Beste zonwering binnen 2024 (top 5)
14 februari 2024 

Beste zonwering binnen 2024 (top 5)

Zonwering voor binnen heeft wat mij betreft meerdere voordelen. Het houdt natuurlijk lichtinval tegen, maar heeft vaak ook een isolerende functie, geluiddempende functie en geeft bovendien een andere uitstraling aan je interieur. Maar wat is nou de beste zonwering voor binnen? Ik zocht het uit! In mijn 'Beste zonwering binnen top 5' heb ik meerdere vormen van zonwering meegenomen.

Samenvatting beste zonwering binnen

Heb je geen zin of tijd om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder heb ik een samenvatting van mijn Beste zonwering top 5 gezet. Het gaat om zowel raamfolie als rolgordijnen.

beste zonwering binnen

Homewell zonwering

Als je op zoek bent naar de beste zonwering binnen dan is het raamfolie van Homewell volgens veel mensen de beste optie! Het gaat namelijk om black-out folie met behoorlijk wat positieve reviews. Dit type raamfolie zorgt er niet alleen voor dat mensen niet meer naar binnen kunnen kijken, maar ook voor volledige verduistering. Ideaal voor in de slaapkamer bijvoorbeeld!

Maar er zit nog een voordeel aan 100% verduisterend raamfolie. Het werkt namelijk ook isolerend. De warmte blijft zo beter in de woonkamer of slaapkamer hangen, wanneer je de verwarming binnen aan hebt. Is het buiten juist warm? Dan zorgt raamfolie er voor dat warmte van de zon wordt buiten gehouden, waardoor het binnen lekker koel blijft.

Een groot pluspunt aan het Homewell raamfolie is wat mij betreft dat je geen lijm hoeft te gebruiken om het te bevestigen op het raam. Je knipt gewoon de gewenste maat uit, verwijdert het folie (schutvel), maakt het raam en het folie nat en plakt vervolgens het folie op het raam. Je kunt het op die manier ook als tijdelijke oplossing gebruiken want zodra je het verwijdert blijven er geen lijmresten achter op je raam!

Kenmerken zonwering

 • Type: raamfolie
 • Afmeting: 60x200, 90x200, 90x300, 45x200, 120x300
 • Lichtinval: 100% verduisterend
 • Bevestiging: zelfklevend
 • Voordeel: geen lijm nodig, herbruikbaar

beste zonwering binnen

VLG zonwering

Een zonwering dat ook zeker thuis hoort in mijn 'Beste zonwering top 5' is deze zonwering van VLG. Niet alleen vanwege de relatief lage prijs, maar ook vanwege de makkelijke manier van bevestigen. Er zitten namelijk handige zuignappen op het gaas, waardoor je het binnen een paar seconden op je raam bevestigt.

De zonwering is niet helemaal verduisterend, zoals het raamfolie hierboven. Maar het houdt wel een groot deel van het zonlicht buiten, waardoor je niet door de zon wordt verblind. Wil je liever een wat meer verduisterende zonwering? Dan kun je het gewoon dubbelgevouwen gebruiken. Ideaal!

Daarnaast zorgt de zonwering er natuurlijk ook voor dat mensen niet naar binnen kunnen kijken. Een ander groot voordeel aan het VLG zonwering is dat het op vrijwel ieder raam past. Ook op een draai kiepraam, waarbij het soms lastig kan zijn om passende zonweringen te vinden. Je kunt de stof ook makkelijk op maat knippen. Ook kun je de stof gewoon afnemen. Kortom een aanrader!

Kenmerken zonwering

 • Type: raam stoffering
 • Afmeting: 200x150 cm
 • Lichtinval: licht doorlatende stof of verstuiderend wanneer je het dubbelgevouwen gebruikt
 • Bevestiging: zelfklevend met zuignappen
 • Voordeel: geen lijm nodig, herbruikbaar
 • Raam: ook geschikt voor dakramen, autoruiten en een draai kiepraam

beste zonwering binnen

Goldstandard zonwering

Ook het GoldStandard verduisterende raamfolie verdient zeker een plek in deze beste zonwering top 5. Het is een slimme en betaalbare oplossing om zonlicht en andere storende lichten van buiten te blokkeren.

Wat het raamfolie wat mij betreft zo fijn maakt is dat het ook weer lijmvrij is. Je kunt het raamfolie daarom tijdelijk gebruiken, bijvoorbeeld bij tropische temperaturen (wat tegenwoordig nog wel eens voorkomt) en dan vervolgens weer verwijderen zodra het koeler wordt.

Daarnaast zorgt de glossy textuur niet alleen voor privacy, maar helpt het ook het dag- en nachtritme van baby's en kinderen te verbeteren. Het is daarom ook een goede oplossing voor in baby kamers! Het enige nadeel is dat de breedte van 90 cm niet ideaal is voor bredere deuren. Desalniettemin, met een beetje planning en snijden, biedt het raamfolie voor veel kamers denk ik een praktische oplossing!

Kenmerken zonwering

 • Type: raam stoffering
 • Afmeting: 90x200 cm
 • Lichtinval: subtiel licht doorlatende stof of verduisterend wanneer je het dubbelgevouwen gebruikt
 • Bevestiging: zelfklevend
 • Voordeel: geen lijm nodig, strakke afwerking

beste zonwering binnen

Rolgordijn zonwering

Als je op zoek bent naar de beste zonwering voor binnen is dit verduisterende rolgordijn wat mij betreft ook een goede oplossing. En vooral een mooie oplossing. Ik vind het zelf namelijk een erg strak en modern rolgordijn. Die denk ik in veel verschillende interieurs past.

De stof is gemaakt van polyester en 100% verduisterend. Het houdt dus al het licht tegen, waardoor je kamer lekker donker wordt. Maar natuurlijk ook privacy. Wat het rolgordijnen ook een geschikte optie maakt voor in je badkamer. De stof is ook waterbestendig. De montagesteunen zijn vrij smal, waardoor het rolgordijn licht is en ook makkelijk op te hangen.

De benodigdheden om het rolgordijn op te hangen worden er trouwens bijgeleverd. Samen met duidelijke instructies. Verder is het rolgordijn geschikt om zowel te bevestigen aan kozijnen, muren en zelfs plafonds. De toevoeging van een kindveiligheidsclip zorgt voor gemoedsrust voor gezinnen met jonge kinderen, waardoor het rolgordijn een veilige keuze is. Kortom, een aanrader!

Kenmerken zonwering

 • Type: rolgordijn
 • Afmeting: 19 verschillende maten
 • Lichtinval: 100% verduisterend
 • Bevestiging: boren en klemmen
 • Voordeel: inclusief kindveiligheidsclip, makkelijk op maat te maken
 • Type raam: regulier raam of draai/kiepraam

beste zonwering binnen

Arizon zonwering

Als je op zoek bent naar de beste zonwering binnen, die een leuke sfeer aan je kamer geeft, dan is het Arizon rolgordijn echt een aanrader! Het rolgordijn is gemaakt van echte bamboescheuten. Het unieke ontwerp van de platte bamboescheuten zorgt voor een subtiele licht doorlaatbaarheid, zodra de zon op het raam staat.

Ook zorgt de strakke weving voor de nodige privacy wanneer je het rolgordijn helemaal dicht doet. Een ander voordeel is dat de hoogte van 220 centimeter ervoor zorgt dat het bijna in ieder raam past. Wat dit bamboe rolgordijn ook onderscheidt van andere rolgordijnen is de nadruk op kwaliteit en duurzaamheid.

Gemaakt van echte bamboescheuten en geproduceerd met oog voor het milieu, biedt dit rolgordijn niet alleen een mooie toevoeging aan je interieur, maar ook een verantwoorde keuze. Ook vind ik zelf dat het rolgordijn stevig aanvoelt. Iets wat ik van te voren eigenlijk niet verwacht had. Kortom, ook weer een goede optie!

Kenmerken zonwering

 • Type: rolgordijn
 • Afmeting: 160x220 cm
 • Lichtinval: subtiel licht doorlatend
 • Bevestiging: boren en klemmen
 • Voordeel: duurzaam, leuke sfeer

beste zonwering binnen

Wat is zonwering?

Als je het hebt over zonwering dan praat je eigenlijk over allerlei apparaten en constructies die speciaal zijn ontwikkeld om zonlicht te weren. Oftewel tegen te houden of te verminderen. Dit geldt zowel voor gebouwen als voor vervoersmiddelen. Het belangrijkste doel van zonwering binnen is om een comfortabele en aangename omgeving te creëren. Zeker bij grote ramen kan dit handig van pas komen!

beste zonwering binnen

Voordelen zonwering

Zonwering wordt niet alleen gebruikt voor comfort. Het heeft veel meer functies en voordelen. Zo kan de juiste zonwering een warmtewerende functie hebben, maar ook juist zorgen voor een maar aangename temperatuur in huis omdat het als bijkomend voordeel ook een isolerende functie kan hebben. Bovendien kan het beschermen van interieurs tegen direct zonlicht schade aan meubels, vloeren en stoffering voorkomen. Kortom, meerdere voordelen. Hieronder leg ik ze kort uit!

1. Zonwering beschermt tegen uv schade

Goede zonwering kan beschermen tegen uv stralen en zo ook tegen uv schade. Want uv straling beschadigt niet alleen onze huid. Het kan ook meubels in huis beschadigen. De uv schade zorgt zo voor verkleuring van meubels en vloeren. Bijvoorbeeld een bank dat dichtbij het raam staat.

2. Zonwering reguleert natuurlijk licht

Een ander voordeel van goede zonwering binnen is dat het de hoeveelheid natuurlijke lichtinval in de kamer kan reguleren. Dit helpt bijvoorbeeld bij het verminderen van schittering op je beeldscherm als je thuis aan het werk bent. Bovendien kun je de ene dag behoefte hebben aan wat meer licht en de andere dag aan een knussere omgeving.

3. Zonwering geeft meer privacy

Zonwering binnen geeft natuurlijk ook privacy door het beperken van het zicht van buitenaf. Dit is vooral fijn bij grote ramen die zich dicht bij drukke straten of buren bevinden. Maar ook in je badkamer en slaapkamer is zonwering vaak onmisbaar.

zonwering binnen

4. Zonwering heeft een isolerende functie

Waar niet altijd aan gedacht wordt is dat zonwering ook een goede oplossing kan zijn in het besparen van energie kosten. Bepaalde zonwering heeft namelijk een isolerende functie. Het kan er zo voor zorgen dat warmte in huis beter wordt vastgehouden en dat de kamer op een aangename temperatuur blijft. Maar ook andersom; als het binnen te heet is, kan zonwering lichtinval tegenhouden en de kamer zo koeler houden.

5. Zonwering geeft een mooie uitstraling

Zonwering binnen kan ook de uitstraling van jouw interieur verbeteren. Net als een kleur op de muur, geeft ook zonwering vaak direct een andere uitstraling aan je kamer. Bovendien zijn er enorm veel verschillende soorten zonwering te koop, waardoor er altijd wel een zonwering ontwerp is wat goed bij jouw interieur past.

6. Geluidsreductie

Sommige vormen van binnen zonwering en buitenzonwering kunnen ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf. Ze weerkaatsen het geluid, waardoor een rustigere en meer ontspannen binnen omgeving ontstaat. Dit is met name erg fijn als je in een drukke stad woont.

beste zonwering binnen

Welke verschillende zonwering zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonwering te koop. Ze verschillen niet alleen in merk, kleur, gebruik en mate van zonwering, maar ook in type. Zo heb je zonneschermen, rolluiken, screens, markiezen en dus ook binnenzonwering. Hieronder leg ik je ze allemaal kort uit!

Zonneschermen

Ik denk dat iedereen zonneschermen wel kent. Het zijn vormen van buitenzonwering. In de vorm van  doeken of panelen die aan de buitenkant van een gebouw zijn bevestigd. Ze zorgen voor schaduw aan ramen, terrassen of deuren. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar met elektrische bediening.

Rolluiken

Ook rolluiken zijn veelgebruikte vormen van zonwering. Rolluiken zijn harde, horizontale panelen die kunnen worden neergelaten voor ramen om zo zonlicht tegen te houden. Maar ze kunnen ook voor deuren gebruikt worden voor wat extra veiligheid.

Markiezen

Markiezen zijn een vorm van buitenzonwering. Het zijn een soort luifels die aan de buitenkant van ramen of deuren worden gemonteerd. Ze steken uit en geven zo schaduw. Een bijkomend voordeel is dat ze automatisch decoratie aan je huis geven.

Screens

Screens vallen ook onder zonwering, maar zijn minder effectief dan de twee vormen hierboven. Screens zijn een vorm van buitenzonwering en worden aan de buitenkant van ramen gemonteerd. Ze bestaan uit een gaasachtig materiaal dat het zonlicht filtert terwijl je wel je uitzicht blijft houden.

Binnenzonwering

Binnenzonwering in het specifiek omvat jaloezieën, gordijnen, rolgordijnen en andere systemen die aan de binnenkant van ramen worden gemonteerd. Ze hebben hetzelfde doel als buitenzonwering, namelijk: storende lichtinval blokkeren. Hieronder leg ik meer uit over de beste zonwering voor binnen!

beste zonwering binnen

Wat is de beste zonwering voor binnen?

De beste zonwering voor binnen hangt af van verschillende factoren, waaronder natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren, de locatie van de ramen, de gewenste mate van privacy, de hoeveelheid lichtregeling en natuurlijk jouw budget. Ook zou ik altijd rekening houden met je eigen interieur. Het type zonwering geeft, ondanks de kleur en het materiaal, automatisch namelijk ook een sfeer. Zo zijn aluminium jaloezieën vaak minder knus dan kunststof jaloezieën. Hier zijn enkele populaire opties:

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn eenvoudig te installeren en te bedienen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen en patronen om zo met verschillende interieur stijlen te machten. Ze kunnen volledige verduistering geven wat fijn is in slaapkamers of bij tropische temperaturen. Maar ook lichtfiltering voor privacy, terwijl er nog steeds natuurlijk licht binnen komt.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn veelzijdig en bieden de mogelijkheid om de lamellen te kantelen om de hoeveelheid lichtinval en privacy aan te passen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder houten jaloezieën, aluminium jaloezieën en kunststof jaloezieën. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Plisségordijnen

Plisségordijnen hebben een gevouwen structuur die een elegante uitstraling biedt. Ze zijn ideaal voor ramen van verschillende vormen en maten en kunnen worden aangepast om de gewenste hoeveelheid licht en privacy te bieden.

Shutters

Shutters zijn houten of kunststof panelen die aan de binnenkant van ramen worden gemonteerd. Je opent en sluit ze met verstelbare lamellen. Ze bieden wat mij betreft een klassieke uitstraling en kunnen de hoeveelheid lichtinval nauwkeurig regelen.

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen hebben een stoffen paneel dat omhoog wordt gevouwen wanneer ze worden opgetrokken. Ze bieden een zachte uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen, kleuren en patronen.

beste zonwering binnen

Relevante bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste zonwering top 5' hebben wij meer blogs online staan, met daarin onze favoriete slaapproducten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen