Hard matras: top 3 beste harde matrassen
Welk matras het beste bij je past hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren. De ene houdt van een hard en stevig matras. Terwijl de andere juist het liefste op een zacht matras slaapt dat lekker inzakt. Wij testte voor deze blog tien harde matrassen uit en maakte een top 3 Beste harde matrassen!
Samenvatting beste harde matras 2024
In de zoektocht naar de beste harde matrassen van dit moment hebben wij vooral gekeken naar matrassen die voldoende ondersteuning en stevigheid bieden. Zonder dat je het idee hebt dat je op een soort plank ligt. Het matras moet tenslotte wel veerkrachtig zijn en bovendien ook goed ventileren. Geen zin om de hele blog te lezen? Hieronder lees je een samenvatting van onze Top 3 Beste harde matrassen!
- Hypnia koudschuim en pocketvering matras
- Slaaploods pocketvering en koudschuim matras
- Cloudpillo aanpasbaar koudschuim matras
1. Hypnia matras
Als je op zoek bent naar het beste harde matras van dit moment, is dit Hypnia koudschuim matras ook zeker een goede keuze. Wij testen het hele jaar door matrassen uit en op dit moment slapen wij op dit matras. Het gaat om een relatief dik matras van dertig centimeter.
Dit heeft niet alleen als voordeel dat het voldoende ondersteuning biedt aan alle lichaamsgewichten, maar wij vinden ook dat het matras hierdoor een chique uitstraling aan ons bed geeft. Ons bed lijkt nu namelijk een beetje op een hotel bed. Heerlijk om 's avonds in te duiken! Bovendien blijft het matras super goed liggen, omdat het zo zwaar is. Nog een voordeel.
Het bijzondere aan dit matras is dat het matras bestaat uit drie verschillende schuim soorten én pocketveren. Dit heeft als grote voordeel dat je ook profiteert van drie verschillende schuim eigenschappen: traagschuim, comfortschuim en steunschuim.
Hierin zorgt traagschuim met name voor het reguleren van de lichaamstemperatuur en het vormen naar de contouren van je lichaam, waardoor het ook alle drukpunten opvangt. Het comfortschuim zorgt juist weer voor een goede vering en zachtheid. Terwijl steunschuim verantwoordelijk is voor stevigheid en steun. De pocketveren zorgen er op hun beurt weer voor dat het matras goed ventileert en ondersteunt.
Zelf houden wij meer van zachte matrassen, dus voor ons is dit matras wel net iets te stevig. Maar als je specifiek op zoek bent naar een stevig en hard matras, kan ik dit Hypnia matras 100% aanraden! Benieuwd wat we van de overige Hypnia producten vinden? Lees dan hier onze Hypnia review.
2. Slaaploods matras
Ook dit matras van Slaaploods is zeker het proberen waard. Het gaat om een luxe en stevig matras met zowel pocketveren als koudschuim. Deze pocketvering bestaan weer uit zeven verschillende zones, waardoor je lichaamsgewicht precies op de juiste plekken wordt opgevangen. En het matras op die manier een optimale ondersteuning geeft.
Koudschuim daarentegen zorgt weer voor het reguleren van je lichaamswarmte en dat het matras zich naar je lichaam vormt. Op die manier voelt het matras wel zacht aan, maar verliest het niet haar hardheid en stevigheid. En het leuke is, ze hebben koudschuim zowel aan de bovenkant als onderkant van het matras toegevoegd. Op die manier kun je het matras dus gewoon omdraaien. Het beste kun je een matras namelijk iedere 2-3 maanden omdraaien om het ligcomfort te verbeteren!
Bovendien zorgen zowel pocketveren als koudschuim voor een goede ventilatie, waardoor het matras in de zomer niet heet wordt. Helaas hebben wij dit zelf niet kunnen beoordelen, omdat we het in de wintermaanden uitgeprobeerd hebben. Maar volgens de online reviews zit dit helemaal goed. Kortom, ook dit Slaaploods matras is het proberen waard als je op zoek bent naar een hard en wat steviger matras.
3. Cloudpillo matras
Als je op zoek bent naar een stevig en hard matras, kan ik dit matras van Cloudpillo écht aanraden! Om maar meteen met de deur in huis te vallen; wij vinden dit matras het beste matras van dit moment. Het gaat namelijk om een matras die je helemaal naar je eigen wensen kunt aanpassen.
Je kunt bijvoorbeeld ook zelfs de stevigheid bepalen. En dat hadden wij nog niet eerder gezien! Het Cloupillo matras bestaat namelijk uit vier verschillende schuimlagen. Namelijk: memory foam (vormt zich naar je lichaam), air foam (zorgt voor gelijkmatige drukverdeling), hyper foam (verzacht) en adaptive support (biedt comfort).
De volgorde van deze schuimlagen kun je zelf veranderen. Je ritst het matras open en kunt de lagen op die manier verplaatsen. Zo bepaal je dus zelf de hardheid van je matras en kun je zowel een zacht matras als hard matras creëren. Ideaal! Helemaal als je twijfelt over de hardheid. Maar ook als je het spannend vind om een matras online te bestellen, is dit een uitkomst.
Daarnaast zorgen de 7 comfortzones in de kern van het matras ervoor dat je ruggenwervel in één rechte lijn ligt en dus precies de juiste ondersteuning krijgt. Op die manier wordt je veel minder snel wakker met nek,-of rugklachten. Bovendien verbetert dit natuurlijk sowieso je nachtrust! Op dit moment ligt dit matras op onze logeerkamer, wegens testen andere matrassen, maar verschillende logees krijgen te horen dat ze zo lekker geslapen hadden.
Een ander groot voordeel aan het Cloudpillo matras vinden wij het feit dat je de matras hoes kunt wassen. Op die manier houdt je het matras lekker fris én vergroot je de gebruikersduur. Kortom, ben je op zoek naar het juiste matras die je helemaal aan kunt passen aan jouw slaapbehoeften? Dan is het Cloudpillo matras echt een topmatras!
Wat is een hard matras?
Een hard matras is een bepaald type matras dat weinig verkracht en indrukbaarheid geeft, wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Het voelt stevig aan en biedt over het algemeen weinig tot geen vervorming. Tenzij er ook een laagje koudschuim is toegevoegd. Dit maakt het matras bovenop zacht, zonder dat de stevigheid afneemt.
Dit maakt een hard matras vaak een fijne keuze voor mensen met rugklachten. Maar natuurlijk ook voor mensen zonder klachten, die graag op een matras slapen die niet te ver inzakken. De hardheid van een matras wordt meestal gemeten op een schaal van 1 tot 10. Hierin is 1 het zachtst en 10 het hardst. Een hard matras valt meestal in het bereik van 7 tot 10 op deze schaal.
Kenmerken hard matras
Er zitten natuurlijk ook verschillen tussen harde matrassen onderling. Maar over het algemeen biedt een hard matras een minimale veerkracht. Dit betekent dat het niet gemakkelijk buigt of vervormt wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Ze passen zich minder aan de natuurlijke vorm van het lichaam aan en behouden meestal een vlakkere oppervlakte.
Dit heeft met name voordelen voor mensen met rugklachten, omdat ze over het algemeen meer ondersteuning bieden en de wervelkolom beter in een neutrale positie houden. Bovendien verdelen harde matrassen het lichaamsgewicht wat gelijkmatiger, waardoor drukpunten verminderen.
Wat zijn de voordelen van een hard en stevig matras?
Een hard en stevig matras heeft verschillende voordelen. Wel is het belangrijk op te merken dat de juiste hardheid van een matras erg afhangt van jouw voorkeuren en slaapbehoeften. Een hard matras kan voor de ene persoon heerlijk liggen en voor de andere juist zorgen voor rugklachten. Toch zijn er enkele algemene voordelen verbonden aan een hard en stevig matras:
Betere rug ondersteuning dan zacht matras
Een groot voordeel aan een stevig matras, is dat het de natuurlijke positie van je wervelkolom behoudt. Beter dan zachtere matrassen doen. Je wervelkolom heeft van nature namelijk een s-vormige kromming. Als je op een hard matras slaapt, blijft je wervelkolom beter in deze natuurlijke vorm liggen omdat het matras minder snel inzakt. Dit biedt ondersteuning aan je rug en helpt zo in het verminderen van rugklachten. Met name bij rugslapers.
Gewichtsverdeling
Een hard matras biedt de juiste ondersteuning door jouw lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen. Dit kan helpen in het verminderen van drukpunten op de heupen, schouders en rug. Maar ook op gevoelige spieren. Over het algemeen doet een hard matras dit beter dan een zacht matras.
Bovendien zorgt het relatief harde slaapoppervlakte van harde matrassen ervoor dat je wervelkolom in een meer neutrale en rechte positie wordt gehouden. Op die manier kan op een hard matras slapen zorgen voor een vermindering van rugklachten.
Steviger matras is duurzamer
Stevige matrassen zijn over het algemeen duurzamer dan een zachter matras. Dit komt omdat harde matrassen met een stevige structuur de neiging hebben om minder snel in te zeggen en op die manier langer mee te gaan dan zachte matrassen. Ook zijn harde matrassen, in tegenstelling tot zachtere matrassen, minder gevoelig voor compressie en indrukking.
Harde matrassen houden op die manier langer hun vorm en stevigheid gedurende een langere periode van intensief gebruik. Het grote voordeel hieraan is dat harde matrassen een consistente ondersteuning blijven bieden aan het lichaam. Bovendien ben je op lange termijn dus vaak goedkoper uit bij het kopen van een hard matras, omdat deze minder snel vervangen hoeven te worden.
Ventilatie
Stevige en harde matrassen bieden over het algemeen een betere luchtcirculatie dan een zacht matras. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. De reden dat een stevig en hard matras beter ventileert komt met name door het materiaal waaruit het matras is opgebouwd. In vergelijking tot zachtere matrassen hebben harde matrassen over het algemeen namelijk een meer open en gelijkmatige oppervlaktestructuur.
Dit betekent dat er meer ruimte (open celstructuur) is voor lucht om tussen de verschillende lagen van het matras te bewegen. En dit heeft vele voordelen. Zo zorgt het matras ervoor dat lichaamswarmte goed wordt afgevoerd, waardoor je minder snel transpireert. Dit maakt harde matrassen geschikt voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. Maar ook als je hier geen last van hebt, verbetert een goed ventilerend hard matras je slaapcomfort.
Bewegingsisolatie
Een hard matras heeft vaak de eigenschap om bewegingsoverdracht van de ene kant van het bed naar de andere kant te verminderen. Dit betekent dus dat het matras minder bewegingsgevoelig is. Wat natuurlijk fijn is als je samen met iemand in één bed slaapt. Je merkt zo veel minder snel dat iemand beweegt. Met name als je een lichte slaper bent is dit een groot voordeel van een hard matras.
In tegenstelling tot zachtere matrassen, die wel vaak de neiging hebben om bewegingen van één persoon door te geven aan de ander, behoudt een hard matras zijn stabiliteit en stevigheid. Hierdoor worden eventuele bewegingen als het waren gedempt. Wat zorgt voor een optimale nachtrust!
Waarop letten hard matras kopen?
Tijdens de zoektocht naar een nieuw matras of het beste harde matras is het belangrijk om rekening te houden met verschillende product eigenschappen. Je wilt tenslotte dat het matras beter is dan je huidige matras. Verder heeft iedereen natuurlijk persoonlijke voorkeuren en een specifieke slaaphouding. Door dit allemaal mee te nemen in je keuze, vergroot je de kans op het vinden van jouw ideale matras. Hier zijn enkele belangrijke eisen om te overwegen bij het zoeken naar het beste harde matras:
1. Een goed hard matras biedt ondersteuning
Het belangrijkste kenmerk van een hard matras is de ondersteuning die het biedt. Controleer of het matras voldoende stevigheid biedt om je wervelkolom in een neutrale positie te houden en om rugpijn te voorkomen of te verlichten. Het moet gelijkmatige ondersteuning bieden over het hele lichaam. En zowel aan je rug, als nek en schouders.
2. Een goed hard matras ligt comfortabel
Hoewel hardheid bij een hard matras belangrijk is, moet het matras natuurlijk nog steeds comfortabel aanvoelen en lekker liggen. Het mag niet té hard zijn om op te slapen. Daarom is het aan te raden om altijd voor een hard matras te kiezen waarop je een aantal nachten mag proefslapen. Dit geldt trouwens ook voor een zacht matras. Op die manier ondervind je pas echt of het matras het beste is. Een matras kan voor de ene persoon namelijk veel ligcomfort geven en een goede nachtrust, terwijl jij het matras misschien helemaal niet fijn vindt slapen.
3. Een goed hard matras is duurzaam
Een hoogwaardig hard matras moet wat ons betreft ook duurzaam zijn en dus lang mee gaan. Zonder dat het gaat inzakken. Over het algemeen zakt een hard matras minder snel in dan een zacht matras, waardoor het sowieso langer mee gaat. Maar controleer wel altijd even de kwaliteit van de materialen en de garantie die geldt. Bij voorkeur zit er een garantie van minimaal 5 jaar op het nieuwe matras.
4. Het nieuwe matras past bij jouw slaaphouding
Je slaaphouding speelt ook een rol in het bepalen of harde matrassen geschikt zijn of niet. Over het algemeen is het vaak de rug-slaper die graag op een hard matras slaapt. Hetzelfde geldt voor mensen met rugklachten. Dit komt omdat het stevige matrassen zijn die je wervelkolom in één rechte lijn houden. Hierdoor houdt je een natuurlijke positie als je op een hard matras slaapt.
Dit geldt trouwens niet alleen voor rugslapers, ook als zijslaper kan een hard matras erg fijn slapen. Buikslapers daarentegen geven over het algemeen vaker de voorkeur aan een zacht matras. Bekijk hier onze Top 4 Beste matrassen voor zowel buikslapers, zijslaper als rugslapers.
5. Het nieuwe matras past bij jou lichaamsgewicht
Ook je lichaamsgewicht speelt een rol in de zoektocht naar jouw nieuwe harde matras. Zo wordt aan een hoog lichaamsgewicht vaak een hard matras geadviseerd om voldoende ondersteuning te bieden. Een zacht matras zakt dan vaak te ver in. Personen met een lichter lichaamsgewicht slapen vaak wat beter op een zachter matras dan een harder matras.
6. Warmte- en vochtregulatie
Als je op zoek bent naar het beste matras met een comfortabel ligcomfort en goede stevigheid, is het ook belangrijk om te kijken of het matras goed ademt. Niet letterlijk natuurlijk, maar matrassen verschillen erg in gebruikt materiaal. Zo zijn er matrassen met veel tussenruimte, waardoor vocht en warmte goed kan worden afgevoerd. terwijl andere matrassen juist weer heel dicht zijn, waardoor het sneller warm wordt. Een koudschuim matras en/of pocketvering matras zijn over het algemeen goed ventilerende matrassen.
Misschien vind je dit ook interessant!
- Beste hoofdkussen voor zijslapers
- Beste hoofdkussen buikslaper
- Beste hoofdkussen nekklachten
- Beste anti snurk kussen
- Beste opvouwbare matras
- Beste wekkerradio's
- Beste wake-up light
- Beste blauw licht filter bril
- Beste luchtbevochtiger slaapkamer
- Beste stille ventilators
- Beste plafond ventilators
- Beste petroleumkachel
- Beste Infrarood dekens
- Beste elektrische dekens
- Beste elektrische kruiken
- Beste koudschuim topper