Slapen met oordoppen

Deze week (week 2) ga ik iedere nacht slapen met oordoppen. Ik gebruik twee verschillende oordoppen om te testen welke ik fijner vind. De eerste paar nachten slaap ik met Alpine Sleepsoft oordoppen en de rest met Pluggerz slaapoordoppen.

Is slapen met oordoppen ongezond?

Uiteraard heb ik even uitgezocht of slapen met oordoppen ongezond, slecht of schadelijk is. Gelukkig bleek het prima gezond te zijn. Ik vond onder andere de volgende quote van een KNO arts: “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Als je geen last hebt van oorontstekingen of van ophoping van cerumen (oorsmeer) in het oor, kun je zonder zorgen doorgaan met het dragen van oordopjes”.

En bij Schoonenberg zeggen ze er het volgende over: ‘’Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.’’

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 • Hoe ik geslapen heb
 • Hoe ik wakker werd
 • Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij. 

Vorige week (week 1) heb ik zonder hulpmiddelen geslapen. Hier kun je meer lezen over het slapen zonder hulpmiddelen.

Week 34 – 23 t/m 29 augustus 2021

Eerste nacht slapen met oordoppen, Alpine Sleepsoft

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 8

De eerste nacht met oordoppen was prima. Wel had ik nog maar één oordop in toen ik wakker werd. Hier heb ik verder niks van gemerkt. Hoewel mijn slaap prima was, werd ik niet fit wakker. Opstaan was verschrikkelijk. Wel heb ik volgens mijn horloge de gehele nacht doorgeslapen. Zelf kan ik mij vaag herinneren dat ik wel één keer kort wakker ben geworden.  

Mijn dag was prima. Een redelijk productieve werkdag. Daarna nog gesport, uitgebreid gekookt en naar de Ikea geweest.😊 Genoeg energie dus.

Slapen met oordoppen 1

Slapen met één Alpine Sleepsoft oordop  

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 5
 • Cijfer voor opstaan: 6
 • Cijfer voor de dag: 6

Nacht twee met deze oordopjes was minder. Echter, dit lag niet aan de oordoppen. Ik werd gewoon vroeg wakker omdat ik een drukke dag voor de boeg had denk ik. Gelukkig werd ik wel redelijk fit wakker en kon ik makkelijk uit bed komen. Wel weer met één oordopje in trouwens..

Ondanks de relatief korte slaap had ik een prima productieve dag. Alles gedaan wat ik wilde doen en in de avond lekker niks gedaan. Nu om (21:30) ben ik wel redelijk moe en ga ik maar naar bed. 


Een prima nacht met slaapoordoppen

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 6

Nacht drie met Alpine Sleepsoft oordoppen was prima toen ik eenmaal in slaap was. Dat was helaas alleen pas om 02:07. Dat had verder niks met de oordoppen te maken. Ik heb niks gehoord. En dit was ook de eerste nacht dat de oordoppen gewoon bleven zitten.😊 

Mijn dag was ook prima. Niet veel bijzonders gedaan. Gewoon een werkdag. Prima energie om de dag door te komen. Wel veel koffie op. Heerlijke koffie trouwens uit ons nieuwe apparaat: Solis Grind & Infuse.

Slapen met oordoppen 3

De laatste nacht met deze oordoppen: Alpine Sleepsoft

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 7

Prima nacht gehad. Mijn horloge zegt echter van niet. Deze nacht werd ik wakker met twee oordopjes in, maar zonder horloge om… Vandaar dat hij aangaf dat ik maar kort geslapen heb. Voor mijn gevoel was het prima en rond de acht uur. Iets minder denk ik.

De dag was ook prima. Van alles gedaan en genoeg energie. In de middag even moe, maar na een flinke lunch heb ik dat wel vaker.😉 Dit was de laatste nacht met Alpine Sleepsoft oordopjes. Mijn volledige review van deze oordopjes vind je hier. Vanaf morgen gebruik ik drie dagen Pluggerz slaapoordopjes.

Slapen met oordoppen 4

Andere oordopjes voor het slapen: Pluggerz

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 8

Prima geslapen met de Pluggerz slaapoordopjes. Ze bleven beide zitten en ik ben maar één keer wakker geworden. Waarschijnlijk niet van geluid, maar omdat ik een plasje moest doen.😊 Helaas vergeten mijn horloge om te doen, dus de data heb ik niet. 

Ook de dag was goed. Echt een goede vrijdag. Gesport en een half dagje gewerkt. Verder ‘s avonds gebowld met wat vrienden. Rond een uurtje of 02:00 naar huis gegaan en nog steeds genoeg energie. 

Slapen met oordoppen 5

Een weekend met oordopjes voor het slapen

Nacht 6 & 7:

 • Cijfer voor de nachten: 5
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dagen: 7

Ook het weekend heb ik oké geslapen met de Pluggerz slaapoordopjes. Ze blijven bij mij duidelijk beter inzitten dan de Alpine slaapoordopjes. Voor de rest vind ik ze vergelijkbaar. Wel ben ik een aantal keer wakker geworden van geluid. De buren van twee huizen verderop zijn namelijk aan het verbouwen. Het geluid van boren en hameren van twee huizen verderop houden ze dus niet tegen.

Overdag in het weekend niet veel bijzonders gedaan. Een beetje gewerkt, naar de bios geweest en wat geklust. Hier had ik prima energie voor ondanks mijn wat kortere nachten. Morgen nog één nacht met de Pluggerz en daarna ga ik weer andere testen. 

Slapen met oordoppen 6

Slapen met oordoppen 7

Nog een week met oordopjes slapen

Om echt te kijken of het invloed heeft op mijn slaap ga ik nóg een week slapen met oordoppen. Eerst nog één nacht met Pluggerz en daarna kies ik nog één soort uit. Ik vind de Pluggerz en Alpine namelijk erg op elkaar lijken… Ook kan ik het deze week wat beter testen, omdat mijn buren (2 huizen naast ons) zijn begonnen met verbouwen. En ze beginnen helaas aardig vroeg steeds…

Hieronder vind je per nacht een cijfer voor het volgende:

 1. Hoe ik geslapen heb
 2. Hoe ik wakker werd
 3. Hoeveel energie ik overdag had

Ook geef ik een korte uitleg over hoe en waarom ik zelf denk dat mijn nachtrust wel of niet goed was. Uiteraard met een screenshot van de data van mijn smartwatch met slaapmonitor erbij.

Week 35 – 30 augustus t/m 5 september

Eerste nacht met één Plugger(z?)

Nacht 1:

 • Cijfer voor de nacht: 6
 • Cijfer voor opstaan: 5
 • Cijfer voor de dag: 7

Een acceptabele nacht. Zeker voor een nacht met een mug in de kamer. Deze mug maakte mij wakker door mijn oordopjes heen.. Zo geluidsdicht zijn ze dus niet. Nou moet ik wel zeggen dat het een luide mug was. Zonder oordoppen hoorde ik hem aan de andere kant van de kamer zoemen. Na een minuutje of vijftien had ik hem te pakken en viel ik snel weer in slaap. 

De dag was prima. Heel productief zelfs. Is helaas niet te danken aan de oordopjes. Nu ik weet dat ze het geluid van een mug niet tegenhouden vind ik ze eigenlijk gefaald. Morgen weer andere oordopjes proberen. 

Slaapoordoppen 1

Ohropax oordoppen om mee te slapen

Nacht 2:

 • Cijfer voor de nacht: 8
 • Cijfer voor opstaan: 4
 • Cijfer voor de dag: 8

Eerste nacht met Ohropax oordoppen was top! Ze bleven beide in en ik hoorde niks. Zelfs mijn wekker niet… Mijn vriendin moest mij wakker maken. Wat betreft geluiddichtheid zijn ze dus een stuk beter dan de Pluggerz en Alpine.

Mijn dag was ook goed. Veel energie en een nuttige werkdag gehad. Daarnaast nog een wedstrijdje padel gespeeld en gewonnen.😉 

slaap oordoppen 2

Nacht twee met de beste slaapoordoppen?

Nacht 3:

 • Cijfer voor de nacht: 7
 • Cijfer voor opstaan: 3
 • Cijfer voor de dag: 5

Weer een stille nacht gehad, ondanks het vroege verbouwen van de buren. Mijn vriendin gaf aan dat ze rond 07:50 begonnen, maar ik heb niks gehoord. Ik werd wakker van mijn wekker om 09:00, die ik na gister wat harder heb gezet. 

