te slapen zonder gestoord te worden door het zoemende geluid.

Een goede stille ventilator is ook energiezuiniger dan een lawaaierige ventilator. Dit komt omdat stille ventilatoren vaak worden ontworpen met efficiëntere motoren en geavanceerde regeltechnologieën die minder stroom verbruiken. Dit kan op de lange termijn geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd een stillere en duurzamere ventilator bieden.

Een ander voordeel van een stille ventilator is dat het de luchtkwaliteit kan verbeteren door de circulatie van koude lucht te bevorderen. Dit kan helpen bij het verminderen van vochtigheid, het voorkomen van schimmelgroei en het verminderen van de ophoping van rook, geuren, pollen of andere deeltjes.

Een extra voordeel van sommige stille ventilatoren is dat ze beschikken over een timerfunctie. Met deze functie kun je de ventilator automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld na het in slaap vallen. Dit kan je helpen om energie te besparen en een comfortabele slaapomgeving te behouden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het uitschakelen van de ventilator.

Kortom, een stille ventilator biedt verschillende voordelen, waaronder minimale geluidsoverlast, energiezuinigheid, verbeterde luchtkwaliteit, meer comfort en soms een handige timerfunctie. Dit maakt een stille ventilator een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een rustigere en comfortabelere manier om de luchtcirculatie in hun huis of kantoor te verbeteren.

beste stille ventilator

Hoe lang kan een ventilator aan staan

Een ventilator kan in principe continu aan staan, zolang deze goed onderhouden wordt en geen oververhitting of andere problemen vertoont. Veel ventilatoren zijn ontworpen om duizenden uren achtereen te draaien.

Het is echter altijd verstandig om de instructies van de fabrikant te raadplegen en de ventilator niet onnodig te laten draaien als deze niet in gebruik is. Het continu laten draaien van de ventilator kan namelijk leiden tot hogere energiekosten en kan de levensduur van de ventilator verminderen.

Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om te overwegen waar de ventilator wordt gebruikt. Als de omgeving bijvoorbeeld erg stoffig is, kan dit de werking van de ventilator beïnvloeden en kan het nodig zijn om deze regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen.

Conclusie: Beste Stille Ventilator

De beste stille ventilator is de Duux Whisper. Deze statief ventilator produceert het minst decibel en voldoende luchtstroom. Verder voldoet hij aan alle eisen waar een goede ventilator aan moet voldoen. Heb jij een betere stille ventilator gezien voor op de slaapkamer? Laat het ons weten!

Duux Whisper stille ventilator

Misschien vind je dit ook interessant!

Vond je deze blog interessant? We hebben nog veel meer blogs waar we producten beoordelen om beter te kunnen slapen. Hier vind je er een aantal:

Bronnen

Hieronder vind je een aantal bronnen die gebruikt zijn bij de achtergrond informatie van deze blog.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen