Beste blauw licht filter bril (top 6)
23 januari 2024 

Beste blauw licht filter bril (top 6)

Naast het verlagen van je schermtijd, geen cafeïne drinken voordat je gaat slapen en eventueel wat eerder naar bed gaan, kan ook het dragen van blauw licht filter brillen helpen om beter in slaap te vallen. Maar ook om je slaapkwaliteit te verbeteren. Maar wat is nou de beste blauw licht filter bril van 2024? Wij zochten het uit! In totaal hebben we vijftien verschillende blauw licht brillen getest. Uiteindelijk hebben we hieruit de vijf beste gekozen. 

Beste blauw licht filter bril 2024 (top 6)

Heb je geen zin of tijd om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een samenvatting van onze 'Beste blauw licht bril top 6'. In deze lijst met beste blauw licht filter brillen staan zowel computerbrillen als slaapbrillen. De computer brillen zijn anti blauw licht brillen die bedoeld zijn om overdag te dragen. Terwijl de slaapbrillen vooral bedoeld zijn om je ogen te beschermen tegen blauw licht, vlak voordat je gaat slapen.

beste blauw licht filter bril

1. Numsy blauwlicht filter bril

De blauwlicht bril van Numsy behoort wat ons betreft echt tot de beste blauw licht filter brillen van dit moment. Het gaat om een blauw licht filter bril met een licht en simpel design. Ik heb de bril een week overdag gebruikt tijdens het computeren maar ook  's avonds tijdens het tv kijken en ik moet zeggen: ik merk écht verschil.

Bij deze blauw licht filter bril is gebruik gemaakt van een 3A multi layer lens. Ik moet eerlijk toegeven dat me dit eerst weinig zei, maar na een beetje verdieping weet ik inmiddels dat de lens meerdere effecten heeft. Namelijk: anti kras waardoor de bril minder snel beschadigd raakt, een UV 400 filter die je ogen beschermt tegen zonlicht én dus ook een blauw licht filter.

Wat deze blauw licht filter bril verder zo fijn maakt, is het feit dat de oog cups verstelbaar zijn. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen, waardoor de bril beter aansluit. Dit effect wordt versterkt door het traagschuim dat onder de oogcups zit. Super fijn, want het is tenslotte zonde als de bril knelt, waardoor je alsnog last krijgt van hoofdpijn tijdens het computeren.

Wel vond ik het aan het begin lastig om de juiste fitting voor mezelf te vinden. Maar dit is een kwestie van verstellen en daarna hoef je er niets meer mee te doen. Verder komt ook de Numsy blauw licht bril met een handig brillendoosje en brillendoekje. Daarnaast krijg je bij de aanschaf van deze bril dertig dagen slaapgarantie. Bevalt de bril niet, dan stuur je het dus gewoon weer terug! Ideaal.

Belangrijkste kenmerken

 • Materiaal montuur: kunststof
 • Materiaal lenzen: glas
 • Model: licht gewicht, stevig
 • Kleuren: Verkrijgbaar in transparant en mat zwart
 • Filter: Blauw licht filter en UV filter
 • Doelgroep: Ideaal voor mensen die overdag veel computeren (computerbril)
 • Extra: Inclusief brillenkoker, brillenzakje en reinigingsdoekje, anti kas coating

blauw licht filter bril

2. Vista Bonita blauw licht filter bril

Als je op zoek bent naar de beste blauw licht brillen van dit moment, dan is de Vista Bonita bril naar mijn mening ook een hele goede optie! Ik heb deze bril zelf niet geprobeerd, maar vier weken laten uitproberen door mijn zus. Zij is afgestuurd in rechten en moet daarom veel lezen/ computeren en maakt bovendien ook nog lange dagen. De perfecte testpersoon dus!

De reden dat we in eerste instantie voor deze blue light bril kozen, is vanwege de positieve reviews en het design. Het lijkt namelijk gewoon op een normale bril. Wat het dragen ervan voor sommigen misschien wat laagdrempeliger maakt. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het uiterlijk van de bril, maar hoe de bril filtert. En dat deed de bril volgens mijn zus heel goed.

De bril is gemaakt van kunststof en heeft flexibele veren, waardoor de bril lekker zit. Ook bevat de bril een subtiele, gele coating op de glazen. Dit beschermt je ogen tegen schadelijk blauw licht. Afkomstig van schermen als je laptop, computer en mobiel. Je voelt dat de bril van goede kwaliteit is gaf mijn zus aan. Dit valt wellicht te verklaren aan het feit dat de bril afkomstig is van een bekend leesbrillenmerk. Wat mij betreft daarom zeker het proberen waard!

Belangrijkste kenmerken blauw licht bril

 • Materiaal montuur: kunststof
 • Materiaal lenzen: glas
 • Model: Licht gewicht, lijkt op normale bril
 • Kleuren: Verkrijgbaar in zes verschillende kleuren
 • Doelgroep: mensen die 's avonds op hun mobiel / tablet zitten (leesbril/ slaapbril)
 • Sterkte: verkrijgbaar in 0.00 tot + 4.00
 • Extra: Inclusief brillenkoker, brillenzakje en reinigingsdoekje, anti kas coating

beste blauw licht filter bril

3. LC Eyewear blauwlicht computerbril

Waar de bril hierboven zeker geen schoonheidsprijs wint   staat de LC Eyewear computerbril juist in onze 'Beste blauw licht filter bril top 6' vanwege het mooie montuur. Al hoewel dit natuurlijk wel smaak gevoelig is!

Ook hierbij gaat het weer om een bril die je met name overdag tijdens het computeren opzet. De computerbril beschermt gedurende de dag tegen het blauw licht van je computer scherm, waardoor klachten als: vermoeide ogen, hoofdpijn en concentratie problemen minder zouden moeten worden.

Een nadeel van het montuur is wel, dat het wat minder stevig aanvoelt. In het begin had ik het idee dat het linker bootje wat hoger stond dan het rechter pootje. Met als gevolg een scheve bril. Door het linker pootje iets naar beneden te duwen was dit probleem wel meteen verholpen en zit de bril heerlijk. Kortom, ook deze blauw licht filter bril is zeker een aanrader!

Belangrijkste kenmerken blauwlicht bril

 • Materiaal montuur: metaal
 • Materiaal lenzen: glas
 • Model: Mooi design, licht
 • Doelgroep: overdag dragen tijdens het computeren (computerbril)
 • Kleuren: verkrijgbaar in rose goud, goud, zilver en zwart
 • Extra: Inclusief handige brillenkoker en brillendoekje

beste blauw licht filter brillen

4. Somnifiq Slaapbril blauwlicht rood

Slaap je erg slecht? Dan is mijn advies om voor de Somnifiq blauw licht bril te gaan. Zoals je kunt zien is deze bril niet moeders mooiste  , maar het werkt wel heel goed. Je gebruikt deze bril alleen 's avonds tijdens het televisie kijken. Of als je op je mobiel zit. Doordat de bril rode lenzen heeft, wordt maar liefst 98% van het blauwe licht geblokkeerd. Veel meer dan brillen met transparante glazen doen.

Deze blokkade van blauw licht geeft je ogen rust. Daarnaast zorgt het een positief effect op de melatonine productie. Wat ook bijdraagt aan betere slaap. Aan het begin vond ik het montuur wel even wennen. Je voelt je nou niet echt bepaald charmant als je de bril op hebt. Maar de betere nachtrust maakte een hoop goed! Ik heb namelijk echt heerlijk geslapen.

Veel sneller en in mijn beleving ook dieper, maar dat laatste durf ik niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Het advies is om de blauw licht bril ongeveer twee uur voor het slapen op te zetten, omdat dit voldoende zou zijn om je slaap te verbeteren. Ik heb het zelf één tot anderhalf uur van te voren opgezet en dit werkte voor mij ook prima!

Belangrijkste kenmerken

 • Materiaal montuur: kunststof
 • Materiaal lenzen: plastic
 • Model: Licht gewicht
 • Kleur lens: rood
 • Doelgroep: Ideaal voor mensen die tot computeren of tv kijken en slecht slapen (slaapbril)
 • Extra: Krasbestendig, geschikt voor 's avonds

beste blauw licht filter bril

5. Somnifiq Slaapbril blauwlicht geel

Ook deze blauw licht bril is van het merk Somnifiq. Alleen gaat het dit keer niet om een bril met rode glazen, maar gele glazen. Deze kleur blokkeert, net als rood, ook het blauwe licht. Alleen dan wat minder. Ongeveer 75% van het blauwe licht wordt gefilterd. Dit maakt de bril vooral geschikt om overdag te dragen. Je ogen hebben namelijk ook een bepaalde dosis blauw licht nodig.

Door dit volledig te blokkeren kunnen er andere klachten ontstaan. De blauw licht bril is daarom vooral heel geschikt voor mensen die de hele dag achter hun laptop zitten. Wat bij mij het geval is. Toch zou ik voor de Somnifiq blauw licht bril met rode glazen gaan. Ik merkte namelijk dat het best lastig is om te werken met gekleurde glazen.

Ik moet bijvoorbeeld veel content maken met foto´s en verschillende lettertype kleuren. Met de bril op zie je niet de precieze kleuren van je beeldscherm. Alles krijgt natuurlijk een gelige gloed. Dit is voor mails typen en ander administratief werk natuurlijk niet erg. Maar als je je bezig houdt met vormgeving, kleuren, etc. is een blauw licht bril met doorzichtige glazen denk ik beter.

Of, wat ik dus doe, wél voor een bril met gekleurde glazen dragen. Maar dan alleen ´s avonds voordat je gaat slapen. Kortom, ook weer een goede optie als je op zoek bent naar de beste blauw licht bril! En overdag thuis werkt (administratief).

Belangrijkste kenmerken

 • Materiaal montuur: kunststof
 • Materiaal lenzen: plastic
 • Model: Slaapbril met licht gewicht
 • Kleur lens: geel
 • Doelgroep: geschikt voor overdag tegen vermoeide ogen, droge ogen, hoofdpijn (computerbril)
 • Extra: Krasbestendig

beste blauw licht filter brillen

6. Southland blauw licht filter bril

De volgende bril uit onze top 6 beste blauw licht filter brillen is deze Southland computerbrilVerkrijgbaar met,- of zonder sterkte. Wat deze blauw licht filter bril voor mij vooral zo goed maakt, is het stevige montuur. De bril voelt vrij duur aan, terwijl het om een relatief goedkope blauw licht filter bril gaat. Verder moet de blauw licht bril natuurlijk beschermen tegen het blauwe licht.

En dat deed het zeker! Ik werk zelf voornamelijk thuis achter mijn laptop en heb de southland computerbril daarom vijf dagen uitgeprobeerd. De eerste dag merkte ik eigenlijk niet zoveel. De werkdag voelde als een normale werkdag met de bijhorende concentratie problemen.. Maar vanaf dag twee merkte ik duidelijk iets anders.

Ik kon me tijdens het werk langer concentreren en voelde me aan het einde van de dag ook niet helemaal 'leeggezogen'. Daarnaast laat ik tussen het werk altijd de hond uit. En dan voelt het vaak alsof ik weer even terug in de bewoonde wereld kom. Je zit vaak toch in je computer bubbel.

Nu was dat gevoel er helemaal niet, dus ik ben positief verrast! Daarnaast wordt de blauw licht filter bril geleverd met allerlei extra's. Zo krijg je naast de bril ook nog een brillenkoker en brillenzakje, waardoor je de bril netjes kunt opbergen. Ook zat er een handig blauw licht filter test kaartje en test lampje bij. Wat ons betreft de beste bril van dit moment!

Belangrijkste kenmerken

 • Materiaal montuur: polycarbonaat
 • Materiaal lenzen: plastic
 • Model: Tijdloos model, voelt stevig
 • Sterkte: 0.00 of + 1.00 of + 1.50
 • Doelgroep: ideaal voor mensen die overdag veel computeren (computerbril)
 • Kleur: verkrijgbaar in zwart, zebra print, transparant en bruin
 • Extra: Inclusief brillenkoker, brillenzakje, reinigingsdoekje en test lampje

beste blauw licht filter bril

Wat is het effect van blauw licht op je slaap kwaliteit?

Nog even op je mobiel, tablet, computer en/of televisie voor het slapen gaan. Het is heerlijk, maar helaas heeft het ook impact op de kwaliteit van onze slaap. Lang verhaal kort volgt ons lichaam een natuurlijk circadiaans ritme. Beter bekend als de biologische klok. Dit wordt aangestuurd door licht en donker. Als het licht wordt, denkt jouw lichaam dat het tijd is om op te staan en als het donker wordt is het tijd om te gaan slapen.

Blauw licht kan hierin een stoorzender zijn, omdat je ogen nu ook 's avonds, wanneer het donker hoort te zijn, constant worden blootgesteld aan blauw licht. Dit kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukken en melatonine speelt een belangrijk rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus. Wanneer de productie wordt verstoord, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen.

Ook vermindert blauw licht volgens veel onderzoekers onze slaap kwaliteit. Dit kan zich uiten in minder diepe slaapfasen, vaker wakker worden gedurende de nacht en een gevoel van vermoeidheid bij het ontwaken en zelfs slaapstoornissen. Blauw licht heeft namelijk mogelijk ook effect op onze REM slaap. Wat essentieel is voor cognitieve functies, stemming en het verwerken van herinneringen. Verstoring van de REM-slaap kan leiden tot verminderde concentratie, prikkelbaarheid en overdag vermoeidheid.

Al met al kan blootstelling aan blauw licht in de avonduren een negatieve invloed hebben op zowel de kwaliteit als de duur van onze slaap. Het verminderen van blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan, bijvoorbeeld door het gebruik van een blauw licht filter bril, kan helpen om ons natuurlijke slaap-waakritme te behouden en een betere slaapkwaliteit te bevorderen!

blauw licht slapen

Wat is een blauw licht filter bril?

De vraag naar blauwlicht filter brillen stijgt de laatste tijd enorm. Dit kan komen, omdat we slechter slapen maar ook omdat we gewoonweg bewuster omgaan met onze slaap. Eerder naar bed, mediteren voor het slapen gaan, je mobiel beneden laten liggen. Het zijn allemaal maatregelen die we nemen om onze slaapkwaliteit te verbeteren.

En ook een blauw licht filter bril kan er dus voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Een blauw licht filter bril (en vooral het blauwe filter) is namelijk speciaal ontworpen om licht van onze beeldschermen te blokkeren. En dit dit kan enorm veel voordelen voor je nachtrust hebben.

Wanneer je ogen namelijk aan blauw licht worden blootgesteld, kan dit leiden door allerlei vervelende ongemakken, waaronder: hoofdpijn, vermoeide ogen, droge ogen en dus ook een slechte nachtrust of zelfs slaapproblemen. Blokkade van dit blauwe licht kan deze klachten zo verminderen! Andere gebruikte termen zijn: blue light filter bril, blue light bril, blue light glasses of filter bril.

beste blauw licht filter bril

Hoe werkt een blauw licht filter bril?

Een blauw licht filter bril bevat, zoals de naam al zegt, een blauw licht filter. Dit blauwlichtfilter neutraliseert blauw licht van je beeldscherm, waardoor de hoeveelheid blauw licht in je ogen afneemt. De bril beschermt je ogen zo tegen allerlei vervelende klachten.

Hoe ziet een blauw licht bril eruit?

Een blauw licht filter bril kan er op verschillende manieren uit zien. Met als grootste verschil: de kleur lenzen. Zo kan een blauw licht filter bril transparant glas hebben, maar ook gekleurd glas. Hieronder leg ik beide korte uit.

Gekleurd glas

Als er gebruik is gemaakt van gekleurd glas, gaat het vaak om geel of rood glas. Beide blokkeren het blauwe licht effectief. Met name rood glas blokkeert enorm veel blauw licht. Namelijk voor 98%. Geel licht blokkeert ongeveer 75% van het blauwe licht.

Transparant glas

Maar het blauwe licht wordt ook door transparant glas gefilterd. Alleen doen deze brillen het niet doormiddel van kleur, maar door middel van de gebruikte lens. Ze bevatten een speciale coating die het blauwe licht reflecteren. Of een speciaal filter dat blauw licht filtert. Daarnaast zijn sommige blauw licht filter brillen ook ontworpen om uv straling te blokkeren.

beste blauw licht filter bril

Voordelen blauw licht filter bril

Als je veel achter je laptop zit, graag in bed nog even op je mobiel scrolt of vaak tot laat moet doorwerken, kan een blauw licht filter bril uitkomst bieden. Het veel achter je beeldscherm zitten zorgt er namelijk voor dat je je overdag energieloos voelt, maar 's avonds minder makkelijk in slaap valt. Het dragen van een blauw licht filter bril heeft verschillende voordelen:

Vermindert vermoeide ogen en droge ogen

Je kent het misschien wel. Je zit lang achter je computer te werken en krijgt opeens last van droge, maar vooral vermoeide ogen. Super vervelend want als je ogen vermoeid zijn, kunnen er weer nieuwe ongemakken ontstaan. Denk aan: irritatie en branderigheid. Een blauw licht filter bril kan de kans op deze ongemakken verkleinen. Het filter blokkeert het (schadelijke) blauwe licht, waardoor de ogen minder belast raken. Hierdoor ben je overdag minder moe en zal je 's avonds beter in slaap vallen!

Verbetert slaap

Dit is misschien wel de grootste reden dat mensen overstappen op het dragen van een blauw licht filter bril: een betere nachtrust. Blauw licht kan ons slaap-waakritme behoorlijk verstoren en zelfs de melatonine productie verlagen. Beide factoren zorgen ervoor dat je slaapkwaliteit achteruit gaat.

Het dragen van een blauw licht filter bril in de avonduren kan deze blootstelling aan blauw licht verminderen. Hierdoor zal je lichaam sneller melatonine aanmaken en er zo voor zorgen dat je beter en sneller in slaapt valt. Kortom, een goede nachtrust!

Vermindert hoofdpijn

Eindeloos staren naar een computer scherm zorgt bij veel mensen voor hoofdpijn klachten. Deze klachten worden voor een deel natuurlijk veroorzaakt door het werkt dat je op deze computer doet, maar ook blauw licht zelf kan dit effect met zich meebrengen. Overmatige blootstelling aan blauwlicht zorgt namelijk voor hoofdpijn. Door het blokkeren van blauw licht kan een blauw licht filter bril helpen deze hoofdpijn te voorkomen of te verminderen.

Verbeterde visuele prestaties

Het vierde, en laatste, voordeel van het dragen van een blauw licht filter bril is het feit dat het de kwaliteit van je zicht verbetert. Foto's en teksten worden scherper en contrasten zijn beter zichtbaar, wanneer het blauwe licht uit je beeldscherm geblokkeerd wordt. Dit komt, omdat blauw licht de visuele prestaties kan verminderen, waardoor het moeilijker voor je ogen moeilijker wordt om scherp te stellen en contrasten waar te nemen.

blauw licht filter bril

Waar moet een goede blauw licht filter bril aan voldoen?

Inmiddels bieden verschillende webshops een breed scala aan blauw licht filter brillen aan. Maar waar moet een goede blauw licht filter bril aan voldoen? Een goede bril, of in dit geval de beste bril, zou volgens ons in ieder geval aan de volgende criteria moeten voldoen:

1. Effectiviteit blauw licht filter bril

De bril moet het blauwe licht effectief kunnen blokkeren. De meest effectieve blauw licht filter brillen kunnen minstens 90% van het blauwe licht blokkeren. Kijk bij het kiezen van een blauw licht filter bril naar de specificaties van de bril om te zien hoeveel procent blauw licht er wordt geblokkeerd.

2. Pasvorm blauw licht filter brillen

Het is belangrijk dat de blauw licht filter bril lekker zit, er geen licht langs het glas straalt en het comfortabel zit op de neus. Let bij het kiezen van een bril op de afmetingen van het montuur en de lengte van de veren om er zeker van te zijn dat de bril goed past op uw gezicht. Sommige fabrikanten bieden ook verschillende maten voor hun brillen. De meeste blauw licht brillen zijn een unisex bril.

3. Kwaliteit blauw licht filter brillen

Zoals met elke bril, is de kwaliteit van de materialen en constructie belangrijk. Kies een bril van hoge kwaliteit die duurzaam is en die lang meegaat. Dit kan je helpen om de beste bescherming te krijgen en waar voor je geld te krijgen.

blauw licht bril

Voor wie is een blauw licht bril filter geschikt?

In ons dagelijks leven zitten we vrijwel allemaal op ons beeldscherm te kijken. Je zou daarom kunnen zeggen dat blauw licht filter brillen voor iedereen geschikt zijn. De bril filtert tenslotte het blauwe licht en hoe minder blauw licht hoe beter je nachtrust zal zijn. Toch zijn er een altijd mensen die specifiek mogelijk veel baat hebben bij het dragen van anti blauw licht brillen:

Veel computeren

Als je veel achter je beeldscherm zit, kan dit je ogen vermoeien, zorgen voor hoofdpijn en leiden tot concentratie problemen. Kunstmatig blauw licht heeft zo dus een negatief effect op je gemoedstoestand.

Mensen die een aantal uur per dag op hun laptop zitten zullen hier minder snel last van hebben. Maar als je veel computert, of veel achter andere digitale schermen zit, worden de nadelige effecten van blauw licht steeds beter zichtbaar. Door het dragen van een speciale blauw filter bril (computerbril) zorg je ervoor dat blauw licht blokkeert voordat het je ogen bereikt.

Slechte slapers

Als je ogen worden blootgesteld aan blauw licht, verlaagd dit de melatonine productie. En melatonine speelt een cruciale rol in ons slaapwaak ritme. Op die manier zou je dus kunnen zeggen dat je blauw licht het in slaap vallen 's avonds bemoeilijkt.

En dit is ook wetenschappelijk bewezen. Meerdere studies laten zien dat blauw licht schadelijk kan zijn voor je nachtrust, omdat het ervoor zorgt dat je later en minder diep in slaap valt. Het dragen van blauw licht filter brillen voor het slapen gaan  (slaapbril), vergroot de kans op een betere nachtrust. De bril beschermt je ogen namelijk tegen het blauwe licht, waardoor voorkomen wordt dat de melatonine aanmaak afneemt.

beste blauw licht filter bril

Gebruikte bronnen

Hieronder vind je een aantal studies die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog.

Misschien vind je dit ook interessant!

Van meerdere slaap gerelateerde producten hebben wij onze favorieten op een rijtje gezet. Je leest ze hieronder:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen