Zo stop je snurken

Snurken kan een groot probleem zijn voor zowel de snurker als de partner. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem aan te pakken. Bij de Ruysdael Slaapkliniek helpen we je om snurken te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. In deze blogpost bespreken we wat snurken is, de oorzaken ervan, wat je zelf kunt doen en wat je kunt doen als zelfoplossingen niet werken. Ook leggen we uit of snurken gevaarlijk is en hoe de Ruysdael Slaapkliniek je kan helpen.

Wat is snurken?

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer de luchtweg tijdens de slaap gedeeltelijk geblokkeerd is. Dit kan gebeuren doordat de spieren in de keel ontspannen, waardoor de lucht moeilijker door de luchtwegen kan stromen. Het resulterende geluid kan variëren van zacht tot zeer luid en kan de slaap van zowel de snurker als de partner verstoren.

De meest voorkomende oorzaken van snurken

Snurken kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: 

 • Overgewicht: extra vetweefsel rond de nek kan de luchtwegen vernauwen. 
 • Slaaphouding: slapen op de rug kan ervoor zorgen dat de tong en het zachte gehemelte naar achteren vallen en de luchtwegen blokkeren. Alcohol en sedativa: deze middelen ontspannen de spieren in de keel, wat snurken kan verergeren.
 • Verstopte neus: allergieën, verkoudheid of een afwijkend neustussenschot kunnen de luchtstroom door de neus verminderen, waardoor je door de mond gaat ademen en snurken. 
 • Roken: roken irriteert de slijmvliezen in de luchtwegen, wat zwelling en snurken kan veroorzaken.

Wat kan je zelf doen tegen snurken

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt proberen om snurken te verminderen:

 • Verander je slaaphouding: probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug.
 • Afvallen: Als je overgewicht hebt, kan gewichtsverlies helpen om de druk op je luchtwegen te verminderen.
 • Vermijd alcohol en sedativa: probeer deze middelen minstens vier uur voor het slapen gaan te vermijden.
 • Stop met roken: roken kan je luchtwegen irriteren en snurken verergeren.
 • Houd je neus open: gebruik neussprays of strips om je neus open te houden als je last hebt van een verstopte neus.

Wat kun je doen als zelfoplossingen niet werken

Als zelfoplossingen niet voldoende helpen, zijn er andere manieren om snurken aan te pakken.

Zonder operatie

Bij de Ruysdael Slaapkliniek bieden we diverse behandelingen zonder operatie aan, zoals:

 • CPAP-apparaat: dit apparaat blaast lucht in je luchtwegen om ze open te houden tijdens de slaap.
 • Orale hulpmiddelen: deze apparaten worden in de mond geplaatst om de kaak en tong in een positie te houden die de luchtweg openhoudt.

Met operatie

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het snurken te verminderen:

 • Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP): dit is een chirurgische ingreep waarbij overtollig weefsel uit de keel wordt verwijderd om de luchtweg te verbreden.
 • Somnoplastie: deze procedure gebruikt radiogolven om het overtollige weefsel in de keel te verminderen.

Is snurken gevaarlijk?

Hoewel snurken op zichzelf meestal niet gevaarlijk is, kan het een teken zijn van slaapapneu, een ernstige aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt. Slaapapneu kan leiden tot hoge bloeddruk, hartziekten, en andere gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

De ruysdael slaapkliniek: wakkere aanpak, betere slaap

Bij de Ruysdael Slaapkliniek begrijpen we hoe vervelend snurken kan zijn en hoe het je slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Onze gespecialiseerde kliniek biedt diagnose en behandeling van slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu. Met vestigingen in Amsterdam, Hilversum, Den Haag, Oisterwijk en Rotterdam, zijn we altijd dichtbij om je te helpen.

Onze unieke, persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat je weer kunt genieten van een goede nachtrust en een energieke dag. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak en ontdek hoe wij je kunnen helpen om snurken te verminderen of zelfs te stoppen.

Wacht niet langer, want een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Ook voor jou.

Zo los je het op

Snurken kan een grote impact hebben op je slaap en je dagelijkse leven. Door de oorzaken te begrijpen en zelfoplossingen te proberen, kun je snurken vaak verminderen. Als deze oplossingen niet werken, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar bij de Ruysdael Slaapkliniek. Neem de eerste stap naar een betere nachtrust en maak een afspraak bij een van onze vestigingen.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen