Beste matras 2024 (top 4)
23 maart 2023 

Beste matras 2024 (top 4)

Een goed matras is enorm belangrijk. Als je lekker slaapt heb je hier tenslotte de hele dag profijt van. Maar welk matras kun je het beste kiezen? Ga je voor een traagschuim matras of kun je beter kiezen voor een pocketvering? Ik zocht het uit en maakte een Top 4 beste matrassen van 2024!

Samenvatting van de beste matrassen van 2024

Heb je geen zin, of tijd, om de hele blog door te lezen? Hoeft ook niet! Hieronder lees je een samenvatting van onze 'Beste matras Top 5'.

  1. Emma Hybrid matras - pocketvering en traagschuim matras
  2. Hypnia Wellness matras - pocketvering en traagschuim matras
  3. Slaaploos matras - pocketvering en koudschuim matras
  4. Imperial relax matras - koudschuim matras
  5. Zwoong matras - koudschuim matras
  6. Emma Foam orginal matras - koudschuim matras

beste matras

1. Emma Hybrid Matras

Het matras wat bij ons zeker op nummer 1 komt: het Emma Hybrid Matras. Het matras werd in 2022 eerste uit de Consumentenbond Matrassentest.

Het matras staat bekend om zijn goede schuimkwaliteit en hoogwaardige pocketveren. De pocketveren zijn super sterk en zorgen voor minimaal 10 jaar slaapcomfort. Ook blijf je 's nachts lekker koel en droog dankzij de AeroFlex-veertechnologie en de ademende bekleding.

Na het uitpakken van het matras is hij al na een paar uur goed gevormd. Hierdoor kun je er dezelfde avond al lekker op slapen. Wij hebben het matras niet zelf uitgetest, maar naast de consumentenbond vinden ook gebruikers het een top matras.

Uit de reviews blijkt dat het matras voor alle slaaphoudingen geschikt is en dat het heerlijk ligt. Daarnaast heeft het matras veel gebruikers geholpen met rugklachten.

Voordelen

✔ Materiaal toplaag: traagschuim
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmeting: 11 verschillende maten
✔ Dikte: 25 cm
✔ Stevigheid: gemiddeld
✔ Matrashoes: wasbaar op 40 graden

Nadelen

✖ Geen verschillende hardheden

Emma hybrid beste matras 2023

2. Hypnia Wellness matras

Op de tweede plek in onze lijst met beste matrassen staat het Hypnia Welness Matras. Het matras wordt geleverd met een topper en is goedgekeurd door medische specialisten, fysiotherapeuten en osteopaten.

Het matras bestaat uit verschillende lagen. De eerste laag bestaat uit steunschuim. Dit houdt je lichaam recht waardoor je lekker ligt. De tweede laag bestaat uit noppenschuim. Dit zorgt ervoor dat je wervelkolom recht blijft en helpt om rugpijn te voorkomen. De derde laag is een latexlaag. Door de latex lig je zacht en voel je de bewegingen van je partner niet! De vierde laag bestaat uit traagschuim. Traagschuim verlicht je drukpunten en verminderd klachten. De bovenste laag (tijk) is van bamboevezel. Dit zorgt voor goede ventilatie.

Het matras wordt gratis thuisbezorgd en je kunt er 120 nachten op proefslapen. Ook heb je 15 jaar garantie op het Hypnia Wellness matras.

Voordelen

✔ Materiaal buitenkant: polyester
✔ Materiaal binnenkant: steunschuim, noppenschuim, latex, traagschuim
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmetingen: 12 verschillende afmetingen
✔ Dikte: 30 cm
✔ Stevigheid: zacht

Nadelen

✖  Geen verschillende hardheden

Hypnia beste matrassen 2023

3. Slaaploos matras

Ben je op zoek naar een fijn pocketvering matras? Dan zou ik voor dit Slaaploos matras gaan. In tegenstelling tot wat de naam doet beloven, zorgt het matras voor een heerlijke nacht slaap. Wij hebben dit matras niet zelf uitgetest, maar vrienden van ons hebben een B&B en dit matras ligt in een aantal kamers.

Het matras bestaat, horizontaal gezien, uit zeven verschillende zones. Dit zorgt ervoor dat het matras op bepaalde delen van het lichaam meer ondersteuning biedt dan anderen. Het is bijvoorbeeld fijn als een matras steviger is onder je schouders en heupen dan onder je buik.

Daarnaast zijn alle pocketveren uit het matras individueel verpakt. Ze kunnen zo ook afhankelijk van elkaar bewegen, waardoor het aanpassingsgehalte van het matras groot is. Een ander voordeel aan dit matras is dat er aan beide zeiden van de pocketvering ook vijf centimeter koudschuim is toegevoegd. Dit om ervoor te zorgen dat het matras goed ademt, goed vocht afvoert en niet te warm wordt.

Kortom, ook dit Slaaploos matras is weer een fijne optie als je op zoek bent naar het beste matras! Vooral als je op zoek bent naar het beste pocketvering matras van dit moment, zouden wij voor deze gaan.

Voordelen

✔ Materiaal buitenkant: polyester
✔ Materiaal binnenkant: HR45 koudschuim
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmeting: 35 verschillende maten
✔ Dikte: 25 centimeter
✔ Verschillende hardheden: stevig of gemiddeld
✔ Matrashoes: wasbaar op 40 graden
✔ Geschikt voor vlakke en verstelbare bedbodems
✔ Aanpasbare matras

Nadelen

✖ Geen nadelen

beste matras

4. Imperial relax matras

Als je van een lekker dik matras houdt, is dit matras van Imperial Relax een hele goed optie! Het matras is namelijk maar liefst 30 centimeter dik!

We hebben dit matras zelf in onze logeerkamer liggen en er daarom niet veel op gelegen. Maar wel genoeg om een eerlijke review te geven. In de actieve corona tijd lag één van ons namelijk wel eens een paar nachtjes op deze kamer.

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan dit matras, is dat het lekker in veert. Op die manier voelt het matras stevig maar tegelijkertijd ook zacht. Het matras is namelijk van traagschuim gemaakt. Dit schuim vormt zich naar de vormen van je lichaam, zodra er druk op komt te staan, waardoor je precies voldoende in het matras wegzakt.

Daarnaast lazen wij in het meegeleverde foldertje dat de vulling van het materiaal beschikt over open poriën, waardoor het matras goed ventileert en niet te warm wordt. Verder gaven een aantal logees aan dat het matras ook goed werkt tegen rugpijn of stijve spieren.

Kortom, als je op zoek bent naar het beste matras, dan is dit Imperial Relax matras zeker een goede optie!

Voordelen

✔ Materiaal buitenkant: polyester
✔ Materiaal binnenkant: koudschuim matras
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmeting: 15 verschillende maten
✔ Dikte: 30 centimeter
✔ Stevigheid: gemiddeld
✔ Matrashoes: wasbaar op 60 graden

Nadelen

beste matras

5. Zwoong matras

Het derde matras uit deze Beste matras Top 4 is dit Zwoong matras. Ik heb het matras niet zelf uitgeprobeerd, maar de lovende reviews, verschillende matras testen en product omschrijving beloven veel goeds!

Wat dit matras uniek maakt, is dat het beschikt over drie verschillende lagen met ook drie verschillende eigenschappen. De eerste laag schuim bestaat uit support schuim. Dit schuim zorgt ervoor dat het matras voldoende stevigheid en ondersteuning biedt.

De tweede laag schuim bestaat uit traagschuim. Dit schuim heeft de eigenschap om warmte goed te ventileren, waardoor het matras lekker koel blijft. Bovendien vormt het schuim naar de contouren van je lichaam zodra er druk en warmte op komt te staan. Op die manier heeft het matras ook een drukverlagend effect en verlicht het eventuele pijnklachten.

De derde en bovenste schuimlaag bestaat uit flex schuim. Dit schuim is vooral verantwoordelijk voor het bieden van genoeg comfort. Het schuim is stevig, maar zacht en zorgt er zo voor dat het matras heerlijk ligt.

Verder heeft het Zwoong matras, net als de matrassen hierboven, een polyester matrashoes. Polyester staat erom bekend dat het een anti bacteriële werking heeft. Bovendien kun je deze hoes wassen, wat het matras lekker fris houdt!

Voordelen

✔ Materiaal buitenkant: polyester
✔ Materiaal binnenkant: koudschuim
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmeting: 12 verschillende maten
✔ Dikte: 24 centimeter
✔ Stevigheid: gemiddeld
✔ Matrashoes: wasbaar op 60 graden

Nadelen

✖  Geen verschillende hardheden

beste matras


6. Emma matras

Een matras wat zeker thuishoort in deze top ... beste matrassen is dit Emma matrasEn niet alleen ik denk hier zo over. In 2019 kwam het matras ook als beste matras uit de test van de consumentenbond. Wat dit matras met name zo goed maakt, is dat het uit verschillende lagen bestaat in plaats van één laag. Hierdoor biedt het matras meer ondersteuning aan je rug.

Wij hebben dit matras een halfjaar geleden gekocht en zijn nog steeds heel tevreden! We waren destijds specifiek op zoek naar een wat steviger matras en dat is dit matras zeker. Maar niet té stevig, waardoor het te hard ligt (wat bij onze vorige matras het geval was). Het matras ligt heerlijk, veert goed mee en past zich een soort van aan je slaaphouding aan. Ideaal voor mensen zoals ik die zowel op hun buik, rug als zijslapen!

Daarnaast is het matras gemaakt van goed ventilerend materiaal. Wij hebben er nu één zomermaand op gelegen en het matras werd niet te warm. Dit komt denk ik ook door de matrashoes. Wat verder heel fijn is aan dit Emma matras, is dat er een antislip laag onder zit. Wij hebben het matras over onze boxspring gelegd, omdat we deze te stevig vonden, en dan verschuift een matras sneller. Voor ons kwam dit dus heel handig van pas!

Voordelen

✔ Materiaal buitenkant: polyester
✔ Materiaal binnenkant: koudschuim
✔ Type: zowel eenpersoons als tweepersoons
✔ Afmeting: 15 verschillende maten
✔ Dikte: 25 centimeter
✔ Verschillende hardheden: stevig of gemiddeld
✔ Matrashoes: wasbaar op 60 graden

Nadelen

✖ Wat prijziger

beste matras

Waaraan moet een goed matras voldoen?

Het beste matras kopen kan vaak een lastige zoektocht zijn. Kijk je naar zachte matrassen of juist naar een matras met verschillende hardheden? En kies je voor polyether matassen of juist voor koudschuim matassen?

Het zijn allemaal vraagstukken die je jezelf van te voren moet stellen. Met name als je een matras online koopt is het belangrijk om deze punten goed te controleren in de product specificaties. Je wilt tenslotte zorgen voor een goede nachtrust!

Hieronder hebben we een aantal punten gezet die kunnen helpen bij het vinden van het beste matras:

Ondersteuning

Een matras moet natuurlijk voldoende ondersteunen, aan zowel je rug, nek en benen. Het moet niet te zacht zijn, waardoor de ondersteuning wegvaagt. Maar ook niet te hard, waardoor je juist klachten ontwikkelt. Een goed matras zit hier tussenin.

Over het algemeen moet een matras de druk van het lichaam goed opvangen en gelijkmatig over het matras verdelen. Het matras dient ook voldoende demping te bieden om te voorkomen dat er teveel druk op je spieren en gewrichten komt te staan.

Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk ook een rol, hoe stevig een matras moet zijn. De ene persoon houdt van een hard matras en de ander houdt er juist van als het matras harder is. Wil je een matras kopen online? Dan kun je de juiste hardheid vaak bepalen aan de hand van de gegeven stevigheid.

beste matras

Comfort

Naast ondersteuning moet een matras ook comfort bieden. Het doel van een matras is tenslotte om jou een goede nachtrust te bieden. Een comfortabel matras heeft niet alleen te maken met de hardheid of zachtheid.

Maar ook met vraagstukken, als: is het een stevig matras? Heeft het een stabiel ligoppervlak? Bied het matras goede ventilatie? Wordt het matras niet te waarom in de zomermaanden? Is het matras geschikt voor overmatig transpireren? Het zijn allemaal aspecten die meespelen in het comfort van een matras.

beste matras

Grootte

Naast ondersteuning en comfort is het ook belangrijk om naar de grootte van het matras te kijken. Een goed matras past precies op jouw bed en is groot genoeg om eventuele bewegingen op te vangen. Over het algemeen geldt vaak dat een breder matras voor een betere slaapervaring zorgt.

Duurzaamheid

Tegenwoordig speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Een duurzaam matras is natuurlijk gemaakt van duurzaam materiaal, maar is ook goed bestand tegen slijtage. Het zou langer mee moeten gaan, waardoor je minder snel je een nieuw matras moet kopen. Ook dit is duurzamer.

beste matrassen

Ademend vermogen

Als je op zoek bent naar het beste matras is het ook belangrijk dat de warmte isolatie klopt. Het matras moet in de koudere wintermaanden voldoende opwarmen door je lichaamstemperatuur. Daarentegen moet het matras in de warme zomermaanden voldoende afkoelen, om overmatig transpireren te voorkomen. Het perfecte matras past zich dus goed aan deze temperaturen.

Als een matras niet goed ventileert en dus geen ademend vermogen heeft, voelt het matras snel te heet en te klam aan. Een goede luchtcirculatie staat vaak garant voor een betere nachtrust. Het gebruikte materiaal speelt hier een belangrijke rol in. Als je op zoek bent naar een goed ventilerend matras kun je het beste kijken naar koudschuim matrassen en pocketvering matrassen.

beste matras

Hygiëne

Het juiste matras biedt voldoende hygiëne. Je wilt tenslotte niet ieder jaar een matras vervangen. Ook merken spelen hier steeds vaker op in. Door een zogeheten 'anti allergisch' label aan het matras te hangen. Wel is het belangrijk om te weten dat merken vaak zelf mogen bepalen of zij het matras anti allergisch vinden of niet. Dit is niet echt geloofwaardig dus..

Kijk daarom liever naar het gebruikte materiaal. Zo blijven mijten, stof en andere organismen van nature minder makkelijk zitten in latex en schuim minder. Dit maakt het vaak het beste matras voor mensen met allergieën. Ook is het belangrijk dat het matras makkelijk schoon te maken is.

beste matras

Persoonlijke voorkeur

Er zijn enorm veel verschillende soorten matrassen. Ze verschillen in dikte, materiaal, ventilerend vermogen, extra functies en grootte. Dit hangt vooral af van je eigen slaaphouding, gewicht en andere voorkeuren. Zo is het beste matras voor zijslapers vaak steviger dan iemand die veel beweegt.

beste matras

Wat is het beste matras bij nachtelijk zweten?

Met name in de zomer maanden kan het in Nederland tegenwoordig enorm warm worden en dit zorgt bij veel mensen voor nachtelijk zweten. Maar het kan ook zo zijn dat je (ook) in de koude wintermaanden last hebt van nachtelijk zweten. Het juiste matras kopen kan al een verschil geven. Let daarom bij voorkeur in ieder geval op onderstaande punten:

1. Ventilerend matras

Een goed ventilerend matras is enorm belangrijk. Vooral, als je last hebt van nachtelijk transpieren. Een goed ventilerend matras zorgt er namelijk voor dat je lichaamswarmte goed wordt afgevoerd én het matras niet te snel warm wordt.

De beste matrassen bevatten daarom ook luchtkanalen om de luchtcirculatie in het matras op te waarborgen. Bovendien zijn sommige matrassen tegenwoordig voorzien van een speciaal temperatuur regulatie systeem. Bijvoorbeeld door een verkoelende gel of materialen met PCM.

beste matras

2. Ventilerende hoes

Vaak wordt vergeten hoeveel invloed een matrashoes op je nachtrust heeft. Je kunt een goed ventilerend matras kopen, maar alsnog last krijgen van nachtelijk zweten of een te heet matras, omdat de hoes niet goed ventileert.

Je lichaamswarmte kan dan, ondanks het ventilerende matras, niet goed het matras indringen, waardoor het ook niet wordt afgevoerd. Kies daarom het liefste voor een matras dat ook een ademende hoes heeft.

Voorbeelden van goed ventilerende materialen zijn: bamoe tijk, katoen tijk en Tencel tijk. De matrassen uit mijn Beste matras Top 5 bevatten allemaal één van deze materialen en zijn dus ook geschikt voor mensen die het 's nachts snel heet hebben.

beste matras

3. Vermijd dichte materialen

Sommige matrassen zijn gemaakt van dichte, compacte materialen. Dit is vaak niet de beste optie als je last hebt van nachtelijk transpireren. Een traagschuim matras is bijvoorbeeld vrij compact.

Toch kan het wel zijn dat deze matrassen geschikt zijn, omdat veel traagschuim matrassen tegenwoordig een verkoelende gel of ander isolatie systeem bevatten om de luchtcirculatie te waarborgen.

Het beste matras voor mensen die nachtelijk transpireren is een pocketvering matras. Deze matrassen zijn namelijk hol van binnen, waardoor het goed ademend is. Hetzelfde geldt voor natuurlijke materialen, als: latex, wol en katoen. Ook katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.

beste matrassen

Wat is het beste matras bij rugklachten?

Als je vaak last van je rug hebt tijdens het slapen, is het belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je een matras koopt. Met name het gebruikte materiaal en de stevigheid van het matras spelen hierin een rol.

Het beste matras voor mensen met rugklachten is een matras, waarbij de wervelkolom in een natuurlijke houding wordt gehouden en druk op het matras wordt verminderd. Een drukverlagend matras zoals traagschuim matrassen of latex matrassen lijken hierin de beste matrassen tegen rugklachten.

Hierin is ook je slaaphouding natuurlijk van invloed. Zo heeft een zijslaper over het algemeen een zachter matras nodig dan een rugslaper.

Daarnaast kan het nuttig zijn om te overwegen of het matras gemaakt is van materialen die de druk op het lichaam verminderen, zoals traagschuim of latex. Deze materialen passen zich aan de contouren van het lichaam en vangen (pijnlijke) drukpunten op.

beste matrassen

Welk matras is het beste voor buikslapers en rugslapers?

Het beste matras voor buikslapers en rugslapers is een relatief stevig matras. Denk hierbij aan een latex matras of een hard pocketvering matras. Dit komt, omdat het matras de wervelkolom in een natuurlijke, rechte houding moet houden.

Welke matras is het beste voor zijslapers?

Voor zijslapers lijkt het traagschuim matras de beste optie. Traagschuim heeft namelijk de eigenschap om zich aan te passen naar de vormen van je lichaam, zodra er druk en warmte op het matras komt te staan. Hierdoor verlichten drukpunten en zo ook pijnpunten. Wat het vaak het beste matras voor zijslapers maakt.

beste matrassen

Samenvatting: wat zijn goede matrassen per type slaper

  • Nachtelijk transpireren: pocketvering matras, latex matras, wollen matras, koudschuim matras.
  • Rugklachten: traagschuim matras of latex matras.
  • Zijslaper: steviger matras, traagschuim matras.
  • Buikslapers: latex matrs of hard pocketvering matras.

Welk matras slaapt het lekkerste?

Het is natuurlijk per persoon afhankelijk welk matras het lekkerste ligt. Sommige mensen houden van een stevig matras en andere juist weer van zachte matrassen. Daarnaast zijn er mensen die de voorkeur geven aan koudschuim matrassen en andere weer aan polyether matrassen.

Er is dus eigenlijk niet één specifiek matras het beste matras voor iedereen. Dit hangt geheel af van je persoonlijke voorkeuren. Denk aan: je manier van slapen, je lichaamstype, je gewicht, je lichaamslengte en natuurlijk slaaphouding. Wel zijn er een aantal punten waar je op kunt letten als je op zoek bent naar het beste matras:

1. Stevigheid

Een belangrijk punt in de zoektocht naar het beste matras, is dat het stevig genoeg moet zijn om voldoende ondersteuning te geven. Matrassen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende hardheden. Dit kan variëren tussen: zacht, gemiddeld en stevig.

Over het algemeen geldt vaak dat een zacht matras het beste matras is voor mensen die wat lichter zijn. En dat een steviger matras nodig is, bij een wat hoger gewicht.

2. Materiaal

Een ander belangrijk punt in de zoektocht naar het beste matras, is natuurlijk het gebruikte materiaal. Als het gaat om materialen heb je namelijk enorm veel verschillende matrassen. Denk aan: het beste traagschuim matras, het beste latex matras en het beste koudschuim matras.

Ieder materiaal heeft weer zijn eigen voor,- en nadelen. Zo zijn traagschuim matrassen vooral heel goed in het verlichten van drukpunten en het afvoeren van warmte. En bieden latex matrassen een goede ondersteuning aan het hele lichaam.

3. Temperatuur

Niks is vervelender dan een té heet matras. Maar een te koud matras is ook niet prettig. Het beste matras zit hier precies tussenin. Het blijft in de warme zomermaanden lekker koel en in de winter moet het matras goed opwarmen.

Als je een nieuw matras koopt, is het dus ook goed om te kijken hoe de temperatuurregeling is geregeld. Bij de beste matrassen van tegenwoordig wordt er altijd rekening gehouden met isolatie. Zo staan koudschuim matrassen erom bekend om warmte en vocht goed af te voeren. Maar er zijn ook matrassen, waarbij gebruik is gemaakt van gaas. Wat warmte afvoert.

4. Prijs

Ook de prijs van de verschillende matrassen lopen flink uiteen. Ze verschillen van honderden tot duizenden euro's. Daarom is ons advies om altijd voor een matras te gaan, waar een proefperiode op zit. Dit betekent dat je het matras een tijdje mag uitproberen om te kijken of het bij jouw slaaphouding past.

beste matras

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze Top 4 beste matrassen, hebben we nog wat meer lijstjes online staan met daarin onze favoriete producten!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen