Slapen op een koudschuim een topper
08 november 2021 

Slapen op een koudschuim een topper

Voor deze week heb ik een koudschuim topper geregeld. Sterker nog, ik blijk altijd al op een koudschuim topper te slapen, maar voor deze week heb ik een iets dikkere geregeld. Het is een topmatras van 10cm dik en 180x200 groot. Hier heb ik het topmatras gevonden. Zelf heb ik hem uit de kast gevist. Ik kreeg hem namelijk gratis bij mijn bed, maar heb tot nu toe altijd mijn iets dunnere topper gebruikt. Waarom? Geen idee.

Wat is een koudschuim topper?

Om uit te leggen wat een koudschuim topper is heb ik even het één en ander van andere websites gehaald. Allereerst even deze vraag beantwoorden:

Wat is een topper?

Een topmatras, ook wel oplegmatras of (matras) topper genoemd, is een dun (relatief t.o.v. een gewoon matras) matras dat je bovenop je gewone matras legt. Er zijn verschillende redenen om een matrastopper aan te schaffen, bijvoorbeeld:

 1. Beter comfort dan je gewone matras;
 2. De kier tussen twee matrassen dichten;
 3. Je matras gaat langer mee;
 4. Je matras blijft schoner.

En dan de volgende vraag:

Wat is koudschuim?

‘’Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. De open celstructuur zorgt dat het materiaal uitstekend ventileert en vocht goed opneemt. Koudschuim kent een zeer lange levensduur. Kuilvorming komt bij koudschuim dan ook niet voor. Goede koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dit houdt in dat het schuim zodanig aanpast aan het lichaam dat het voldoende ondersteuning biedt waar nodig.’’

Voordelen van koudschuim zijn:

 1. Ventileert relatief goed;
 2. Neemt vocht goed op;
 3. Allergie- en geurvrij;
 4. Super duurzaam;
 5. Relatief goedkoop.

Wat is dan een koudschuim topper? Een dun matras met een open celstructuur voor op je standaard matras. Het gaat lang mee, ligt voor veel mensen lekker en is relatief goedkoop.

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor hoe ik geslapen heb en hoeveel energie ik overdag had.

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week heb ik geslapen met een slaapmasker op, hier lees je meer over die nachten.

Week 37 – 13 t/m 19 september 2021

1. slapen op een dikke koudschuim topper

Nacht 1

 • Cijfer voor de nacht 6
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 8

Heb ik lekker geslapen op het dikke koudschuim matras? Ik denk het wel.. Het duurde even voordat ik in slaap kwam, maar sliep wel de hele nacht door. De eerste nacht was prima dus. Maar heb ik ook lekker gelegen? Eerlijk gezegd heb ik niet veel verschil gemerkt met normaal. Wellicht logisch, want normaal lig ik ook op koudschuim, alleen dan wat dunner.

Mijn dag was goed. Bijzonder veel gedaan. Heb tegenwoordig overdag ook een maximaal twee uur schermtijd per dag beleid voor mezelf ingesteld.

2. een koudschuim topper

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 8

Weer eigenlijk een standaard nacht. Prima geslapen. Net iets minder dan acht uur. Ik merk nog steeds weinig verschil tussen de dikkere en dunnere koudschuim topper. Als je een koudschuim topper wil, hoef je dus niet per se een dikke te nemen.

Mijn dag was weer behoorlijk productief. Maar dat ligt eerder aan mijn mobiel beleid dan mijn nieuwe topper denk ik. Ik gebruik mijn mobiel doordeweeks maximaal nog ‘’maar’’ twee uur namelijk.

3. Koudschuim topper “dikte maakt niks uit!’’

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 8

Weer een prima nacht op de koudschuim topper. En weer geen verschil gemerkt met de dunnere koudschuim topper. Ook vroeg ik mijn vriendin of ze verschil merkte en ze zei: ‘’de dikte maakt niks uit!’’ Doe hier je voordeel mee, want de dikkere zijn toch echt wel wat duurder.

Mijn dag was weer prima. Wel had ik een beetje last van mijn nek aan het einde van de dag. Waarschijnlijk niks met het matras te maken aangezien het pas aan het einde van de dag kwam. Vanavond slaap ik ook weer met oordoppen in, want de buren kwamen langs om te vertellen dat ze morgen vroeg beginnen met boren. Uiteraard ga ik voor de Ohropax oordoppen. Deze kwamen voor mij naast de Pluggerz en Alpine Sleepsoft absoluut het beste uit de test.

4. Dunne Koudschuim topper

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 8

Om toch te checken of er echt geen verschil in zit, heb voor deze nacht weer even de dunnere topper erop gedaan. En inderdaad. Geen verschil. Matig geslapen ook voor mijn gevoel. Wel heeft Ohrpax weer goed zijn werk gedaan. Ik heb niks gemerkt van borende buren.

Mijn dag was wel goed. Toch knap om met een relatief slechte nacht dit voor elkaar te krijgen:

 1. Vier uur vloer leggen bij moedertje
 2. Zeven/acht uur productief werken
 3. Padel taining

Prima dag dus, maar dat lag niet per se aan de koudschuim topper.

5. Dikte maakt niks uit bij een koudschuim topper

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 7

Prima nacht weer. Maar ben er wel (alweer) officieel achter dat dikte echt niks uit maakt. Opstaan was weer matig, maar ja.. dat is altijd zo.

De dag was prima. Wel weer een beetje last van mijn rug en nek en mijn vriendin ook trouwens.. Binnenkort wordt het tijd om een traagschuim topper te proberen.

6 & 7. Koudschuim topper niet top

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nachten: 5
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dagen: 3

Nacht één in dit weekend was matig. Ik lag rond drie á vier uur in bed en moest er om 8:30 uit. En dan had ik ook nog eens een hoop biertjes op. Geen goede combinatie. Uiteraard door al die biertjes ook vergeten mijn horloge om te doen. Nacht twee was beter. Mijn horloge geeft aan dat ik tien en een half uur geslapen heb. En het klopt ook nog denk ik. 😊

Zaterdag was gewoon een verschrikkelijke dag wat betreft energie. Vroeg eruit omdat de elektricien langs kwam en vervolgens de hele middag een feestje. Maar ja.. Eigen schuld.

Zondag was wel prima. En dat mag ook wel na zo lang slapen.

Slaap je beter op een dikke koudschuim topper?

Conclusie

Blijkbaar slaap ik al jaren op een koudschuim topper. Een koudschuim topper op een boxpring om precies te zijn. Voor deze week had ik dus even een dikkere koudschuim topper. Eigenlijk merkte ik dus geen verschil. Ga dus lekker voor een dunne als je al op een boxpring ligt. Heb je een ander soort matras. Bijvoorbeeld een relatief dun matras, dan kan het uiteraard wel zin hebben om voor een dikkere topper te gaan.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen