Top 6 Beste lichttherapie bril 2024
01 januari 2024 

Top 6 Beste lichttherapie bril 2024

Steeds meer mensen verkiezen een lichttherapie bril boven een daglichtlamp. En dit is niet zonder reden. Met een lichttherapie bril ben je namelijk niet aan een plaats verbonden. Hierdoor kun je de voordelen van lichttherapie ervaren terwijl je thuis werkt, onderweg bent of tijdens activiteiten buitenshuis! 

Een lichttherapie bril is een apparaat dat specifiek licht met bepaalde golflengtes uitzendt. Het doel van het dragen van zo'n bril is om stemming, energie en slaappatronen te verbeteren.

Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te beslissen welke bril je moet kiezen, er zijn namelijk zoveel verschillende soorten met ook weer andere specificaties. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over een lichttherapie bril en zetten we de 6 beste lichttherapie brillen voor jou op een rijtje.

Beste lichttherapie brillen

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met onze top 6 beste lichttherapie brillen.

 1. AYOlite lichttherapiebril
 2. Luminette lichttherapiebril
 3. Propeaq lichttherapiebril
 4. Life Supply lichttherapiebril
 5. Liroma lichttherapiebril
 6. Medisana lichtterapiebril

lichttherapiebrillen

1. AYOlite lichttherapiebril

De AYOlite lichttherapiebril is onze beste lichttherapie bril. Het merk AYO is gespecialiseerd in het ontwikkelen van draagbare lichttherapie apparaten. Bij de bril krijg je toegang tot de AYO-app. Deze app geeft je inzicht in je ritme en geeft je verschillende adviezen die je kunnen helpen je gezondheid te verbeteren. De bril is ook zonder app verkrijgbaar.

De lichttherapiebril van AYOlite is te combineren met een gewone bril. De bril is 100% veilig voor de ogen volgens internationale normen en is gecertificeerd door TUV Rheinland. 

De reviews over de bril zijn zeer positief. Gebruikers vinden dat hij comfortabel zit, hebben er baat bij bij winterdepressies en merken dat ze meer energie hebben. Van de 97 reviews is er maar één negatief. Deze negatieve review zegt dat de bril snel kapot ging.

AYO heeft veel onderzoek gedaan met 13 klinische studies. Dit betekent dat ze hebben samengewerkt met universiteiten en organisaties om te kijken hoe goed hun product werkt. Hierdoor is AYO bekend over de hele wereld en hebben ze prijzen gewonnen, zoals de SleepTech Award in 2022 en de Red Dot Awards.

Voordelen

✔ 1 jaar garantie
✔ Bediening mogelijk via app
✔ CE gecertificeerd
✔ 30 dagen uitproberen
✔ Kan gecombineerd worden met gewone bril
✔ Aanbevolen door slaapspecialisten

Nadelen

✖ App alleen in het Engels
✖ Prijzig

AYOlite lichttherapie

2. Luminette lichttherapiebril

De Luminette lichttherapiebril straalt een wit licht uit dat verrijkt is met blauw licht. De bril is ontwikkeld na vier jaar universitair onderzoek en geclassificeerd als veilig volgens de norm IEC 62471. De bril heeft een lichtspectrum dat vrij is van uv-straling en infrarood.

Het licht in de bril wordt omhoog en omlaag gestuurd in het oog (zoals de zon), zonder dat het licht te fel wordt. Je kunt de intensiteit van het licht aanpassen en de levensduur van de accu ligt rond de 10 sessies. Ook zit er een timer op de bril die ervoor zorgt dat hij automatisch kan uitschakelen.

De reviews zijn over het algemeen positief. Gebruikers krijgen door de bril meer energie en hij helpt goed tegen winterdepressies. Van de 50 reviews zijn er 6 wat minder positief. De meeste van de minder goede reviews gaan over dat de bril geen effect heeft. Dit ligt dus niet aan de bril zelf. Andere minder goede reviews gaan over dat de aan/uit knop lastig te bedienen is. 

Voordelen

✔ 2 jaar garantie
✔ Lichtdiffractie systeem (voorkomt overmatige felheid)
✔ CE gecertificeerd
✔ 30 dagen uitproberen
✔ Kan gecombineerd worden met gewone bril

Nadelen

✖ Geen app
✖ Prijzig
✖ Aan/uit knop lastig te bedienen

Luminette daglicht bril

3. Propeaq lichttherapie bril

De Propeaq lichttherapie bril heeft verwisselbare glazen (lichtblauw en oranje). De lichtblauwe glazen zijn voor het wakker worden, en de oranje glazen zijn voor het slapen gaan (slaapbril). 

Bij de bril kun je ook een app gebruiken. Met behulp van de PROPEAQ TIMETOOLER app kun je je reis naar het buitenland plannen. Deze app stelt bijvoorbeeld een persoonlijk schema voor je op waarmee je de negatieve effecten van een jetlag kunt verminderen. Dit schema is gebaseerd op je gebruikelijke dagelijkse ritme. Ook kun je met deze app het werken in nachtdiensten ondersteunen. 

In totaal zijn er helaas maar 3 reviews gegeven. Echter zijn deze wel allemaal heel positief. Gebruikers krijgen meer energie en vinden dat de bril perfect werkt. 

Voordelen

✔ 2 jaar garantie
✔ UV-vrij en infraroodvrij
✔ CE gecertificeerd
✔ 30 dagen uitproberen
✔ Gratis app met verschillende programma's

Nadelen

✖ Weinig reviews
✖ Prijzig
✖ Geen timerfunctie

Propeaq daglicht bril

4. Life Supply lichttherapie bril

De Life Supply lichttherapie bril is 100% veilig voor de ogen. Bij het aanzetten gaat de felheid van het licht binnen 60 seconden naar zijn maximum. Zo kunnen de ogen wennen aan het licht en wordt schade voorkomen. Het licht is vrij van UV-straling. 

De bril wordt geleverd met een adapter, USB-c oplader, beschermhoes en instructieboekje. Je kunt de bril 30 dagen uitproberen en hem binnen deze tijd kosteloos retourneren. De bril heeft een niet al te hoge prijs en doet zijn werk goed. Zeker de moeite waard om uit te proberen dus. 

Een nadeel is dat hij maar 4 reviews heeft. Dit is dus misschien wat te weinig om goed te beoordelen of het een goed product is. Alle 4 de reviews zijn echter wel positief. De gebruikers zeggen dat de bril een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft.

Voordelen

✔ 2 jaar garantie
✔ UV-vrij en infraroodvrij
✔ CE gecertificeerd
✔ 30 dagen uitproberen
✔ Goedkoop
✔ Timerfunctie

Nadelen

✖ Geen app

Life Supply bril lichttherapie

5. Liroma lichttherapiebril

De Liroma lichttherapie bril is de perfecte oplossing als je je in de winter vaak chagrijnig of vermoeid voelt. De bril wordt geleverd met een handige opbergcase en USB-c oplader. 

De lichttherapie bril is 100% veilig voor de ogen. Het uitgestraalde licht is UV-vrij en infraroodvrij. De reviews over de bril zijn over het algemeen vrij goed, de bril doet zijn werk prima. Toch zijn er ook wel een aantal minder goede reviews over de bril te vinden. Sommige slechte reviews gaan over slechte service en over een kapot geleverde bril. Andere slechte reviews gaan over dat het licht niet zo sterk is. 

Van de 175 reviews zijn er 157 positief. Over het algemeen prima reviews dus. 

Voordelen

✔ 1 jaar garantie
✔ UV-vrij en infraroodvrij
✔ CE gecertificeerd
✔ 30 dagen uitproberen
✔ Goedkoop

Nadelen

✖ Geen app
✖ Licht kan te zwak zijn

Liroma daglicht bril

6. Medisana 

De Medisana lichttherapiebril is wat steviger dan andere lichttherapie brillen en daarom ideaal om bijvoorbeeld mee te nemen op reis. De bril draagt bij aan het behandelen van een winterdip, jetlag en vermoeidheid. 

De reviews zijn over het algemeen positief. De meeste gebruikers zijn tevreden over het gebruik. Het enige nadeel is dat hij redelijk klein is vergeleken met andere lichttherapiebrillen.

Toch staat deze bril onderaan deze lijst, omdat hij een redelijk hoge prijs heeft en naar ons idee niet perse beter is dan een lichttherapie bril met een wat lagere prijs. 

Voordelen

✔ 3 jaar garantie
✔ CE gecertificeerd
✔ 21 dagen uitproberen
✔ Ideaal voor op reis

Nadelen

✖ Geen app
✖ Redelijk klein

Medisana beste lichttherapiebril

De voordelen van een lichttherapie bril

Het gebruiken van een lichttherapie bril brengt veel voordelen met zich mee. Het eerste grote voordeel is dat je niet gebonden bent aan een plek, zoals bij een daglichtlamp. Verder zijn er ook nog een aantal gezondheidsvoordelen die een lichttherapie bril met zich meebrengt:

 • Regulering van de biologische klok: Lichttherapie kan helpen bij het reguleren van je interne biologische klok. Dit komt omdat regelmatige blootstelling aan het juiste type licht je slaap-waakcyclus in balans houdt. Dit leidt tot een betere slaapkwaliteit én meer energie tijdens de dag.
 • Verbeteren van stemming: Lichttherapie wordt vaak gebruikt om winterdepressies te behandelen. Dit komt omdat het de aanmaak van serotonine verhoogt en de productie van melatonine verminderd. Dit leidt tot een betere stemming.
 • Slaapstoornissen: Lichttherapie kan nuttig zijn bij het behandelen van bijvoorbeeld slapeloosheid. De slaapkwaliteit wordt verbeterd door de productie van melatonine en de slaap-waakcyclus wordt gestabiliseerd.
 • Verlichting van jetlag: Het gebruik van een lichttherapie bril na het reizen is populair, omdat een lichttherapie bril je kan helpen je biologische klok sneller aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
 • Verbetering van concentratie en alertheid: Lichttherapie kan de alertheid en cognitieve functies gedurende de dag verbeteren. Vooral tijdens lange kantooruren in ruimtes waar weinig licht is, of andere situaties waarbij je gedurende de dag weinig natuurlijk licht krijgt.

Beter slapen met een lichttherapie bril

Een lichttherapie bril helpt indirect zeker om beter te kunnen slapen. Zoals hierboven ook benoemd helpt een lichttherapie bril bij het reguleren van je interne klok. Het helpt je om 's ochtends meer energie te hebben en 's avonds beter te ontspannen. Dit leidt weer tot een betere slaapkwaliteit.

Ook kan een lichttherapie bril de productie van melatonine positief beïnvloeden. Hierdoor wordt het vermogen om in slaap te vallen en door te slapen verbeterd.

Lichttherapie slaapproblemen

Waar moet je op letten bij het kopen van een lichttherapie bril?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je van plan bent een lichttherapie bril aan te schaffen.

 1. Kracht van het Licht: Controleer de lux-waarde van de bril, wat de intensiteit van het licht aangeeft. Idealiter moet de bril minstens 10.000 lux kunnen bieden voor effectieve resultaten.
 2. Lichtspectrum: Let op of de bril het volledige spectrum van natuurlijk licht kan nabootsen, inclusief blauw turquoise licht. Het juiste lichtspectrum speelt een rol bij het beïnvloeden van je biologische ritme en stemming.
 3. Aanpasbaarheid: Onderzoek of de bril instelbare helderheids- en tijdsinstellingen heeft. Dit is belangrijk omdat iedereen verschillende behoeften heeft en je de lichttherapie wilt afstemmen op jouw schema en voorkeuren.
 4. Veiligheid: Verifieer of de bril voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en of het uitgestraalde licht geen schade aan je ogen kan veroorzaken. De meeste lichttherapie brillen zijn ontworpen met comfort en veiligheid in gedachten, maar het is altijd goed om dit te bevestigen.
 5. Gebruiksgemak: Let op het comfort en de draagbaarheid van de bril. Je wilt een bril die gemakkelijk te dragen is tijdens je dagelijkse bezigheden. Ervaringen van Gebruikers: Neem de tijd om beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Dit geeft je inzicht in de effectiviteit en gebruikservaring van de bril.

comfortabele bril

Hoe werkt lichttherapie?

Lichttherapie werkt door je bloot te stellen aan helder licht met speciale eigenschappen, meestal met een sterkte van minstens 10.000 lux, gedurende een vastgestelde periode, meestal in de ochtend. Deze blootstelling aan licht heeft effect op je interne biologische klok, de chemische boodschappers in je hersenen (neurotransmitters) en hormonen. Hierdoor kunnen verschillende lichamelijke en mentale reacties ontstaan die positief zijn voor de behandeling van specifieke aandoeningen.

Lichttherapie bril ervaringen

Bij het onderzoek wat wij uitvoeren om de beste lichttherapiebrillen voor jou te kiezen, kijken wij ook altijd naar de reviews van gebruikers. Hieronder delen we ervaringen van tevreden klanten per product: 

Ervaring van Evertvoetbal over de AYOlite lichttherapiebril

Ik ben er heel blij mee. Gebruik de bril nu ruim een maand en merkte binnen een week al verbetering. Kon ‘s ochtends moeilijk wakker worden en was gedurende de dag erg snel vermoeid. Heb mbv deze bril meer energie gedurende de dag. Ook is mijn stemming verbeterd. Voel me positiever en heb minder last van piekeren.

Ervaring van Booba over de Luminette lichttherapiebril

Ik ben echt heel content met de bril. Ik had een normale tafellamp, maar dit is echt een stuk handiger. Er zit een zwart ‘neuskussentje’ bij waardoor de bril zacht op de neus steunt. Ik ben brildragend en kan dit goed combineren met de bril. Heb ook het gevoel dat hij effectiever is dan wat ik eerst had. Volgens de verkoper is dit ook zo omdat de afstand tussen de ogen en het licht in tegenstelling tot een staande lamp altijd constant is.

Ervaring van Superstans over de Life Supply lichttherapiebril: 

De bril is handig omdat je niet hoeft stil te zitten maar van alles kunt doen, terwijl het daglicht in de ogen schijnt. Het elastiek voor bevestiging is ook handig, ipv pootjes achter de oren, wanneer je het over de gewone bril moet zetten.

Ervaring van Sander8900 over de Propeaq lichttherapiebril

Het werkt beter dan ik had verwacht. Ik was sceptisch bij aanschaf, maar na een aantal dagen merkte ik groot verschil in energieniveau, terwijl ik jaren moeite heb om uit bed te komen. Vrij prijzig, maar is het voor mij zeker waard.

Ervaring van rubenjansens over de Liroma lichttherapiebril

Ik zat al een tijdje niet zo lekker in mn vel, dat komt vooral omdat ik niet echt veel buiten kom. Ik moet de hele dag thuiswerken en het is niet echt lekker weer om naar buiten te gaan. Dus toen ik een beetje ging googelen bleek ik last te hebben van een soort winterdepressie. Vervolgens stuitte ik op dit product en dacht gelijk, dit heb ik nou nodig. Gebruik het nu een paar weken en zit inmiddels veel beter in mn vel! Het product werkt erg rustgevend en zo kom ik toch aan mn benodigde zonuren. Top!

Ervaring van Anoniem8736 over de Medisana lichttherapiebril

Normaliter ben ik in de winter erg vermoeid, vanaf dat ik op sta. Door dagelijks de bril te gebruiken zitten we nu al half december en heb ik daar totaal geen last meer van! Opstaan blijft lastig, maar door het direct op doen van de bril heb ik gedurende dag meer energie!

Lichttherapie bril depressie

Een lichttherapie bril wordt vooral gebruikt bij het behandelen van winterdepressies. Mensen met een winterdepressie ervaren depressieve symptomen tijdens de herfst en wintermaanden. In deze maanden is er natuurlijk minder daglicht. Lichttherapie kan helpen om deze symptomen te verminderen en het tekort aan natuurlijk licht te compenseren.

Bril depressieve klachten

Hoe lang moet ik een lichttherapie bril dragen?

De duur van het dragen van een lichttherapie verschilt met welk doel je de bril draagt.

Voor de meeste mensen met een winterdepressie wordt aangeraden om de bril dagelijks 20-30 minuten tot 1 uur te dragen. Dit kan varieren, afhankelijk van de individuele gevoeligheid en respons op de behandeling.

Draag je een lichttherapie bril voor een andere reden (zoals het verbeteren van slaap), kan de duur weer anders zijn. Het hangt dan ook weer af van de ernst van je slaapstoornis. In de meeste gevallen is 20-30 minuten per dag voldoende. Maar in sommige gevallen kan dit ook langer of korter zijn.

Heeft een lichttherapie bril altijd effect?

Een lichttherapie bril levert niet voor iedereen dezelfde resultaten op. De effectiviteit van lichttherapie kan sterk variëren. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aandoening die wordt behandeld, persoonlijke factoren, individuele gevoeligheid voor licht etc.

Voor sommige mensen worden sommige symptomen gelijk verminderd, en voor anderen kunnen de effecten subtieler zijn (of helemaal niet).

Het is altijd raadzaam om professioneel advies te krijgen voordat je aan lichttherapie begint, vooral als je de bril gaat gebruiken voor gezondheidsproblemen. Een arts kan je aanraden of lichttherapie geschikt is en hoe lang je de bril kan gebruiken.

beste keuze lichttherapiebril

Misschien vind je dit ook interessant

Van meerdere slaap gerelateerde producten hebben wij onze favorieten op een rijtje gezet. Je leest ze hieronder:

Over de schrijver
Hi. Ik ben Odile! Zelf hecht ik veel waarde aan een goede nachtrust. Daarom deel ik bij Slaapmanieren graag mijn reviews en handige tips om jou te helpen beter te kunnen slapen!
Reactie plaatsen