Mijn dag was minder productief. Ik had redelijk weinig energie. Pas s ’avonds kreeg ik meer energie. Kan wellicht ook komen omdat ik weinig leuks te doen had overdag.😊

Slaap oordoppen 3

Één oordopje voor het slapen

Nacht 4:

 • Cijfer voor de nacht: 5
 • Cijfer voor opstaan: 2
 • Cijfer voor de dag: 5

Deze nacht begon ik opzettelijk met één Ohropax oordop in. Mijn idee was om op mijn andere oor te gaan liggen, zodat ik alsnog bijna niks kon horen. Dit werkte prima. Met één Ohropax oordop in en mijn andere oor op het kussen hoorde ik eigenlijk vrijwel niks. Ook met één oordop in, houden de Ohropax oordoppen dus genoeg geluid tegen. Dit was trouwens ook de eerste nacht dat ik nieuwe oordoppen pakte. Volgens mij is het de bedoeling dat je dit iedere dag doet, maar dat is wat mij betreft echt niet nodig. Je krijgt deze oordoppen in een doosje per twaalf. 

Waarom heb ik dan zo kort geslapen? Ik wilde tussen vijf en zes beginnen met werken, omdat ik vroeg moest stoppen. En dit heb ik wel vaker, als ik vroeg op moet, word ik nog vroeger wakker. Vandaar dat ik om 04:17 al wakker was. Ook sliep ik een beetje te laat..

Mijn dag was verder prima voor minder dan vier uur slaap. Ik vind het een stuk lastiger concentreren als ik zo kort slaap, maar omdat ik zo vroeg begon was ik al rond 14:00 klaar met werken.

beste slaap oordoppen 4

Nog een slechte nacht met slaapoordoppen

Nacht 5:

 • Cijfer voor de nacht: 4
 • Cijfer voor opstaan: 2 
 • Cijfer voor de dag: 4

Door de korte nacht gister hoopte ik vandaag zeker acht uur te slapen, maar helaas is dat niet gelukt. Ik sliep pas rond half twee en stond iets voor negen uur op. Het had overigens niks met de slaap oordopjes te maken. Die waren weer zo goed als ''noise cancelling''.

Mijn dag was ook matig. Weinig energie, niet veel nuttigs gedaan en moe tijdens het sporten. 

beste slaap oordoppen 5

Een tweede weekend met slaapoordoppen van: Ohropax

Nacht 6 & 7: 

 • Cijfer voor de nachten: 7
 • Cijfer opstaan: 4
 • Cijfer voor de dagen: 8

Nacht 6 en 7 vat ik weer even in één keer samen. Beide nachten verliepen namelijk ongeveer hetzelfde. Ook heb ik beide nachten de Ohropax oordoppen ingehouden. Mijn slaap was deze nachten gewoon goed eigenlijk en ik denk dat deze oordoppen daar zeker een bijdrage aan geleverd hebben. Zoals je kunt zien sliep ik beide nachten meer dan negen uur en stond ik laat op. Dit terwijl ze dus bij mij in de straat aan het verbouwen zijn. Door de oordoppen heb ik daar eigenlijk totaal geen last van gehad. In vergelijking met de andere oordoppen waren dit zeker de beste voor mij.

Ook mijn dagen waren prima en vol energie. Veel gesport en gewerkt dit weekend en dat ging eigenlijk allemaal prima. Er is eigenlijk geen moment geweest dat ik weinig energie had. 

beste slaap oordoppen 6

beste slaap oordoppen 7

Ga je beter slapen met oordoppen?

Conclusie:

Na twee weken slapen met oordoppen ben ik er achter gekomen dat je echt wel beter kan slapen door oordoppen. Maar dit geldt uiteraard alleen als je niet goed slaapt door geluid. Voor mij was het zeker de laatste week echt nodig door de verbouwing van de buren. 

Twijfel je of je wakker wordt door geluid? Test het dan gewoon. Oordopjes kosten niet veel en ze zijn ook niet duur. Ik kan me voorstellen dat lichte slapers soms niet door hebben dat het eigenlijk geluid is dat ze wakker maakt. 

Nadat ik Alpine Sleepsoft, Pluggerz en Ohropax oordoppen geprobeerd heb raad ik Ohropax aan. Voor mij zaten die het best en ze hielden het meest geluid tegen.

Over de schrijver
Mijn naam is Klaas en voor slaapmanieren.nl test ik verschillen producten om beter te kunnen slapen. Ik ben een slechte slaper. Vrijwel iedere nacht heb ik moeite met in slaap komen. Ook slaap ik erg oppervlakkig en word ik daardoor veel wakker. Hopelijk heb je wat aan mijn reviews.
Reactie plaatsen