Beste elektrische kachel 2024 (top 5)
03 januari 2024 

Beste elektrische kachel 2024 (top 5)

De ideale temperatuur voor je slaapkamer 18,5 graden Celsius. In de winter Een elektrische kachel kan een slimme manier zijn om je huis te verwarmen, omdat het aanzienlijk goedkoper is dan je huis verwarmen doormiddel van de centrale verwarming. Maar welke elektrische kachel kies je? Ga je voor een keramische kachel? Of juist voor een infrarood kachel? En wat is nou de zuinigste elektrische kachel van dit moment? Ik vertel het je allemaal in deze Beste elektrische kachel Top 5! 

Samenvatting beste koop elektrische kachel 2024

Voor deze blog hebben wij meerdere elektrische kachels getest. Ook hebben wij een aantal vrienden en onze ouders de afgelopen winter een paar elektrische kachels laten proberen. Vervolgens hebben we alle voordelen en nadelen tegen elkaar weggestreept en een top vijf beste elektrische kachels samengesteld!

beste elektrische kache

1. Semaco elektrische kachel

Als je op zoek bent naar de beste elektrische kachel voor een ruimte van ongeveer 25 vierkante meter, is deze keramische kachel 100% het proberen waard! Niet alleen omdat de kachel er aan de buitenkant strak uit ziet, maar ook omdat het écht doet wat het beloofd. Namelijk: in een handomdraai een ruimte verwarmen doormiddel van keramische verwarming.

Dit doet de kachel trouwens niet binnen een paar minuten, zoals in de beschrijving staat vermeld. Maar wel binnen een kwartier. Toen was onze keuken/eetkamer  van 20 m2 namelijk heerlijk warm! De keramische kachel heeft een thermostaat, zodat je zelf de gewenste temperatuur kunt instellen. Dit is niet alleen handig, maar ook kostenbesparend. De kachel schakelt namelijk automatisch uit als de ruimte op temperatuur is.

Daarnaast zit er een handige afstandsbediening bij, waarmee je de keramische kachel op afstand kunt bedienen. Verder hoor je de ventilatorkachel wel, maar niet op een storende manier. Afgelopen zomer heb ik de kachel namelijk ook op mijn slaapkamer gebruikt, want er zit een verkoelende stand op, en ik merkte hier niets van. Kortom, als je op zoek bent naar de beste elektrische keramische kachel, kan ik deze kachel zeker aanraden!

Kenmerken

 • Keramische elektrische kachel
 • Regelbare thermostaat
 • 2000 watt
 • Ruimte tot 23 m2
 • Maximaal 30 graden
 • Drie warmte standen (ook koude lucht)
 • Verkoelende stand
 • Touch display
 • Meegeleverde afstandsbediening

beste elektrische kachel

2. Clean Air Optima elektrische kachel

In de zoektocht naar de beste elektrische kachel, van 2024, kwamen we ook deze Clean Air Optima kachel tegen. Als je wat meer budget hebt, zou ik echt voor deze gaan. Het gaat namelijk om zowel een verwarming als koele ventilator. Hierdoor kun je de elektrische kachel zowel in de zomer als winter gebruiken. Super handig!

Maar dit is niet het enige wat deze kachel voor mij één van de beste elektrische kachels van dit moment maakt. De elektrische kachel bevat ook een ingebouwde thermostaat zodat de kachel automatisch aan en uit gaat, heeft een bijverwarming functie die ervoor zorgt dat de ventilatorkachel minder energie verbruikt én een meegeleverde afstandsbediening, waarmee je alles op afstand kunt regelen.

Daarnaast is het in staat om in een hele korte tijd te verwarmen. Zo werd onze kamer van 45 m2 binnen een klein kwartiertje vijf graden warmer. Kortom de prijs van deze Clean Air Optima elektrische verwarming is wat hoger, maar je bent verzekerd van een besparing op je energierekening! We zijn sowieso fan van dit merk. Zo komen er meerdere Clean Air Optima producten voor in onze Beste luchtbevochtiger slaapkamer top 4.

Kenmerken

 • Keramische ventilatorkachel
 • Heel stil
 • Maximaal 2000 watt
 • Ruimte tot 40 m2
 • Twee warmte standen
 • Eén verkoelende stand
 • Energiezuinige werking door bijverwarming

beste elektrische kachel

3. Vulpes Good elektrische kachel

Ook deze elektrische verwarming van het merk Vulpes Good verdient wat mij betreft een plek in deze beste elektrische kachel top 5. De elektrische kachel is geschikt om ruimtes te verwarmen van ongeveer 10 vierkante meter.

Dit is ook de reden dat deze elektrische kachel goedkoper is dan de keramische kachel hierboven. Maar ideaal voor in de slaapkamer of kantoorkamer. Ik heb de elektrische kachel zelf ook in mijn slaapkamer gebruikt en vond het super werken. Vooral omdat je de elektrische verwarming vrijwel niet hoort.

Wat ik persoonlijk ook handig vind aan deze kachel is dat het heel compact en licht is. Je verplaatst het dus gemakkelijk van kamer naar kamer. Maar kunt de kachel bijvoorbeeld ook makkelijk meenemen op vakantie. Kortom, ook deze Vulpes Good elektrische verwarming is zeker een goede optie!

Kenmerken

 • Keramische ventilatorkachel
 • Heel stil
 • Maximaal 1200 watt
 • Ruimte tot 10 m2
 • Twee warmte standen

beste elektrische kachel

4. Auronic elektrische convector kachel

Ben je op zoek naar de beste elektrische convector kachel? Dan is deze elektrische kachel van Auronic wat ons betreft de beste optie! Een convector kachel werkt net iets anders dan de elektrische kachels hierboven. Wat het namelijk doet, is koude lucht uit de kamer opzuigen, deze lucht verwarmen en vervolgens weer uitblazen.

Hiervoor biedt de kachel drie verschillende standen aan. Die je kunt instellen doormiddel van een ingebouwde thermostaat. Wat natuurlijk weer energiebesparend en zo kostenbesparend werkt. De kachel gaat namelijk vanzelf uit als de gewenste temperatuur bereikt is.

In de beschrijving staat dat deze convector kachel geschikt is voor ruimtes met een maximale oppervlakte 22 m2. Maar vrienden van ons hebben het in hun woonkamer van ongeveer 30 vierkante meter gebruikt en dit werkte heel goed. Binnen een kwartiertje was de woonkamer al twee graden warmer. Kortom, ook weer het proberen waard!

Kenmerken

 • Convector kachel
 • Heel stil
 • Maximaal 2000 watt
 • Ruimte tot 22 m2
 • Drie warmte standen
 • Ook verkrijgbaar in een witte kleur

s beste elektrische kachel

5. Dynter elektrische verwarming

In eerste instantie lijkt deze elektrische verwarming misschien een beetje op een geluidsbox, maar het gaat dus om een elektrische kachel. En wat ons betreft één van de beste elektrische kachels van dit moment. Dat in staat is om ruimtes van maar liefst ruimtes 50 vierkante meter te verwarmen.

Wij hebben deze elektrische kachel voor deze blog één dag uitgeprobeerd, maar daarna doorgegeven aan mijn ouders. Zij wonen in een oude boerderij en hebben wat grotere leefruimtes. Daarnaast is een oude boerderij, dat slecht geïsoleerd is, natuurlijk de ultieme test om een elektrische kachel uit te proberen! En deze test heeft de kachel met 10 uit 10 gehaald. Mijn ouders zijn onwijs positief.

De kachel verwarmt binnen no time een vrij ruime kamer op, is heel compact, relatief stil, eenvoudig te besturen, makkelijk in te stellen via de thermostaat én mag zelfs in de badkamer gebruikt worden. Daarnaast heeft het een strakke afwerking met een LCD display, touchscreen en afstandsbediening. Kortom, ook de Dynter elektrische kachel is een echte aanrader.

Kenmerken

 • Keramische kachel
 • Maximaal 2000 watt
 • Maximaal 45 graden
 • Ruimte tot 50 m2
 • Twee warmte standen
 • Afstandsbediening

beste elektrische kachel

Wat zijn elektrische kachels?

Elektrische kachels zijn apparaten die elektrische energie omzetten in warmte om ruimtes te verwarmen. Deze kachels worden vaak gebruikt als aanvulling op of in plaats van centrale verwarmingssystemen om een specifieke ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Er bestaan verschillende soorten elektrische kachels, en een populaire keuze is de keramische kachel.

beste elektrische kachel

Voordelen elektrische kachel

Elektrische kachels hebben verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken om te gebruiken als verwarming. En vooral als alternatief op de centrale verwarming. Hieronder hebben we een aantal voordelen op een rijtje gezet!

Efficiënte verwarming

Elektrische kachels zijn heel efficiënt in het omzetten van elektrische energie in warmte. Er gaat weinig warmte verloren, waardoor ze een effectieve manier zijn om snel een ruimte op te warmen. Bovendien geven elektrische kachels vrijwel direct na aanzetten warmte af. Wat natuurlijk handig is al je een ruimte snel wilt verwarmen. Bijvoorbeeld als je onverwachts bezoek krijgt. Of thuiskomt van je werkt.

Geen verbrandingsgassen

In tegenstelling tot veel andere verwarmingssystemen, zoals gashaarden of een oliegevulde kachel, stoten elektrische kachels geen verbrandingsgassen uit. Dit maakt ze veiliger voor gebruik binnenshuis, omdat er geen risico is op koolmonoxidevergiftiging.

Geen brandstof nodig

Elektrische kachels hebben geen brandstof nodig. Dit betekent dat je ook geen brandstof hoeft op te slaan of brandstofleidingen hoeft aan te leggen. Dit maakt ze handig en gemakkelijk te installeren. Er is bijvoorbeeld ook geen sprake van het aanleggen van gasleidingen of rookkanalen. Hierdoor zijn de initiële installatiekosten meestal lager en vooral veel minder ingewikkeld dan bij andere verwarmingssystemen.

beste elektrische kachel

Eenvoudig in gebruik

Elektrische kachels zijn over het algemeen eenvoudig in gebruik. Veel kachels hebben namelijk een regelbare thermostaat en ingebouwde timers. Hiermee stel je gemakkelijk de juiste temperatuur in, maar ook hoelang de elektrische kachel moet verwarmen. Dan hoef je je daar niet meer mee bezig te houden. Wel zo makkelijk!

Zuinige opties beschikbaar

Hoewel elektriciteit duur kan zijn, zijn er zuinige elektrische kachels op de markt. Modellen met thermostatische regelingen en energiebesparende functies kunnen helpen om het energieverbruik te minimaliseren. De gemiddelde elektrische kachel beschikt over deze functies en ook alle producten uit deze Top 5 Beste elektrische kachels bevatten een thermostaat.

Flexibiliteit

Een compacte elektrische kachel neem je gemakkelijk mee van de ene naar de andere ruimte. Op die manier hoef je dus niet meerdere kachels aan te schaffen. Dit maakt een elektrische verwarming zowel geschikt als bijverwarming en als hoofdverwarming. Afhankelijk van het type elektrische kachel en jouw eigen behoeften natuurlijk.

beste elektrische kachel

Soorten elektrische kachels

Zoals je misschien wel gemerkt hebt, zijn er super veel verschillende soorten elektrische kachels te koop. Iedere kachel heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken, toepassingen en voordelen. Zo is een ventilatorkachel een goede elektrische kachel om snel ruimtes te verwarmen, houdt een keramische kachel de warmte langer vast en is een infrarood kachel geschikt slecht geïsoleerde ruimtes. Hieronder hebben we een aantal verschillende type kachels gezet die gebruik maken van elektrische verwarming:

Convectiekachels

Deze kachels zuigen koude lucht op, verwarmen de lucht en blazen de warmte lucht vervolgens weer de ruimte in. Ze zijn geschikt voor het gelijkmatig verwarmen van een kamer, maar ze hebben wel wat tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken.

Infrarood kachel

Een stalingskachel of infrarood kachel werkt doormiddel van infraroodstraling. Hierdoor worden ruimtes direct verwarmd. Een infrarood kachel is ideaal om een kamer snel te verwarmen. Wel wordt een infrarood kachel ook vaak gebruikt als bijverwarming.

Keramische kachels

Keramische kachels zijn populaire elektrische kachels. Deze kachel maken gebruik van een verwarmingselement om warmte te genereren. Ze zijn met name zo populair vanwege hun efficiëntie en veiligheid. Deze kachel geeft namelijk gelijkmatig warmte af, waardoor je ook een consistente en vooral aangename warmte in de ruimte creëert.

Oliegevulde kachels

Deze kachels bevatten een aantal, met olie gevulde, radiatoren. Ze werken door de olie te verwarmen, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de omringende lucht. Een olie gevulde kachel biedt een langdurige en gelijkmatige warmte, zelfs nadat de kachel is uitgeschakeld.

Ventilatorkachels

Ventilatorkachels gebruiken een ingebouwde ventilator om lucht over een verwarmingselement te blazen, waardoor de warme lucht snel door de kamer wordt verspreid. Ze kunnen kleine tot middelgrote ruimtes snel verwarmen. Een keramische kachel is ook vaak een ventilatorkachel. Een klein nadeel is dat het een licht zoemend geluid maakt.

Paneelverwarmers

Deze platte, dunne kachels kunnen aan de muur worden gemonteerd en verwarmen de ruimte door convectie. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn een goede keuze voor ruimtes waar vloerruimte schaars is.

beste elektrische kachel

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische kachel?

Er zijn dus verschillende modellen en typen elektrische kachels beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen. Bij het kiezen van een elektrische kachel is het belangrijk om te overwegen welke elektrische kachel het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Enkele overwegingen zijn onder andere de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen, het energieverbruik, en de gewenste temperatuur die je wilt bereiken.

1. Maximale oppervlakte

Het verwarmen van grote ruimtes met een elektrische kachel kan een uitdaging zijn. Maar het is zeker mogelijk als je de juiste kachel kiest. Ga dus voordat je een kachel koopt na wat de maximale oppervlakte is die je wilt verwarmen. Kleine ruimtes hebben aanzienlijk minder watt nodig dan grote ruimtes.

Kijk daarom altijd naar de specificaties van de elektrische kachel die je op het oog hebt. En overweeg een model met een hoog wattage, zoals een keramische kachel van minimaal 1500 watt of meer bij grote ruimtes. Je kunt natuurlijk ook twee kachels kopen.

2. Energiebesparende werking

Een zuinige elektrische kachel kan een goede keuze zijn om energie te besparen. Moderne elektrische kachels zijn vaak uitgerust met thermostaten en programmeerbare timers, waardoor je de temperatuur kunt regelen en de kachel kunt uitschakelen zodra de gewenste temperatuur is bereikt, wat bijdraagt aan een efficiënter energieverbruik.

3. Uiterlijk

Elektrische kachels verschillen onderling niet alleen in eigenschappen en functie, maar ook in design. Zo zijn er kachels met een digitaal display, LED licht, afstandsbediening en strak design. Maar ook kachels die er minder mooi uitzien, maar hierdoor ook wat goedkoper zijn. Ga voor jezelf na of het uiterlijk van de kachel voor jou belangrijk is.

beste elektrische kachel

Beste elektrische kachel woonkamer

De beste elektrische kachel voor een woonkamer hangt af van verschillende factoren. Bij het kiezen van de beste elektrische kachel voor je woonkamer is het allereerst natuurlijk belangrijk om te berekenen wat het maximale oppervlakte is dat opgewarmd moet worden. Op basis daarvan kun je het maximaal vermogen van de kachel bepalen.

Daarnaast kun je ook letten op het energieverbruik van de elektrische kachel en eventuele extra functies zoals thermostaten, timers en veiligheidsopties. Ook kan het type kachel in uiterlijk een rol spelen. Het staat tenslotte in je woonkamer. Wat ons betreft is Dynter HW2000 elektrische kachel de beste elektrische kachel woonkamer.

beste elektrische kachel

Beste elektrische kachel badkamer

Het kiezen van de beste elektrische kachel dat in de badkamer gebruikt mag worden, vereist natuurlijk specifieke overwegingen. De badkamer is natuurlijk heel vochtig. De veiligheid is hierbij van het grootste belang. Badkamerventilatorkachels zijn speciaal ontworpen kachels voor gebruik in badkamers.

Ze combineren verwarming met een ingebouwde ventilator om vocht af te voeren, wat helpt bij het reguleren van de luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat je er een kiest met een IP-waardering die geschikt is voor natte ruimtes. Ook een infrarood kachel biedt directe warmte en zijn geschikt voor badkamers omdat ze geen lucht verwarmen.

Ze zijn stil en zorgen voor een aangename warmte. Verder is een handdoekverwarmer is een multifunctionele optie, omdat het naast het verwarmen van de badkamer ook dient om handdoeken te drogen en op te warmen. Wat ons betreft is de Dynter HW2000 elektrische kachel ook weer de beste elektrische kachel voor in de badkamer.

beste elektrische kachel

Beste zuinige elektrische kachel

Als je specifiek op zoek bent naar de meest energiezuinige elektrische kachel zijn er verschillende factoren waar je rekening mee kunt houden. Allereerst is het verstandig om voor een elektrische kachel met ingebouwde thermostaat te gaan. Dit soort kachels schakelen namelijk automatisch uit wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. En gaan ook vanzelf weer aan als de temperatuur daalt. Op die manier bespaar je energie.

Ook kun je overwegen om voor een kachel met ingebouwde timer te gaan. Kachels met programmeerbare timers kunnen worden ingesteld om alleen te werken, wanneer je ze echt nodig hebt. Je kunt ze programmeren om aan te gaan voordat je thuiskomt en uit te schakelen wanneer je niet thuis bent, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

Bovendien hebben sommige kachels zelfs een speciale energiebesparende werking. Ook zijn sommige elektrische kachels zijn gecertificeerd als energiezuinig door organisaties. Controleer of de kachel een hoge energie-efficiëntieclassificatie heeft.

Als je op zoek bent naar de beste zuinige elektrische kachel lijkt een keramische kachel vaak de beste optie. Ze staan bekend om hun efficiëntie en gelijkmatige verwarming. Bovendien zijn keramische kachels ontworpen om warmte gelijkmatig af te geven, wat het energieverbruik kan verminderen.

Net als de zogeheten ventilatorkachel of een combinatie ervan. Deze kachels hebben ingebouwde ventilatoren en kunnen de warmte efficiënter door de ruimte verspreiden, waardoor de kachel minder vaak hoeft te draaien. Alle kachels uit onze Top 5 Beste elektrische kachels zijn zuinig.

beste elektrische kachel

Eisen van de beste elektrische kachel met thermostaat

Tijdens het samenstellen van deze top 5 beste elektrische kachels heb ik gelet op de volgende punten:

 • Een elektrische kachel moet niet te duur zijn
 • De elektrische kachel moet er strak uit zien
 • De elektrische kachel moet het liefste ook beschikken over een aantal handige extra functies
 • De elektrische verwarming moet binnen een halfuur de kamer goed verwarmen
 • De elektrische verwarming moet een ingebouwde thermostaat bevatten
 • Er moet minimaal twee jaar garantie op de elektrische kachel zitten

beste elektrische kachels

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Het stroomverbruik van een elektrische kachel hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de kachel, hoelang je de kachel gebruikt en de efficiëntie van het apparaat. Het belangrijkste getal dat hierin een rol speelt is het maximale vermogen van de kachel.

Een kachel met een vermogen van 1.000 watt verbruikt 1 kilowattuur energie voor ieder uur dat deze in gebruik is. Dus, als je de kachel gedurende 4 uur laat draaien, verbruikt deze 4 kWh aan elektriciteit. Een krachtigere kachel met een vermogen van 2000 watt zal het dubbele stroomverbruik hebben. Het verbruikt 2000 watt voor elk uur dat het aan staat.

Bij continu gebruik gedurende 8 uur per dag zal een 1.000 watt kachel in een maand ongeveer 240 kWh verbruiken (8 uur x 30 dagen). Een 2.000 watt kachel zou in dezelfde periode ongeveer 480 kWh verbruiken.

beste elektrische kachels

Bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen