Beste CO2 meter (top 4)
02 januari 2024 

Beste CO2 meter (top 4)

De zoektocht naar de beste CO2 meter kan behoorlijk lastig zijn. Er zit tenslotte een heel technisch verhaal achter. Toch kan een goede koolstofdioxide meter binnenshuis (bijvoorbeeld in de slaapkamer) veel voordelen bieden. In onze beste CO2 meter top 4 hieronder vind je voorbeelden van goede CO2 meters! 

Samenvatting beste CO2 meter 2024

De blog is behoorlijk lang geworden. Heb je geen tijd (of zin) om alles te lezen, maar ben je wel benieuwd naar goede CO2 meters? Bekijk dan hieronder een samenvatting van onze top 4!

beste CO2 meter

1. Claire CO2 meter

Als je op zoek bent naar de beste CO2 meter is de Clair CO2 meter zeker een goede optie! Allereerst omdat NDIR CO2-sensor op de CO2 meter ervoor zorgt dat het apparaat hele nauwkeurige metingen verricht.

Maar ook vanwege de compacte vorm. De CO2 meter is klein en draagbaar, waardoor het het geschikt is voor allerlei verschillende ruimtes. Denk aan kantoren, scholen, winkels, maar ook je slaapkamer. Wat ons verder opviel was het display. De CO2 meter heeft een duidelijk verlicht display (in te stellen in helderheid) met daarop een stoplicht aanduiding.

Wat ons betreft super makkelijk af te lezen! Hierdoor weet je namelijk in één oogopslag of de luchtkwaliteit binnenshuis goed is of niet. Een ander pluspunt is de mogelijkheid om een ventileeralarm in te stellen. Op die manier hoef je dus niet iedere keer naar het display te kijken om te weten of goede ventilatie nodig is.

Andere pluspunten zijn dat je deze Claire CO2 meter zowel kunt ophangen als neerzetten, het apparaat een duidelijke Nederlandse handleiding heeft, automatische kalibratie, een thermometer én luchtvochtigheid meter. Kortom, echt een aanrader!

beste CO2 meter

2. Aranet CO2 meter

Wat ons meteen opviel aan de Aranet CO2 meter is dat het aanzienlijk duurder is dan de CO2 meters hierboven. Normaal gesproken skippen wij dit soort dure producten, maar na het lezen van alle positieve reviews zijn we ervan overtuigd dat dit een waardevolle investering is!

De Aranet4 is onder andere handig te installeren omdat het op batterijen werkt, waardoor je de CO2 meter overal kunt ophangen en zo ook overal het koolstofdioxide niveau kunt meten. Zelfs op locaties waar geen stopcontact is.

Nu hoor ik je denken: leuk, maar dan ben ik constant de batterijen aan het verwisselen. Maar de CO2 meter wordt geleverd met batterijen die minimaal twee jaar werken! Een ander groot voordeel aan deze co2 meter is de manier waarop je het gebruikt. Er zitten bijvoorbeeld geen knopjes op, waardoor jij of eventuele kinderen per ongeluk ook niet snel iets verkeerds aanklikken.

Daarnaast laat het display alleen het nodige zien, namelijk: de CO2 waarde, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Een ander (heel) groot pluspunt is dat de CO2 meter gekoppeld kan worden aan een handige app. Zowel op een iPhone als Android telefoon.

Hiermee kun je de instellingen en waardes van de CO2 meter altijd in de gaten houden. Bovendien biedt de app de mogelijkheid om handmatig de CO2-sensor te kalibreren in de buitenlucht en om de meetgegevens van de afgelopen 30 dagen terug te bekijken.

De app lost ook meteen het enige minpunt op, namelijk dat de CO2 meter niet te lezen is in het donker. Je kunt dan op de app kijken om deze grafieken toch te bekijken. Ook kun je de gegevens opslaan en omzetten naar Excel. Kortom, als je op zoek bent naar de beste CO2 meter en bereid ben hier ook geld in te investeren, is de Aranet4 meter zeker het proberen waard!

beste CO2 meter

3. WisuAlarm CO2 meter

Wat ons betreft verdient ook de WisuAlarm CO2 meter een plekje in de top 4. Het apparaat meet niet alleen CO2, maar ook temperatuur en vochtigheid. Zo weet je dus alles over de binnen lucht met dit ene apparaat!

Het heet een groot e-ink scherm van 4,2 inch. Hierdoor kun je makkelijk zien oe het met de lucht staat. De meter is heel precies door een speciale sensor die 10 jaar meegaat. Het apparaatje werkt op een batterij die 14 dagen meegaat zonder op te laden.

Het apparaat maakt gebruik van leuke emoji's die laten zien hoe goed of slecht de lucht is. Ook werken ze met een kleurenindicator die toont of je iets aan de luchtkwaliteit moet doen. Al met al een aanrader als je op zoek bent naar een goede betaalbare CO2 meter.

beste co2 meter wisualarm

4. Solhouse Professionele CO2 meter

Ook de Solhouse CO2 meter verdient 100% een plek in deze top 4 beste co2 meters. Eigenlijk is het veel meer dan alleen een CO2 meter. Volgens het merk zelf gaat het namelijk om een 'alles in 1 oplossing'. Het apparaat beschikt namelijk over zowel een CO2 meter, thermostaat en luchtvochtigheid meter. Heel handig.

Daarnaast heeft ook deze CO2 meter weer een NDIR sensor wat nauwkeurige metingen verricht naar zowel het koolstofdioxide niveau, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Wat iedere vier seconden gerefresht wordt.

Wat wij een groot pluspunt aan deze Co2 meter vonden was ook weer het alarmsysteem. Wanneer er namelijk een waarde hoger dan 1000 PPM gemeten wordt, gaat er een alarm af en weet je dat goede ventilatie nodig is om het niveau weer op peil te krijgen.

Verder ziet de Solhouse CO2 meter er natuurlijk vrij modern uit. Het heeft een full-color HD-scherm, een slimme achtergrondverlichting, oogbescherming en heldere display. De CO2 meter is daarom ook goed af te lezen bij weinig omgevingslicht.

beste CO2 meter

Wat is een Co2 meter?

Een CO2-meter, ook wel koolstofdioxide meter genoemd, meet de concentratie van kooldioxide in de omgevingslucht. Dit maakt het een heel handig hulpmiddel om de luchtkwaliteit te beoordelen en natuurlijk verbeteren. Met als doel: een gezondere omgeving te creëren.

Bijvoorbeeld een gezondere luchtkwaliteit in je slaapkamer, waardoor ook je slaapkwaliteit verbetert. Wanneer de CO2-niveaus in een afgesloten ruimte namelijk te hoog worden, kan dit zorgen voor een slechte luchtkwaliteit en zo ook voor gezondheidsproblemen. Voorbeelden van gezondheidsklachten als gevolg van een te hoog CO2 niveau zijn: hoofdpijn, vermoeidheid en concentratie problemen.

Wat is koolstofdioxide?

Kooldioxide is een natuurlijk voorkomend gas in de lucht. Het ontstaat onder andere doordat wij adem halen, maar ook door verbranding van fossiele brandstoffen en andere natuurlijke processen. Een CO2-meter kan helpen bij het controleren van de luchtkwaliteit.

En zo ook het opmerken van ventilatieproblemen. Het is van belang om te weten of de luchtkwaliteit in een ruimte goed is. Met name wanneer je daar langere tijd verblijft. Denk aan: je slaapkamer, werk ruimtes of andere publieke ruimtes.

beste CO2 meter

Gevolgen slechte luchtkwaliteit binnenshuis

Als de luchtkwaliteit binnenhuis, bijvoorbeeld je slaapkamer, niet goed is kan dit voor allerlei klachten zorgen. Met name als je met veel mensen in dezelfde ruimte bent. Bijvoorbeeld in werk ruimtes op kantoor, omdat CO2 niveaus hier snel stijgen.

Maar ook zeker binnenshuis komen te hoge CO2 niveaus regelmatig voor. Vaak ben je je hier niet eens bewust van, omdat lang niet alle ruimtes beschikken over deze CO2 meter. Je kunt klachten krijgen als hoofdpijn, een duf gevoel, vermoeidheid, concentratie problemen en moe wakker worden.

We denken vaak 'oh ik zal wel slecht geslapen hebben'. Of nemen een extra kop koffie. Maar in werkelijkheid hebben deze klachten dus te maken met een slechte luchtkwaliteit. Langdurige blootstelling aan een te hoog CO2 niveau kan niet alleen voor vervelende klachten zorgen, maar vergroot ook het risico op de overdracht van ziektes.

Om die reden was ventileren tijdens de corona pandemie ook zo belangrijk. Maar ook binnenshuis, bijvoorbeeld je slaapkamer waar je iedere nacht langere tijd slaapt (hoop ik), is een goed CO2 niveau heel waardevol.

Kortom, een goede CO2 niveau en luchtkwaliteit is super belangrijk! Hierdoor is een CO2-meter in veel bedrijven en huishoudens tegenwoordig een essentieel apparaat geworden. Het signaleert wanneer de CO2-niveaus te hoog worden in een ruimte en geeft nauwkeurige metingen aan, waardoor je precies weet wanneer goede ventilatie (frisse lucht) nodig is.

beste co2 meter

Het belang van een CO2 meter in je slaapkamer

Veel mensen weten dit niet, waaronder wij zelf voordat we deze blog schreven, maar een goede CO2-waarde in je slaapkamer heeft een grote impact op hoe jij je de volgende dag voelt. Dit heeft verschillende redenen:

  • Luchtkwaliteit: Een goede ventilatie en een gezonde luchtkwaliteit is cruciaal voor een goede nachtrust. Een te hoge concentratie CO2 kan leiden tot een benauwd gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid en een afname van de slaapkwaliteit.
  • Ademhalingsproblemen: Wanneer de CO2-niveaus in de slaapkamer te hoog zijn, kan dit leiden tot moeite met ademhalen, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma of allergieën.
  • Slaapkwaliteit: Een gezonde slaapomgeving met optimale CO2-waarden draagt bij aan een betere slaapkwaliteit. Een frisse luchtstroom kan helpen om beter te slapen en uitgerust wakker te worden.
  • Concentratie en alertheid: Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich. Als de CO2-waarden hoog zijn, kan dit leiden tot verstoringen in de slaapcyclus, waardoor je mogelijk minder uitgerust wakker wordt en overdag minder geconcentreerd en alert bent.
  • Gezondheidsrisico's: Langdurige blootstelling aan hoge CO2-niveaus in de slaapkamer kan bijdragen aan gezondheidsproblemen op lange termijn, zoals vermoeidheid, verminderde cognitieve functies en zelfs gezondheidscomplicaties bij mensen met bestaande gezondheidsproblemen.

Daarom is het handhaven van een gezond CO2-niveau in de slaapkamer essentieel voor een goede nachtrust en het behoud van een gezonde leefomgeving.

co2 meter slaapkamer

Wat is een goede CO2 meter?

Er zijn enorm veel verschillende CO2 meters te koop. Het zijn verschillende modellen, met verschillende prijskaartjes en verschillende functies. In de zoektocht naar de beste CO2 meter zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden:

1. Nauwkeurige metingen

Als je op zoek bent naar de beste CO2 meter is het belangrijk om een CO2 meter te zoeken dat nauwkeurige metingen kan verrichten van CO2-concentraties in verschillende omgevingen. Op die manier weet je precies de luchtkwaliteit binnenshuis en of er sprake is van vervuilde lucht.

2. Meetbereik

De beste CO2 meter is natuurlijk geschikt voor de ruimte waar jij het wilt gebruiken. Niet iedere CO2 meter heeft namelijk hetzelfde meetbereik. Kijk daarom goed in de specificaties wat het bereik is. Passend bij de omgeving waar jij de co2 meter wilt plaatsen. Een co2 meter in een slaapkamer hoeft natuurlijk een kleiner meetbereik te hebben dan een co2 meter in een kantoorruimte.

3. Gebruiksgemak

De beste CO2 meter is natuurlijk ook makkelijk in gebruik. Denk hierbij aan een CO2 meter met een display wat goed af te lezen is zonder al teveel ingewikkelde eenheden. Maar ook voor een gebruiksvriendelijke bediening. Het liefste met zo min mogelijk poespas.

4. Functionaliteiten

De beste CO2 meter bevat wat ons betreft ook een aantal extra functies. Zo zijn veel CO2 meters van tegenwoordig ook in staat om andere waardes te meten. Denk aan: vluchtige organische stoffen, de relatieve luchtvochtigheid en/of de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. Om zo een goede luchtkwaliteit en gezonde leefomgeving te creëren. Deze CO2 meters zijn over het algemeen wel wat kostbaarder.

beste CO2 meter

Hoe werkt een co2 meter?

Een CO2-meter meet de concentratie van kooldioxide (CO2) in de lucht door gebruik te maken van een sensor, vaak een zogenaamde niet-dispersieve infraroodsensor (NDIR). Hier volgt een algemene uitleg van hoe zo'n CO2-meter werkt:

Stap 1. Infraroodtechnologie

De meeste CO2-meters gebruiken een niet-dispersieve infraroodsensor (NDIR). Deze sensor bevat een infraroodlichtbron, een detectiegedeelte en een optische filter. De infraroodlichtbron zendt een bepaalde hoeveelheid infraroodstralen uit door de lucht die wordt geanalyseerd.

Stap 2. Absorptie van CO2

CO2-moleculen absorberen volgens een specifieke golflengte van infraroodlicht. De sensor meet de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd door CO2 in de lucht. Vervolgens meet de detector in de sensor de hoeveelheid infraroodlicht. Die wordt doorgelaten door de lucht nadat het door CO2 is gepasseerd. Hierdoor kan de sensor de CO2-concentratie berekenen op basis van de mate van absorptie van het infraroodlicht door CO2-moleculen.

Stap 4. Omrekening naar CO2-niveaus

De sensor vertaalt deze metingen vervolgens naar een numerieke waarde die de CO2-concentratie in delen per miljoen (ppm) aangeeft. Dit wordt vervolgens weergegeven op het scherm van de CO2-meter. Meestal gaat er bij een waarde van 1000 ppm of meer een alarm af.

Stap 5. Weergave en waarschuwingen

Het afleesscherm van de CO2-meter toont doorgaans de real life CO2-concentratie in de omgeving aan. Sommige meters hebben ook waarschuwingsfuncties die aangeven wanneer de CO2-niveaus een bepaalde drempel overschrijden. Dit is extra handig, want op die manier weet je precies wanneer het tijd is voor goede ventilatie en extra frisse lucht.

beste CO2 meter

Wat te doen bij slechte luchtkwaliteit?

Als je merkt dat de CO2-waarden in een ruimte hoog zijn, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Allereerst is goede ventilatie belangrijk. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten. Dit helpt om de CO2-niveaus te verlagen door de ruimte te voorzien van verse buitenlucht. Tegenwoordig zijn er ook mechanische ventilatiesystemen die dit kunnen regelen.

Daarnaast kan het de moeite zijn om een luchtreiniger aan te schaffen. Deze luchtreinigers zijn speciaal ontworpen om vervuilde lucht op te nemen en schone lucht uit te plaatsen. Veder is het natuurlijk waardevol om mogelijke oorzaken van CO2-vervuiling op te sporen en hier een oplossing op te vinden. Bekende oorzaken zijn: onvoldoende lucht systemen, teveel mensen in een ruimte of machines die veel CO2 uitstoten.

beste CO2 meter

Beste CO2 meter consumentenbond (CO2 meter review)

De consumentenbond is een onafhankelijke Nederlandse belangenorganisatie die zich inzet voor de belangen van consumenten. De Consumentenbond voert uitgebreide tests en onderzoeken uit naar diverse producten en diensten, zodat de kans op een miskoop vermindert. Super waardevol!

Producten en diensten die getest worden variëren van elektronica, huishoudelijke apparaten en auto's tot verzekeringen, financiële producten en gezondheidszorg. Maar dus ook CO2 meters. Volgens de consumentenbond is deze SolHouse CO2 meter de beste Co2 meter van 2024.

Onder andere omdat het de koolstofdioxide in de lucht detecteert, maar ook koolstofmonoxide, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Deze kwam ook bij onze goed uit de test!

beste CO2 meter

Wat kost een Co2 meter?

Dit verschilt heel er per CO2 meter, omdat er verschillende modellen zijn. Zo heb je CO2 meters van vijftig euro maar ook CO2 meters van driehonderd euro of zelfs meer. In publieke ruimtes is een wat duurdere koolstofdioxide meter met extra functies vaak een betere keuze. Terwijl een koolstofdioxide meter in een kleine kamer binnenshuis lang niet altijd zo duur hoeft te zijn.

beste CO2 meter

Relevante bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze Beste CO2 meter top 4, hebben we meer lijsten online staan met daarin onze favorieten producten voor in de slaapkamer. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk het totale overzicht hier: Beste slaapproducten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen