Beste ledikant (top 5)
22 januari 2024 

Beste ledikant (top 5)

Er zijn enorm veel verschillende ledikanten te koop. Maar wat is nou het beste ledikant? Ik ging op onderzoek uit en bekeek de specificatie en reviews van veertig verschillende ledikanten. Uiteindelijk heb ik hieruit vijf ledikanten gekozen die wat mij betreft door kunnen als beste ledikant. Benieuwd welke dit zijn? Je leest het hieronder!

Samenvatting beste ledikant baby 2024

De blog is behoorlijk lang geworden. Heb je geen zin om mijn hele Beste ledikant top 5 te lezen? Hieronder vind je een samenvatting!

beste ledikant

1. Prénatal ledikant

Ook het Prénatal ledikant verdient wat mij betreft een plek in deze top 5 met beste ledikanten. Dit ledikant is goedkoper dan de ledikanten hierboven, maar heeft daarom ook niet de eigenschap om in breedte verstelt te worden.

Wel heeft het ledikant een in hoogte verstelbare bodem, waardoor je het lager kunt zetten als je kindje groter wordt. Wat dat betreft groeit het bedje wel mee. Verder is het ledikant verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder: neutraal (houtkleuring), wit en donkergrijs.

Daarnaast las ik in de reviews dat het ledikant heel makkelijk in elkaar te zitten. Wel zo fijn! Kortom, als je op zoek bent naar het beste ledikant, dan is het Prénatal ledikant zeker een geschikte optie.

beste ledikant

2. Cabino ledikant (combo ledikant)

Ook het Cabino ledikant verdient zeker een plek in deze top 5 beste ledikanten! Het gaat namelijk om een multifunctioneel ledikant. En dan in het specifiek een commode, ledikant en kledingkast in één. En dat is super handig! Met name als de babykamer wat aan de kleine kant is.

Je hoeft de (ruime) lades en het kastje (met hanggedeelte) natuurlijk niet te gebruiken als kledingkast. Je kunt er ook knuffels, speelgoed of luiers in opbergen. Daarnaast kun je de commodo van het ledikant aan beide zijkanten van het bedje bevestigingen, dus zowel links als rechts. En bovendien is de commodo uitklapbaar.

Verder heeft ook dit ledikant weer een verstelbare bodem. Je kunt het op drie verschillende hoogtes instellen, waardoor het ledikant goed meegroeit. Daarnaast vind ik het design van het ledikant ook weer heel stijlvol. Gewoon strak en stevig.

Kortom, ook weer een goede optie als je op zoek bent naar het beste ledikant van 2024! Wel last ik dat sommige mensen de handleiding een beetje onduidelijk vonden.

beste ledikant

3. Puck ledikant

Als je op zoek bent naar het beste ledikant, maar liever niet zoveel geld wilt uitgeven, is dit ledikant van Puck wat mij betreft zeker het proberen waard! Het heeft namelijk een goede prijs-kwaliteit verhouding. Zo is ook de lattenbodem van dit ledikant in drie verschillende hoogtes verstelbaar.

Verder is het ledikant gemaakt van massief beukenhout wat ook weer een strakke en minimalistische uitstraling geeft. Ook las ik online dat het bedje makkelijk in elkaar te zetten is. Het heeft verder geen extra functies, maar dat kun je voor deze prijs denk ik ook niet verwachten.

Dit maakt het in mijn ogen met name een goed ledikant voor mensen die af en toe een logee krijgen. Bijvoorbeeld als de kleinkinderen komen slapen!

beste ledikant

4. Bopita ledikant

Ook dit ledikant mocht zeker niet ontbreken in mijn top 5 beste ledikanten van 2024. Allereerst omdat het bedje er super schattig uit ziet. Het is namelijk een soort klein huisje. Het heeft ook de naam 'My first house'. Hoe lief!

Je kunt er ook een hut van maken of iets anders leuks aan 'het dak' ophangen. Bijvoorbeeld leuke knuffels om naar te kijken. Of lampjes die sfeer geven aan zowel het bedje als de kamer. Alles kan! Verder is ook weer de lattenbodem in hoogte verstelbaar, waardoor het ledikant op de groei mee gaat.

Daarnaast kun je er nog een grote opberglade bij kopen die je er zo onder schuift. Ook las ik in de reviews dat het ledikant heel makkelijk in elkaar te zetten is en stevig aanvoelt. Uit deze lijst met beste ledikanten is dit bedje van Bopita mijn favoriet!

beste ledikant

5. Sebra Kili ledikant

Toen ik de prijs van dit ledikant zag sloeg ik eerst even stijl achterover. Maar toen ik me verder ging verdiepen in de product specificaties begreep ik de prijs van dit bedje beter. Het gaat namelijk om een luxe ledikant op houten pootjes dat zowel in hoogte verstelbaar is als in breedte.

Op die manier groeit het bed volgens het merk tot maar liefst zeven jaar mee! Je kunt het ledikant namelijk uitschuiven tot 1,5 meter. Het is dus zowel een ledikant als peuterbed. Misschien wel duur in aanschaf, maar je hoeft dus maar één keer in de zeven jaar een bed aan te schaffen.

Wat ik verder zelf een voordeel aan dit ledikant vind is het design. Ik zou het omschrijven als een Scandinavisch design. Heel minimalistisch. Verder is het ledikant gemaakt van berkenhout. Wat beschouwd wordt als duurzaam materiaal.

Kortom, als je op zoek bent naar een mooi, minimalistisch ledikant dat meegroeit anderhalve meter, dan is dit Sebra ledikant zeker een goede optie!

beste ledikant

Wat is een ledikant?

Een ledikant is een speciaal baby bed dat bedoeld is om kinderen op een veilige manier te laten slapen. Meestal bestaat een ledikant uit een rechthoekig frame met een lattenbodem waarop het ledikant matras rust. De zijkanten van het ledikant zijn van open spijlen gemaakt, waardoor een kindje veilig in bed kan liggen.

Er zijn verschillende soorten ledikanten te koop. Deze ledikanten verschillen zowel in stijl, grootte, merk en materiaal. Wel hebben de meeste ledikanten doorgaans een afmeting van 120 centimeter (lengte) x 60 centimeter (breedte). Materialen die veel gebruikt worden zijn: massief beukenhout en harde houtsoorten.

beste ledikant

Verschillende soorten ledikant baby

Er zijn verschillende soorten ledikanten voor baby's beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder heb ik de meeste ledikanten op een rijtje gezet. Het kiezen van het juiste ledikant of beste ledikantje voor jouw kindje hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van de baby kamer, je eigen voorkeuren, maar natuurlijk ook het budget dat je hieraan uit wilt geven!

1. Standaard ledikant

Met een standaard ledikant bedoel ik eigenlijk gewoon een traditioneel ledikant. Dit is een rechthoekig baby bed met ronde spijlen aan de zijkanten, zodat je kindje zichtbaar, het bedje goed ventileert en het in hoogte verstelbaar is. Het ledikant heeft ook vaak een in hoogte verstelbare bodem, zodat je de bodem kunt verlagen naarmate de baby groeit en actiever wordt. Op die manier heb je ook lang plezier van het ledikant.

2. Ovaal ledikant

Een alternatief op het traditionele ledikant is een ovaal ledikant. Zoals de naam van het product al zegt gaat het om een baby bedje zonder rechthoekige vorm, maar een ovale vorm. In een ovaal ledikant slapen heeft niet per se voordelen voor je kindje. Het geeft vooral een mooi uitstraling in de babykamer.

3. Co-sleeper of aanschuifbedje

Je kunt ook een zogeheten co sleeper ledikant kopen. Dit is een ledikant dat aan één kant open is en die je tegen je eigen bed aanschuift. Een co sleeper ledikant heeft meerdere voordelen. Allereerst wordt het natuurlijk makkelijker om 's nachts voeding te geven. Daarnaast kan het fijn zijn om je baby dicht bij je te houden terwijl hi/zijj toch zijn eigen slaapruimte heeft.

4. Reisledikant

Een ander ledikant dat vooral heel handig is, is het reisledikant. Dit is een draagbaar ledikant dat aanzienlijk lichter is dan de ledikanten hierboven. Het is namelijk speciaal ontworpen om mee op reis te nemen. Je kunt een reisledikant gemakkelijk opbouwen en zo makkelijk van A naar B meenemen. Bijvoorbeeld op vakantie, maar ook als je bij familie of vrienden op bezoek bent.

5. Combinatie ledikant

Een combinatie ledikant is, zoals de naam al zegt, een combinatie van meerdere bedjes. Je kunt dit type ledikant namelijk makkelijk en veilig veranderen van een baby ledikant naar een peuterbed. Maar ook naar een kinderbank of zelf speelruimte. Afhankelijk van het type combinatie ledikant dat je koopt. Voorbeelden zijn: het Bopita ledikant en Cabino ledikant.

beste ledikant

Hoe groot is een ledikant?

De meeste ledikanten zijn 120 bij 60 centimeter. Maar de grootte van het ledikant hangt vooral af of je kiest voor een één persoons ledikant of een twee persoons ledikant. Deze keuze hangt vooral af van jouw eigen persoonlijke voorkeuren, de ruimte waarin het ledikant komt te staan en het gebruik.

Tot welke leeftijd gebruik je een ledikant?

De tijd waarop een kindje te groot wordt voor een ledikant verschilt. Het hangt namelijk af van diverse aspecten zoals de groeisnelheid, ontwikkeling en de persoonlijke behoeften van het kind. Gewoonlijk zijn kinderen meestal tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar oud wanneer ze vaak klaar zijn om over te gaan van een ledikant naar een peuterbed of een groter bed.

beste ledikant

Wanneer baby ledikant vervangen?

Niet iedere kindje zal op dezelfde leeftijd overstappen van een ledikant op een 'peuter' bed. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder: de leeftijd, de grootte van je kindje en de ontwikkelingsfase. Wel zijn er een aantal richtlijnen die kunnen bepalen of het tijd is om over te stappen op een ander bed:

1. Leeftijd en grootte van de baby

De meeste ledikanten zijn ontworpen om gebruikt te worden tot een bepaalde leeftijd. Of tot een bepaalde grootte. Een ledikant is vrijwel altijd in hoogte verstelbaar, maar op een gegeven moment wordt het bedje toch te klein.

Dit merk je vooral wanneer je kindje qua lengte te groot wordt voor het ledikant. Maar ook als het je kindje zelfstandig lukt om uit het bedje te klimmen. Ook hebben sommige ledikanten  een maximale gewichts- of lengtecapaciteit. Ook dit speelt natuurlijk een rol

2. Veiligheidsoverwegingen

Iedereen wilt natuurlijk dat een ledikant veilig is. Hier kun je ook vanuit gaan, aangezien ledikanten aan strenge veiligheidsvoorwaarden moeten voldoen. Maar op een gegeven moment wordt een kindje te groot, waardoor het zichzelf omhoog kan trekken of over de rand van het ledikant kan klimmen. Als je merkt dat een ledikant een minder veilige slaapplek wordt, is het tijd om het ledikant te vervangen.

3. Ontwikkelingsfase van het kind

Het kan ook zijn dat je aan je kindje zelf merkt dat hij of zij klaar is voor een ander bed. Bijvoorbeeld omdat je kindje minder lekker slaapt of omdat vraag om een groter bedje. Dit kan een teken zijn om het ledikant te vervangen door een groter bed. Bijvoorbeeld een peuter bed.

beste ledikant

Hoe kies je een geschikte ledikant?

Tijdens het samentellen van deze 'beste ledikant' top 5 heb ik op een aantal punten gelet. Hieronder lees je welke. Deze punten zijn niet noodzakelijk, maar vergroten wel de kans op de aankoop van een goed ledikant!

1. Veiligheid van ledikant

Allereert is het natuurlijk heel belangrijk dat het ledikant veilig is. Je kunt dit onder andere controleren door te veiligheidsnormen te checken. Let bijvoorbeeld op de spijlafstand. Deze mag maximaal 7 centimeter zijn, omdat je kindje ander vast kan komen te zitten. Verder moet de constructie van het ledikant stevig zijn, mogen er geen scherpe randen en hoeken aan het ledikant zitten en mag er ook niet gebruik zijn gemaakt van giftige materialen.

2. Grootte van ledikant

Ook de grootte van het ledikant speelt een belangrijke rol. Meet de plek waar je het ledikant wilt plaatsen in de babykamer. Het ledikant moet passen zonder te veel ruimte in beslag te nemen. De meeste ledikanten zijn niet langer dan 120 centimeter.

3. Verstelbare bodem

Kies in ieder geval het liefste voor een ledikant met een in hoogte verstelbare bodem. Wanneer de bodem in hoogte verstelbaar is, kun je het namelijk verlagen als je kindje ouder en vooral actiever wordt. Op die manier voorkom je dat kindje zelfstandig uit het ledikant kan klimmen. Het is ook belangrijk dat de lattenbodem ventileert.

4. Stijl ledikant

Wat ook een rol kan spelen in je overweging om een bepaald ledikant te kopen, is het design van het bed. Er zijn namelijk enorm veel verschillende ontwerpen te koop. Te verschillen zowel in vorm, kleur, materiaal en in uitstraling. Bovendien hebben sommige ledikanten ook nog extra functies, zoals opberglades of de mogelijkheid om omgezet te worden naar een peuterbed.

5. Prijs ledikant

Bepaal van te voren ook wat je wilt uitgeven aan het ledikant. Houd hierbij rekening met de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. Zo kun je bepaalde bedjes langer gebruiken, waardoor ze op lange termijn duurzamer zijn.

beste ledikant

De overgang van wieg naar ledikant

Een pasgeboren baby slaapt over het algemeen in een wieg. Maar hoe weet je of je een ledikant of wieg moet gebruiken? De meeste baby's maken de overgang van wieg naar ledikant rond de leeftijd van drie tot zes maanden.

Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte en ontwikkeling van je kindje. Zodra je baby'tje te groot wordt voor de wieg of begint te bewegen en meer ruimte nodig heeft, is het tijd om de overgang te overwegen. Anders is slapen in een wieg gevaarlijk.

Laat je kindje wel wennen aan het ledikant. Bijvoorbeeld doormiddel van korte middag dutjes in  het ledikant, voordat je 's nachts de overgang maakt van wieg naar ledikant. Dit helpt de baby om vertrouwd te raken met de nieuwe slaapomgeving.

Het is ook fijn om vast te houden aan de bestaande bedtijdroutine om de overgang zo soepel mogelijk te maken. Creëer een kalme en ontspannen sfeer tijdens het slapengaan om de baby te helpen wennen aan het nieuwe bed

beste ledikant

Wanneer doe je de ledikant omlaag?

Bij de gemiddelde ledikant is de bodem verstelbaar. Dit is super handig, want op die manier kan het ledikant meegroeien met je kindje! Maar wanneer doe je het ledikant omlaag? Het advies is om dit te doen zodra je kindje zichzelf kan op trekken of rechtop kan zitten.

Meestal doet een kindje dit als hij of zij zes maanden is. Het is belangrijk om de bodem dan omlaag te doen om zo te voorkomen dat je kindje uit het ledikant valt. Kortom wanneer één of onderstaande situaties van toepassing is, is het tijd om het ledikant te verlagen:

  • Opstaan in het ledikant: als je ziet dat je kindje zich op gaat trekken aan de spijlen van het ledikant of rechtop gaat zitten in het ledikant, is het belangrijk om de bodem te verlagen.
  • Klimmen: Als je baby'tje omhoog probeert te klimmen in het ledikant, is het ook tijd om de bodem van het ledikant te verlagen. Om zo het risico op vallen te verkleinen.
  • Gewicht en lengte: als je merkt dat je kindje zichzelf omhoog trekt of bijna op het punt staat om uit het ledikant te klimmen vanwege zijn lengte of gewicht, pas dan de bodemhoogte aan.

beste ledikant

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen