Top 6 Beste boeken over slapen
Eén op de drie volwassen slaapt slecht. Enorm veel dus! En ondanks dat veel tools streven naar perfect slapen, werkt het in de praktijk toch vaak anders. Wel kunnen kleine praktische tips vaak al een groot verschil maken. Daarom zijn er enorm veel boeken over slapen geschreven. Wij zochten de beste boeken over slapen uit en maakte een top 6.
Beste boeken over slapen: onze top 6
Geen tijd om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je onze top 6 beste boeken over slapen. Voor een betere nachtrust.
- Boek. 1 Nooit meer niet slapen - tips voor beter slapen volwassene
- Boek 2. Versla het monster - tips voor beter slapen volwassene
- Boek 3. Super slapen - tips voor beter slapen volwassene
- Boek 4. Slaap - wetenschappelijke informatie over slaap
- Boek 5. Het baby slaapboek - tips voor beter slapen baby
- Boek 6. Slaap baby slaap - tips voor beter slapen baby
De boeken over slaap gaan over slapen in het algemeen en de wetenschap hierachter. Of het zijn slaapboeken met praktische tips voor een heerlijke nacht slaap. Daarnaast gaan de twee laatste boeken over slaaptips voor baby's.
Boek 1. Nooit meer niet slapen
Het boek ' Nooit meer niet slapen' heeft mijn slaap enorm verbeterd in een periode waarin ik maar bleef malen en piekeren. Tijdens het schrijven van mijn scriptie was ik 's nachts namelijk met alles bezig behalve slapen.
Ik denk dat ik wel tien keer 's nachts in mijn hoofd de hele scriptie 's van begin af aan herschreven heb. Om nog maar niet te spreken over de honderd keer dat ik uit bed ben gestapt om tóch nog even iets op te schrijven. Slapeloze nachten, om gek van te worden!
Een vriendin gaf mij destijds de tip om het boek Nooit meer niet slapen te gaan lezen. Ik wist natuurlijk meteen waar het over ging, maar was aan het begin wel sceptisch. Uiteindelijk leg je het boek ook weer weg en dan zullen de gedachtes wel weer terugkomen. Dat is wat ik dacht, maar ik moet zeggen: het werkt écht!
In het boek vertelt psychiater en somnoloog Alexander van Daele op een hele praktische en simpele manier alles over slaap en slapeloze nachten. Alexander weet hier namelijk alles van en dat merk je ook aan de manier van schrijven. Er zijn zoveel momenten en situaties die je van jezelf herkent, waardoor je je een soort van gehoord en begrepen voelt.
Het boek Nooit meer niet slapen is geschreven in begrijpelijke taal en zonder al te veel lastige termen. Dit vond ik zelf erg fijn, want dat lijst gewoon wat makkelijker en op die manier voelt het niet zo zwaar beladen. Wat ik ook goed vond is dat het boe allerlei slaap inzichten en praktische tips voor een betere nachtrust geeft, onderbouwd door wetenschappelijke studies.
Ik kan natuurlijk geen uitspraken doen over het lange termijn effect van dit boek, maar ik ben nu al heel tevreden. Kortom, echt een aanrader voor de slechte slapers onder ons!
Samengevat
- Titel: Nooit meer niet slapen
- Speciaal voor slechte slapers
- Hulpboek om beter te slapen
- Praktische tips
- Geschreven door een psychiater
- Ook beschikbaar als e book
- Schrijver: Alexander van Daele
Boek 2. Versla het monster
Het tweede boek uit mijn lijst met beste boeken over slapen is 'Versla het Monster'. Mensen die slecht slapen weten waarschijnlijk meteen wat bedoeld wordt met monster. Het monstertje in je hoofd die constant blijft malen en piekeren, waardoor jij niet lekker slaapt. Het grappige is natuurlijk dat jij dit monstertje bent.
Naja, eigenlijk is dit helemaal niet grappig, want het staat vaak garant voor slapeloze nachten. Maar daar brengt dit boek verandering in. Ik heb het boek pas een week uit, maar kan zeker zeggen dat het helpt om de stemmetjes in mijn hoofd even uit te zetten.
Doormiddel van verschillende essentiële strategieën geeft het boek handige tips om beter te slapen. Eerst laat het boek je de oorzaken van het monstertje achterhalen: waarom en wanneer speelt het op? Daarna wordt je aangeleerd om de kwaliteit van slaap te verbeteren en leer je om het monster niet meer te voeden als het weer opduikt. Als laatste krijg je handvatten om meer rust te vinden en slapen niet meer als iets vervelends te zien.
Het boek 'Versla het Monster' is dus speciaal ontwikkeld om korte metten te maken met chronische slapeloosheid en slaapproblemen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet denk dat ik chronisch last heb van slapeloosheid, maar het duurt vaak wel 1 a 2 uur voordat ik in slaap kom, omdat mijn hoofd niet 'uit gaat'.
Wat mij na het lezen van het boek vooral opviel was dat ik de stemmetjes en gedachtes beter onder controle kreeg. Ze spelen namelijk wel nog op, maar ik kan ze dan ook wel weer snel naar de achtergrond verplaatsen, waardoor ik alsnog veel sneller in slaap viel.
Van de zeven dagen afgelopen week ben ik volgens mijn smartwatch vijf dagen binnen een halfuur in slaap gevallen. Wat een feest! Daarnaast krijg je ook een video workshop en wat handige slaapmeditaties.
Samenvatting
- Titel: Verslag het monster
- Speciaal voor de slechte slaper
- Slaap hulp bij een burn out
- Hulpboek om beter te slapen
- Vijf slaap strategieën
- Inclusief video workshop en meditaties
- Praktische tips
- Helpt slaapangst te verminderen
- Tips uit eigen ervaring en wetenschap
- Schrijver: William van der Klaauw
Boek 3. Super slapen
Het derde boek uit mijn lijst met boeken over slaap is Super slapen. In dit boek maakt schrijver Floris Wouterson je middels handige tips een 'super slaper'. Tenminste, dat is het uiteindelijke doel. Je kunt natuurlijk geen wonderen verwachten van een boek.
Mijn zus heeft dit boek voor mij uitgetest. Zij ligt niet, zoals ik, uren wakker. Maar is wel heel erg bezig met haar gezondheid in de vorm van sporten, voeding, een betere levensstijl en dus ook met beter leren slapen. En daar is dit boek een mooie aanvulling op!
Het boek Super slapen is namelijk niet ontwikkeld voor hele slechte slapers of slapeloosheid, maar meer voor iedereen die zijn of haar nachtrust wilt verbeteren. Doormiddel van praktische lifestyle principes. Zo vertelt het boek wat de beste slaaphouding is en op welke manier je power naps kunt inzetten voor meer energie gedurende dag.
Daarnaast lees je welke voeding een positief effect heeft op je slaap, krijg je handige tips om vrolijker uit bed te stappen en nog veel meer slaap verbeterende inzichten. Kortom, echt een aanrader om te streven naar gezonde slaap.
Samenvatting
- Titel: Super slapen
- Geschikt voor iedereen, ook de goede slaper
- Hulpboek voor perfect slapen
- Praktische tips over slaap, voeding, sport
- Focust ook op praktische lifestyle principes
- Met humor geschreven
- Ook beschikbaar als e book
- Schrijver: Floris Wouterson
Boek 4. Slaap
Het vierde boek is ' Slaap'. Dit is een ander type boek dan de overig producten uit deze lijst met boeken over slaap. Het focust namelijk niet zo zeer op het creëren van de beste nachtrust, maar meer om je alles te vertellen over slaap in het algemeen.
In het boek Slaap legt hersenwetenschapper Matthew Walker allerlei vraagstukken uit. Gericht op slapen en dromen. Zo geeft het boek antwoord op de vragen: Waarom slapen we? Wat doet slaap met je? Waarom is slapeloosheid slecht voor je? Wat zijn slechte slaapgewoonten? Wat doet een nacht slecht slapen met je? Allemaal onderbouwd met wetenschappelijk bewijs.
Een super interessant boek, waarin je allerlei dingen leert over het belang van slaap. Wel denk ik dat het boek minder geschikt is voor mensen die slecht of moeilijk in slaap komen. Je gaat namelijk nog meer nadenken over slaap en hoe belangrijk het voor je is, waardoor het nóg frustrerender kan zijn als je weer wakker ligt.
Je weet na het lezen van dit boek namelijk nog beter hoe belangrijk een goede nachtrust is en wat slapeloosheid met je lichaam kan doen. Om die reden zou ik vooral lezen als je zelf een vrij makkelijke slaper bent en het interessant vind om meer te leren over slapen in het algemeen!
Samenvatting
- Titel: Slaap
- Informatief boek over slapen in het algemeen
- Heel leerzaam
- Veel wetenschappelijke resultaten
- Ook beschikbaar als e book
- Schrijver: slaapexpert Matthew walker
Boek 5. Het baby slaapboek
Naast boeken over slaap voor volwassenen, zijn er ook slaap boeken speciaal gericht op kinderen. Ook bij kinderen, en met name jonge kinderen, is er namelijk vaak sprake van slecht slapen. En dit zorgt automatisch ook voor een slechte nachtrust van de ouders.
Goed om hier dus iets aan te doen. Alleen lijkt vaak niets te werken en dat kan enorm frustrerend zijn. Het Baby slaapboek, geschreven door kinderslaapcoach Myrthe Stapper, probeert hier verandering in de brengen!
Net als de overige boeken over slaap uit deze lijst geeft het boek allerlei inzichten rondom slaap. En in dit geval specifiek gericht op het slaapgedrag van baby's en peuters. Echt alles wat je maar kunt bedenken, wordt in het boek besproken. Hazenslaapjes, de slaapkamer van je kindje, dromen, slaapontwikkeling van kinderen, speentjes, knuffels, noem maar op!
Wat ik vooral zo goed vind aan dit baby slaapboek is het feit dat er allerlei handige voorbeeld schema's en routines in staan. Waaronder een goede voedingsroutine, maar ook een handig slaap schema om een beter slaapritme van je kindje te creëren. Heel waardevol, want op die manier kun je veel dingen die je uit het boek leert, meteen uitproberen in de praktijk.
Samenvatting
- Titel: Baby slaapboek
- Voor ouders van baby's en kinderen tot 4 jaar
- Voorbeelden van dutjes routines
- Voorbeelden van voeding routines
- Handige video's
- Ook beschikbaar als e book
- Auteur: Myrthe Stapper
6. Slaap baby slaap
Net als het boek over slaap hierboven, focust ' Slaap baby slaap' zich op de nachtrust van kinderen. Alleen dit keer specifiek op baby's van nul tot zes maanden. Het boek, geschreven door Nathalie Schittekatte, is een soort slaapgids. Dat je handvatten geeft om het slaapritme van je kindje te verbeteren.
Het is een begrijpelijk verhaal, waarbij gezonde slaapgewoontes en valkuilen worden belicht. Ook geeft het boek antwoord op verschillende slaap gerelateerde vragen. Denk bijvoorbeeld aan: Waarom huilt mijn baby 's nachts zo vaak? Wat is een fijne slaapomgeving? Hoe leer ik mijn kindje op een andere plek in slaapvallen?
Vrijwel alle vragen waar je als ouder mee zit als je kindje slecht slaapt komen aan bod. Daarnaast is het fijn dat het boek, naast de do's, ook de don'ts bespreekt. Vaak heb je zelf helemaal niet in de gaten dat bepaalde gewoontes juist tegenwerken in plaats van meewerken.
Een mooie toevoeging aan dit boek is dat er weer allerlei handige schema's en voorbeeldroutines in staan. Je kunt de tips dus meteen uitproberen en dit vergroot in mijn ogen echt de waarde van dit boek.
Samenvatting
- Titel: Slaap baby slaap
- Voor ouders van baby's en kinderen tot 4 jaar
- Handige slaap schema's en routines
- Veel wetenschappelijke resultaten
- Ook beschikbaar als e book
- Auteur: Nathalie Schittekatte
Waarom is slaap belangrijk?
Slaap is essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Het is zelfs één van onze meest fundamentele levensbehoeften. Lang wisten we niet zoveel over de impact van slaap op ons lichaam, maar de laatste twintig jaar hebben nieuwe wetenschappelijke inzichten de voordelen van goed slapen duidelijker gemaakt.
1. Slaap herstelt je lichaam
Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich van allerlei fysieke en mentale inspanningen die je gedurende de dag hebt uitgevoerd. Op die manier speelt slaapt ook een belangrijke rol bij het genezen en vernieuwen van weefsels, organen en ons afweersysteem.
Een slechte nachtrust uit zich daarom ook in zowel fysieke als mentale klachten. We kunnen ons minder goed concentreren (mentaal) en worden sneller ziek (fysiek).
2. Geheugen en leervermogen
Tijdens het slapen voegen onze hersenen informatie samen die we overdag hebben geleerd en helpt het ons om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan. Een goede nachtrust kan op die manier bijdragen aan een beter geheugen en verbeterde cognitieve functies.
3. Emotionele gezondheid
Slapen speelt ook een belangrijke rol in het onder controle houden van onze emoties. Misschien herken je jezelf hier wel in. Vaak zorgen een aantal slechte nachten, voor meer stress, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. n van onze emoties. Onvoldoende slaap kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en stress.
4. Lichamelijke gezondheid
Onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes, hartaandoeningen en beroerte.
5. Energieniveau en concentratie
Een goede nachtrust zorgt er natuurlijk ook voor dat je gedurende de dag meer energie hebt en je fitter voelt. Daarnaast verbetert het ons reactie vermogen en onze alertheid. Slaap is dus een voorwaarde voor excellente prestaties.
Kortom, slaap is super belangrijk! Voor zowel ons welzijn als ons vermogen om goed te functioneren. In de regel zou een volwassenen het beste zeven tot negen uur per nacht slapen.
Voordelen van een goede nachtrust
Er zijn veel voordelen van een goed nacht slapen. Allereerst, verbetert het dus je stemming. Je bent minder prikkelbaar en minder gevoelig voor stress. Ook verbetert een goede nacht slaap je concentratie vermogen en reactie tijd. Dit verklaart meteen, waardoor slecht slapen meestal voor een minder productieve dag zorgt.
Daarnaast is inmiddels bekend dat goed slapen de kans op gezondheidsproblemen verkleint. Denk aan: hartproblemen, diabetes en obesitas. Dit komt, omdat je lichaam tijdens het slapen herstelt van alle inspanningen die je die dag gedaan hebt. Zowel fysiek als mentaal.
Verder verbetert een goede nacht slaap ook je fysieke presentaties en je relatie tot voeding. Het is namelijk zo dat als je moe bent, je sneller naar eten snakt. Niet per se, omdat je trek hebt, maar gewoon omdat je zin hebt om te eten. Goed slapen zorgt zo voor gezondere eetgewoonten.
Wat is chronische slapeloosheid?
Als je chronisch slecht slaapt, betekent dit dat je het grootste deel van je nachten lang wakker ligt en niet uitgerust wakker wordt. Het verhelpen van deze slapeloosheid is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt het zien als drijfzand. Hoe harder je er tegen strijd, hoe vaster je komt te zitten. Het verbeteren van je nachtrust kan je leven ingrijpend veranderen.
Boeken over slaap + boeken over slaapproblemen (e book)
Streven naar perfect slapen is niet reëel, maar er zijn wel degelijk dingen die je kunt doen om beter te slapen. Bijvoorbeeld door boeken over slaap te lezen. Dit kunnen boeken zijn die je meer leren over het belang van slaap en het in kaart brengen van je eigen slaapgedrag.
Maar ook boeken over slapen die zich meer focussen op het verbreken van slechte slaapgewoonten en slaapproblemen. Ze geven vaak handige tips om direct toe te passen in de praktijk. Boeken over slapen bevatten bijvoorbeeld: mooie ontspanningsoefeningen, tools om het stemmetje in je hoofd uit te schakelen en slaapschema's.
Bovenaan deze blog lees je onze Top 6 Beste boeken over slapen. Ze werken vaak beter dan bij elkaar gezochte tips van het internet, omdat boeken over slapen vaak onderbouwd zijn met wetenschappelijk bewijs.
Tips voor een heerlijke nacht slaap
Leg je mobiel een uur voor het slapen gaan weg
- Draag eventueel overdag of 's avonds een blauw licht filter bril, zodat de melatonine aanmaak niet verstoord raakt door je beeldscherm
- Luister ook naar je biologische klok
- Probeer iedere dag ongeveer het zelfde slaap schema aan te houden
- Draag eventueel passende oordopjes voor goede slaap. Bijvoorbeeld deze Ohropax oordoppen, deze Alpine oordoppen of deze Pluggerz oordoppen.
- Leg een notitieboekje op je nachtkastje, zodat je eventueel gedachtes of ideeën van je af kunt schrijven
- Lees voor het slapen gaan een leuk boek in plaats info van je mobiel
- Probeer je niet teveel zorgen te maken over slaapgebrek
- Creëer een ontspannende omgeving in je slaapkamer zonder teveel rommel, ook van een opgeruimde omgeving ga je beter slapen
- Probeer makkelijke oefeningen mbt mediteren uit
Misschien vind je dit ook interessant!
- Beste elektrische dekens
- Beste smartwatch
- Beste Bluetooth slaapmaskers
- Beste luchtbevochtiger
- Beste wake up light
- Beste blauw licht filter brillen
- Beste airco slaapkamer
- Beste slaapkamer trainers
- Beste kniekussens
- Beste babymatras
Gebruikte bronnen
Hieronder vind je een aantal bronnen die gebruikt zijn bij de achtergrond informatie van deze blog.
- Het slapende brein (2015)
- The Kaohsiung Journal of Medical Sciences (2020)
- .IBD Journal (2019)
- Sleep Health (2019)