Mijn ervaring met melatonine

Melatonine is geen onbekende voor mij. Ik heb jaren lang iedere doordeweekse dag één, drie of vijf mg melatonine geslikt. Expres alleen op doordeweekse dagen, omdat ik er niet afhankelijk van wilde worden. Achteraf bleek ook dat ik er zeker niet afhankelijk was, want ik kon er zomaar mee stoppen. Zonder melatonine bleek ik eigenlijk net zo goed/slecht als met melatonine te slapen. Toch ga ik het de komende twee weken proberen.

Ga je zelf melatonine gebruiken? Doe dan zelf wel even wat onderzoek ernaar of vraag je huisarts of iets dergelijks. Naast dat ik het zelf veel gebruikt heb, heb ik er geen verstand van.

Dosering melatonine

Je kan veel verschillende richtlijnen vinden over de dosering van melatonine. Ik ga deze week voor een dosering van één mg melatonine per dag. In week twee ga ik wellicht voor een andere dosering. Ik neem het meestal rond 22:00 in, want ik wil het liefst rond 00:00 in slaap vallen. Het schijnt namelijk pas na één á twee uur echt te werken. Ook las ik trouwens dat je melatonine niet langer dan 13 weken achter elkaar mag gebruiken. Houd daar dus ook rekening mee.

Bijwerkingen melatonine

Apotheek.nl geeft aan dat melatonine de volgende bijwerkingen kan hebben bij minder dan 1 op de 100 mensen:

 1. Psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, nervositeit, rusteloosheid, angstig gevoel, duf gevoel;
 2. Slapeloosheid, slaperigheid overdag, vreemd dromen, nachtmerries, te vroeg 's ochtends wakker worden;
 3. Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en een draaierig gevoel;
 4. Maagdarmklachten, zoals buikpijn, zuurbranden, maagpijn, winderigheid en braken;
 5. Opvliegers, zweten, gevoel van zwakte, vermoeidheid;
 6. Huiduitslag, rode pijnlijke huid, droge huid. Een enkele keer verergering van de huidziekte psoriasis;
 7. Blaren in de mond of op de tong, slechte adem, meer speeksel of juist droge mond;
 8. Spierkramp, spierpijn, gewrichtsontsteking, nekpijn;
 9. Tranende ogen, wazig zien;
 10. Gewichtstoename;
 11. Hartkloppingen, pijn op de borst en een verhoogde bloeddruk;
 12. Vaak en veel moeten plassen, 's nachts moeten plassen en bloed in de urine;
 13. Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

Melatonine heeft dus wel bijwerkingen, maar zelf heb ik hier nooit wat van gemerkt.

Welke melatonine gebruik ik?

Het schijnt dat alle melatonine hetzelfde is. Het is tenslotte gewoon een hormoon dat je zelf ook aanmaakt. Ik heb nog een potje van Lucovitaal staan en strips melatonine van Shiepz

In het potje Lucovitaal zitten hele kleine pilletjes van 299 mcg. Dit is dus 0,299 mg. Hier neem ik er drie á vier van om tot ongeveer één mg te komen. Week twee ga ik voor drie mg en week drie ga ik de melatonine van Shiepz. proberen. In de pilletjes van Shiepz zit veel meer dan melatonine. Bijvoorbeeld Valeriaan. Ik ben benieuwd.

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week heb ik geslapen op een dikke koudschuim topper, hier lees je meer over die nachten.

Week 38 – 20 t/m 26 september 2021

1. Slapen met melatonine

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 5
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 7

Mijn horloge geeft aan dat ik geen één keer wakker ben geweest. Hier klopt niks van. Ik ben minstens tien keer wakker geweest. Gelukkig niet al te lang, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de acht uur zeker niet gehaald heb. Ik verwacht dat ik ongeveer zes en een half uur geslapen heb. Het duurde gelukkig niet erg lang voor ik in slaap viel. Ook viel het me trouwens op dat ik veel en levensechte dromen had. Geen idee of dat met de melatonine te maken had.

Mijn dag was gelukkig wel goed. Een productieve dag terwijl ik niet al te veel energie had.

2. Melatonine te laat genomen

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 7

Een prima nacht. Wel nam ik mijn melatonine te laat waardoor ik het effect niet echt kon meten. Ik sliep dan ook later dan gepland. Gelukkig had het geen invloed op mijn energie in de ochtend. Dat was net zo weinig als normaal. Deze nacht geen last gehad van gekke, levensechte dromen.

Mijn dag was verder wel goed. Genoeg energie om er een productieve dag van te maken. Vanavond neem ik mijn melatonine op tijd!

3. Melatonine lijkt te werken

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 7

Een prima nacht. Volgens mijn horloge heb ik achttien uur en 45 minuten geslapen. Uiteraard klopt daar niks van.😊 Toen ik opstond deed ik mijn horloge gelijk af.. en blijkbaar dacht mijn horloge dat ik door sliep. Vreemd. Vannacht deed de Melatonine zijn werk prima, ik sliep ruim voor twaalf uur.

Mijn dag was ook goed. Een lange werkdag gemaakt en alles van gister ingehaald. Genoeg energie voor een productieve dag dus.

4. Vroeg in slaap door melatonine

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 3
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfer voor de dag: 6

Vroeg in slaap gevallen! Zeker voor 00:00. Daar lijkt melatonine dus wel echt invloed op te hebben bij mij. Helaas werd ik wel bijzonder vroeg wakker. Rond een uurtje of 05:00. Ik wordt dan wel redelijk fit wakker. Daarom is het opstaan minder moeilijk dan normaal. Het is alleen een beetje vroeg.

Doordat ik uit mezelf wakker word zijn mijn ochtenduren dan best productief. Van 06:00 tot 11:00 heb ik prima kunnen werken. Daarna werd ik wel een beetje ongeconcentreerd. Gelukkig had ik in de avond nog wel genoeg energie om te sporten.

5. Realistische dromen door melatonine

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 7

Een korte nacht, maar dat wist ik van te voren. Vroeg een afspraak op locatie (twee uur rijden) dus vroeg uit bed. En relatief laat thuis, waardoor ik mijn melatonine ook pas om 00:00 nam. Verder wel prima geslapen ook al was het niet zo lang.

Ik weet niet of het door de melatonine komt maar mijn dromen lijken erg realistisch en ik kan ze goed onthouden. Ik kan me nu zeker drie levensechte dromen voor de geest halen. Het zijn geen vervelende dromen gelukkig dus ik vind het eigenlijk juist wel leuk.

Mijn dag was goed voor een vrijdag. Wel vind ik het erg vervelend om een afspraak te hebben waarvoor ik twee uur moet rijden. Zonde van mijn tijd.. Kan toch ook gewoon online?

6 & 7: Weekend met melatonine

Nacht 6 & 7

 • Cijfer voor de nachten: 5
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dagen: 6

Eigenlijk een weekend zonder melatonine. Vrijdag heb ik wel melatonine genomen, maar één seconde voor het slapen en na een aantal biertjes. Ook was het al erg laat. Ik had het dus net zo goed niet kunnen nemen. De andere dag had ik om diezelfde reden geen melatonine genomen.

Mijn eerste week met melatonine

Melatonine werkt voor mij wel. Ik kom makkelijker in slaap. Ik merk het zelf, maar ook in mijn slaap data zie je het terug.

Aankomende week ga ik nog een aantal dagen melatonine nemen alleen dan drie keer zoveel.

Melatonine 3 mg

Deze week ga ik weer melatonine nemen. Dit keer drie mg in plaats van één. Ik ben benieuwd of het verschil maakt.

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week nam ik een dosering van één mg melatonine. Hierboven lees je meer over die nachten.

Week 39 – 27 september t/m 3 oktober 2021

1. Eerste nacht met 3 mg melatonine

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 6

Eigenlijk een goede nacht en redelijk veel energie bij het opstaan. Bijna acht uur geslapen en net voor 00:00 in slaap. De melatonine nam ik rond 23:00 dus het deed op tijd zijn werk. Helaas heeft mijn horloge het niet gemeten.

Mijn dag was ook prima. Minder productief dan ik hoopte, maar wel gewoon een gemiddelde werkdag.

2. Tweede nacht met 3 mg melatonine

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 4
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 4

Een matige alles. Matige nacht, matige middag en matige dag. Ik kwam slecht in slaap hoewel ik vroeg in bed lag en mijn melatonine gelijk nam. Melatonine is zeker geen slaappil. Als ik niet kan slapen omdat ik aan bepaalde dingen denk. Bijvoorbeeld een presentatie de volgende dag of iets anders waar ik zenuwachtig voor kan zijn lijkt het niet te werken.

Had mijn horloge wel om… Maar ik weet niet wat hier gebeurd is.

Mijn dag was dus ook matig. Niet productief gewerkt en niet gesport. Niet erg voor één dag gelukkig. 😊

3. 1 gram melatonine

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 8

Prima nacht weer. Viel zeker wel binnen twee uur in slaap na het nemen van mijn melatonine. Wel had ik het uiteraard weer iets te laat genomen. Omdat mijn grootste uitdaging het in slaap komen is, blijkt melatonine voor mij toch best handig. Helaas heft mijn horloge weer zijn eigen ding gedaan. Als dit zo door gaat koop ik volgende week een nieuwe.

Mijn dag was ook weer prima. Genoeg energie. Wel lekker rustig aan gedaan.

4. Weer 3 gram melatonine

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 7
 • Cijfer voor de dag: 8

Een goede nacht. Melatonine deed zijn werk. Lekker uitgeslapen. Ik weet niet waarom, maar ik had het even nodig. Werd uit mezelf wakker iets over negenen.

Hoewel ik wat later begon met werken dan normaal heb ik eigenlijk veel meer gedaan. Veel energie de hele dag door!

5. Een matige nacht met melatonine

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 3
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 3

Ik houd het kort vandaag. 😊 Zeer matige nacht. Wel lang geslapen, maar minstens twintig keer wakker geworden. Melatonine werkt bij het in slaap vallen, maar niet bij het in slaap blijven.  

Ook de dag was matig. Rond een uurtje of 16:00 dacht ik: wat heb voor nuttigs ik gedaan vandaag? En ik kon eigenlijk niks bedenken.

6 & 7: Geen melatonine

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfer voor de dag: 6

Prima weekend gehad wat betreft slaap. Wel zonder melatonine. Beide dagen na 02:00 naar bed. Melatonine leek me daarom overbodig.

Ook prima weekend gehad wat betreft energie.

Melatonine werking bij mij, drie mg

Na twee weken melatonine gebruiken ben ik wel tot de conclusie gekomen dat het bij mij werkt. Bij normale omstandigheden helpt het me vaak wel om iets eerder in slaap te vallen. Normaal duurt het gemiddelde één uur tot ik in slaap val en met melatonine gemiddeld veertig minuten schat ik.

Volgende week test ik melatonine met o.a. valeriaan.  

Melatonine, slaapmutsje, valeriaanextract en meer

Deze week ga ik voor een melatonine pilletje van Shiepz. En dit keer is het niet alleen melatonine. Het volgende zit in het pilletje: melatonine, slaapmutsje, tryptofaan, lysine, vitamine B3-B6 en valeriaan. Klinkt goed! 😉

Wat is valeriaan?

Het belangrijke ingrediënt naast melatonine is valeriaan. Wat is valeriaan? Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar het wordt als volgt uitgelegd:

‘’Valeriaan is een kruidachtige plant, die voorkomt in grote delen van Europa en Azië. Al in de Griekse oudheid werd dit plantje gebruikt als medicinaal kruid. De naam “valeriaan” stamt dan ook af van het Latijnse woord “valere”, wat zoiets betekent als “in goede gezondheid zijn”. Uit de wortel van de valeriaanplant wordt een extract gewonnen dat kan helpen om lichaam en geest te ontspannen en de nachtrust kan ondersteunen.* Valeriaan heeft niet bij iedereen effect. Valeriaan is verkrijgbaar in diverse vormen. Bij de drogist zijn valeriaan tabletten en valeriaan druppels verkrijgbaar. Bij reformwinkels kun je gedroogde valeriaanwortel kopen waar je valeriaan thee van kunt trekken.’’

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week nam ik een dosering van drie mg melatonine, en die week ervoor ging in voor één mg melatonine.

1. Melatonine met kruiden

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 7

Weer heeft mijn horloge m'n slaap niet helemaal goed opgepikt. Hij geeft aan acht uur en twintig minuten, maar dat was het zeker niet. Ik houd het op zeven en een half uur. Mijn nacht was verder wel prima. Ook viel ik wel relatief snel in slaap. Geen gekke (melatonine) dromen vannacht.

Ook heb ik iets nieuws toegevoegd aan mijn ochtendroutine. Namelijk een koude douche. Vandaag stond ik er ongeveer drie seconden onder…

Mijn dag was ook goed. Drukke werkdag met genoeg energie. Genoeg, maar niet bijzonder veel. Misschien moet ik in de ochtend iets langer onder die koude douche staan.

2. Melatonine met valeriaan

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 5
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 7

Wat een dromen weer.. Ongelofelijk hoeveel verschillende en levensechte dromen ik had vannacht. In de afgelopen anderhalve week heb ik dat nu zo vaak gehad dat het haast wel door de melatonine moet komen. Verder was mijn nacht matig voor mijn gevoel. De eerste vijftig minuten waarvan mijn horloge aangeeft dat ik sliep, sliep ik zeker niet. 00:25 heb ik nog op de klok gezien. Ongeveer zeven en een half uur heb ik geslapen dus. Op zich genoeg voor een energievolle dag.

Ook weer even onder de koude douch gestaan. Dit keer ongeveer vier seconde. Er zit verbetering in dus.

Mijn dag was redelijk tot goed. Ik had een belangrijke presentatie en die ging vrij goed. Vaak ben ik na zo een presentatie kapot en dit keer ook. Wel moest ik nog even doorwerken tot een uurtje of acht. Maar uiteindelijk had ik daar genoeg energie voor.

3. Valeriaan of Melatonine dromen?

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 7

Ik was lekker snel in slaap en ik denk dat het door de melatonine (of valeriaan) kwam. Ik had het pilletje al rond half tien in mijn mik, dus dat was lekker op tijd. Ik sliep dus ook voor twaalven en heb zeker meer dan acht uur gemaakt. Wel weer een paar keer wakker ’s nachts.

Het opstaan was even strijden, maar daarna ging de dag eigenlijk goed. Gister niet al mijn werk af gekregen en vandaag genoeg energie om het in te halen.

4. Wat een dromen…

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 8
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 8

Goede nacht gehad! Maar wat een dromen.. Vannacht vloog ik in een super groot Albert Heijn mandje, samen met de Grote Vriendelijke Reus naar Zweinstein om te ontsnappen aan veel grotere reuzen. Dat soort dromen heb ik echt niet zonder die Melatonine en Valeriaan pillen.

Het opstaan was wel zwaar. Rond 08:00 wakker, maar er pas rond 09:00 uit. Hoe langer ik wacht met uit bed gaan als ik wakker word, hoe lastiger het is om die eerste stap te nemen.

Mijn dag was goed. Naar de sportschool geweest en gepadeld. Daarnaast redelijk wat werk gedaan. Maar wat werk betreft was het sowieso een rustige dag.

5. Weer een prima nacht met melatonine

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 5

Haal maar weer een uurtje van de slaapdata af. Ik was rond half negen aan het werk. Prima nacht wel en opstaan was ook geen groot probleem.

Het was een vrijdag waarin ik absoluut geen zin had om te werken. Bijzonder weinig nuttigs gedaan dus ook.

6 & 7: Zonder melatonine en valeriaan

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfer voor de dag: 6

Prima weekend gehad wat betreft slaap. Wel zonder melatonine. Beide dagen na 02:00 naar bed. Melatonine leek me daarom overbodig.

Ook prima weekend gehad wat betreft energie. Eigenlijk precies hetzelfde als afgelopen weekend.

Melatonine met valeriaan

Melatonine met valeriaan van Shiepz werkt bij mij hetzelfde als melatonine zonder iets. Het positieve is dat ik er eerder van in slaap lijk te vallen. Op doorslapen heeft het helaas weinig effect.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen