Beste zwangerschapskussen 2024 (top 5)
16 mei 2024 

Beste zwangerschapskussen 2024 (top 5)

Je bent in blijde verwachting. Gefeliciteerd! Maar een goede nachtrust tijdens de zwangerschap is vaak ver te zoeken. Op je buik slapen is meestal geen optie en op je zij liggen voelt vaak te zwaar aan. Een zwangerschapskussen kan dan helpen! In deze zwangerschapskussen top 6 laten we onze favorieten zien.

Beste zwangerschapskussen 2024 (top 6)

Een goed zwangerschapskussen, of in dit geval het beste zwangerschapskussen, kan lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap verminderen terwijl je geniet van een optimale slaaphouding. Maar ook na de zwangerschap kun je een zwangerschapskussen prima gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het voeden, lezen of televisie kijken. Hieronder hebben we de beste zwangerschapskussens op een rijtje gezet!

beste zwangerschapskussen

1. Litollo zwangerschapskussen XXL (J-vorm)

Naast het Litollo zwangerschapskussen XXL in U-vorm is het kussen ook verkrijgbaar in een J-vorm. Dit J-vormig zwangerschapskussen heeft weer andere voordelen,- en nadelen. Over het algemeen wordt een J vormig kussen aanbevolen aan zijslapers. Je legt het kussen namelijk tussen je benen en onder je hoofd, waarbij je buik tegen het zwangerschapskussen steunt.

Dit zorgt voor een optimale ondersteuning, waardoor je 's nachts minder last hebt van je rug, eventuele benauwdheid en maagzuur. Een ander voordeel aan de J vorm van het kussen is dat het wat minder ruimte in beslag neemt. Het kussen ondersteunt je lichaam namelijk maar aan één kant, waardoor je partner hier vrijwel niets van merkt.

Een nadeel daarentegen is dat het minder geschikt is voor rugslapers. Verder heeft ook dit kussen weer een afneembare wasbare hoes, waardoor je het kussen lekker fris houdt. Het katoen zorgt er voor dat je lekker zacht ligt en de vulling houdt het kussen goed stevig, zonder te hard aan te voelen. Bovendien maakt het geen krakend geluid. Wat veel andere zwangerschapskussens wel doen. Kortom, echt een aanrader!

Eigenschappen

 • Vorm: J vormig kussen
 • Lengte kussen: 146 cm
 • Materiaal buitenkant: katoen
 • Materiaal binnenkant: polyester

beste zwangerschapskussen

2. Strex XXL zwangerschapskussen (U vorm)

Ook het zwangerschapskussen van Strex hoort zeker in deze 'Beste zwangerschapskussen top 6'. Het gaat weer om een XXL zwangerschapskussen van 280 cm, waarin je jezelf helemaal kan nestelen. Het kussen biedt zo extra steun aan zowel je rug, knieën als buik. Wat rusteloze nachten kan verminderen. Als vulling is er memory foam gebruikt.

Dit foam staat erom bekend dat het vervormt zodra er druk op komt te staan en weer terug naar de oorspronkelijke vorm beweegt zodra de druk er weer af is. Hierdoor past het kussen zich eigenlijk precies aan, de vormen van je lichaam. Je kunt trouwens best even schikken als je het thuis krijgt, want het kussen wordt heel groot als je uit het plastic haalt.

Verder voelt het U vormig zwangerschapskussen super zacht aan. Dit komt omdat de buitenkant gemaakt is van 100 velours. Wat ook weer om een afneembare hoes gaat waardoor je het altijd kunt wassen. Dit is ook erg fijn wanneer je het kussen na de zwangerschap gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het voeden. Dan kan het zwangerschapskussen nog wel eens vies worden. Kortom, ook weer een goed XXL zwangerschapskussen!

Eigenschappen

 • Vorm: U vormig zwangerschapskussen
 • Lengte kussen: 280 cm
 • Materiaal buitenkant: velours
 • Materiaal binnenkant: memory foam

beste zwangerschapskussen

3. Ella Zwangerschapskussen XXL (C-vorm)

Ook het Ella Zwangerschapskussen XXL is een goede keuze als je op zoek bent naar het beste zwangerschapskussen. Het gaat om een groot kussen (body pillow) en wordt net als de kussens hierboven heel positief beoordeeld. Zowel door zwangere vrouwen als door mensen die hun nachtrust wilde verbeteren. En ook wij waren enthousiast!

Het zwangerschapskussen is ontworpen met de gedachte dat iedere vrouw uniek is en dus ook unieke slaapbehoeften heeft. Je kunt het XXL zwangerschapskussen daarom ook op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruiken. Een C-vormig zwangerschapskussen ligt anders als een U-vorm of J-vorm. Je ligt als het ware zelf een beetje als een foetus.

Wat vooral een fijne vorm is voor zijslapers. Hierbij ondersteunt het zowel je hals als wervelkolom, waardoor je 's nachts of overdag comfortabel en in een gezonde houding kunt liggen. Hierbij helpt ook de gebruikte vulling mee. Het merk heeft namelijk gebruik gemaakt van niet krakend polyester vulling met een 100% natuurlijke jersey katoenen hoes.

Deze hoes is met een speciaal lus patroon gestikt, zodat het elastisch is en je de hoes er dus gemakkelijk afhaalt. Verder kunnen we eigenlijk weinig nadelen opnoemen over deze grote body pillow. Nou eentje dan; je moet dit kussen af en toe wel even opschudden voor de pasvorm.

Eigenschappen XXL zwangerschapskussen

 • Vorm: C vormig of U vormig zwangerschapskussen
 • Lengte kussen: 150 cm
 • Materiaal buitenkant: jersey katoen
 • Materiaal binnenkant: polyester

beste zwangerschapskussen

4. Litollo zwangerschapskussen XXL (U vorm)

Als je op zoek bent naar het beste zwangerschapskussen van dit moment is de het Litollo zwangerschapkussen wat ons betreft een hele goede optie! Het gaat om een XXL zwangerschapskussen van maar liefst 280 centimeter. Enorm dus! De U vorm van het zwangerschapskussen is stevig en wordt niet te warm wanneer je er tegenaan ligt.

Het is namelijk gemaakt van katoen, wat goed ventileert. Maar niet alleen tijdens de zwangerschap biedt het kussen een fijne ondersteuning, ook na de bevalling komt het goed van pas. Het kussen kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het voeden van de baby, waarbij je armen op het kussen kunnen rusten.

Daarnaast is het kussen ook geschikt voor mensen met rug- en heupklachten of slaapapneu, dankzij de volledige lichaamsondersteuning van hals tot heupen. Het wordt namelijk beschouwd als een ergonomisch lichaamskussen. Dat in 2022 overigens is verkozen tot beste zwangerschapskussen (consumentenbond). Kortom, een heel goed zwangerschapskussen!

Eigenschappen

 • Vorm: U-vorm kussen
 • Lengte kussen: 280 cm (XXL zwangerschapskussen)
 • Materiaal buitenkant: katoen
 • Materiaal binnenkant: polyester
 • Extra: ook fijn kussen na bevalling

beste zwangerschapskussen

5. Ella XXL zwangerschapskussen (J-vorm, C vorm, U vorm)

Een zwangerschapskussen dat ook zeker een plek verdient in deze Beste zwangerschapskussen top 6 is het kussen van Ella. Het gaat om een body pillow dat ook weer een volledige ondersteuning biedt voor je gehele lichaam, van de hals en wervelkolom tot aan de heupen. Hierbij heb je de keuze uit een U vorm, J vorm en C vorm.

Eén van de voordelen aan dit kussen is de vulling. Dit voelt heel stevig aan, maar niet te hard waardoor het echt heerlijk ligt. Daarnaast draagt de buitenkant hier natuurlijk ook aan mee. De wasbare hoes is namelijk gemaakt van fleece stof. Dit voelt super zacht aan en geeft tegelijkertijd een luxe uitstraling.

Het full body-ontwerp volgt de natuurlijke vorm van je lichaam, waardoor klachten tijdens de zwangerschap verminderen en je waarschijnlijk beter slaapt. Maar ook na de bevalling is dit kussen kan dit kussen handig van pas komen. Met een gewicht van slechts twee kg verplaats je het kussen gemakkelijk naar andere ruimtes. Kortom, ook weer een aanrader!

Eigenschappen XXL zwangerschapskussen

 • Vorm: J vorm, C vorm, U vorm
 • Lengte kussen: 155 cm, 150 cm en 140 cm
 • Materiaal buitenkant: fleece stof
 • Materiaal binnenkant: polyester

beste zwangerschapskussen

Sleepcomfort premium zwangerschapskussen XXL

Het zwangerschapskussen van Sleepcomfort, oftewel de BodyPillow Selana, is een ook een hele fijne oplossing voor aanstaande moeders die last hebben van slaapproblemen tijdens hun zwangerschap. Zeker bij pijn in de rug, nek of bekken. Het kussen is weer speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap de juiste houding aanneemt waarbij het kussen een goede ondersteuning biedt aan je buik en wervelkolom.

Eén van de grootste voordelen van dit kussen is het ergonomische ontwerp. Het zwangerschapskussen ondersteunt je hoofd, schouders, buik, rug, benen en heupen. Ook kun je het kussen gemakkelijk in je persoonlijke perfecte positie kneden. Daarnaast zorgt de U vorm ervoor dat je het zowel tijdens het slapen kan gebruiken als tijdens zitten.

Verder heeft het merk ook rekening gehouden met warmteregulatie. Het heeft namelijk twee kanten die je kunt wisselen, waardoor het kussen zowel geschikt is voor de winter als zomer. Het Jersey materiaal is verkoelend en perfect voor de zomer. Terwijl het donkergrijze Minky Dot materiaal een verwarmend effect geeft en daarom ideaal is voor de winter. Daarnaast is ook deze hoes weer wasbaar. Ook weer het overwegen waard!

Eigenschappen XXL zwangerschapskussen

 • Vorm: U vorm
 • Lengte kussen: 285 cm
 • Materiaal buitenkant: jersey
 • Materiaal binnenkant: onbekend

beste zwangerschapskussen

Zwangerschapskussen beste keuze bij klachten

Als je zwanger bent en je buik wordt zwaarder, zorgt een zwangerschapskussen er vaak voor dat je lichaam beter ondersteunt wordt en je zo in een betere houding ligt tijdens het slapen. Sterker nog, volgens veel zwangere vrouwen is het een onmisbaar item!

Het kussens kan namelijk wanneer je last hebt van vervelende klachten. Denk aan: rugpijn, maagzuur en/of benauwdheid. Het zorgt voor extra ondersteuning plus een goede houding tijdens het slapen en zo de optimale ondersteuning aan je buik en wervelkolom.

Een zwangerschapskussen wordt niet voor niets aangeraden door gynaecologen, fysiotherapeuten en verloskundigen. Ze verminderen lichamelijke klachten die je kunt hebben tijdens je zwangerschap. Bekkenpijn is één daarvan. Ook op je rug slapen kan moeilijker worden als de buik zwaarder wordt. Dit kan duizelingen veroorzaken.

beste zwangerschapskussen

Zwangerschapskussens of voedingskussens

Als je op internet op het woord zwangerschapskussen, verschijnen er ook vaak resultaten van voedingskussens. Verwarrend hè? Vond ik ook. Dit komt omdat de kussens ook te gebruiken zijn tijdens het voeden van je baby. Multifunctioneel dus eigenlijk. Kortom, een zwangerschapskussen wordt ook voedingskussen genoemd. Ben je benieuwd naar het beste voedingskussen? De website Buiktotbaby.nl heeft dit getest.

Vanaf wanneer slaap je met een zwangerschapskussen?

Als je net zwanger bent, is een zwangerschapskussen nog niet perse nodig. Pas vanaf de 20ste week wordt het over het algemeen aangeraden om met een zwangerschapskussen te slapen. Zodat je 's nachts een meer comfortabele houding kunt aannemen. Je buik is dan al aardig gevormd en je kunt een kussen voor verschillende doeleinden gebruiken.

Slaap je bijvoorbeeld meestal op je zij? Begin dan eerst het kussen te gebruiken voor tussen je benen en voeten. Hierdoor blijft je bekken zoveel mogelijk recht. Dit kan bekkenklachten voorkomen of verminderen. Slaap je graag op je rug, maar wil je dit voorkomen omdat je snel duizelig wordt door het gewicht van je buik? Dan kun je het beste een u vorm zwangerschapskussen gebruiken.

beste zwangerschapskussen

Waar moet je op letten als je een zwangerschapskussen koopt?

Welk zwangerschapskussen voor jou het beste zwangerschapskussen is, is best wel persoonlijk. Zelf kreeg ik een U-vormig kussen en ik vond het zalig. Nu ben ik een rug slaper dus was deze perfect. Maar C en J vormige zwangerschapskussens worden juist weer aangeraden aan zijslapers. Bepaal dus van te voren in welke houding je het meeste slaapt. Hieronder hebben we een aantal punten gezet die je kunt meenemen om het beste zwangerschapskussen te vinden:

 • Zorg voor een ergonomisch lichaamskussen dat goed gevuld is en zijn stevigheid behoudt.
 • Bedenk goed wat jou favoriete slaaphouding is zodat het zwangerschapskussen de gewenste ondersteuning geeft. Je hebt namelijk verschillende opties.
 • Kies voor materiaal waarvan je weet dat je het lekker vindt aanvoelen. Ga je bijvoorbeeld voor ultrazachte warme fleece. Of toch liever de ademende, makkelijk wasbare stoffen. Zelf ben ik voorstander van het wisselen van hoezen, ook een beetje voor de sfeer.
 • Kijk goed naar de afmeting voordat je er één aanschaft. Vaak gaat de voorkeur uit naar een XXL zwangerschapskussen. De meeste zwangerschapskussens zijn minimaal 140 centimeter.
 • Natuurlijk is een voordelige prijs van producten altijd belangrijk. Een babyuitzet kost al behoorlijk veel. De kussens uit deze top 6 beste zwangerschapskussen verschillen niet veel in prijs. Vanaf 34.95.- tot 48.95,- euro, heb je dus al een goed kwaliteitskussen.

beste zwangerschapskussen

Hoe gebruik je een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen wordt door veel zwangere vrouwen gebruikt. Je kunt op deze manier namelijk de slaaphouding aannemen die jou extra comfort biedt. Je bent hard aan het werk om een kindje te laten groeien in je buik en dat gaat lang niet altijd zonder slag of stoot. Hoe je een zwangerschapskussen gebruikt, hangt voor een deel af van de vorm en de grootte van het kussen.

C vorm zwangerschapskussen

Laat ik bij de C vormige zwangerschapskussens beginnen. Een C-vormig zwangerschapskussen is het beste type kussen als je deze na je zwangerschap ook gaat gebruiken om je baby te voeden. Kies deze dus als je twee doeleinden mee voor ogen hebt: lekker slapen tijdens de zwangerschap en als voedingskussen gebruiken na de zwangerschap.

J vormig zwangerschapskussen

Een J-vormig zwangerschapskussen ondersteunt het lichaam van zwangere vrouwen aan één kant, Dit zwangerschapskussen biedt dan wel een perfecte houding. Zowel je buik, hoofd, rug, bekken, benen en voeten liggen comfortabel. Nadeel van dit zwangerschap slaapkussen is, dat je het opnieuw moet neerleggen als je je om wil draaien op je andere zij. Dit doe je dan wel weer minder vaak natuurlijk.

U vormig zwangerschapskussen

Een u vormige zwangerschapskussen geeft een goede slaaphouding en een volledige lichaam ondersteuning. Het is een groot kussen en speciaal ontworpen bij lichamelijke klachten in je nek en in je rug tijdens de zwangerschap. Dit XXL zwangerschapskussen is ideaal als je een rug slaper bent. Je ligt met je hoofd in de ronding van de U in een ontspannen houding.

Ze noemen het daarom ook wel een ergonomisch lichaamskussen of body pillow. Het voordeel van dit kussen is dat je er zowel links- als rechts op je zij in kunt draaien. Hiervoor hoef je het kussen niet te verplaatsen. nadeel: Het is en blijft een groot slaapkussen.

Voedingskussen

Voordelen van het gebruik van een zwangerschapskussen

Er zijn veel voordelen te noemen als je een zwangerschap slaapkussen gaat gebruiken. Ik zet ze even voor je op een rij:

 • Vermindering van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap, door de ondersteuning van het kussen en de comfortabele slaaphouding.
 • Vermindering van gewrichtsklachten. Je buik, benen, hoofd hals en rug worden ondersteund door de zachte en vormbare vulling van het kussen.
 • In het derde trimester van je zwangerschap, wordt goed slapen steeds moeilijker. Dit, terwijl je slaap en rust zo hard nodig hebt. Een zwangerschapskussen biedt voor elke zwangere vrouw extra ondersteuning voor haar veranderende lichaam en verlicht lichamelijke klachten.
 • De nachtrust van zwangere vrouwen en dus ook die van hun partners verbetert aanzienlijk. Het woelen en snurken wordt veel minder.
 • De meeste kussens hebben een afneembare hoes die in de wasmachine kan. Hygiëne is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap des te meer.
 • De kussens zijn ook na de bevalling nog lang en goed te gebruiken. Borstvoeding geven in een gemakkelijke houding waarbij jij en je baby worden ondersteund, is vele malen comfortabeler dan zonder een voedingskussen. Relaxed genieten dus met je kleintje.
 • De voedingskussens worden steeds vaker in de zorg gebruikt. Ze hebben dus zeer geschikt voor meerdere doelgroepen.

Duurzaam zwangerschapskussen

Bronnen

Misschien ook interessant

Vond je deze 'Beste zwangerschapskussen' top 6 interessant? We hebben nog veel meer blogs over onze favoriete kussens online staan. Hier vind je er een aantal:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen