Beste traagschuim kussen
09 januari 2024 

Beste traagschuim kussen

Het beste traagschuim kussen kiezen kan behoorlijk lastig zijn. Ieder merk beloofd tenslotte het beste traagschuim kussen te verkopen. Maar hoe prik je door deze product beloftes en slimme marketing trucs heen? Eigenlijk alleen door de kussens uit te testen! Wij  testte tien verschillende traagschuim kussens uit en gingen op zoek naar het beste traagschuim kussen van dit moment. 

Beste traagschuim kussens: 2024

Voor deze blog hebben wij, en aantal familieleden, tien verschillende traagschuim kussens uitgeprobeerd. Uiteindelijk hebben we hier een top 5 beste traagschuim kussens van gemaakt. Hieronder lees je een samenvatting! 

beste traagschuim kussen

1. Cozysense Traagschuim kussen

Dit hoofdkussen van Cozysense maakt zonder twijfel aanspraak op de titel Beste hoofdkussen. Het gaat om een ergonomisch gevormd kussen dat zich aanpast aan de vormen van je schouders en nek. Hierdoor wordt je lichaam ´s nachts als het waren in een natuurlijke slaaphouding gehouden, waarbij je wervelkolom in een rechte lijn ligt. Geschikt voor iedere slaaphouding. 

Wat ons met name opviel aan dit hoofdkussen is de luchtigheid. Het kussen is namelijk gevuld versnipperd traagschuim en microvezels. Dit ventileert goed en zorgt ervoor dat het kussen je lichaamswarmte afvoert. Wij hebben het kussen de afgelopen zomer, toen het erg heet was, uitgeprobeerd en het kussen bleef heerlijk koel. Deze belofte maakt het kussen dus zeker waar!

Een ander groot pluspunt aan dit kussen is dat het geleverd wordt met een zak extra vulling. Op die manier kun je helemaal zelf bepalen hoe dik of dun je het kussen wilt hebben. Als je op je buik slaapt, is een platter kussen vaak prettig. Terwijl een kussen met wat meer vulling doorgaans comfortabeler is als je op je rug of zij slaapt.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik het aan het begin lastig vond om de juiste hoeveelheid vulling te bepalen. Maar als je dit eenmaal gevonden hebt, ligt het kussen heerlijk. Ook heeft het kussen een zachte bamboe hoes. Die je er af kunt halen om te wassen, waardoor je het kussen langer fris houdt. Kortom, het Cozysense hoofdkussen is een goede optie als je op zoek bent naar het beste traagschuim kussen van dit moment.

Kenmerken

 • Materiaal buitenkant: bamboe
 • Stevigheid: medium 
 • Uitneembare vulling: ja
 • Slaaphouding: buik, rug en zijslapers
 • Garantie: 2 jaar
 • Proefslapen: 30 dagen

beste traagschuim kussen

2. Best Life Traagschuim kussen

Een kussen dat wat ons betreft ook door kan als één van de beste traagschuim kussens van dit moment is het Best Life ergonomische traagschuim kussen. Zoals de naam al doet vermoeden, draait het niet om een kussen met een vaste vorm, maar om een kussen met een ergonomisch ontwerp. 

Dit betekent dat het kussen zich aanpast aan de contouren van je lichaam. Met als grote voordeel dat het drukpunten van je schouders, hoofd en nek opvangt. Hierdoor slaap je 's nachts in een meer neutrale positie en word je 's ochtends pijnvrij wakker. 

Wanneer er druk op komt te staan, vormt het kussen zich naar de natuurlijke rondingen van je schouders, hoofd en nek. Wanneer je er weer af gaat, trekt het kussen zich weer naar zijn oorspronkelijke vorm. Het slaapt echt heerlijk! Daarom beschouwen we dit best life hoofdkussen als één van de beste hoofdkussens van dit moment. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de uitgebreide review over dit kussen.

Kenmerken

 • Materiaal buitenkant: polyester
 • Stevigheid: medium kussen
 • Uitneembare vulling: nee
 • Slaaphouding: zij en rugslapers
 • Garantie: 2 jaar
 • Proefslapen: 30 dagen

beste traagschuim kussen

3. Soulsnooze Memory Foam kussen

Ook het Soulsnooze Memory Foam Hoofdkussen verdient absoluut een plaats in onze lijst met beste traagschuim kussens. In tegenstelling tot het voorgaande kussen, hadden we bij dit kussen aanvankelijk juist het idee dat dit hoofdkussen wellicht te zacht zou zijn. Maar dat bleek gelukkig niet het geval. 

Het hoofdkussen is flexibel, waardoor je het een beetje kunt indrukken. Maar tegelijkertijd ook stevig, zodat het een optimale ondersteuning geeft. Zodra je een paar seconden op het hoofdkussen ligt, past het schuim zich aan de vorm van je hoofd, nek en schouders aan. Hierdoor neem je automatische een gezondere slaaphouding aan..

Bovendien vermindert het traagschuim kussen drukpunten. Wat kan helpen tegen nek- en rugklachten. Een ander groot voordeel aan dit traagschuim hoofdkussen is dat je het helemaal kunt aanpassen naar verschillende hardheden. Je kunt bijvoorbeeld wat vulling verwijderen of het kussen juist lekker dik maken door extra vulling toe te vagen. Dit maakt het kussen geschikt voor zowel rug-, zij- als buikslapers. 

Verder is de bamboe hoes van het kussen afneembaar en wasbaar. Wat het onderhoud ervan makkelijk maakt. Kortom, als je op zoek bent naar een comfortabel kussen gemaakt van traagschuim, dan is het Soulsnooze Memory Foam Hoofdkussen zeker het proberen waard!

Kenmerken

 • Materiaal: Traagschuim
 • Stevigheid: medium kussen (aanpasbaar)
 • Uitneembare vulling: ja
 • Slaaphouding: rug, zij, buik
 • Garantie: 1 jaar 
 • Proefslapen: 30 dagen 

beste traagschuim kussen

4. SmartFoam Luna Verkoelend hoofdkussen

Een kussen dat ook zeker niet mag ontbreken in deze lijst met beste traagschuim kussens, is het Luna kussen. Dit kussen bevat zowel traagschuim als vegan dons. Op die manier profiteer je ook van beide materialen! Traagschuim vormt zich aan de contouren van je lichaam en biedt zo de juiste ondersteuning aan je nek, hoofd en rug. 

Terwijl het vegan dons het kussen lekker zacht en goed ventilerend maakt. Voor mij persoonlijk een ideale combi. Ik lig namelijk veel op mijn buik en dan zijn zachte kussens vaak het advies. Maar een té zacht kussen, zoals 100% donzen kussens, zorgen bij mij vaak weer voor een stijve nek. 

Daarom kies ik toch vaker voor een steviger kussen met bijvoorbeeld traagschuim of koudschuim. Maar voor je gezicht (en huid) is dit eigenlijk minder geschikt wanneer je veel op je buik slaapt. De combinatie van dons en traagschuim is voor mij daarom echt een uitkomst!

En ik denk ook voor andere mensen die vooral veel op hun buik of zij slapen. Ondanks dat in de beschrijving staat dat het om een hoofdkussen gaat dat vooral geschikt is voor zijslapers. Verder is het kussen lekker luchtig. Zelfs afgelopen zomer vond ik niet dat het kussen warm werd. Kortom, ben je op zoek naar het beste traagschuim kussen voor een goede nachtrust? Dan is het Luna traagschuim kussen zeker het proberen waard! 

Kenmerken

 • Materiaal buitenkant: bamboe hoofdkussen
 • Stevigheid: medium
 • Uitneembare vulling: ja
 • Slaaphouding: buik en zijslapers
 • Garantie: 1 jaar
 • Proefslapen: 60 dagen

beste traagschuim kussen

5. TEMPUR Ombracio hoofdkussen

Slaap je voornamelijk op je buik? Dan is dit Tempur Ombracio kussen voor jou waarschijnlijk het beste traagschuim kussen! Het kussen is door de Duitse consumentenbond vorig jaar zelfs beoordeeld als beste hoofdkussen van 2022 en hier kan ik me zeker in vinden. Op het eerste gezicht ziet het kussen er natuurlijk een beetje vreemd uit. De vorm van het kussen is namelijk vrij uniek. 

Maan-vormige kussens ken ik, maar dit had ik nog niet eerder gezien. Het kussen heeft een soort klavertje-4 vorm. Wat dus specifiek gemaakt is om aan de behoeften van buikslapers te voldoen. Het kruisvormige ontwerp zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk je armen rondom het kussen legt terwijl je gezicht in het midden ligt.

Ik slaap zelf in allerlei slaaphoudingen, maar voornamelijk op mijn buik. Aan mij was dus de taak om de afgelopen weken dit kussen te testen. En ik moet zeggen: ik ben om! Meestal leg ik één arm onder mijn kussen. Maar op dit kruisvormige kussen werden dit er automatisch twee. De houding is lastig uit te leggen, maar je knuffelt als het waren je kussen en dat ligt heel lekker met deze vorm. 

Verder bevat het kussen natuurlijk traagschuim. Wat een drukverlagende werking heeft, waardoor het kussen niet tegen je gezicht aandrukt. Kortom, wat ons betreft is het Tempur Ombracio kussen het beste traagschuim kussen voor buikslapers!

Kenmerken

 • Materiaal buitenkant: polyester
 • Stevigheid: hard en zacht
 • Uitneembare vulling: nee
 • Slaaphouding: buikslapers
 • Garantie: 3 jaar
 • Proefslapen: 30 dagen

beste traagschuim kussen

Wat is een traagschuim kussen?

Slapen op het juiste kussen kan echt verschil maken in de kwaliteit van je slaap. Als je op zoek bent naar het beste hoofdkussen voor een goede nachtrust, is het de moeite waard om traagschuim kussens te overwegen. Traagschuim kussens, ook wel bekend als memory foam kussens, bieden een unieke slaapervaring die zich aanpast aan jouw lichaam en slaaphouding.

Traagschuim, ook bekend als visco-elastisch schuim, is een materiaal dat oorspronkelijk is ontwikkeld door NASA voor gebruik in ruimtevaarttoepassingen. Het bijzondere aan traagschuim is dat het reageert op lichaamswarmte en druk, waardoor het zich vormt naar de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor een ergonomische slaapomgeving, waardoor je de hele nacht comfortabel kunt rusten.

beste traagschuim kussen

Voordelen en nadelen van een traagschuim kussen

Als je op zoek bent naar het beste kussen is een goed traagschuim kussen zeker een optie. Het heeft namelijk behoorlijk wat voordelen. Toch heeft ook aan dit kussen, net als aan alle andere kussens, nadelen. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van een traagschuim kussen, zodat je kunt bepalen of traagschuim hoofdkussens iets voor jou zijn! 

Traagschuim kussen voordelen

Een groot voordeel aan traagschuim kussens is dat het kussen dus aanpasbaar is. Het kussen vormt zich namelijk naar de vormen van je lichaam, zodra je erop gaat liggen. Op die manier zorgt het kussen er bij iedereen voor dat een gezonde slaaphouding wordt gestimuleerd. Een soort gepersonaliseerd kussen dus. Geschikt voor iedere slaaphouding. 

Bovendien hebben traagschuim kussens ook nog drukverlagende eigenschappen. Traagschuim kussens passen zich, zoals ik hierboven ook al aangaf, aan de vorm van je hoofd en nek aan. Hierdoor worden automatisch de drukpunten opgevangen, waardoor traagschuim kussens pijn in de nek en schouders kunnen verminderen. Dit stimuleert een goede nachtrust. 

Daarom zijn traagschuim kussens ook zo geschikt voor mensen met nek- of rugklachten. Een ander voordeel aan traagschuim kussens is dat ze de reputatie hebben om erg duurzaam te zijn. Wanneer je er op de juiste manier mee omgaat, behoudt het kussen jarenlang zijn vorm. 

beste traagschuim kussen

Traagschuim kussen nadelen

Naast voordelen hebben traagschuim kussens natuurlijk ook nadelen. Althans het kussen past niet bij iedereen. Zo heeft traagschuim de neiging om warmte vast te houden. Wanneer je gevoelig bent voor hitte, kan dit een nadeel zijn. Wel spelen veel merken hier slim op in door gebruik te maken van versnipperd traagschuim. Wat een goede ventilatie biedt. Of door koudschuim toe te voegen. 

Verder is één van de eigenschappen van traagschuim kussens dat ze traag op beweging reageren. Het kan dus even duren voordat het kussen vormt naar jouw contouren. Dit is bijvoorbeeld anders dan bij een donzen kussen. Waar je vrijwel direct in zakt. Daartegenover staat wel weer dat een traagschuim kussen hierdoor een optimale ondersteuning biedt. 

Verder zijn traagschuim kussens over het algemeen wat zwaarder dan ander soorten kussens. Tenzij er gebruik is gemaakt van versnipperd traagschuim. Dan is het kussen namelijk weer licht. Een laatste nadeel aan traagschuim kussens is dat ze wat duurder zijn dan de traditionele hoofdkussens. Aan de andere kant gaan traagschuim kussens wel lang mee, waardoor dit prijsverschil op lange termijn niet groot zal zijn. 

beste traagschuim kussen

Beste traagschuim kussen: verschillende soorten

Als je op zoek bent naar het beste traagschuim kussen, zijn er verschillende kussen opties die je kunt overwegen. Ergonomische traagschuim hoofdkussens bijvoorbeeld, ondersteunen precies de contouren van je nek en hoofd. Het zorgt ervoor dat je 's nachts minder snel van slaappositie verandert en je een gezonde slaaphouding aanneemt. 

Dit maakt traagschuim kussens met een ergonomisch ontwerp vaak het perfecte kussen voor mensen met nekklachten. Zo wordt je zonder pijn en uitgerust wakker. Maar er zijn ook traagschuim kussens met kleine traagschuim vlokken. Ook wel versnipperd traagschuim genoemd. Hierdoor kun je het traagschuim hoofdkussen helemaal zelf aanpassen naar de gewenste hoogte. Zo kun je het hoofdkussen vullen en dikker maken. Maar er ook vulling uithalen en het kussen zo dunner maken. 

Verder is een memory foam hoofdkussen een traagschuim kussen dat eigenlijk gewoon de klassieke traagschuim eigenschappen biedt. Het is daarom een goed kussen voor mensen die op zoek zijn naar de traditionele traagschuim ervaring: een goed ondersteunend, maar zacht kussen. Met drukverlagende eigenschappen. 

beste traagschuim kussen

Waar moet je op letten als je een traagschuim kussen gaat kopen

Bij het kiezen van het beste traagschuim kussen, is het belangrijk om eerst je slaapgewoonten en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Deze spelen namelijk een belangrijk rol in je slaapervaring. Bij het kopen van jouw nieuwe kussen kun je op onderstaande punten letten: 

1. Bepaal je slaaphouding

Je favoriete slaaphouding speelt een belangrijke rol in het vinden van het beste traagschuim kussen. Voor rugslapers bijvoorbeeld is een ergonomisch kussen vaak de beste keuze. Terwijl zijslapers juist vaker de voorkeur geven aan een kussen met vlokken, omdat dit van vorm verandert als je erin kneedt. Als je op je buik slaapt, is een platter traagschuim kussen juist weer prettiger voor je hoofd en nek. Misschien vind je dit ook interessant: Beste matras tegen rugklachten

2. Check de dichtheid

Traagschuimkussens zijn verkrijgbaar in verschillende dichtheden. Hoe hoger de dichtheid hoe hoger de ondersteuning en duurzaamheid over het algemeen is. Als je juist van een wat zachter kussen houdt, is een traagschuim kussen met een lagere dichtheid beter om te kopen. Kies een dichtheid die past bij je slaapstijl en persoonlijke voorkeur.

3. Warmteregulatie

Traagschuim kussens kunnen nog wel eens te warm worden. Zeker als je van jezelf weet dat je het 's nachts snel warm hebt, kan het kussen voor jou mogelijk te warm aanvoelen. Het is dan belangrijk om voor een traagschuim kussen met versnipperd schuim te gaan. Deze kussen ventileren namelijk wel heel goed. Ook zijn er kussens die gebruik maken van ventilatie gaten of speciale gel. Kussen 1, 3 en 4 uit deze lijst met beste traagschuim kussens blijven heel koel.

beste traagschuim hoofdkussen

Slapen op een dun of dik kussen?

Bij het kiezen van het beste traagschuim hoofdkussen zijn er, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, verschillende opties om te overwegen. De dikte van het kussen is hier eentje van. Dit geldt trouwens voor het kiezen van ieder hoofdkussen. De dikte van het kussen is namelijk afhankelijk van je slaaphouding en fysieke kenmerken. Zoals de breedte van je schouders. 

Als je hoofdzakelijk op je rug slaapt, is het aanbevolen om een kussen te kiezen dat voornamelijk ondersteuning biedt aan je nek in plaats van aan je achterhoofd. Een te dik kussen kan je hoofd te ver naar voren duwen. Terwijl een te dun kussen juist weer kan resulteren in te weinig ondersteuning en je hoofd te ver naar achteren kan zakken. 

Als je gewend bent om op je zij te slapen, is het beter om een iets dikker traagschuim kussen te kiezen. Bij voorkeur met veerkracht en eventueel een maanvormige vorm. Dit type kussen zorgt ervoor dat je schouders niet direct op het kussen rusten, maar er tegenaan, waardoor de kussenhoogte boven je schouders begint. 

Voor buikslapers is een dunner en zachter hoofdkussen meestal het meest geschikt. Aangezien slapen op je buik al als een minder natuurlijke en comfortabele slaaphouding wordt beschouwd, kan een dunner kussen de ademhaling het minst belemmeren. 

Wanneer je twijfelt over de dikte van je traagschuim kussen, kun je het beste voor versnipperd traagschuim te gaan. Dan kun je de dikte van het kussen namelijk zelf aanpassen. En zo precies het beste traagschuim maken voor jouw slaaphouding.  

beste traagschuim kussen

Hoe lang gaat een traagschuim kussen mee?

Hoe lang een traagschuim kussen meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo zit er een groot verschil tussen het merk, de kwaliteit, het onderhoud en de frequentie waarin je het kussen gebruikt. Over het algemeen kun je verwachten dat een hoogwaardig traagschuim kussen ongeveer drie tot vier jaar meegaat. Sommige kwalitatieve kussens kunnen langer meegaan. Hier zijn enkele voorbeelden van factoren die de levensduur van je traagschuim kussen beïnvloeden: 

 Kwaliteit van het traagschuim hoofdkussen

Allereerst speelt de kwaliteit van traagschuim hoofdkussens natuurlijk een belangrijke rol. En dan specifiek de gebruitte materialen. Zo behouden traagschuim kussens met een dichter en duurzamer schuim langer hun vorm. Hierin speelt ook de kwaliteit van de kussenhoes een rol. Een stevige, hoogwaardige kussensloop kan helpen om het traagschuim kussen te beschermen tegen slijtage.

Frequentie van gebruik van traagschuim kussen

Ook de manier van gebruik speelt een rol in de levensduur van het traagschuim kussen. Hoe vaker je een kussen gebruikt, hoe sneller het natuurlijk zal gaan slijten. Een kussen dat dagelijks wordt gebruikt, omdat het in je eigen slaapkamer ligt, zal minder lang meegaan dan een traagschuim kussen dat sporadisch wordt gebruikt. Bijvoorbeeld omdat het op een logeerkamer ligt. 

Onderhoud en reiniging

Tijdens het verschonen van ons bed, vergeten we vaak ons kussen. Terwijl kussens af en toe ook onderhoud en een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Door je traagschuim kussen regelmatig te luchten, de afneembare hoes van het kussen te wassen en de zorginstructies van de fabrikant op te volgen, zal het kussen aanzienlijk langer mee gaan. 

Lichaamsgewicht en druk

Ook je lichaamsgewicht speelt een rol. Dit oefent namelijk druk uit op het kussen en heeft zo ook invloed op het materiaal. Hoe hoger het lichaamsgewicht van de slaper is, hoe sneller het traagschuim hoofdkussen zal comprimeren en hoe minder lang het meegaat. 

beste traagschuim kussens

Hoe was je een traagschuim kussen?

Het wassen van traagschuim kussens kan lastig zijn, omdat traagschuim gevoelig is voor water en vocht. Wanneer je het traagschuim regelmatig bloot zou stellen aan water, kan dit het schuim beschadigen. Bovendien zijn lang niet alle traagschuim kussens wasbaar, dus controleer altijd de zorginstructies van de fabrikant voordat je begint. Als het traagschuim kussen wel wasbaar is, kun je onderstaande stappen volgen: 

Stap 1. Verwijder en was de hoes

Een goed traagschuim hoofdkussen bevat een afneembare hoes. Dit is niet je kussensloop, maar de hoes direct om het traagschuim hoofdkussen zelf heen. Was deze hoes af en toe volgens de instructies op het etiket. Dit helpt bij het opfrissen van het kussen. Zonder hierbij het traagschuim nat te maken. 

Stap 2. Stofzuigen

Hier wordt niet altijd aan gedacht, maar het stofzuigen van je traagschuim hoofdkussen kan het kussen lekker verfrissen. Door met een zachte stofzuig borstel over het kussen heen te gaan, haal je eventueel los vuil weg. Doe dit wel altijd heel voorzichtig om zo te voorkomen dat je het schuim beschadigt. 

Stap 3. Handwas of lokaal reinigen

als je ziet dat je traagschuim hoofdkussen hier en daar wat vlekjes heeft, of niet lekker ruikt, kun je het kussen plaatselijk schoonmaken. Gebruik hiervoor een zachte doek, milde zeep en meng dit met een beetje water. Dep de vlek voorzichtig, vermijd wrijven. Zorg er ook voor dat het schuim niet te nat wordt. Laat het kussen vervolgens goed drogen, voordat je er weer op gaat slapen.

Stap 4. Luchten en drogen

Ook het luchten van je traagschuim hoofdkussen is een manier om je kussen lekker fris te houden. Plaats het kussen bij voorkeur op een goed geventileerde en zonnige plek. Om vocht en geuren te verwijderen. Let er ook op dat je het traagschuim hoofdkussen niet in direct zonlicht laat liggen. Dit kan het schuim beschadigen.

beste traagschuim kussen

Gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant! 

Naast deze lijst met beste traagschuim kussens, hebben we meer lijsten online staan met daarin onze favoriete slaapproducten. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen