Beste luchtbevochtiger slaapkamer (top 5)
02 december 2023 

Beste luchtbevochtiger slaapkamer (top 5)

Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten en maten, maar wat is nou de beste luchtbevochtiger van dit moment? Wij zochten het voor je uit en maakte een top 5 beste luchtbevochtigers van 2024!

Beste luchtbevochtigers slaapkamer 2024 (top 5)

Heb je geen tijd om de complete blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van onze Top 5 Beste luchtbevochtiger slaapkamer (2024). Drie van de luchtbevochtigers uit deze top 5 beste luchtbevochtigers zijn door ons getest en één door een familielid.

beste luchtbevochtiger slaapkamer2

1. Clean Air Optima® CA-807 - 2in1

Wil je zowel een luchtbevochtiger kopen als een luchtreiniger? Dan is deze Clean Air Optima een goede optie! Deze luchtbevochtiger maakt gebruik van vier technieken. Allereerst, zuigt het apparaat de lucht op en bevochtigt het de droge lucht doormiddel van koud water verdamping. Wat zorgt voor een goede luchtvochtigheid in huis.

Ook gaat de lucht door een filter waar het gereinigd wordt. Stof, geurtjes en andere vervuilende deeltjes blijven in de schijven van het luchtbevochtigingsapparaat hangen. Welke vervolgens rond draait.

Wanneer de schijf in het water terecht komt, geeft het hier alle vuildeeltjes af. Op die manier komt blijft het vuil dus in het waterreservoir ontstaat en ontstaat er een schone lucht in je slaapkamer.

Verder zit er een antibacterieel waterfilter op én een actiefkool voorfilter om de lucht nog frisser en gezonder te maken. De ideale luchtbevochtiger voor in de slaapkamer! Maar het apparaat is ook zeker geschikt voor een andere ruimte. Je kunt er namelijk woonruimtes van 75 vierkante meter mee schoonhouden. Om die reden hebben wij het apparaat op dit moment in onze woonkamer staan.

De eerste week merkte wij nog niet zoveel van de schone lucht, maar halverwege week twee rook het huis echt frisser. Wij hebben ook een hond en we hadden het idee dat het binnen gewoon schoner rook.

Een andere reden dat deze luchtbevochtiger een plekje in onze Top 5 beste luchtbevochtigers voor in de slaapkamer verdient is vooral de stilte. Het apparaat heeft een slaapmodus stand en is dan super stil. Je merkt er dus niets van als je gaat slapen.

Een nadeel is wel dat de luchtbevochtiger aan de prijzige kant is, maar we hopen dat het apparaat lang mee gaat en het dubbel en dwars waard zal zijn!

Belangrijkste eigenschappen

 • Clean Air Optima CA-807 
 • Luchtbevochtiger en luchtreiniger in één
 • Koud water luchtbevochtiger slaapkamer
 • Ingebouwde hygrometer
 • Bevat een timer met 1 uur, 4 uur of 8 uur
 • Geluidsniveau: 25 dB (erg stil)
 • Geschikt voor ruimte van 75m2
 • Een nadeel vind ik de vrij hoge prijs

beste luchtbevochtiger slaapkamer

2. Philips HU 4803/01 luchtbevochtiger

Het derde product uit onze Top 5 Beste luchtbevochtigers is de Philips HU luchtbevochtiger. De luchtbevochtiger is wat aan de prijzige kant, maar wat ons betreft écht waar voor je geld!

Het gaat hierbij om een koud water slaapkamer luchtbevochtiger. Dit houdt in dat de luchtbevochtiger een goede luchtvochtigheid waarborgt door gebruik te maken van koud water.

De luchtbevochtiger vangt lucht uit je slaapkamer op doormiddel van een filter. Het filter maakt deze lucht vervolgens schoon en bevochtigd het met koud water moleculen. Vervolgens wordt deze schone en vochtige lucht weer de kamer in geblazen. Zonder vorming van waternevel in je slaapkamer.

De luchtbevochtiger bevat een ingebouwde hygrometer. Dit zorgt ervoor dat je een automatische vochtingsmodus kunt instellen. De hygrometer meet namelijk de luchtvochtigheid in je slaapkamer en regelt zo wat nodig is om een gezonde en prettige luchtvochtigheid te creëren. Wel kun je vooraf zelf bepalen op welke stand je de luchtbevochtiger wilt zetten. De ingestelde luchtvochtigheid kun je instellen op: 40%, 50% of 60%.

Wat ik zelf met name fijn aan deze luchtbevochtiger vond, is het feit dat het om een licht en klein model gaat. De bevochtiger neemt zo niet veel ruimte in, waardoor in iedere slaapkamer wel een geschikt plekje te vinden is. Daarnaast verplaats je het ook zo eventjes naar een andere ruimte.

Verder is de luchtbevochtiger gemakkelijk zelf te vullen (met water uit de kraan) en ook gemakkelijk zelf schoon te maken. Het apparaat geeft zelf aan wanneer er water bij moet. Ook zit er een slaapmodus en timer op de luchtbevochtiger, waardoor het relatief zuinig in gebruik is.

Als ik toch één puntje van kritiek mag geven is het de verlichting. In de nachtmodus dempen de led lampjes, maar ik had ze liever helemaal uit gezien. Of nog iets lichter.

Belangrijkste eigenschappen

 • Phillips HU 4803 Luchtbevochtiger
 • Koudwater luchtbevochtiger slaapkamer
 • Bevat een hygrometer
 • Bevat een timer met 1 uur, 4 uur of 8 uur
 • Geluidsniveau: 26 dB (erg stil)
 • Geschikt voor ruimte van 25m2

beste luchtbevochtiger slaapkamer

3. Aironex luchtbevochtiger

De Aironex luchtbevochtiger maakt de lucht in je kamer lekker vochtig en fris. Hij is makkelijk te gebruiken en schoon te maken. Ook maakt hij bijna geen geluid, dus je kunt rustig slapen of werken als hij aan staat.

Naast het makkelijk regelen van vochtigheid en het stil zijn, heeft de Aironex luchtbevochtiger ook slimme veiligheidsopties. Dus je hoeft je geen zorgen te maken als je hem vergeet uit te zetten. Het apparaat ziet er trouwens stijlvol uit en past binnen ieder interieur! Zeker een aanrader als je op zoek bent naar een goede luchtbevochtiger.

Belangrijkste eigenschappen

 • Ultrasoonbevochtiger en aromatherapie
 • Inclusief afstandsbediening
 • Luchtvochtigheid aanpassen tussen 40-90% RH
 • Geluidsniveau: 35 dB
 • Geschikt voor ruimtes tot 30 m2

beste luchtbevochtiger aironex

4. Clean Air Optima CA-605T Smart Top Filling

Wil je de beste luchtbevochtiger kopen die ook nog een lekker geurtje afgeeft en een gezonde lucht creëert? Dan is deze Clean Air Optima een goede optie! Het is eigenlijk een soort 3 in één apparaat.

Wat deze luchtbevochtiger namelijk doet is de lucht bevochtigen doormiddel van trillingen. Het gaat dus om een ultrasone luchtbevochtiger. De trillingen van het membraan zorgen ervoor dat het water wordt omgezet in koude nevel. Deze nevel wordt vervolgens met een luchtstroom zachtjes naar buiten geblazen. Wat voor een goede luchtvochtigheid in huis zorgt.

Wil je aroma toevoegen, zodat de ruimte ook lekker gaat ruiken? Dat kan! Je kunt namelijk essentiële oliën toevoegen aan het apparaat. Bijvoorbeeld deze Optima Lavendel olie of Eucalyptus olie.

Wat vervolgens doormiddel van verneveling de lucht in wordt geblazen. Extra fijn als een kamer bijvoorbeeld niet lekker ruikt als gevolg van een slechte luchtvochtigheid. Je pakt dit probleem zo op twee manieren aan.

Verder beschikt de luchtbevochtiger ook nog over een ingebouwde ionisator. Dit is een luchtreiniging systeem dat negatieve ionen produceert. Deze negatieve ionen binden zich aan vervuilende deeltjes in de lucht. Hierdoor worden deze vervuilende deeltjes zwaarder en vallen ze naar beneden. Op die manier zorgt het systeem voor een schone lucht.

Een andere reden dat dit apparaat in onze Top 5 beste luchtbevochtigers staat is het feit dat het apparaat erg mooi uit ziet. Het heeft een donker grijze kleur en is neemt niet veel plek in beslag. De luchtbevochtiger staat niet bij ons thuis, maar bij een familie lid. En zij zijn lovend over het apparaat.

Ze hebben een vrij grote slaapkamer (50 m2) met aansluitende badkamer en direct in week één merkte ze al verschil in de luchtvochtigheid. Het apparaat maakt daarnaast amper geluid, waardoor je het 's nachts zonder problemen kunt aanzetten. Daarnaast zorgt de lavendelolie ervoor dat je  's avonds in bed automatisch meer ontspant.

 Kortom, ga je een luchtbevochtiger kopen? Dan is deze Clean Air zeker aan te raden!

Belangrijkste eigenschappen

 • Clean Air Optima CA-605T
 • Luchtbevochtiger, luchtreiniger en aromatherapie in één
 • Koud water luchtbevochtiger slaapkamer
 • Bevat een ingebouwde hygrometer
 • Handmatige bediening of via de handige app
 • 10 uur met één vulling
 • Geluidsniveau: 25 dB (erg stil)
 • Geschikt voor ruimte van 65m2

beste luchtbevochtiger slaapkamer

5. Medisana UHW Luchtbevochtiger

Wil je een goede, maar betaalbare luchtbevochtiger kopen? Dan vinden wij deze van Medisana de beste luchtbevochtiger van 2024!

Het gaat hierbij om een ultrasone luchtbevochtiger die een goede luchtvochtigheid in huis waarborgt doormiddel van geluidstrillingen en koud water. Water uit het apparaat verandert in fijne nevel druppels. Vervolgens wordt dit de ruimte in geblazen, waardoor de lucht vochtigheid in huis verbetert.

Zelf had ik het gevoel dat deze luchtbevochtiger direct een droge keel vermindert. Maar dat kan natuurlijk ook een placebo effect zijn...

Het prettige aan deze luchtbevochtiger is dat het niet groot is, waardoor het in vrijwel iedere slaapkamer past. Daarnaast vonden wij het waterreservoir makkelijk te vullen. Een ander voordeel is dat de luchtbevochtiger zelf uitschakelt als er geen water meer in zit. Wat de luchtbevochtiger veilig maakt.

Ik heb in totaal zeven nachten met deze luchtbevochtiger geslapen en wat wel opviel was dat het apparaat iets meer geluid maakte dan de overige apparaten uit onze Top 5 met beste luchtbevochtigers. Maar dat zie je natuurlijk ook terug in de prijs.

Voor de diepe slapers onder ons is dit waarschijnlijk geen probleem. Maar als je van jezelf weet dat je een slechte slaper bent en je de luchtbevochtiger wel ´s nachts wilt gebruiken, zou ik voor een ander apparaat gaan.

Belangrijkste eigenschappen

 • Medisana UHW Luchtbevochtiger
 • Koudwater luchtbevochtiger slaapkamer
 • Bevat een hygrometer
 • Geluidsniveau: 15 dB
 • Geschikt voor ruimte van 30m2
 • Goed geprijsd

beste luchtbevochtiger

Wat is een luchtbevochtiger?

De naam van het apparaat zegt het eigenlijk al: een luchtbevochtiger is een specifiek apparaat dat de luchtvochtigheid in huis op peil houdt. Door lucht uit de ruimte te bevochtigen wanneer dit nodig is en het vervolgens terug de ruimte in te blazen.

In huis is de luchtvochtigheid perfect wanneer deze tussen de veertig en zestig procent ligt. Helaas is het in stand houden van deze luchtvochtigheid niet altijd even makkelijk. Zo daalt de luchtvochtigheid snel als je de verarming aan zet. Soms tot wel twintig tot dertig procent. Maar ook als je de ramen langere tijd dichthoudt of veel mensen op bezoek hebt, verandert de luchtvochtigheid in huis.

En dit kan voor vervelende klachten zorgen. Voor zowel het huis en de meubels, als je eigen gezondheid en de gezondheid van eventuele huisdieren.

beste luchtbevochtiger slaapkamer

Waarom de lucht bevochtigen?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan een te lage luchtvochtigheid voor allerlei problemen zorgen. Voor zowel jou als je gezinsleden als het huis. Met name in de slaapkamer is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Je ligt hier tenslotte vaak minimaal acht uur.

Dit betekent ook dat je acht uur in deze ruimte ademt, waardoor de hoeveelheid kooldioxide in de slaapkamer stijgt. En dit heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit.

Om die reden is het belangrijk om met het raam open te slapen, maar dit is niet altijd mogelijk. Zo kan met het raam open slapen voor andere 'nachtrust verstorende' problemen zorgen. Denk aan: overlast door geluiden van buiten, vervuilende uitlaatgassen en natuurlijk kou.

Een luchtbevochtiger in je slaapkamer biedt hiervoor een effectieve oplossing. Het zorgt voor een goede luchtvochtigheid en zo ook voor een gezonde nachtrust. Waar je zowel in de nacht als de volgende dag profijt van hebt.

Daarnaast vermindert een goede luchtvochtigheid ook klachten, als: allergieën, een droge keel, droge ogen, een droge huid en/of verkoudheidsklachten.

beste luchtbevochtiger slaapkamer

Voordelen luchtbevochtiger slaapkamer

Een luchtbevochtiger zorgt dus voor een goede luchtvochtigheid in huis. En dit heeft enorm voor voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van een luchtbevochtiger in je slaapkamer op een rijtje gezet!

Vermindert een droge lucht

Allereerst, vermindert een luchtbevochtiger natuurlijk droge lucht. Met name in de wintermaanden wordt de lucht snel te droog. En droge lucht is ongezond, omdat droge lucht vaak gepaard gaat met vervuilde lucht.

Vervuilende deeltjes blijven namelijk makkelijker in droge lucht zweven dan in vochtige lucht. Een luchtbevochtiger zorgt er zo voor dat vuil naar beneden valt. Wil je het echt goed doen? Dan werkt een luchtbevochtiger in combinatie met een luchtreiniger het beste. Een voorbeeld is de Clean Air Optima® CA-807

Vermindert gezondheidsklachten

Hoe slechter de luchtvochtigheid in je slaapkamer is, hoe slechter dit voor je gezondheid is. Een droge lucht gaat namelijk gepaard met een vervuilende lucht. Stof, bacteriën en andere vervuilende deeltjes zweven in de lucht en adem jij zo gemakkelijker in.

Deze verontreinigende lucht kan vervolgens voor allerlei vervelende klachten zorgen, als: verkoudheid, benauwdheid, astma, last van luchtwegen, vermoeidheid, een droge keel, geïrriteerde slijmvliezen en niet fit voelen.

voordelen luchtbevochtiger

Vermindert een droge huid

Een droge lucht zorgt automatisch ook voor een droge huid. Dit komt, omdat droge lucht het water in de huid sneller laat verdampen. Dit is ook de reden dat de huid in de wintermaanden vaak droger en trekkeriger aanvoelt.

De droge lucht buiten als gevolg van extreme kou, zorgt samen met de droge lucht binnen als gevolg van de hete verwarming voor een droge huid. Door de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil te houden, verminder je de kans op een droge huid.

Vermindert droge ogen

Naast een droge huid, kan droge lucht ook geïrriteerde ogen veroorzaken. Dit komt, omdat de droge lucht automatisch voor droge ogen zorgt. En dit geeft irritatie klachten, waaronder: rode, branderige en prikkende ogen.

Met name mensen die lenzen dragen hebben snel last van droge, geïrriteerde ogen als gevolg van een droge slaapkamer lucht. Een goede luchtvochtigheid is dus enorm belangrijk!

voordelen luchtbevochtiger

Verschillende luchtbevochtigers

Je hebt verschillende producten en luchtbevochtigers voor in de slaapkamer. Denk aan: verschillende merken, verschillende kleuren, verschillende kenmerken, maar ook verschillende type luchtbevochtigers. Hieronder leggen we de vier verschillende type luchtbevochtigers uit.

1. Koudwaterluchtbevochtiger

Een koudwater luchtbevochtiger is de meest gebruikte vorm van luchtbevochtigers. Deze luchtbevochtiger houdt een goede luchtvochtigheid in huis door gebruik te maken van koud water.

De droge lucht uit deze ruimte wordt door het apparaat opgezogen en komt langs een vochtig, antibacterieel filter. Hier verdampt het water, waardoor vochtigere lucht ontstaat. Een voorbeeld van een koudwaterluchtbevochtiger, is deze Phillips HU4803/01 luchtbevochtiger.

2. Stoomluchtbevochtiger

Een stoom luchtbevochtiger lijkt op een koudwater luchtbevochtiger, maar werkt net iets anders. Bij dit type luchtbevochtiger wordt ook gebruik gemaakt van water. Alleen gaat het niet om koud water, maar om kokend water.

Doordat het water gaat koken, ontstaat er hete stoom wat vervolgens de ruimte (slaapkamer) in wordt geblazen en zo de gewenste luchtvochtigheid creëert. Dit type luchtbevochtiger wordt met name aangeraden aan mensen die vaak verkouden zijn.

3. Ultrasone luchtbevochtiger

Een ultrasone luchtbevochtiger werkt anders dan de twee luchtbevochtigers hierboven. Bij een Ultrasone luchtbevochtiger wordt er namelijk gebruik gemaakt van geluidstrillingen. Deze geluidstrillingen zorgen ervoor dat de ultrasone luchtbevochtiger druppels water afscheidt.

Deze water druppeltjes worden vervolgens de slaapkamer ingeblazen. Een ultrasone luchtbevochtiger zorgt zo voor een subtiele nevelvorming in de ruimte, waardoor de lucht vochtiger wordt. Een voorbeeld van een ultrasone luchtbevochtiger is de Medisana UHW Luchtbevochtiger.

4. Luchtwasser

Een luchtwasser is eigenlijk een soort twee in éen apparaat. Het zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil wordt gehouden en tegelijkertijd reinigt het de lucht. Droge lucht bevat namelijk meer vuil deeltjes. De luchtbevochtiger haalt deze versnelt naar beneden, waardoor deze niet meer in de lucht rondzweven.

Het reiniging systeem in de luchtwasser zorgt er vervolgens voor dat deze vervuilende deeltjes worden opgeruimd. Op die manier creëer je een minder droge en minder vervuilde lucht. Dit type luchtbevochtiger is met name fijn voor mensen met allergieën.

Een voorbeeld van een luchtwasser is de Clean Air Optima® CA-807.

beste luchtbevochtiger slaapkamer

Luchtbevochtiger kopen: waar let je op?

En zijn goede en minder goede luchtbevochtigers te koop. Wil je een goede luchtbevochtiger kopen? Let dan in ieder geval op onderstaande punten. Dan weet je vrijwel zeker dat het apparaat ervoor zorgt dat een goede lucht gewaarborgd blijft!

Type luchtbevochtiger

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers, waaronder ultrasone, verdampings- en stoombevochtigers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn ultrasone luchtbevochtigers doorgaans stiller dan verdampingsbevochtigers, maar geven wel weer een hogere luchtvochtigheid in de kamer.

Capaciteit

De capaciteit, oftewel de grootte van het waterreservoir, speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van de beste luchtbevochtiger. Een grotere capaciteit betekent dat je minder vaak water hoeft bij te vullen. Maar ook dat de luchtbevochtiger groter is en dus meer ruimte in beslag neemt. Een goede luchtbevochtiger is compact, maar bevat een waterreservoir dat groot genoeg is om de luchtvochtigheid na één keer vullen te verbeteren.

De ruimte

Het is belangrijk om de grootte van de kamer te bepalen, waarin je de luchtbevochtiger wilt gebruiken. Sommige luchtbevochtigers zijn alleen geschikt voor kleinere ruimtes, terwijl andere ook grotere ruimtes aankunnen.

Geluidsniveau

Als je de luchtbevochtiger in de slaapkamer wilt gebruiken, is het belangrijk om er een te kiezen die niet te veel lawaai maakt. Sommige luchtbevochtigers maken meer geluid dan andere, dus het is belangrijk om de specificaties te bekijken en reviews te lezen.

Functies

Veel luchtbevochtigers hebben extra functies zoals een timer, automatische uitschakeling en verschillende snelheidsinstellingen. Het is belangrijk om te overwegen welke functies voor jou belangrijk zijn.

Hygiëne

Bij sommige modellen kan het nodig zijn om het apparaat regelmatig te reinigen of te ontsmetten. Bijvoorbeeld door het gebruik van filters of UV-licht. Het is belangrijk om van te voren te lezen wat de fabrikant qua vervangbare filters aangeeft. Moet het om de drie maanden vervangen worden of om de zes maanden? Dat verschilt behoorlijk in prijs.

beste luchtbevochtiger slaapkamer

Goede luchtbevochtiger slaapkamer: stille luchtbevochtiger

Als je een luchtbevochtiger in de slaapkamer wilt gebruiken, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Denk hierbij aan: een krachtige luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer. En het liefste ook een meegeleverde afstandsbediening, zodat je je bed niet uit hoeft om het apparaat aan en uit te zetten.

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je voor een stille luchtbevochtiger kiest. Het zou tenslotte vervelend zijn als je luchtbevochtiger werkt, maar je vervolgens alsnog slecht slaapt, omdat de luchtbevochtiger teveel geluid maakt. Alle producten uit onze Beste luchtbevochtigers top 5 hierboven zijn stil en daarom geschikt om 's nachts aan te zetten.

Veelgestelde vragen over luchtbevochtigers

We kunnen ons voorstellen dat je nog een paar vragen hebt voordat je een luchtbevochtiger gaat aanschaffen. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een luchtbevochtiger?

Bij het plaatsen van de luchtbevochtiger is zijn er een aantal punten belangrijk om rekening mee te houden. Ten eerste moet je rekening houden met de capaciteit ten opzichte van de grootte van de ruimte. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat niet direct op meubels of elektronica blaast. Hierdoor voorkom je schade door vocht. Daarnaast is het geluidsniveau belangrijk, vooral als je het apparaat gaat plaatsen in de slaapkamer.

Hoe kom je erachter dat je de lucht moet bevochtigen?

Signalen zoals een droge huid, hoesten, hoofdpijn en statische elektriciteit kunnen wijzen op een te lage luchtvochtigheid. Ook het krimpen of scheuren van houten meubilair kan een teken zijn. Je kunt een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en vast te stellen of bevochtiging nodig is.

Kun je etherische oliën gebruiken in een luchtbevochtiger?

Ja, sommige luchtbevochtigers zijn specifiek ontworpen met een dispenser voor etherische oliën. Hierdoor kun je naast het bevochtigen ook een lekkere geur in de kamer verspreiden. Controleer of het apparaat wat je aanschaft geschikt is voor het gebruik van oliën om schade te voorkomen.

Wat is het voordeel van een luchtbevochtiger met ionisator?

Het voordeel van een luchtbevochtiger met ionisator draagt bij aan een schonere luchtkwaliteit in huis. Het is vooral voordelig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Ook helpt het om de lucht frisser en schoner te maken.

beste luchtbevochtiger slaapkamer

Conclusie beste luchtbevochtiger

Heb je een keuze kunnen maken? Of wil je onze top 5 nog een keer zien? 

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast onze top 5 beste elektrische dekens hebben we ook nog wat andere 'favoriete lijstjes' online gezet:

Gebruikte bronnen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen