Beste luchtreiniger slaapkamer (top 6)
21 februari 2024 

Beste luchtreiniger slaapkamer (top 6)

Onderzoek heeft uitgewezen dat de lucht die we inademen tijdens het slapen een behoorlijke impact kan hebben op onze gezondheid en welzijn. Van het verminderen van allergenen en schadelijke stoffen in de lucht tot het stimuleren van een diepere en rustgevendere slaap, een luchtreiniger zou hier allemaal bij kunnen helpen. In totaal testte ik twaalf verschillende luchtreinigers uit. In deze beste luchtreiniger slaapkamer top 6 lees je mijn favorieten!

Samenvatting beste luchtreinigers slaapkamer 2024

Heb je niet veel tijd, maar ben je benieuwd naar mijn beste luchtreiniger slaapkamer top 6? Hieronder vind je een samenvatting! Bij het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gelet op: het vermogen, de extra functies, CADR  waarde, prijs en ervaringen van anderen.

beste luchtreiniger slaapkamer

1. Instant pot luchtreiniger slaapkamer

Als je op zoek bent naar de beste luchtreiniger voor in de slaapkamer, kan ik de Instant luchtreiniger zeker aanraden. Het gaat om een veelzijdig apparaat met allemaal handige extra functies. Allereerst is het apparaat natuurlijk in staat om de lucht in de slaapkamer te verbeteren.

Hierbij maakt de luchtreiniger gebruik van een Hepa filter plus actief koolstoffilter. Dit zorgt ervoor dat het apparaat ongeveer 99,7% van de verontreinigende deeltjes uit de lucht kan verwijderen. Bovendien zorgt het koolstoffilter dat onaangename geurtjes in de lucht verminderen. Ook beschikt het over een automatische modus. De luchtkwaliteit wordt zo voortdurend in de gaten gehouden en aangepast wanneer nodig.

Wat de luchtreiniger naar mijn mening vooral zo goed maakt, is dat het de luchtreiniger over allerlei extra functies beschikt. Zo zit er een stille nachtmodus op dat zowel het licht als het geluid dimt, een eco modus dat energie besparend werkt en de plasma-iontechnologie voor nog schonere lucht. Daarnaast heeft de luchtreiniger ook nog een vrij strak en modern design. Kortom, een aanrader!

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: meerdere standen 21 dB, 32 dB en 55 dB (maximale geluidsniveau)
 • Ruimte: 22 m2
 • Afmeting: 21,9 x 34,4 cm
 • Stroomverbruik: 38 watt
 • CADR waarde:
 • Type reiniging: hepa filter
 • Extra: eco modus, nachtmodus

beste luchtreiniger slaapkamer

2. Clean air Optima luchtreiniger

Als je de beste luchtreiniger zoekt, is de Clean Air optima luchtreiniger ook echt het overwegen waard. Het gaat om een vrij moderne lichtreiniger met en slim filtratie systeem voor meer frisse lucht en minder vervelende geurtjes en/of geïrriteerde luchtwegen.

Het apparaat maakt namelijk gebruik van meerdere filtertechnologieën, waaronder een HEPA-filter (klasse H13), koolstoffilter, fotokalytisch filter, UV-C licht en ionisatie. Samen zorgen ze ervoor dat allerlei ongewenste deeltjes in de lucht verwijdert worden. Van stof en allergenen tot bacteriën en virussen, de luchtreiniger biedt bescherming tegen verschillende bronnen van luchtvervuiling.

Het unieke aan deze luchtreiniger is dat het 360 graden kan draaien. Op die manier blaast het schone lucht in iedere hoek van de kamer. En is het zowel geschikt voor slaapkamers, keukens, kantoren en (kleinere) woonkamers. Wat mij ook opviel was het maximale geluidsniveau. Je kunt het apparaat op meerdere standen zetten, maar zelfs de maximale stand maakt relatief weinig geluid (50 dB).

Het ultraviolette licht van de lamp heeft verder nog als voordeel dat het micro-organismen doodt. Denk hierbij aan virussen, schimmels en bacteriën. Een fijne toevoeging dus. Daarnaast kun je de luchtreiniger besturen met een handige app en is er de mogelijkheid om essentiële oliën aan het apparaat toe te voegen, waardoor je kamer nog lekkerder ruikt!

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: 10dB, 15dB, 25dB, 50dB (maximale geluidsniveau)
 • Ruimte: 30 m2
 • Afmeting: 20,6 x 20,6 x 27,4 cm
 • Stroomverbruik: 22 watt
 • CADR waarde: 140 kubieke meter
 • Type reiniging: voorfilter, hepa filter (H13), koolstoffilter, fotokalytisch filter
 • Extra: te besturen met app, essentiële oliën toevoegen, 360 graden draaien

beste luchtreiniger slaapkamer

3. Zedar Luchtreiniger

Ook de Zedar luchtreiniger hoort wat mij betreft thuis in deze lijst met beste luchtreinigers voor in de slaapkamer. In tegenstelling tot veel andere luchtreinigers bevat het apparaat veel extra functies. Zo zit er een tijdschema op, autodetectie, slaapstand, app om te besturen, real time luchtkwaliteit volgen, koelstand en mogelijkheid om rustgevende melodieën af te spelen.

Het gaat om een vrij krachtig apparaat dat tot 99,95% van alle virussen, bacteriën en fijnstof en andere ongewenste deeltjes uit de lucht haalt. Wat ik zelf heel handig vond was de gratis app, waarmee je de luchtreiniger op afstand kunt besturen. Maar ook de luchtkwaliteit altijd precies kunt volgen.

De CDAR waarde van de Zedra luchtreiniger is 210 m3. CADR staat voor Clean Air Rate Delivery. Dit geeft de snelheid aan waarmee de luchtreiniger de lucht in de kamer kan filteren. Oftewel de snelheid waarmee een luchtreiniger een kamer kan filteren.

Hoe hoger de Clean Air Rate Delivery waarde hoe beter. 210 m3 is hoog en maakt de luchtreiniger ook geschikt om in grotere ruimtes te gebruiken. Zoals een kantoor of woonkamer. Kortom ook de Zedar luchtreiniger is een goede optie!

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: 21 dB tot 65 db (maximale geluidsniveau)
 • Ruimte: 36 m2
 • Afmeting:  20.5x20.5x34 cm
 • Stroomverbruik: watt
 • CADR waarde: 210 kubieke meter
 • Type reiniging: fijnmazig filter, HEPA filter (h13), koolstoffilter en binnen filter
 • Extra: gratis app, bedienen op afstand, koelstand, geluid afspelen

beste luchtreiniger slaapkamer

4. Winix luchtreiniger

Ook de Winix luchtreiniger verdient zeker een plek in deze 'beste luchtreiniger top 6'. In ongeveer een kwartier zuivert de luchtreiniger de binnen lucht, waardoor ongezonde lucht in de slaapkamer vermindert en een gezonde lucht wordt gestimuleerd.

Hierbij maakt het apparaat gebruik van een vier fasen filtratiesysteem met een voorfilter, een HEPA filter H13) een koolstoffilter en PlasmaWave. Dit laatste zorgt voor een grondige reiniging van fijnstof, allergenen, bacteriën en virussen.

Daarnaast beschikt ook deze luchtreiniger over een stille slaapstand. Hierdoor kun je het de hele nacht laten aanstaan, zonder hier wakker van te worden. Ook zitten er nog wat handige extra's op, zoals: een sensor voor fijne stofdeeltjes, volledig automatische stand, nachtstand en touchscreen. Kortom, ook weer een goede luchtreiniger dat wat mij betreft zeker behoort tot de beste luchtreinigers.

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: 26,5 tot 53,7 dB
 • Ruimte: 45 m2
 • Afmeting:  24x37x24 cm
 • Stroomverbruik: 29 watt
 • CADR waarde: 228 kubieke meter
 • Type reiniging: hepa filter
 • Extra: stille nachtstand, PlasmaWave Technologie

beste luchtreiniger slaapkamer

5. EMED Air luchtreiniger

Als je op zoek bent naar de beste luchtreiniger voor in de slaapkamer, maar hier liever niet al teveel geld aan uitgeeft, is de EMED air luchtreiniger wellicht het proberen waard. Het vier-fasen filtratiesysteem zorgt ervoor dat de luchtreiniger in staat is om tot 99,97% van alle bacteriën, virussen en allergenen uit de lucht te verwijderen, waardoor de lucht in de slaapkamer lekker fris blijft.

Wat ik vooral opvallend vond aan deze luchtreiniger is dat het heel makkelijk te bedienen is. Er zitten wat minder extra functies op in vergelijking tot de andere producten uit mijn 'Beste luchtreiniger slaapkamer top 4', maar dit maakt het gebruik ervan wel wat makkelijker.

Zo zitten er maar twee verschillende standen op: . De luchtreiniger wordt vooral geadviseerd om in de slaapkamer te gebruiken. Ook voor de babykamer en kinderkamer is de luchtreiniger geschikt, want het geluidsniveau is slechts 28 dB. Een bijna geluidloze luchtreiniger dus!

Daarnaast maakt de ionisatietechnologie van de luchtreiniger gebruik van positieve en negatieve ionen om bacteriën en virussen te bestrijden en onaangename geuren en allergenen te verminderen. Verder adviseert het merk om het Hepa filter iedere zes maanden te vervangen. Dit is normaal en gaat bij dit apparaat heel eenvoudig. Kortom, ook de EMED luchtreiniger is een goede en vooral betaalbare optie!

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: 28 dB (laag geluidsniveau)
 • Ruimte: 55 m2
 • CADR waarde: 220 m³
 • Afmeting: 12 x 32 x 23,5 cm
 • Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter

beste luchtreiniger slaapkamer

6. Vibrix luchtreiniger

Als je op zoek bent naar de beste luchtreiniger in de slaapkamer en wat meer geld te investeren hebt, is de Vibrix luchtreiniger wat mij betreft een hele goede optie. En ik ben niet de enige. Met bijna vierhonderd positieve reviews kan deze luchtreiniger volgens velen door als beste luchtreiniger voor in de slaapkamer.

Wel moet ik zeggen dat ik bij zoveel positieve reviews ook vaak een beetje sceptisch wordt. Maar na proberen sluit ik me volledig bij deze ervaringen aan. Het is geschikt voor zowel kleine slaapkamers als grotere ruimtes tot 70 m2. Wat relatief groot is! Verder heeft het niet één of drie filters, maar zes filters.

Dit heeft met name een positieve invloed op de zuivering van de lucht. Het apparaat geeft doormiddel van kleuren aan wanneer de luchtkwaliteit goed is of juist niet. Is de luchtkwaliteit niet goed? Dan kun je het apparaat op afstand met een afstandsbediening bedienen, via je smartphone op het apparaat zelf.

Daarnaast heeft het apparaat een hoge CADR waarde, een laag stroomverbruik (max 20 watt), een stille werking voor wanneer het apparaat in de nacht aanstaat en een filter dat maar liefst een jaar mee gaat. Kortom, ook weer een stille luchtreiniger voor in de slaapkamer dat de lucht effectief kan reinigen en zo zorgt voor een goede luchtkwaliteit.

Kenmerken slaapkamer luchtreiniger

 • Geluid: 25 db (lage stand) en 50 db (hoogste stand)
 • Ruimte: 70 m2
 • Afmeting: 36,5 x 21,7 x 21,7 cm
 • Stroomverbruik: 5 tot 20 watt (laag verbruik)
 • CADR waarde: 275 kubieke meter
 • Type reiniging: voorfilter, hepa filter, koolstoffilter, koude katalysator, UV sterilisator, ionisator
 • Extra: kinderslot, handige app, afstandsbediening, slaapstand, automatische modus, timer en een luchtkwaliteitsindicator.

beste luchtreiniger slaapkamer

Wat is een luchtreiniger slaapkamer?

Een luchtreiniger wordt ook wel een luchtzuiveraar genoemd. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een apparaat dat gebruikt wordt om de lucht te zuiveren. Dit doet het apparaat door luchtverontreinigende stoffen (ongezonde lucht) uit de lucht te verwijderen. Denk hierbij aan: stof, pollen, schimmelsporen en bacteriën.

Allemaal met als doel dat jij meer schone lucht inademt terwijl je slaapt. Het gebruik van een goede luchtreiniger in de slaapkamer kan zo helpen in het verminderen van allergieën, het verbeteren van je ademhaling, het verminderen van geuren en het creëren van een gezondere leefomgeving, vooral voor mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen.

Je kunt een luchtreiniger overigens ook in andere ruimtes gebruiken. Wel is het zo dat een slaapkamer luchtreiniger vaak een aantal fijne kenmerken heeft die beter passen in de slaapkamer. Zo gaat het vaak om een relatief stille luchtreiniger, compacte luchtreiniger en geluidloze luchtreiniger. Wel zo fijn als je slaapt!

beste luchtreiniger slaapkamer

Verschillende luchtreinigers

Luchtreinigers maken gebruik van verschillende technologieën om de lucht te zuiveren, afhankelijk van het type filter dat ze bevatten. De meest gangbare filters zijn HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air), actieve koolstoffilters, UV-C-lichtfilters en ionisatoren.

HEPA-filters zijn vooral effectief in het verwijderen van kleine deeltjes uit de lucht. Terwijl actieve koolstoffilters geuren en chemicaliën kunnen absorberen. UV-C-lichtfilters doden micro-organismen zoals bacteriën en virussen, terwijl ionisatoren deeltjes elektrisch laden, waardoor ze aan oppervlakken hechten en uit de lucht worden verwijderd."

beste luchtreiniger slaapkamer

Verschil luchtreiniger en luchtbevochtiger

Een luchtreiniger en een luchtbevochtiger kunnen beiden de kwaliteit van de binnen lucht verbeteren. Toch hebben ze wel verschillende functies en werken ze op verschillende manieren. Zo zuivert een luchtreiniger de lucht door verontreinigende stoffen te verwijderen. Terwijl een luchtbevochtiger vocht aan de lucht toevoegt om de luchtvochtigheid te verhogen. Tegenwoordig bestaan er ook combinaties. Hieronder leg ik even kort de verschillen uit tussen een slaapkamer luchtreiniger en luchtbevochtiger.

Slaapkamer luchtreiniger

Een luchtreiniger is speciaal ontworpen om verontreinigingen uit de lucht te halen. Maar ook allergenen als stof, pollen, schimmelsporen, bacteriën, virussen worden opgezogen. Dit doen luchtreinigers door gebruik te maken van filters en andere technologieën zoals UV-licht of ionisatie om de lucht te zuiveren. Allemaal met als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo een gezonde (slaap)omgeving te creëren.

Slaapkamer luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger heeft ook als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren, alleen dan op een andere manier. Zoals de naam al aangeeft, zorgt een luchtbevochtiger ervoor dat het vochtgehalte in de lucht op peil is. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kan de luchtbevochtiger vocht toevoegen en de luchtvochtigheid zo verhogen.

Hierbij maakt het apparaat van water of waterdamp. Met als doel: de luchtvochtigheid verbeteren, want droge lucht kan voor vervelende klachten zorgen, als: droge ogen, droge huid, droge keel en ademhalingsproblemen. Misschien interessant: Beste luchtbevochtiger slaapkamer.

beste luchtreiniger slaapkamer

Hoe werkt lucht luchtreiniger slaapkamer

Een luchtreiniger kopen biedt dus verschillende voordelen. Maar hoe werken luchtreinigers eigenlijk? Het werkt vooral door lucht door verschillende filters te laten circuleren om zo de verontreinigende stoffen uit de lucht te elimineren voordat de schone lucht weer terug de slaapkamer in wordt geblazen. Hieronder leg ik kort uit hoe dit in z'n werk gaat. Dit is wel afhankelijk van het type luchtreiniger.

Stap 1. Luchtaanzuiging

De eerste stap is het opzuigen van lucht. De luchtreiniger zuigt lucht aan vanuit de slaapkamer via een ventilator of een soortgelijk systeem. Deze lucht blijft vervolgens in het apparaat zitten om gereinigd te worden.

Stap 2. Voorfiltratie

Nu de lucht is opgevangen, kan de slaapkamer luchtreiniger de lucht gaan schoonmaken. De opgezogen lucht door gaat hierbij eerst door een zogeheten voorfilter. Dit voorfilter vangt grotere deeltjes zoals stof, haren en pluisjes op om te voorkomen dat ze de volgende filters verstoppen.

Stap 3. Hoofdfiltratie

Na de voorfiltratie komt de lucht in de hoofdfilters terecht. Hierbij kunnen verschillende technologieën worden gebruikt. Afhankelijk van het type luchtreiniger die je gebruikt. Het kan hierbij gaan om een HEPA-filter. Die kleine deeltjes opvangen zoals allergenen, pollen en fijne stofdeeltjes. Maar ook actieve koolstoffilters om geuren en vluchtige organische stoffen te absorberen. Of zogeheten UV-C-licht filters om bacteriën en virussen te doden, of ionisatie om deeltjes te laden zodat ze gemakkelijker door andere filters kunnen worden vastgelegd.

Stap 4. Schone lucht uitblazen

Nadat de lucht door zowel he voorfilter als hoofdfilter is gegaan en daar ook gereinigd is van verontreinigende stoffen, wordt de schone lucht terug de slaapkamer in geblazen. Deze schone lucht verbetert de algehele luchtkwaliteit in je slaapkamer.

Sommige geavanceerde luchtreinigers voor slaapkamers kunnen ook voorzien zijn van sensoren die de luchtkwaliteit in realtime meten en automatisch de ventilatorsnelheid aanpassen op basis van de gedetecteerde niveaus van verontreinigende stoffen.

beste luchtreiniger slaapkamer

Voordelen lucht zuiveren slaapkamer

Het kopen van een goede luchtreiniger of zelfs beste luchtreiniger kan verschillende voordelen hebben. Zo kan de luchtreiniger bijdragen aaneen schonere, gezondere en meer comfortabele slaapomgeving. Wat kan bijdragen aan een goede nachtrust. Maar een slaapkamer luchtreiniger heeft veel meer voordelen. Hieronder leg ik ze kort uit!

Verbeterde luchtkwaliteit

Het grootste voordeel van een slaapkamer luchtreiniger is natuurlijk dat het de lucht reinigt waardoor je schone lucht inademt. Dit kan gunstig zijn voor mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, omdat het de kans op allergische reacties en ademhalingsproblemen kan verminderen. Maar ook zeker als je geen last van allergieën hebt, heeft dit een positieve invloed!

Verwijderen van onaangename geuren

Sommige luchtreinigers zijn ook uitgerust met filters of technologieën die onaangename geuren uit de lucht halen. Denk bijvoorbeeld aan kookgeuren of geuren van huisdieren. maar ook sigarettenrook of eventuele verflucht. Dit zorgt voor een frissere en aangenamere slaapomgeving.

Gezondere slaapomgeving

Wanneer je schone lucht inademt terwijl je slaapt, kan dit (onbewust) ook zorgen voor een betere nachtrust. Volgens sommige onderzoeken kan een slaapkamer luchtreiniger zelfs de kans op slaapstoornissen of ademhalingsproblemen tijdens het slapen verminderen. Luchtreiniger slaapkamer ervaringen wijzen ook uit dat mensen beter slapen.

Stil en onopvallend

Een slaapkamer luchtreiniger is meestal een stille luchtreiniger. Hierdoor zijn ze perfect om in de slaapkamer te gebruiken. Bovendien gaat het meestal ook om een compacte luchtreiniger, waardoor het weinig plek inneemt en niet in de weg staat. Ideaal voor slaapkamers, waarbij de ruimtes toch vaak kleiner zijn.

Aanvulling op andere reinigingsmaatregelen

Een luchtreiniger kan een aanvullende maatregel zijn naast andere reinigingsmaatregelen, zoals regelmatig stofzuigen, luchten van de slaapkamer en het gebruik van hypoallergene beddengoed. Samen kunnen deze maatregelen helpen om een optimale slaapomgeving te creëren.

beste luchtreiniger slaapkamer

Relevante bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze beste luchtreiniger slaapkamer top 6, hebben we meer lijsten online staan met daarin onze favorieten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen