Beste orthopedisch kussen (top 5)
15 december 2023 

Beste orthopedisch kussen (top 5)

Een orthopedisch hoofdkussen is speciaal ontworpen om je hoofd, nek en wervelkolom in de juiste slaaphouding te houden. Maar wat is nou het beste orthopedische kussen van dit moment? Wij zochten het uit! In totaal hebben we twaalf verschillende orthopedische kussens uit geprobeerd en hier een 'Beste orthopedische kussen' top 5 van gemaakt.

Samenvatting beste orthopedisch kussen 2024

Heb je geen tijd of zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van onze beste orthopedische kussens. Wij hebben in totaal twaalf verschillende orthopedische kussens getest en hieruit dus vijf goede kussens gekozen. Hierbij hebben we vooral gelet op: materiaal, onze slaapervaring, prijs en ervaringen van anderen.

beste orthopedisch kussen

1. Sleepies orthopedisch hoofdkussen

Een kussen dat zeker een plek verdient is deze beste orthopedisch kussen top 5 is dit kussen van Sleepies. Zoals je hieronder kunt zien, heeft het kussen een vrij unieke vorm. Aan meerdere kanten zit namelijk een soort inkeping en dit heeft een reden!

De unieke vorm van het kussen zorgt ervoor dat het geschikt is voor iedere slaaphouding. Zowel buik, rug en zijslapers kunnen op het kussen liggen zonder dat je nek en rug op de verkeerde manier. Niet alleen de inkepingen van het kussen zorgen hiervoor, maar ook het gebruikte materiaal. Het heeft namelijk een traagschuim vulling. Ook wel visco elastisch schuim genoemd.

Dat goed ondersteunt en zich tegelijkertijd vormt naar de contouren van je lichaam. Verder is  het kussensloop afneembaar en wasbaar, waardoor je het kussen lekker fris houdt. Wat ons betreft is dit een goed orthopedisch kussen, waarbij rekening is gehouden met zowel vorm, materiaal en het ondersteunen van verschillende slaaphoudingen.

beste orthopedisch kussen

2. Sleep Comfort Orthopedisch hoofdkussen

Ook dit Sleep Comfort kussen is een goede optie als je op zoek bent naar het beste orthopedisch kussen van dit moment. De merknaam belooft in ieder geval veel goeds. Wat meteen opvalt is dat het kussen er ander uit ziet als de twee kussens hierboven. Het heeft eigenlijk gewoon de vorm van de meeste traditionele hoofdkussens, namelijk een rechthoek.

Toch is dit kussen geschikt als je op zoek bent naar een ergonomisch kussen. Het kussen is namelijk gemaakt van memory foam, ook wel traagschuim genoemd. Wat ervoor zorgt dat je ruggengraat in een natuurlijke, neutrale slaaphouding wordt gehouden. Ook verlicht het drukpunten van zowel je hoofd als nek, waardoor het ook een geschikt kussen is voor mensen met nekklachten.

Maar wat dit orthopedisch kussen met name zo uniek maakt is het feit dat er gaten (luchtkanalen) in de binnenkant van het kussen zit. Dit zorgt ervoor dat het kussen super goed ventileert. Wat meteen merkbaar is zodra je op het kussen gaat likken.

Maar wat het kussen ook bijzonder maakt is de lavendelgeur. Het gaat namelijk om een orthopedisch hoofdkussen met aromatherapie. Iets wat vaak automatisch ontspannend werkt, omdat we lavendel vaak associëren met rust. Daarnaast is het kussen geschikt voor iedere slaaphouding. Wat mij betreft echt een aanrader als je op zoek bent naar de beste orthopedische kussens van 2024!

beste orthopedisch kussen

3. Best Life orthopedisch hoofdkussen

De mensen die ons al een tijdje volgen, weten dat we groot fan zijn van het orthopedisch hoofdkussen van het merk Best Life. Deze mocht daarom ook niet ontbreken in deze beste orthopedisch kussen top 5! Wat het kussen met name zo goed maakt is dat het ook weer gemaakt is van traagschuim. Dit schuim brengt je wervelkolom automatisch in een neutrale slaaphouding.

Daarnaast vormt het kussen zich naar de drukpunten van je hoofd en nek. Dit werkt niet alleen pijn verlichtend, maar zorgt er ook voor dat je minder snel 'woelt' 's nachts. Ook is het kussen zo gevormd dat je zelf kunt kiezen of op je rug of zij kan slapen. Het biedt een ondersteuning voor beide. Je kunt het namelijk omdraaien en zo kiezen voor een lage of hoge slaaphouding!

We hebben de medium variant van dit kussen zelf uit getest. Hier lees je de uitgebreide best life kussen review.

beste orthopedisch kussen

4. Sleepcomfort orthopedisch hoofdkussen

Het laatste kussen uit mijn top 5 ´beste orthopedisch kussen´ is dit kussen van Sleepcomfort. Het kussen heeft ook weer een traagschuim vulling en is biedt zo een stevige ondersteuning zonder hard aan te voelen. Het model van het kussen zorgt er verder dat je nek en hoofd weer in één rechte lijn worden gehouden, waardoor je minder snel wakker wordt met nek,- of rugklachten.

Verder is de buitenhoes gemaakt van bamboe. Ik had het idee dat het kussen de eerste nachten daarom een beetje gek rook, maar deze geur na twee dagen ook snel weer verdwenen. Wel is mijn om het eerst even twee dagen te luchten. De hoes is overigens ook gewoon afneembaar en mag in de wasmachine!

In eerste instantie was ik wel bang dat het kussen misschien iets te stevig zou zijn, maar dit was niet het geval. Zodra er druk op het kussen komt te staan vormt het zich naar de contouren van je lichaam. Hierdoor is het kussen lekker zacht!

beste orthopedisch kussen

5. Orthopedisch hoofdkussen

Ook dit orthopedisch kussen van Douzle komt wat ons betreft goed uit de test! Qua vorm lijkt het kussen erg op het kussen hierboven. Het gaat namelijk ook weer om een kussen met verschillende inkepingen, waardoor het ook geschikt is voor verschillende slaaphoudingen.

Het kussen bestaat uit traagschuim vulling, waarbij gebruik is gemaakt van een de zogeheten aircell-technologie. Dit klinkt spannender dan het is, want waar het om gaat is dat de dichtheid van het materiaal wat hoger is waardoor het schuim ook langzamer indeukt. Dit heeft onder andere als voordeel dat het kussen goed ventileert en langer meegaat.

Dat het merk hier zelf in gelooft wordt wel duidelijk uit de garantie periode die erop zit. Ze geven namelijk vijf jaar garantie. Wat vrij uniek is. Verder is de kussensloop gemaakt van zacht materiaal dat goed ademt, waardoor het kussen zomers niet te warm wordt. Of dit echt zo is durf ik niet te zeggen, omdat wij het in de winter hebben uitgeprobeerd. Maar gezien de positieve reviews kan dit zeker zo zijn!

beste orthopedisch kussen

Wat is een orthopedisch kussen?

Een orthopedisch kussen, ook wel ergonomisch kussen genoemd, is voor sommigen de superheld onder de kussens. Het gaat hierbij om een kussen dat speciaal ontworpen is om een zo natuurlijke slaaphouding te stimuleren. Met als doel om slaapproblemen en vervelende pijnklachten te voorkomen. Deze orthopedische kussens komen in allerlei vormen en maten.

Zo heb je bijvoorbeeld ergonomische kussens die zich om je nek en hoofd  vormen. Maar ook wigvormige kussens die rugpijn helpen bestrijden door de druk op je onderrug te verlichten. En vergeet natuurlijk de kniekussens niet, waar we al eerder een blog over hebben geschreven (Beste orthopedische kniekussen). Ze verminderen de druk op je heupen terwijl je op zij ligt.

Met name mensen met rugpijn, nekpijn, slaapapneu, snurkproblemen, artritis en andere vervelende klachten tijdens het slapen vinden orthopedische kussens vaak erg fijn. Ze helpen je in de juiste slaaphouding te krijgen en zo druk op specifieke lichaamsdelen te verminderen. Hierdoor slaap je niet alleen beter, maar voel je je 's ochtends ook veel uitgeruster zonder vervelende ongemakken!

beste orthopedisch kussen

Wat zijn de voordelen van een orthopedisch kussen?

Orthopedische kussens hebben verschillende voor,- en nadelen. Hieronder heb ik de meest genoemde voordelen op een rijtje gezet. Liever meteen naar de nadelen van slapen op een orthopedisch kussen? Scrol dan eventjes naar beneden!

1. Goede slaaphouding

Eén van de belangrijkste kenmerken en voordelen van slapen op een orthopedisch kussen (ergonomisch kussen) is dat ze een gezonde slaaphouding stimuleren. Ze zijn namelijk specifiek ontworpen om je wervelkolom in de juiste uitlijning te houden. Namelijk op een ergonomische manier.

2. Pijnverlichting

Het eerste voordeel hierboven zorgt meteen voor voordeel twee: pijnverlichting. Doordat een orthopedisch kussen je wervelkolom in juiste lijn houdt, werkt het kussen automatisch ook pijnverlichting. Het verlicht namelijk drukpunten. Dit maakt het slapen op een orthopedisch kussen met name heel geschikt voor mensen met nekklachten, rugpijn of artritis.

beste orthopedisch kussen

3. Vermindert kans op slaapproblemen

Een orthopedisch kussen kan de kans op slaapproblemen mogelijk verminderen. Doordat het kussen de juiste slaaphouding (ergonomische slaaphouding) stimuleert en je nek en hoofd goed ondersteunt, kunnen slaap 'problemen' als snurken, slaapapneu en pijn tijdens het draaien verminderen. Of zelfs voorkomen worden. Deze klachten kunnen namelijk het gevolg zijn van een verkeerde slaaphouding.

4. Comfort

Een ander voordeel aan het slapen op orthopedische hoofdkussens is dat het voor extra comfort zorgt Althans dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Je moet wel van een stevig en ondersteunend kussen houden. Sommige geven juist de voorkeur om op een wat zachter kussen te slapen. De meeste orthopedische kussens zijn gemaakt van visco elastisch schuim, traagschuim of koudschuim.

beste orthopedisch kussen

Wat zijn de nadelen van een orthopedisch hoofdkussen?

Hoewel orthopedische kussens verschillende voordelen hebben, zijn er natuurlijk ook nadelen. Hieronder heb ik een aantal mogelijke nadelen gezet. Wellicht relevant om rekening mee te houden voordat je een orthopedisch kussen aanschaft!

Een orthopedisch kussen is wennen

Het slapen op een nieuw en goed orthopedische kussen (ergonomisch kussen) kan best even wennen zijn. Met name de stevigheid en ondersteuning van het kussen heeft even tijd nodig om te wennen. In het begin kan het te hard aanvoelen of te ondersteunend. Maar in de meeste gevallen went dit binnen twee weken. Een orthopedisch kussen kopen waarop een proefperiode slapen geldt, kan dan handig zijn!

Niet geschikt voor iedereen

Zoals ik hierboven ook al aangaf, kan het even wennen zijn om op een orthopedisch kussen te slapen, omdat het je hoofd goed ondersteund. Meestal went de verandering binnen twee weken, maar voor sommige is een orthopedisch gewoon niet het juist kussen. Daarnaast verschillen orthopedische kussens onderling natuurlijk ook in hoogte, stevigheid en vorm. Ook dit heeft invloed.

Kosten

Over het algemeen is een orthopedisch kussen vaak duurder dan een niet orthopedisch kussen. Dit komt vanwege het unieke ontwerp en de kwalitatieve materialen die gebruikt worden omervoor te zorgen dat het kussen voldoende ondersteuning biedt. Een goed orthopedisch kussen kost al snel 40 tot 100 euro. Dit maakt een orthopedisch kussen niet voor ieder budget geschikt.

Niet geschikt voor alle slaaphoudingen

Voordat je een ergonomisch kussen gaat kopen is het ook belangrijk om even naar je eigen slaaphouding te kijken. Ben je een rug slaper? Zijslaper? Of buikslaper? Sommige orthopedische kussens zijn namelijk specifiek ontworpen voor een bepaalde slaaphouding. Deze orthopedische kussens zijn minder geschikt als je 's nachts regelmatig van houding wisselt.

beste orthopedisch kussen

Waar moet je op letten als je een orthopedisch kussen gaat kopen?

Als je een orthoptisch kussen (ergonomisch kussen) gaat kopen zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Om er zo voor te zorgen dat je het beste orthopedisch kussen koopt. Hieronder heb ik een aantal punten gezet waar je rekening mee kunt houden.

Bepaal je slaaphouding

Voordat je een goed orthopedisch kussen gaat kopen, kan het goed zijn om je slaaphouding te bepalen. Dus de houding die je 's nachts het vaakste aanneemt. Sommige kussens zijn namelijk specifiek ontworpen voor een bepaalde slaaphouding. Ze bieden ook een gerichte ondersteunen en zorgen er zo voor dat je een bepaalde slaaphouding aanneemt.

Materiaal

Als je op zoek bent naar het beste orthopedisch kussen, is het ook relevant om te kijken naar het gebruikte materiaal van de verschillende soorten orthopedische hoofdkussens. Hier zit namelijk een enorm verschil in. Ze verschillen niet alleen in kwaliteit maar ook in stevigheid en temperatuur regulatie. Zo is een koudschuim kussen bijvoorbeeld vooral geschikt voor mensen die 's nachts snel transpireren.

Hoogte en vorm

Een orthopedisch kussen zorgt er dus voor dat je hoofd en nek in de juiste positie gehouden worden. toch hebben de verschillende soorten orthopedische hoofdkussens wel verschillende vormen, hoogtes en diktes. Je slaaphouding bepaald vooral welke dikte het meest geschikt is. Alle 'beste orthopedische kussens' hierboven zijn geschikt voor zowel zijslapers, rugslapers en buikslapers.

Temperatuurregulatie

De verschillende soorten orthopedische kussens hebben ook verschillende ventilatie niveaus. Zo hebben sommige orthopedische kussens ventilatie gaatjes aan de zijkant, waardoor het kussen niet te warm of te koud wordt. Dit hangt trouwens niet alleen af van de ventilatie gaatjes, maar ook van het gebruikte materiaal. Koudschuim is vaak de beste optie als het gaat om nachtelijk transpireren.

Proefperiode en retourbeleid

Steeds vaker bieden fabrikanten consumenten de mogelijkheid om het orthopedisch kussen een aantal dagen uit te proberen. Bevalt het kussen niet, dan mag het gratis retour. Mijn advies is om altijd voor een kussen te gaan waarop deze proefperiode geldt. Het is tenslotte een kostbare aankoop en het is zonde als je niet lekker slaapt.

beste orthopedisch kussen

Orthopedisch kussen zijslaper

Het vinden van het beste orthopedisch kussen voor zijslapers kan lastig zijn, omdat de mate van comfort en ondersteuning natuurlijk helemaal afhankelijk is van je eigen voorkeuren en slaapbehoeftes. zijn. Bij het kiezen van het juiste orthopedisch kussen als zijslaper zijn er een aantal punten waar j op kunt letten:

Stevigheid van orthopedisch kussen

Voor mensen die graag op hun zij slapen, is het essentieel om een kussen te kiezen dat voldoende hoogte heeft. Dit helpt om de ruimte op te vullen tussen je schouder en hoofd, waardoor je nek mooi in lijn blijft met je wervelkolom. Een kussen met meer stevigheid is vaak nuttig omdat het deze ruimte opvult en de nodige ondersteuning biedt.

Vorm van orthopedisch kussen

Orthopedische kussens die specifiek voor zijslapers worden geadviseerd, hebben meestal een ergonomische vorm met inkepingen om ruimte te bieden voor je schouder, zodat je hoofd en nek op een neutrale en comfortabele positie kunnen rusten. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als een speciaal orthopedisch nekkussen. Bij een orthopedisch nekkussen ligt de focus op het ondersteunen van je nek.

Grootte van orthopedisch kussen

Controleer ook of het kussen groot genoeg is om je hoofd en nek comfortabel te ondersteunen. Zonder dat je hoofd naar beneden kantelt of je nek onder druk staat. Het kussen moet de nek goed ondersteunen en de wervelkolom in een rechte lijn houden om eventuele druk op de nek en schouders te verminderen.

Materiaal orthopedisch kussen

Traagschuim of latex kunnen goede keuzes zijn omdat ze zich aanpassen aan de contouren van je hoofd en nek. Terwijl ze nog steeds voldoende steun bieden en niet hard aanvoelen.

Proefperiode

Zoals ik hierboven ook al aangaf zou ik altijd voor een orthopedisch kussen gaan waarop je een aantal weken mag proefslapen. Op die manier kun je goed beoordelen of het kussen binnen een aantal weken went of dat het orthopedische kussen toch niet de juiste voor jou is.

beste orthopedisch kussen

Wat zijn de eisen van een goed orthopedisch hoofdkussen?

Hieronder heb ik een aantal punten gezet die voor mij belangrijk waren tijdens het samenstellen van deze top 5 beste orthopedisch kussen:

  • Het beste orthopedisch kussen is gemaakt van traagschuim of koudschuim
  • Het beste orthopedisch kussen is niet duurder dan 80 euro
  • Het beste orthopedisch kussen is een steviger kussen, zonder dat het hard aanvoelt
  • Het beste orthopedisch kussen houdt je nek en hoofd in de juiste houding
  • Het beste orthopedisch kussen mag je in ieder geval 30 dagen uitproberen

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen