Als je 's nachts last hebt van ademhalingsproblemen kan een apneu apparaat uitkomst bieden! Helaas krijg je deze niet zomaar. Zo moet je vaak eerst allerlei onderzoeken laten uitvoeren in het ziekenhuis en is het advies om tijdens het gebruik onder begeleiding van een arts te blijven. Gelukkig zijn er ook nog alternatieve producten die je zou kunnen proberen. Hieronder geef ik twee voorbeelden van goede apneu apparaten plus nog alternatief slaap apparatuur die bijdragen aan een goede nachtrust!
Samenvatting beste apneu apparaat 2024
Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van mijn product tips. Dit zijn zowel CPAC apparaten als voorbeelden van producten die je zou kunnen gebruiken voordat je start met cpap gebruik. Hierbij heb ik vooral gelet op: de prijs-kwaliteit verhouding, functies en ervaringen van anderen.
- ResMed airmini 11 auto cpap apparaat
- ResMed AirSense cpap apparaat
- Moonbird slaapcoach
- Whitenoise apparaat
* De eerste twee CPAP apparaten zijn zonder recept verkrijgbaar. Wel is het advies om het apparaat altijd onder begeleiding van een arts te gebruiken.
1. ResMed airmini auto cpap apparaat
Als je op zoek bent naar het beste apneu apparaat om beter te kunnen slapen is de auto cpap van Resmed een goede optie! Het apparaat is vrij modern en dat merk je aan zowel het uiterlijk als de vele functies die het apneu apparaat heeft. Niet voor niets heeft het in 2022 de Good Design Award gewonnen!
Maar wat maakt dit apneu apparaat zo goed? Allereerst is het apparaat uitgerust met een Easy-Breathe motor. Dit zorgt ervoor dat het apparaat echt fluisterstil is. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar natuurlijk ook voor een eventuele slaappartner. Daarnaast past de slimme omgevingslichtsensor zich automatisch aan in helderheid van het display. Het gaat zelfs automatisch uit wanneer het niet wordt gebruikt.
Ook kun je zelf kiezen of je de auto cpap op een automatische of vaste therapiedruk zet, waardoor het precies bij jou past. Een ander groot voordeel aan dit apneu apparaat is dat het gebruiksvriendelijk is. Ondanks dat het een uitgebreid scala aan extra's bevat, merk je dit dus niet in het gebruik. Met slechts een aan-uitknop en een gebruiksvriendelijk touchscreen is (wat mij betreft) heel makkelijk te bedienen.
Eigenschappen
- SmartStart en Smartstop functie
- Vrij modern, zowel qua functies als uiterlijk
- In 2022 de Good Design Award gewonnen
- Makkelijk te bedienen touchscreen
- Verwarmde slang of bevochtiger te bestellen
2. ResMed AirSense auto cpap apparaat
Ook de ResMed AirSense 10 AutoSet verdient zeker een plek in deze lijst met beste cpap apparaten. Het is een gerenommeerd apparaat onder gebruikers van CPAP-machines. En met goede reden! Eén van de meest opvallende eigenschappen vond ik de veelzijdigheid.
Zo biedt het apparaat de keuze tussen een automatische drukinstelling of een vaste drukinstelling. De AutoSet modus past de druk automatisch aan. Terwijl de vaste drukmodus een consistente druk biedt die bij jouw behoeften past. Bovendien biedt het een 'ramp'-optie voor een zachte start en drukverlichting bij het uitademen (EPR).
Daarnaast heeft het CPAP apparaat een helder kleurenscherm en de gebruiksvriendelijke knoppen maken het bedienen ervan wat mij betreft een fluitje van een cent! Een ander groot pluspunt is de stille werking en het feit dat het scherm automatisch dimt wanneer je de lichten uitdoet.
Een andere waardevolle toevoeging is de bijhorende app. Via deze app kun je allerlei slaap gerelateerde resultaten zien die het apparaat meet. Daarnaast kun je via de app ook handige instructievideo's en waardevolle tips bekijken. De app geeft ook een dagelijkse myAir-score. Kortom, als je op zoek bent naar een betrouwbaar CPAC apparaat dat makkelijk in gebruik is, zou ik voor de ResMed AirSense 10 gaan!
Eigenschappen
- CPAC apparaat tegen apneu klachten
- Stille werking
- Makkelijk te bedienen
- Makkelijk mee te nemen
- Optioneel verwarmde slang of bevochtiger te bestellen
- Inclusief handige app
- Slaaprapporten te downloaden
3. Moonbird slaapcoach
Een mooi en toegankelijk receptvrij alternatief op een CPAP apparaat is de Moonbird. Althans, je kunt het natuurlijk niet vergelijken met de werking van een apneu apparaat, maar het kan weldegelijk het proberen waard zijn om je nachtrust te verbeteren. Met name als je lastig in slaap kunt komen door slaapproblemen of stress.
Het idee erachter is simpel: je houdt de Moonbird in je hand en ademt in wanneer de Moonbird uitzet en weer uit wanneer hij krimpt. Het apparaatje leidt je als het waren door ademhalingsoefeningen heen. Waar en wanneer je maar wilt. Het klink als een simpele handeling, maar het kan je echt helpen ontspannen zo helpen beter in slaap te vallen.
Zelf heb ik hier niet zoveel moeite mee, maar mijn vriend wel omdat hij het lastig vind om 's avonds zijn hoofd uit te zetten. Vaak als gevolg van zijn (drukke) werkdag. Hij was al een tijdje bezig met mindfulness apps, maar vond dit te zweverig. Voor deze blog heeft hij daarom de Moonbird twee weken uitgeprobeerd en tot nu toe is hij positief verrast!
Hij gaf vooral aan dat de Moonbird je afleid. Je legt je focus echt op het apparaatje zelf en het in,- en uitademen. Hierdoor ben je automatisch minder in je hoofd bezig, waardoor hij sneller in slaap valt. Een ander groot pluspunt is de bijbehorende app, die een extra laag van inzicht en begeleiding biedt. De app volgt niet alleen je ademhaling, maar meet ook je hartslag, hartslagvariabiliteit en coherentie, waardoor je je vooruitgang kunt volgen. Kortom, wat ons betreft een aanrader!
Eigenschappen
- Ademhalingsoefeningen en meditatie
- Te bestellen zonder medische verklaring
- Meet je slaapritme, hartslag, hartslagvariabiliteit en coherentie,
- Helpt vooral bij het in slaap komen
- Siliconen als materiaal
- Inclusief handige app
4. White Noise apparaat
Ook het White Noise apparaat is een hulpmiddelen om beter in slaap te komen. Het apparaat biedt een scala aan geluiden om je te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Met niet minder dan 40 rustgevende geluiden is er voor ieder wat wils. Van kabbelend regenwater tot het knisperende geluid van een haardvuur en zelfs rustgevende pianomuziek. Heerlijk!
En het wordt nog beter: je kunt eenvoudig een timer instellen voor één tot drie uur met één simpele druk op de knop. Met name de geluidskwaliteit vond ik zelf erg fijn. Het apparaat is uitgerust met een gloednieuwe speaker met 3D stereotechnologie, waardoor het echt lijkt alsof je omringd wordt door levensecht geluid. Dankzij de naar boven gerichte speaker, komt het geluid van alle kanten.
Verder heb je geen gedoe met ingewikkelde apps of digitale toeters en bellen. De machine is heel eenvoudig te bedienen met slechts zes knoppen. Of je nu de timer wilt instellen, een ander geluid wilt kiezen of het volume wilt aanpassen. Alles is binnen handbereik. Kortom, ook weer een aanrader! Lees hier de 5 beste white noise machines.
Eigenschappen
- 32 volume-instellingen tot 80 decibel
- Automatische uitschakeling met timer
- 3D stereogeluid voor een omhullende ervaring
- Stroom via USB-adapter voor gemak
- 40 natuurlijke geluiden, inclusief golven, piano en zelfs denkgeluiden
- Compact en minimalistisch ontwerp
Wat is slaapapneu?
Sommigen weten precies hoe het voelt; 's nachts wakker schrikken, happend naar adem en met het gevoel alsof je een marathon gelopen hebt. Het is vaak een teken van slaapapneu. Een onwijs vervelende slaapstoornis waarbij je ademhaling keer op keer onderbroken wordt terwijl je slaapt. Hierin heb je twee soorten slaapapneu:
Obstructieve Slaapapneu (OSA)
Dit is het meest voorkomende type slaapapneu. Hierbij worden je luchtwegen in de gauwigheid geblokkeerd of vernauwd als je ligt te slapen. De spieren in de keel nemen even vrijaf en de zachte weefsels in je luchtwegen besluiten dan om je keel tijdelijk helemaal dicht te doen.
Centrale Slaapapneu (CSA)
Deze vorm van apneu is weer net iets anders dan de vorm hierboven. Hierbij sturen je hersenen de signalen niet op de juiste manieren naar je ademhalingsspieren. In tegenstelling tot OSA, waar het meer een fysiek knelpunt is, ligt de oorzaak bij CSA in het regelwerk van je hersenen voor de ademhaling.
Symptomen slaapapneu
Als je last hebt van slaapapneu, gaat dit gepaard met vervelende symptomen. Hieronder heb ik de meest voorkomende symptomen gezet waaraan je slaapapneu kunt herkennen:
- Snurken (vooral bij OSA)
- Hele nacht wakker worden
- Ademstops of benauwdheid terwijl je slaapt
- Moeheid
- Concentratieproblemen
- Kribbigheid
- Nachtelijk zweten
Oorzaak slaapapneu
Slaapapneu kan door allerlei dingen worden getriggerd .Zo spelen overgewicht, een krappe luchtpijp, roken en genetische aanleg bijvoorbeeld een rol. Als je dit ongemoeid laat, kan het serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, hartziekten, beroertes, diabetes en meer.
Een arts en/of slaapspecialist kan dit probleem meestal op het spoor komen door je te laten slapen in een slaaplaboratorium of door thuismonitoring. Ze analyseren dan je ademhalingspatronen en andere relevante slaap gerelateerde gegevens.
Om die reden variëren slaapapneu behandelingen ook van het aanpakken van uitlokkende oorzaken door aanpassingen in leefstijl, maar ook in het gebruik van een slaapapneu apparaat. Ook wel CPAP-apparaat genoemd.
Wat is een apneu apparaat of cpap apparaat?
Slaapapneu is dus een veelvoorkomende aandoening waarbij ademhalingsonderbrekingen de slaap verstoren. De aandoening wordt steeds vaker behandeld met een medisch apparaat. Namelijk: het apneu apparaat. Ook wel een CPAP apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) genoemd.
De impact van het gebruik van een apneu apparaat gaat eigenlijk verder dan alleen het verhelpen van ademhalingsproblemen. Het kan ook symptomen verminderen als: snurken, slaperigheid overdag en vermoeidheid. Bovendien kan het aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de algehele slaapkwaliteit. Wat natuurlijk belangrijk is voor een gezonde levensstijl.
Echter is het wel belangrijk om het apneu apparaat op de juiste manier te gebruiken. Het is daarom raadzaam om dit apparaat alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en regelmatig opvolgingsonderzoek te ondergaan om de effectiviteit ervan te waarborgen.
Wat doet een apneu apparaat?
Een apneu apparaat machine doet iets behoorlijk ingenieus! Dit medische apparaat (een soort luchtpomp) is een superheld als het aankomt op het behandelen van slaapapneu. Stel je voor: je ligt lekker te slapen, maar je ademhaling houdt er regelmatig mee op tijdens je slaap. Dat is waar het slaapapneu apparaat om de hoek kijken.
Het apneu apparaat pakt dit probleem aan door een constante, gelijkmatige stroom lucht naar je luchtwegen te pompen terwijl je slaapt. Hoe dit werkt? Simpel gezegd, is het apparaat uitgerust met een masker dat je over je neus en/of mond draagt tijdens het slapen. Het geeft luchtstroom onder een constante positieve luchtdruk, waardoor je luchtwegen open blijven en apneus voorkomen worden.
Hierdoor worden die vervelende ademhalingsproblemen aangepakt en kun jij beter ademen terwijl je slaapt. Maar dat is nog niet alles! Het gebruik van een apneu apparaat kan de vervelende symptomen van slaapapneu flink verminderen. Denk aan: minder gesnurk, minder overdag suffig zijn en minder vermoeidheid.
Het kan zelfs je totale slaapkwaliteit een flinke boost geven, omdat je in een meer diepe slaap terecht komt. Een grotere kans op een goede nachtrust dus! Wel is het heel belangrijk om het slaapapneu apparaat te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts. Ze houden je vaak ook in de gaten door opvolgingsonderzoeken om te checken of het apparaat goed werkt voor jou.
Kortom, het apneu apparaat is een heldhaftige metgezel die jouw ademhaling stabiliseert terwijl je slaapt. Het is als een soort 'luchtwegen-bodyguard' die ervoor zorgt dat je nachten weer rustig en ononderbroken zijn.
Waarvoor apneu apparaat gebruiken?
Het gebruik van een apneu apparaat, ook wel cpap apparaat genoemd, kan helpen om de symptomen van slaapapneu te verminderen, zoals luid snurken, vermoeidheid overdag, slaperigheid en problemen met concentratie. Bovendien draagt het bij aan een verbetering van de algehele slaapkwaliteit.
Het is belangrijk om een apneu apparaat alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts na een juiste diagnose van slaapapneu. Artsen kunnen de instellingen van het apparaat aanpassen aan de individuele behoeften van de patiënt en het juiste masker selecteren voor comfort en effectiviteit.
Waarop letten bij slaapapneu apparaat kopen?
Als je een slaapapneu of CPAP apparaat wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Allereerst moet je natuurlijk rekening houden met je eigen persoonlijke voorkeuren, situatie en budget. Maar er zijn ook nog wat algemene punten:
Medisch advies
Raadpleeg altijd eerst een arts of een specialist in slaapstoornissen voordat je een slaapapneu apparaat aanschaft. Het is cruciaal om een juiste diagnose te hebben en advies te krijgen over het type cpap apparaat dat het beste past bij jouw specifieke slaapapneu en behoeften.
Comfortabel masker
Het masker is een essentieel onderdeel van het apparaat, dus zorg ervoor dat het comfortabel zit en goed past. Er zijn verschillende soorten maskers beschikbaar, zoals neusmaskers, full-face maskers of neuskussens. Probeer eventueel verschillende opties uit om te bepalen welk type het meest comfortabel is voor jou.
Instelbare druk en instellingen
De meeste moderne CPAP-machines hebben instelbare drukinstellingen. Sommige modellen passen zich zelfs automatisch aan op basis van je ademhaling. Zorg ervoor dat het apparaat instellingen biedt die kunnen worden aangepast om de juiste geringe overdruk en comfort te garanderen, waardoor s nachts slapen weer fijn wordt.
Geluid
Geluid speelt een hele belangrijke rol in het kiezen van het juiste cpap apparaat. De positieve luchtdruk van de pomp maakt natuurlijk geluid. Hier zitten namelijk behoorlijk wat verschillen tussen. Door voor een cpap apparaat met een vrij stille werking te gaan, vergroot je de kans op een goede nachtrust.
Gebruiksgemak en draagbaarheid
Overweeg ook de grootte, draagbaarheid en gebruiksgemak van het CPAP apparaat. Sommige modellen zijn compacter en handiger voor op reis. Terwijl andere juist weer met extra functies en handige accessoires bieden, waardoor ze groter zijn maar dus wel die extra functies hebben. Dit maakt het weer een interessante optie voor bepaalde situaties.
Data opslag
Als je een apneu apparaat gaat kopen, is het ook interessant als het inzicht in je slaapgegevens geeft. Een modern CPAP apparaat slaat doorgaans je slaapgegevens op. Denk hierbij aan de effectiviteit van de behandeling en nalevingsgegevens. Sommige hebben zelfs draadloze connectiviteit om gegevens naar een app of computer te sturen voor monitoring en follow-up door een behandelend specialist.
Garantie en onderhoud
Ook is het natuurlijk belangrijk om het garantie termijn te controleren. Controleer de garantievoorwaarden en onderhoudsinstructies voor het apparaat. Regelmatig onderhoud is belangrijk om de efficiëntie en hygiëne te behouden.
Wat kost een apneu apparaat of CPAP apparaat?
De prijs van een apneu apparaat, oftewel een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat, kan behoorlijk variëren. Denk aan verschillende merken, modellen, en wat ze allemaal te bieden hebben. Hier zijn een paar dingen die de prijs beïnvloeden:
- Het type CPAC aparaat: Je hebt basic modellen en dan de meer geavanceerde varianten die extra snufjes en aanpassingen hebben. Die high-tech opties komen vaak met een hoger prijskaartje.
- Verzekeringsdekking: de meeste verzekeraars vergoeden het cpap apparaat wanneer er in het ziekenhuis is aangetoond dat er daadwerkelijk sprake is van apneu.
- Accessoires: de meeste CPAC apparaten beschikken over allerlei handige accessoires. Deze zijn nodig voor de hygiëne en goede werking van het apparaat, maar spelen ook een rol in de prijs.
Over het algemeen kunnen de kosten van een CPAP apparaat variëren van een paar honderd tot zelfs duizenden euro's. Het hangt echt af van wat je zoekt. Basis CPAP-machines zijn vaak aan de goedkopere kant, terwijl die met alle toeters en bellen wat duurder uitvallen. En vergeet niet de lopende kosten voor vervangende onderdelen en accessoires die bij de aankoop komen kijken.
Relevante bronnen
- Behandeling van obstructief slaapapneusyndroom (2017)
- Effect van mondrepositieapparaat bij matige en ernstige slaapapneu (2016)
- Therapietrouw voor behandeling van OSA met CPAP en MRA (2015)
- 22 Snurken en obstructief slaapapneusyndroom (2009)
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast deze 'beste apneu apparaat' blog hebben we meer blogs online staan met daarin onze favoriete slaapproducten. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet! Of bekijk onze overzichtspagina voor alle lijstjes: Favoriete slaapproducten.
- Beste anti snurk kussen
- Beste kussens voor nekklachten
- Beste zijden kussensloop
- Beste traagschuim kussen
- Beste kussen buikslaper
- Beste massagekussen
- Beste hoofdkussen
- Beste zwangerschapskussen
- Beste ergonomische kussen
- Beste waterkussen
- Beste kinderkussen
- Beste kniekussen
- Beste leeskussen
- Beste warmtekussen
- Beste topmatras