Nieuwe smartwatch met slaaptracker
09 november 2021 

Nieuwe smartwatch met slaaptracker

Als je de laatste paar weken toevallig gelezen hebt dan weet je dat ik minder tevreden ben over mijn smartwatch. Met name over hoe hij mijn slaap meet. Bijna iedere dag zit hij er flink naast wat betreft het aantal uur slaap. En hoe kan ik dan de rest van de data vertrouwen? 

Inmiddels is mijn smartwatch ook redelijk oud aan het worden. Ik draag hem al bijna vier jaar constant. Vandaar dat ik even een paar weken niks nieuws test, maar op zoek ga naar een nieuwe smartwatch. Deze week zoek ik iedere dag iets uit wat mij belangrijk lijkt bij een smartwatch. Uiteraard houd ik de focus op het meten van slaap, want daar ga ik hem iedere dag voor gebruiken.

Misschien vind je dit interessant: Beste slaaptracker.

Week 44 – 01 t/m 07 november 2021

Hoe meet een smartwatch je slaap eigenlijk?

Vrijwel alle nieuwe generatie smartwatches bepalen op basis van twee factoren of je slaapt of niet:

  • Hartslag
  • Beweging

Als je slaapt is je hartslag lager dan overdag. Een lage hartslag is dus een goede indicatie dat je slaapt. Dit in combinatie met hoe vaak je beweegt is voor de meeste smartwatches genoeg om te bepalen of je slaapt.

Daarnaast heeft je hartslag in de verschillende fases van je slaap een ander ritme. Zo kan een smartwatch dus zien in welke fase van je slaap je zit.

slaaptracker smartwatch

Garmin zegt het volgende over het meten van slaap op hun website:

Het horloge detecteert automatisch je slaap en houdt bewegingen bij gedurende jouw normale slaaptijden, welke je invoert in de Connect app. Het horloge doet dit door gebruik te maken van de hartslagmeter die in het horloge verwerkt zit. Het horloge meet de tijd die tussen iedere hartslag zit. Dit wordt vervolgens gecombineerd met de bewegingsmeter.

Garmin geeft dus ook aan dat je moet invoeren wat je normale slaaptijden zijn. Dit was bij mijn Huawei horloge niet nodig. Of dit iets positiefs of iets negatiefs is weet ik nog niet.

Samsung zegt nog iets verder te gaan. Bij de Galaxy 4 horloges krijg je inzichten van de National Sleep Foundation voor beter slaapkwaliteit en -duur. Op mijn Huawei kreeg ik ook tips. Dit waren vooral standaard tips die ik ook zelf wel kon bedenken.

De slaaptracker houdt de verschillende fasen van je slaap bij en analyseert de gegevens op holistische wijze. Met de verbeterde meetopties kun je het zuurstofgehalte van je bloed en snurkpatronen controleren (niet gezegd dat je snurkt). Bovendien krijg je geavanceerde inzichten van de National Sleep Foundation voor een betere slaapkwaliteit en -duur.

Wat meet je smartwacht voor slaapdata

Ook wat er gemeten wordt lijkt vrijwel identiek bij iedere smartwatch die na januari 2020 is uitgebracht. Het volgende wordt door vrijwel iedere smartwatch gemeten:

  • Lichte slaap
  • Diepe slaap
  • REM-slaap
  • Aantal keer wakker
  • Ademkwaliteit
  • Continuïteit diepe slaap

Kan een Apple Watch je slaap meten

Ik ben geen fan van Apple. Dit komt door de verschrikkelijke prijs/kwaliteit verhouding op bijna alle Apple producten. Toch hoor ik van een aantal vrienden veelbelovende dingen over de nieuwste Apple Watches. Vandaar dat ik toch even uitzoek of dit een mogelijkheid voor mij is. Dit terwijl een Apple Watch niet makkelijk te koppelen is aan mijn Samsung telefoon.

Het eerste wat ik over de Apple Watch 5 tegenkwam was dit:

Ondanks dat de Apple Watch echt een premium horloge is met vele functies kan deze je slaap niet volgen zoals andere trackers dat doen. De functionaliteit is namelijk niet standaard in de software gebouwd, echter is de app store voor de Apple Watch zo uitgebreid dat er vele slaaptracking apps te vinden zijn. Een van de beste Apple Watch slaap-tracker-apps is “Sleep ++” maar zijn er nog veel meer die allemaal net iets andere metingen en ervaringen geven..

Geen veelbelovend begin dus, aangezien ik geen app store op mijn mobiel heb. Toch nog even doorzetten dacht ik.

Op de officiële support website van Apple las ik wel veelbelovende verhalen. Eigenlijk blijkt daar dat bij de nieuwste Apple Watch alles mogelijk is dat op andere Smartwatches ook mogelijk is. Zelfs ademfrequentie meten is iets wat de Apple Watch tegenwoordig kan.

Maar toen kwam het grootste probleem van de Apple Watch.. De batterijduur.

Batterijduur

Om je slaap goed te kunnen tracken heeft je smartwatch wel minstens 72 uur batterijduur nodig vind ik. En zeker meer dan 48. Anders kun je hem alleen maar in de nacht dragen. De Apple Watch voldoet hier zeker niet aan. Zelfs de nieuwste heeft bij aanschaf maar een batterijduur van één tot drie dagen. En in de praktijk schijnt dit soms nog minder te zijn. Mijn Huawei GT2 van vier jaar oud heeft een batterijduur van meer dan drie weken! Hier een kort overzichtje van batterijduur per Smart Watch, doe er je voordeel mee.

GPS

Naast een goede sleep tracker wil ik een goede GPS in mijn smartwatch. Ik ga hem namelijk ook gebruiken bij het sporten. Gelukkig blijken alle nieuwe smartwatches te beschikken over een goede GPS.

Uitstraling Smartwatch

Uiteraard vind ik het ook belangrijk hoe de Smartwatch er uit ziet. Ik draag hem ten slotte niet alleen in de nacht. Vandaar dat ik dit ook meeneem. Dit ga ik binnenkort even verder uitzoeken, maar tot nu toe hebben de Garmin Smartwatches mijn voorkeur.

Hier vind je wat de beste smartwatch van 2022 is.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen