DroomSap ervaringen

In deze blog lees je mijn ervaring met DroomSap. Speciaal voor deze blog heb ik het stroperige drankje iedere avond ingenomen voor één week. Ik had het flesje DroomSap al een aantal maanden thuis staan. Destijds heb ik het gekregen van een bekende om een keer uit te proberen. Toen heb ik het twee of drie keer genomen en toen kwam ik er inderdaad achter dat je er van gaat dromen. Ook sliep ik er beter door. Omdat het Sap in Nederland niet verkocht mag worden vind je hier het beste Nederlandse alternatief.

Droomsap om te slapen

Mijn DroomSap [korte variant]

Werkt DroomSap? Ja, bij mij werkt DroomSap zeker wel om beter in te slapen. Maar het is voor mij geen structurele oplossing. Net als met melatonine mag je het dus niet constant maar blijven gebruiken. Omdat ik regelmatig niet goed slaap is het dus niet ideaal. Ik wil namelijk niet afhankelijk van een drankje zijn om goed te kunnen slapen. Ik heb nog genoeg over, dus ik ga het zeker vaker gebruiken. Bijvoorbeeld als ik de volgende dag erg vroeg op moet of als ik iets belangrijkst heb waar ik zenuwachtig voor ben.

DroomSap mag in Nederland niet verkocht worden. Dit is het beste Nederlandse alternatief.

Droomsap alternatief

Andere Droomsap alternatieven vind je hier.

Aangezien ik er inmiddels achter ben dat ik zelfs van melatonine levensechte dromen krijgen ben ik benieuwd wat DroomSap met mij doet.

DroomSap uit België

Mijn flesje DroomSap had ik gekregen van iemand die het ooit in België had gekocht. En als ik het goed begrepen heb, kan je het ook gewoon in Belgische webshops bestellen. Als Nederlander mag je het niet verkopen.

Is DroomSap gevaarlijk?

Laatst hoorde ik dat DroomSap gevaarlijk was. Dit komt door de stof doxylamine. Doxylamine schijnt namelijk verboden te zijn in Nederland omdat het geregistreerd staat als geneesmiddel. Na wat zoeken op Google blijkt het allemaal wel mee te vallen. Je mag het gewoon legaal bestellen, je mag het alleen niet verkopen. Vaak wordt het dan ook besteld in Belgische webshops.

Is DroomSap verslavend?

Ik ben niet verslavingsgevoelig. Dus voor mij zal DroomSap niet verslavend zijn. Wel denk ik dat er een risico op verslaving is voor mensen die hier gevoelig voor zijn. Ben jij zo iemand? Dan is DroomSap wellicht niks voor jou.

Bij dromenwinkel zeggen ze er zelf het volgende over:

‘’DroomSap (doxylamine) werkt niet verslavend. U moet er dus niet steeds meer van gaan gebruiken om de effecten te blijven voelen. Wij raden u wel aan om de inname van DroomSap na een aantal weken stapsgewijs te verminderen of af en toe eens enkele nachten zonder DroomSap te slapen en dan ervaren hoe het gaat.’’

Voor alle slaapmedicatie geldt dat het verstandig is regelmatig een periode zonder gebruik van deze middelen in acht te nemen.

Doxylamine

Doxylamine heeft een versuffend effect en kan een aantal vervelende bijwerkingen hebben. Echter, de hoeveelheid dat in DroomSap zit lijkt het me sterk dat het negatieve gevolgen kan hebben. Uiteraard ik heb ik eigenlijk geen verstand van. Maar voor mijzelf lijkt het prima veilig om te proberen.

doxylamine gevaarlijk droomsap

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week nam ik een melatonine met valeriaan , hier lees je meer over die nachten.

1. Mijn ‘’eerste’’ ervaring met DroomSap

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 6

Mijn eerste nacht met DroomSap (sinds een poosje) was een prima nacht. Aardig doorgeslapen. Het opstaan was helaas andere koek. Verschrikkelijk. Kon mijn bed echt niet uit komen. Geen idee of het door het sapje kwam. Ik denk het eigenlijk niet. Mijn weekend was ook behoorlijk zwaar namelijk. 😊

Het smaakt overigens een beetje naar een mix van hoestdrank en Jagermeister. Niet perse vies dus. Het heeft een beetje de consistentie van stroop. Ietsje dunner.

Mijn dag was prima. Hoewel ik wat later begon met werken, rond half 11, heb ik toch een nuttige dag gehad. En eigenlijk alles gedaan wat op mijn lijstje stond.

droomsap review

2. DroomSap nacht twee

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 8

Redelijke prestatie van mijn horloge vandaag. Het klopt ongeveer op tien minuutjes na. Ik was denk ik iets langer wakker in de nacht. Bijna acht uur geslapen dus. Prima score! Wakker worden was prima, maar het wordt nu wel weer echt een stuk kouder. Eerste stap uit bed wordt dus een grotere uitdaging..

Mijn dag was goed. Ondanks het uitgebreide takenlijstje alles voor elkaar gekregen. Mag ook wel als je van 08:30 tot 19:30 achter je computertje zit.

3. Prima nacht met DroomSap

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 7

Tot 08:42 geslapen volgens mijn horloge.. Hier klopt niks van, want mijn wekker ging om 07:45. Ben toen gelijk aan het werk gegaan terwijl ik inderdaad nog half sliep. Mijn horloge pikt dit dus niet meer op. Rond 08:42 stond ik onder de douche en dan vind hij dus pas dat ik wakker word. Verder was mijn nacht prima. Wel weer heftige dromen, maar niet erger dan tijdens de melatonine.

Mijn dag was prima.

4. Prima nacht met DroomSap

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 8
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 6

Een goede nacht terwijl ik vroeg op moest. Acht uur en drie minuten geslapen volgens mijn horloge en ik denk dat dit redelijk klopt. Opstaan was lastig. Ook redelijk vroeg voor mijn doen, maar na de eerste stap uit bed ging het gelijk beter. Geen heftige dromen gehad deze nacht overigens.

Mijn dag was eigenlijk matig, maar ik denk niet dat het met mijn energie te maken had. Veel op locatie werken, verschillende locaties en dan voelt een dag nooit echt productief.

5. DroomSap dromen

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 7

Een oké nacht met veel DroomSap dromen. Liever had ik iets langer doorgeslapen, maar dag ging helaas niet. In slaap komen ging wel gemakkelijk. Opstaan was ondanks dat ik voor m'n wekker wakker werd: verschrikkelijk.

De eerste uurtjes van mijn dag heb ik mijn laptopje er lekker in bed bij gepakt. Ik hoor vaak dat je dan niet productief kunt zijn, maar ben altijd prima productief voor mijn gevoel. Rond half elf gaan ontbijten en daarna een prima dag gehad wat betreft energie.

6 & 7: DroomSap met alcohol

Nacht 6 & 7: 

 • Cijfer voor de nachten: 7
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dagen: 7

Dit weekend ook DroomSap genomen voor het slapen. Beide nachten ook alcohol gedronken in de avond. Op verschillende website wordt dit afgeraden, maar op de website waar het te bestellen is zeggen ze er eigenlijk niks over. Er staat alleen: ‘’voorzichtigheid is geboden bij: ‘’acute vergiftiging door alcohol.’’ Ik haal hier niet uit dat je het niet mag gebruiken na alcohol.

Mijn nachten waren relatief kort, maar prima. Vooral het inslapen ging ook gewoon goed. DroomSap in combinatie met alcohol werkt dus in ieder geval niet slechter.

Mijn dagen waren ondanks de korte nachten ook prima en productief. Twee verjaardagen gehad en ook nog gepadeld en uit geweest met wat vrienden.

Werkt DroomSap?

Conclusie

Werkt DroomSap? Ja, bij mij werkt DroomSap zeker wel om beter in te slapen. Maar het is geen structurele oplossing. Net als met melatonine mag je het dus niet constant maar blijven gebruiken. Voor mij is het dus geen goede oplossing. Ik wil namelijk niet afhankelijk van een drankje zijn om goed te kunnen slapen. Ik heb nog genoeg over, dus ik ga het zeker vaker gebruiken. Bijvoorbeeld als ik de volgende dag erg vroeg op moet of als ik iets belangrijkst heb waar ik zenuwachtig voor ben.

De dromenwinkel zelf over droomsap

DroomSap: op basis van honing en biologische kruiden

DroomSap is een combinatie van zeven biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine.

Veel gestelde vragen over Droomsap

Wat is Doxylamine?

Doxylamine is een antihistaminicum dat in een slaapmiddel wordt ingezet als sedativum. In combinatiepreparaten wordt het met name gebruikt als een antiallergisch middel. De dosering van doxylamine als sedativum ligt rond de 25 mg, maar in Droomsap ligt de dosering een stuk lager, ongeveer 6,5 mg als u 2 ml inneemt. Doxylamine wordt in ons middel met name gebruikt om het proces van in slaap vallen te stimuleren.

Bijwerkingen van doxylamine variëren per persoon in incidentie en ernst. Wanneer ze optreden zijn ze meestal mild en voorbijgaand van aard. Gemelde bijwerkingen zijn bijvoorbeeld sufheid en een droge mond. Zie verder de uitgebreide producinformatie op onze website.

We hebben er bewust voor gekozen om de dosering doxylamine in DroomSap zo laag te houden.

Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon, dat het lichaam zelf ook aanmaakt. Het is dus een lichaamseigen stof. Melatonine regelt het waak-slaap ritme van het lichaam. Het wordt uitgescheiden door een klier in de kleine hersenen. Wanneer de avond valt, wordt het donker en dat zorgt voor een verhoogde aanmaak van melatonine in het lichaam. Daarmee wordt het lichaam "klaargemaakt voor de nachtrust".

Voor meer infiormatie kunt u ook op Wikipedia kijken, klik op deze link naar de pagina over Melatonine.

Wat zijn de verschillen tussen DroomSap en DroomCaps?

We hebben een apart blog geschreven speciaal om de verschillen tussen deze 2 producten zo duidelijk mogelijk weer te geven om u te helpen de juiste oplossing voor uw slaapprobleem te kiezen.

Als u hier klikt gaat u naar de pagina met het artikel: "DroomSap versus DroomCaps: de verschillen uitgelegd".

Kan ik DroomSap met andere medicijnen innemen?

Als u andere medicijnen inneemt is het raadzaam uw dokter te raadplegen voor gebruik van DroomSap of DroomCaps.

DroomSap mag u niet gebruiken bij een bekende allergie of gevoeligheid voor het geneesmiddel doxylamine of voor een van de andere ingrediënten.

DroomSap mag u niet gebruiken als u een antidepressivum gebruikt uit de MAO-A-remmer groep (zoals bijvoorbeeld moclobemide, Aurorix)

Werkt DroomSap verslavend?

DroomSap (doxylamine) werkt niet verslavend. U moet er dus niet steeds meer van gaan gebruiken om de effecten te blijven voelen. Wij raden u wel aan om de inname van DroomSap na een aantal weken stapsgewijs te verminderen of af en toe eens enkele nachten zonder DroomSap te slapen en dan ervaren hoe het gaat.

Voor alle slaapmedicatie geldt dat het verstandig is regelmatig een periode zonder gebruik van deze middelen in acht te nemen.

Kan ik het middel innemen tijdens de zwangerschap?

Wij raden inname tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding af. Contacteer desgewenst uw arts.

Is DroomSap geschikt voor diabetici?

Voor diabetici is het belangrijk om te weten dat DroomSap honing en suiker bevat.

Daarover geven we u hier graag wat preciezere informatie. Het gehalte aan suikers staat op de verpakking. Omdat DroomSap in een heel kleine hoeveelheid wordt ingenomen, krijgt u ook relatief weinig suiker binnen. In de aanbevolen dosering van 2 ml zit bijvoorbeeld een totaalgehalte van 0,65 gram suikers (dat is de suiker uit de Sirupus Simplex inclusief de suikers van de honing). Dit komt overeen met ongeveer 1/7 deel (15%) van een standaard suikerklontje van 4,4 gram.

Anders gezegd: als u elke avond een dosis DroomSap gebruikt, heeft u in 1 volle week net iets meer dan 1 suikerklontje genomen (namelijk 4,55 gram).

Bij twijfel adviseren we altijd om dit met uw behandelend arts, diabetoloog of internist te bespreken.

Kan ik het middel midden in de nacht innemen?

Wij raden dit af omdat u dan in de navolgende ochtend een duf of suf gevoel kunt hebben.

Kan ik overdag moe worden van DroomSap?

Het kan gebeuren dat u juist wat moe wordt wanneer u met DroomSap begint. Na een periode van slaapgebrek kan slapen ervoor zorgen dat de moeheid eruit komt. 

Het is de bedoeling dat u zich na een aantal nachten uitgerust begint te voelen.

Wat is de houdbaarheid van DroomSap of DroomCaps?

U kunt DroomSap na opening tot een jaar bewaren in de koelkast (5°C).

Ook DroomCaps dienen na opening in de koelkast bewaard te worden en zijn dan ook nog een jaar houdbaar.

Voor de uiterste gebruiksdatum zie het etiket op de fles, de houdbaarheidsdatum staat bij "T.H.T.:"

Ook op de flacon DroomCaps staat de uiterste gebruiksdatum op het etiket bij "T.H.T.:"

Hoe moet ik DroomSap en DroomCaps bewaren?

DroomSap kan ongeopend het beste donker en bij kamertemperatuur worden bewaard. 

Na openen van de fles moet deze in de koelkast worden bewaard bij max 5°C.

DroomSap zal bij deze lagere temperatuur dikker en stroperiger worden dan dat het bij kamertemperatuur is, en dat is normaal.

Op het etiket van de fles staat naast het Batchnummer ook de houdbaarheidsdatum aangegeven, bij “T.H.T.:”

Voor DroomCaps geldt precies hetzelfde, ongeopend bij kamertemperatuur bewaren, na openen van de aluminium verzegeling op de flacon deze in de koelkast bewaren om verkleuring van de capsules tegen te gaan.

Bevat DroomSap of DroomCaps gluten of lactose?

Nee, DroomSap is glutenvrij en lactosevrij.

Wat veel mensen niet weten is dat haver een graansoort is die geen gluten bevat.

Glutenvrije haver: haver bevat van nature geen gluten. De reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoort schaart is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge.

Maar bij onze leverancier van de biologische kruiden, Biosfeer in Groede, worden geen allergenen geteeld, dus geen graan, mosterd etc. etc. Er staan ook geen velden met wel glutenbevattende granen in de buurt. De haver kan dus ook niet eens besmet zijn met gluten.

Tevens gaat het hier om een extract van bloeiende dus groene haver, wat helemaal al geen gluten bevat, de oogst is ruim voor de gluten houdende gewassen in de polder, het kan er dus ook niet inwaaien. Bij Biosfeer in Groede doet men zelf regelmatig een glutentest en het is nog nooit waargenomen. Een gerust gevoel!

Zijn DroomSap en DroomCaps geschikt voor vegetariërs en veganisten?

DroomSap is wel geschikt voor vegetariërs maar niet voor veganisten, omdat DroomSap is gemaakt met 17% natuurlijke bijenhoning.

DroomCaps bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong, de capsules van DroomCaps zijn gemaakt van 100% plantaardige cellulose en bevatten géén gelatine en zijn derhalve geschikt zowel vegetariers als voor veganisten.

Het DroomSap lijkt dunner / dikker dan de vorige fles, hoe kan dat?

DroomSap wordt gemaakt van natuurzuivere bijenhoning, puur natuurlijke kruidenextracten en met bijna uitsluitend natuurlijke hulpstoffen. Omdat dit puur natuurlijke producten zijn is het niet mogelijk om elke batch die we maken exact dezelfde smaak, geur, kleur en viscositeit (= de mate van vloeibaarheid) te geven.

Deze verschillen hebben alleen een effect op de smaak, geur, kleur of vloeibaarheid. De ene batch is soms wat dunner en vloeibaarder en de andere batch is juist weer wat dikker en stroperiger. De ene batch kan wat donkerder moutachtig bruin zijn en de andere batch heeft een iets lichtere honingkleur.

Kan het zijn dat de smaak soms afwijkt?

Ja, omdat wij met puur natuurlijke kruidenextracten werken kan het zijn dat de smaak afwijkt. Dit komt omdat de smaak grotendeels afhankelijk is van deze kruidentincturen. Een licht afwijkende smaak tussen verschillende flesjes is dus volstrekt normaal. 

Het heeft geen enkel effect op de werkzaamheid, want de actieve stoffen zijn steeds dezelfde.

DroomSap bevat hop, maar ik heb borstkanker (gehad), hoe zit dat?

DroomSap bevat hop (Humulus lupulus L.). Hop is een fyto-oestrogeen en er is nogal wat onduidelijkheid over het effect en het gebruik van fyto-oestrogenen, voornamelijk bij mensen die hormoongevoelige (ER+, PR+) borstkanker hebben of hebben gehad.

Kan ik dan DroomSap gebruiken? Het korte antwoord is "ja". Wij leggen u graag uit waarom.

Hop heeft bewezen geen negatief effect op borstkanker, en er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aantonen dat hop, onder bepaalde omstandigheden, zelfs een remmend of beschermend effect heeft.

Lees voor meer informatie ons blog, of neem contact met ons op via  de telefoon of met een e-mail voor de wetenschappelijke onderbouwing. Of download de informatie door hier te klikken.

U kunt natuurlijk ook altijd uw behandelend arts of apotheker raadplegen.

Fyto-oestrogenen en borstkanker, hoe zit dat?

DroomSap bevat hop (Humulus lupulus L.). Hop is een fyto-estrogeen en er is nogal wat onduidelijkheid over het effect en het gebruik van fyto-oestrogenen, voornamelijk bij mensen die hormoongevoelige (ER+, PR+) borstkanker hebben of hebben gehad.

Kan ik dan DroomSap gebruiken? Het korte antwoord is "ja". Wij leggen u graag uit waarom.

Hop heeft bewezen geen negatief effect op borstkanker, en er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aantonen dat hop, onder bepaalde omstandigheden, zelfs een remmend of beschermend effect heeft.

Lees voor meer informatie ons blog, of neem contact met ons op via  de telefoon of met een e-mail voor de wetenschappelijke onderbouwing. Of download de informatie door hier te klikken.

U kunt natuurlijk ook altijd uw behandelend arts of apotheker raadplegen.

Alcohol en DroomSap

DroomSap bevat 3% alcohol. Dit is geen toegevoegde alcohol, maar is het “oplosmiddel” voor onze kruidenextracten. De alcohol die wordt gebruikt om de extracten (ook wel tincturen genoemd) is gecertificeerd van biologische oorsprong (graan).

We krijgen regelmatig vragen over de alcohol in DroomSap en daarom leggen we hieronder uit hoe het precies zit en hoeveel u inneemt bij normaal gebruik van DroomSap.

We gebruiken de vergelijking met normaal verkrijgbaar Nederlands bier, pils genoemd en wat andere drankjes en supplementen. 

Bier bevat in de regel 5% alcohol, terwijl DroomSap 3% alcohol bevat. In alle gevallen spreken we over volume procenten, dus in “liter per liter” (alcohol 5% vol. staat er meestal op etiketten).

De basis van het begrip ligt in het feit dat er van DroomSap maar 2 ml moet worden ingenomen, het volume is dus heel laag. Daarvan is ook nog slechts 3/100 deel alcohol.

DroomSap en astma

Waarom staat er dat er voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van DroomSap bij mensen die astma of COPD hebben? Dat legt onze apotheker hieronder uit:

In DroomSap zit een klein beetje van een geneesmiddel dat doxylamine heet. Dat is een zogenaamd H1-antihistaminicum, een groep middelen die onder andere wordt gebruikt tegen bepaalde allergieën zoals rinitis of conjunctivitis (dit zijn ontstekingen aan respectievelijk de neusslijmvlies en het oog) maar ook bij algemene jeuk en bij reisziekte, of bij misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen.

Een bijwerking van doxylamine die heel soms optreedt is een zogenaamde anticholinerge bijwerking. Dat betekent onder andere een verhoogde mucussecretie in de luchtwegen en de longen, dus een verhoogde slijmproductie. Dit kan voor mensen met door astma of COPD vernauwde luchtwegen mogelijk tot benauwdheid leiden, of een al bestaande benauwdheid verder verergeren.

Omdat er maar heel weinig doxylamine in DroomSap zit, is de kans op deze bijwerking uitermate klein, maar Dromenwinkel is graag transparant over onze producten. U kunt dus gewoon DroomSap gebruiken, mits u zich aan de aanbevolen dosering houdt en alert bent op mogelijke benauwdheid. Deze bijwerking gaat overigens ook snel weer voorbij als gestopt wordt met DroomSap.

Mocht u na lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Dromenwinkel of bespreek dit artikel met uw arts, gespecialiseerd verpleegkundige of apotheker.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen