Slapen met slaapmasker

Het is vandaag zondag vijf september. Het is dus nog relatief laat licht, maar als ik ga slapen is het wel donker. Echter, in de ochtend als ik mijn wekker gaat, is het wel al licht. Ik kan dus eigenlijk alleen last hebben van het licht in de ochtend. Omdat ik relatief laat slaap geldt dit voor mij ongeveer driekwart van het jaar. Het is voor mij nu dus een prima moment om slaapmaskers te testen.

Mijn gordijnen zijn niet gevoerd. Met andere woorden, ze laten licht door. In mijn kamer is het overdag dus nooit helemaal donker. Wil je een donkere kamer, kies dan gewoon voor gevoerde gordijnen of rolgordijnen. Voor deze test laat ik wel iedere dag de gordijnen een stukje openstaan. Zo weet ik zeker dat mijn kamer licht genoeg wordt in de ochtend.

Voor mijn gevoel wordt ik nooit wakker door licht, maar daar ga ik deze week echt achter komen.

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 • Hoe ik geslapen heb
 • Hoe ik wakker werd
 • Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Vorige week heb ik geslapen met oordopjes. Hier lees je meer over mijn week met oordopjes.

Op zoek naar het beste slaapmasker

Deze week (week 4) ga ik slapen met verschillende slaapmaskers. Ik ga er minimaal twee testen en ik begin met het SIMIA Premium Zijden slaapmasker, omdat ik die al heb. Ik heb deze ooit besteld omdat ik in de zomer naar IJsland ging. In IJsland is het in de zomer 24 uur per dag licht. Ook sliep ik daar in een tent. Echt donker was het dus nooit. Na het SIMIA Slaapmasker ga ik kijken of er wellicht betere zijn.

Slaapmasker gevaarlijk of slecht voor je ogen?

Uiteraard heb ik ook weer even uitgezocht of slapen met een slaapmasker slecht voor je ogen is. Hier was lastiger informatie over te vinden dan of oordopjes slecht voor je zijn. Waarschijnlijk omdat het vrij logisch is dat een slaapmasker niet slecht voor je kan zijn. Het enige wat ik er over vond was: ‘’Is een slaapmasker slecht voor je ogen? Zo lang je het slaapmasker niet te strak over je gezicht draagt, zijn er geen nadelige gevolgen voor je ogen tijdens het slapen. Een oogmasker is absoluut niet gevaarlijk.’’

Hoewel deze quote niet van een arts of deskundige komt, neem ik er wel genoegen mee. Het lijkt me namelijk logisch. Let er bij het slapen met een slaapmasker dus wel even op dat het geen pijn gaat doen e.d. Maar dat lijkt me logisch.

Week 36 – 6 t/m 12 september 2021

1. Slapen met een slaapmasker

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfer voor de dag: 8

Ik ging relatief vroeg slapen. Daardoor was het opstaan relatief makkelijk. Binnen een paar minuten was ik uit bed. Het slaapmasker nog op mijn hoofd. Ik heb er de eerste nacht geen last van gehad, maar ik denk ook niet dat ik er echt beter door geslapen heb. Desalniettemin was het een goede nacht.

Ook mijn dag was goed. Veel energie, veel gedaan weer redelijk op tijd naar bed.

2. Het SIMIA slaapmasker

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 5

Weer een prima nacht met het slaapmasker. Wel kwam ik vandaag wat lastiger uit bed. Maar ja.. Gister was ook een extreem goede dag wat betreft energie in de ochtend.

Mijn dag niet zo productief. Weinig nuttigs gedaan.. Ongeveer de helft van wat ik wilde doen. Geen idee of het te wijten is aan dat ik moe was of omdat ik gewoon weinig zin had om te werken. Morgen weer een nieuwe dag.  

3. Slaapmasker te klein?

Nacht 3:

Cijfer voor de nacht: 4
Cijfer voor opstaan: 2
Cijfer voor de dag: 7

Helaas vergeten mijn horloge om te doen, maar het was een matige nacht voor mijn gevoel. Ik werd erg moe wakker terwijl ik rond half negen op stond (relatief laat). ‘s nachts heb ik het slaapmasker afgedaan, omdat ik hem toch niet zo lekker vond zitten. Hij is wel redelijk zacht en niet te strak, maar hij lijkt wat te klein voor mij. Toch heb ik hier andere nachten geen last van gehad. Morgen een ander slaapmasker proberen.

De dag was prima. Redelijk rustig aan gedaan en in de lunchpauze lekker gezwommen. Het was toch zeker 28 graden vandaag.

4. Slaapmasker met bluetooth

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 5
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 6

Een matige nacht.. Een stuk minder geslapen dan mijn horloge aangeeft. Ik ben zeker vijf keer wakker geweest, terwijl mijn horloge aangeeft dat ik maar twee keer wakker ben geworden. Het slaapmasker met bluetooth zat iets minder lekker dan het SIMIA slaapmasker. Wel was het handig dat er ook een koptelefoon in zat. Hierdoor kon ik voor het slapen een boek luisteren. Wel vond ik het geluid wat hard.

De dag was prima. Genoeg energie om de dag door te komen en redelijk productief te zijn. Ondanks de korte nacht.

5. Slaapmasker met bluetooth zonder geluid

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 4
 •  Cijfer voor de dag: 7

Op het wat laat in slaap komen na een prima nacht. Helaas was de batterij van het oogmasker al leeg na twee minuten, dus jammer genoeg heb ik niks kunnen luisteren voor het slapen. Voor vanavond maar even goed opladen.

De dag was prima. In de middag was ik wel even moe toen ik een boekje op de bank ging lezen. Na een kwartiertje mijn ogen dicht was ik weer prima fit.

6 & 7. Bluetooth oogmasker werkt prima

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nachten: 6
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dagen: 8

Het in slaap komen met het slaapmasker met geluid ging prima dit weekend. Ik sliep relatief snel. Beide nachten binnen een halfuur. Toch wel een klein beetje fan geworden van dit bluetooth slaapmasker. Zeker als je vaak met muziek of een luisterboek in slaap wil komen is dit een prima masker. Vooral als je niet alleen slaapt en de ander het liever niet heeft. Het werkt namelijk een stuk beter dan met oortjes in slapen (dat heb ik regelmatig geprobeerd).

Wel vind ik het geluid van het masker dus wat hard. Maar dat is niet zo heel erg want als het masker goed op mijn ogen zit, zitten de boxjes een beetje op de verkeerde plek. Doordat de boxjes op de verkeerde plek zitten, hoor ik het dus wat zachter. Heb jij wel een normale vorm hoofd?   Dan is het geluid wellicht te hard.

De dagen in het weekend waren prima wat betreft energie. En dat terwijl ik relatief kort geslapen heb. Het aantal uur volgens mijn horloge klopt in dit geval helemaal niet trouwens. Volgens mijn horloge heb ik twaalf september negen uur en achttien minuten geslapen, maar dit kan niet. Volgens mijn horloge viel ik om 23:19 in slaap, maar dat klopt zeker niet. Toen was ik namelijk niet eens thuis en ik had mijn horloge niet om..

Ga je beter slapen door een slaapmasker?

Conclusie

Nee. Ik ga niet beter slapen door een oogmasker. Ik word namelijk niet wakker van licht. Word jij wel wakker van licht? Dan is het uiteraard het proberen waard.

Toch denk ik dat verduisterende gordijnen een betere oplossing is. Je merkt namelijk wel dat er wat op je hoofd zit. En dat is even wennen.

Een slaapmasker is natuurlijk wel een stuk goedkoper dan een verduisterend gordijn. Dus wil je even testen of je wakker wordt van licht, dan is een slaapmasker de perfecte oplossing!

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen