Beste babymatras 2024 (top 4)
15 januari 2024 

Beste babymatras 2024 (top 4)

Je hebt enorm veel verschillende soorten babymatrassen. Dit maakt de zoektocht naar het beste babymatras soms lastig. Ieder merk beloofd tenslotte de beste nachtrust voor je kindje te bieden. Toch bieden veel van deze matrassen helemaal geen voldoende ondersteuning. Bovendien heeft ook de vulling van het matras een grote invloed op de kwaliteit van het matras. Wij doken daarom in het babymatrassen aanbod en maakte een Beste babymatras Top 4.

Samenvatting beste ledikant matras 2024

Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van onze Beste babymatras top 4! Hierbij hebben we gelet op het materiaal waarvan het matras is gemaakt, ervaringen van ouders, extra specificaties en de prijs.

beste babymatras

1. ABZ koudschuim babymatras

Als je op zoek bent naar het beste babymatras, is dit ABZ matras zeker een goede optie! Niet alleen volgens ons, maar ook volgens de consumentenbond. Het matras is namelijk vorig jaar uitgroepen tot beste babymatras. En dit heeft meerdere redenen. Allereerst gaat het om een koudschuim babymatras. Dit heeft als grote voordeel dat het zowel lekker zacht aanvoelt, voldoende ondersteuning biedt en warmte goed afvoert.

Daarnaast wordt het babymatras geleverd met een speciale topper. Deze topper bevat een zogeheten 3D honinggraatstructuur en is bovendien ook nog wasbaar. Wij wisten eerst niet zo goed wat een honingraatstructuur inhield, maar na wat online speuren gaat het om een structuur dat voor extra ventilatie zorgt.

Hierdoor blijft het matras goed koel in de zomer. Ook heeft de matrasbeschermer een open celstructuur, waardoor je kindje goed kan ademen. In iedere slaaphouding. De matrasbeschermer is overigens ook wasbaar op 60 graden. Kortom, als je op zoek bent naar het beste babymatras, dan is dit koudschuim babymatras van ABZ zeker het proberen waard!

Kenmerken

 • Materiaal binnenkant: koudschuim babymatras
 • Materiaal buitenkant: katoen
 • Afmetingen: 120 (l) x 60 (b) x 13 (h)
 • Afritsbare hoes: ja
 • Type bed: ledikant

beste babymatras

2. Princessmatrassen babymatras

Dit babymatras van Princessmatrassen is de moeite waard als je op zoek bent naar het beste babymatras, maar hier liever niet al teveel geld aan wilt uitgeven. Het babymatras is namelijk redelijk goedkoop, maar je levert hier niet in op kwaliteit. Het matras is gemaakt van van polyether schuim.

Een polyether babymatras staat er vooral om bekend dat het comfortabel ligt maar wel voldoende stevigheid biedt, waardoor je kindje lekker ligt. Een ander pluspunt aan dit matras, is dat het een afneembare hoes bevat. Hierdoor kun je de matrashoes wassen en houdt je het matras lekker fris.

Wel is het goed om te weten dat het niet om 60 graden, maar op 30 graden gewassen mag worden. Hiermee haal je wel stof en vuil van de matrashoes, maar het doodt geen bacteriën. Dit kun je eventueel oplossen door een extra matrasbeschermer aan te schaffen die wel op 60 graden gewassen kan worden..

Verder viel ons op dat dit babymatras de eerste dagen helemaal geen typische matras geur afgeeft, waardoor je het meteen kunt gebruiken! Kortom, een dit matras is een goede budgetoptie als je op zoek bent naar het beste babymatras.

Kenmerken

 • Materiaal: polyether babymatras
 • Materiaal buitenkant: polyester
 • Afmetingen: 120x60x10
 • Afritsbare hoes: ja
 • Type bed: ledikant

beste babymatras

3. Boxspring company babymatras

Ook dit matras van Boxspring Company verdient zeker een plek in onze Beste babymatras top 4. Eén van de eerste dingen die opvallen aan dit babymatras is de constructie. Het matras heeft namelijk een stevige, veerkrachtige kern die speciaal is ontworpen om een goede ondersteuning te bieden. Dit maakt het matras niet alleen comfortabel, maar zorgt er ook voor dat je kindje in de juiste slaaphouding blijft liggen.

Een ander pluspunt aan het Boxspring Compagny babymatras is de ademende hoes. De hoes is gemaakt van kwalitatief materiaal dat zorgt voor een goede luchtcirculatie. Dit helpt in het regelen van de matras temperatuur en ook in het voorkomen van een té heet matras Wat vooral vooral belangrijk is voor baby's die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen.

Wat dit babymatras extra fijn maakt, is dat het ook weer een afneembare hoes heeft die in de wasmachine gewassen kan worden. Ideaal bij onverwachtse ongelukjes! Wat betreft de veiligheid is het Boxspring Company Babymatras volledig vrij van schadelijke stoffen en voldoet het aan de strengste veiligheidsnormen. Dit geldt overigens voor alle producten uit deze beste babymatrassen top 4.

Het laatste pluspunt aan dit babymatras is dat het zowel geschikt is voor wiegjes als ledikanten door de verschillende afmetingen. Dit maakt het natuurlijk een duurzame optie, omdat het matras meegroeit met de bedden van je kindje. Hoewel het Boxspring Company Babymatras misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is, is het wat ons betreft wel een waardevolle investering!

Kenmerken

 • Materiaal: polyether babymatras
 • Materiaal buitenkant: polyester
 • Afmetingen: 110x55x10 of 120x60x10
 • Afritsbare hoes: ja
 • Type bed: ledikant

beste babymatras

4. Anno 1588 Babymatras

Het laatste matras uit onze beste babymatrassen top 4 is dit babymatras van Anno1588. We hebben dit matras helaas niet zelf getest, maar volgens de specificaties gaat het om stevig, veerkrachtig en zacht matras. Met een matrashoes dat van anti allergisch materiaal (100% polyether) is genaakt.

Overigens is deze hoes ook afneembaar en wasbaar, waardoor het matras goed schoon blijft. En lekker zacht, ook niet onbelangrijk! Wat mij verder vooral opviel aan de product omschrijving en specificaties is de luchtdoorstroming van het matras. Het matras heeft namelijk een open celstructuur, waardoor het goed ventileert en het matras niet te warm wordt.

En je kindje, ook in de warmte zomermaanden, lekker kan slapen. Bovendien verkleint deze open celstructuur de kans op verstikkingsgevaar. Een ander pluspunt aan dit babymatras is ook weer de veelzijdigheid. Het Anno 1588 Baby Matras is geschikt voor diverse soorten babybedden, waaronder wiegjes en ledikanten. Hierdoor wordt het een duurzame investering die met je baby kan meegroeien.

Kenmerken

 • Materiaal: polyether babymatras
 • Materiaal buitenkant: polyester
 • Afmetingen: 120x60x12 of 140x70x12
 • Afritsbare hoes: ja
 • Type bed: ledikant

beste babymatras

Wat is een babymatras?

Een babymatras is een klein matras dat precies in een ledikant of wiegje past. Je hebt hierin verschillende soorten matrassen. Allemaal weer met hun eigen voor,- en nadelen. Een belangrijk verschil tussen de matrassen is het gebruikte materiaal. Zo heb je babymatrassen met een koudschuim vulling, traagschuim vulling, latex, veren en ook natuurlijke vezels.

Ongeacht het type vulling dat je kiest, is het belangrijk dat het matras in ieder geval goede ventilatie biedt om verstikkingsgevaar te minimaliseren. Verder bevatten sommige matrassen luchtdoorlatende materialen of hebben ventilatieopeningen. Bij het kiezen van een babymatras is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het voldoet aan alle veiligheidsnormen en aanbevelingen.

beste babymatras

Waar moet je op letten als je een babymatras koopt?

Bij het kopen van een babymatras is het belangrijk om op verschillende belangrijke punten te letten. Hierin is het vooral belangrijk dat je de juiste keuze maakt voor de veiligheid en het comfort van je baby. Hieronder hebben we een aantal van deze punten opgeschreven!

1. Veiligheid van het babymatras

Het beste babymatras moet in ieder geval veilig zijn. Dit heeft wat ons betreft de hoogste prioriteit. Controleer daarom of het babymatras voldoet aan de huidige veiligheidsvoorschriften. Alle matrassen uit deze Beste babymatrassen top 4 voldoen aan de veiligheidseisen.

Kijk ook of het matras goed in de wieg of het ledikant past. De juiste afmetingen zijn heel belangrijk. Er mag hierbij geen ruimte aan de zijkanten overblijven, want hier kan je baby´tje in vast komen te zitten. Ook moet het matras goed ademend zijn om verstikkingsgevaar te minimaliseren. Overweeg daarom een matras met luchtdoorlatende materialen of extra ventilatieopeningen.

2. Materiaal van babymatras

Wat ook een belangrijke rol speelt in het vinden van het beste babymatras is de vulling van het matras. Babymatrassen zijn namelijk gemaakt van verschillende materialen en vullingen. Denk aan: een koudschuim babymatras, traagschuim babymatras, latex babymatras en zelfs natuurlijke vezels.

Kijk dus goed naar de behoeftes van jouw kindje. Wanneer je bijvoorbeeld in een warm land woont, wil je graag een babymatras dat heel goed ventileert. Terwijl een zacht matras ook de hoogste prioriteit kan hebben.

beste babymatras

3. Hypoallergene materialen

Zoals ik hierboven ook al aangaf, heb je verschillende soorten babymatrassen gemaakt van verschillende materialen en vullingen. Sommige van deze matrassen hebben anti allergische eigenschappen. Dit betekent dat ze van materiaal gemaakt zijn dat geen stof of andere allergenen aantrekt. Je noemt het ook wel hypo-allergene materialen.

Hypo allergeen betekent namelijk dat de kans op een allergische reactie wordt verklein. Overigens mogen merken zelf bepalen of een babymatras hypoallergeen is of niet, dus geloof niet alles wat de merken schrijven, maar kijk echt naar het gebruikte materiaal. Over het algemeen zijn latex en schuim matrassen het juiste matras voor baby's met allergieën.

4. De prijs van het babymatras

Babymatrassen variëren tegenwoordig enorm in prijs. En duur is lang niet altijd beter. Een goed babymatras hoeft helemaal niet duur te zijn. Wel is het zo dat kwalitatief goede matrassen, langer mee gaan. Ze slijten minder snel en zijn over het algemeen beter te onderhouden.

Daar tegenover staat natuurlijk wel dat je een babymatras over het algemeen niet zo lang gebruikt. Kijk daarom vooral naar je eigen budget en een goed matras dat binnen dit budget past. Maar houd rekening met kwaliteit en veiligheid boven prijs.

beste babymatras

5. De maat en pasvorm van het babymatras

Het is ook heel belangrijk om naar de vorm van het matras te kijken. Zoals ik hierboven ook al aangaf, moet het matras precies in het ledikant of het wiegje passen. Zonder dat er ruimte tussen het matras en het wiegje zit. Er mogen geen openingen zijn waar de baby klem kan komen te zitten.

6. De schoonmaak mogelijkheden van het babymatras

Het beste babymatras is wat ons betreft ook goed en vooral makkelijk schoon te maken. Baby's kunnen tenslotte soms morsen of ongelukjes hebben. Ons advies is daarom om van te voren goed te checken of het matras gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is. Dit kun je controleren door te kijken of de hoes van het matras afneembaar en wasbaar is. Een waterdichte hoes kan ook handig zijn.

7. Reviews en ervaringen

Raadpleeg reviews en aanbevelingen van andere ouders en vertrouwde bronnen om inzicht te krijgen in de prestaties van specifieke babymatrassen. Onze beste babymatras Top 4 is gebaseerd op zowel ervaringen van ouders als de product specificaties van de babymatrassen.

beste babymatras

Waar moet een babymatras aan voldoen?

Een baby matras, ook wel een wieg- of ledikantmatras genoemd, is een matras dat speciaal is ontworpen voor gebruik in de wieg of het ledikant van een baby. Deze matrassen zijn ontworpen met de behoeften en veiligheid van baby's in gedachten. Het beste babymatras voldoet daarom ook aan de volgende kenmerken:

Het beste matras baby is klein

Baby matrassen zijn natuurlijk kleiner dan standaardmatrassen voor volwassenen. Ze zijn namelijk speciaal ontworpen om perfect in de wieg of het ledikant te liggen. Om die reden is een babymatras ook vaak een rechthoekig matras. Dit is namelijk doorgaans de vorm van een ledikant. Daarnaast zijn er ook veel ovale matrassen. Een goed babymatras past precies, zonder dat er ruimte tussen het matras zit.

Het beste matras voor baby is ademend

Baby matrassen zijn ontworpen om goed te ademen. Dit is heel belangrijk om de kans op verstikkingsgevaar te verminderen. Om die reden heeft een goed babymatras vaak ventilatieopeningen. Of de babymatrassen zijn gemaakt van ademende materialen.

Beste matras voor baby is stevig

Een baby matras is over het algemeen een zacht matras met precies de juiste stevigheid. Ze zijn doorgaans zelfs steviger dan veel matrassen voor volwassenen. Dit is belangrijk, want het baby matras moet stevig genoeg zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen.

Maar ook stevig genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de baby een veilige en stabiele slaapomgeving heeft. Ben je als volwassene op zoek naar een stevig matras? Bekijk dan onze: Beste stevige matras top 5.

Het beste matras baby heeft anti allergische eigenschappen

Baby matrassen zijn meestal gemaakt van anti allergische materialen en vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Ze zijn vaak bedekt met afwasbare, waterbestendige hoezen om gemakkelijke reiniging mogelijk te maken in het geval van morsen of ongelukjes.

Het beste matras baby is veilig

Baby matrassen moeten voldoen aan veiligheidsnormen en voorschriften om de risico's van wiegendood en andere slaap gerelateerde gevaren van een pasgeboren baby te minimaliseren.

beste babymatras

Welke soort vulling voor een babymatras

Bij het kiezen van de vulling voor een babymatras zijn er aantal punten die een rol spelen. Een goed baby matras moet in ieder geval lekker liggen, voldoende ondersteuning bieden en veilig zijn. Hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende vullingen gezet die worden gebruikt in babymatrassen:

Koudschuim babymatras

Schuimmatrassen voor baby's zijn vrij gebruikelijk. Ze zijn meestal gemaakt van koudschuim of traagschuim. Koudschuim heeft een open structuur, wat meerdere voordelen heeft. De open structuur maakt een koudschuim babymatras onder andere veerkrachtig, waardoor het lekker zacht ligt. Een te zacht matras biedt niet voldoende steun en stevigheid en dat is bij dit soort matrassen niet het geval.

Bovendien staat koudschuim bekend om zijn ademend vermogen, waardoor een baby overtollige warmte beter kan afvoeren. Doorgaans wordt koudschuim gecombineerd met andere materialen om de kwaliteit van de matrassen nog beter te maken.

Het enige nadeel is dat babymatrassen met koudschuim meestal een hogere aanschafprijs hebben. Aan de positieve kant gaan deze matrassen echter vaak lang mee, waardoor ze een duurzame investering kunnen zijn.

Polyether babymatras

Er zijn ook behoorlijk wat babymatrassen met een polyether vulling. Net als bij een koudschuim babymatras, zijn polyether babymatrassen ook opgebouwd uit schuim. Toch heeft het een aantal andere eigenschappen. Een belangrijk voordeel is dat polyether doorgaans goed betaalbaar zijn. Ook is het gemakkelijk om polyethermatrassen op maat te laten maken.

Aan de andere kant biedt een polyether babymatras slechts beperkte ondersteuning en heeft het een minder effectieve ventilatie in vergelijking met andere materialen. Hoewel een polyether matras geen verkeerde keuze is, kan het niet dezelfde kwaliteiten bieden als een koudschuim matras.

beste babymatras

Vering babymatras

Sommige babymatrassen hebben een innerspringconstructie, vergelijkbaar met volwassenmatrassen. Deze matrassen zijn steviger en bieden goede ondersteuning. Ze bestaan uit stalen veren omgeven door schuim of andere vullingsmaterialen.

Het is belangrijk dat de veren goed zijn ingekapseld om verwondingsrisico's te minimaliseren. Pocketvering matrassen veren een stuk meer mee bijvoorbeeld. Daarnaast zullen dit soort matrassen ook een stuk minder stroef aanvoelen.

Natuurlijke vezels babymatras

Sommige ouders geven de voorkeur aan babymatrassen met natuurlijke vullingsmaterialen, zoals organisch katoen, kokosvezels of wol. Deze materialen, ook wel natuurlijke vezels genoemd, zijn natuurlijk ademend en worden ook gezien als anti allergisch materiaal. Een nadeel aan dit soort matrassen is wel dat ze doorgaans wat duurder zijn.

Latex babymatras

Latex matrassen zijn stevig, duurzaam en bieden een goede ondersteuning als ze de juiste dikte hebben. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het latex vrij is van allergenen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Het materiaal is vaak anti allergisch, daarnaast is latex soepel en wordt er gebruik gemaakt van geperforeerde gaten om voor een goede ventilatie te zorgen.

beste babymatras

Hoe lang gaat een babymatras mee?

Hoe lang een goed babymatras mee gaat verschilt erg per type matras. Over het algemeen is het advies om een babymatras na ongeveer drie tot vijf jaar te vervangen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, waaronder: de kwaliteit van het babymatras, de mate van gebruik en het onderhoud.

Babymatrassen die wat duurder zijn, en van een betere kwaliteit, hebben doorgaans een langere levensduur dan goedkopere alternatieven. Hierbij spelen de gebruikte materialen en constructie van het matras een grote rol. Een zorgvuldig onderhoud kan eveneens bijdragen aan een langere levensduur van het babymatras.

Bijvoorbeeld, het gebruik van een waterdichte hoes om morsen en ongelukjes te voorkomen. Maar ook het regelmatig omdraaien van het matras om gelijkmatige slijtage te bevorderen, heeft zeker een positieve invloed op de levensduur van het matras.

Naarmate je baby groter wordt en zich begint om te draaien, rechtop te zitten en te bewegen, kan het noodzakelijk zijn om het matras aan te passen aan hun veranderende behoeften. Dit kan tevens invloed hebben op hoelang het matras meegaat.

beste babymatras

Wat kost een babymatras?

De prijs van een babymatras varieert sterk en is afhankelijk de kwaliteit, het merk, het materiaal en de eigenschappen van het matras. Over het algemeen kun je verwachten dat budgetmatrassen doorgaans de meest betaalbare opties zijn. Ze variëren van ongeveer 30 tot 70 euro en zijn meestal gemaakt van eenvoudige materialen.

Middenklasse matrassen daarentegen hebben vaak betere kwaliteit materialen en kunnen variëren van ongeveer 100 tot 200 euro. Hoogwaardige matrassen zijn verder vaak duurzaam en hebben extra eigenschappen als: anti allergisch materiaal, ventilatie en extra comfortlagen. Ze kunnen variëren van 200 tot 300 euro of zelfs meer. Afhankelijk van het merk en de eigenschappen.

Voor onze Beste babymatras Top 4 hebben wij verschillende soorten babymatrassen met verschillende prijskaartjes uitgekozen. In de hoop om voor zoveel mogelijk mensen een geschikt matras te vinden!

beste babymatras

Hoe maak je een babymatras schoon?

Het regelmatig schoonmaken van een babymatras is belangrijk om het matras lekker fris en schoon te houden. Wel is het belangrijk om er altijd voor te zorgen dat het matras niet te nat wordt gemaakt. Anders kunnen er schimmels gaan groeien. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Wees ook voorzichtig met schoonmaakmiddelen die schadelijke stoffen bevatten. Als het matras ernstig beschadigd is, kan het nodig zijn om het te vervangen om de veiligheid en het comfort van je baby te waarborgen. Hieronder hebben we een aantal schoonmaak tips gezet!

1. Babymatras stofzuigen

Om het matras in goede staat te houden, kun je het babymatras regelmatig stofzuigen en luchten. Gebruik een stofzuiger met een bekledingshulpstuk om al het vuil, eventuele kruimels en stof van het matras te verwijderen. Dit helpt om allergenen en huisstofmijt te verminderen. Wanneer het weer het toelaat, kun je het matras buiten in de zon leggen om te luchten. De zon kan helpen bij het doden van bacteriën en het verwijderen van vocht.

2. Vlekken babymatras schoonmaken

Als er vlekken op het babymatras zitten, bijvoorbeeld urine, kun je dit het beste schoonmaken met soda of azijn en een beetje lauw warm water. Wrijft de vlek met een zachte doek of spons voorzichtig droog door een beetje te deppen. Zorg ervoor dat het matras niet te nat wordt en laat de vlekken goed drogen voordat je verdergaat.

3. Geur babymatras verwijderen

Om eventuele geuren te verwijderen, kun je een beetje zuiveringszout over het matras strooien. Laat dit even rusten en zuig het vervolgens op met een stofzuiger. Dit helpt om nare luchtjes te neutraliseren. Overweeg het gebruik van een waterdichte matrasbeschermer om toekomstige vlekken en vochtproblemen te voorkomen. Deze beschermer kan eenvoudig worden verwijderd en gewassen, waardoor je het matras lekker fris houdt.

beste babymatras

Gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen