Nu de gasprijzen door het dak stijgen, zoeken we massaal naar oplossingen om de energie rekening zo laag mogelijk te houden. Een petroleumkachel kopen kan hierin een goede stap zijn, omdat ze minder verbruiken. Maar wat is nou een goede petroleumkachel? Wij testte tien petroleumkachels uit en maakte een beste petroleumkachel top 5!
Samenvatting beste petroleumkachels van 2024
Ben je op zoek naar de beste petroleumkachel, maar heb je geen tijd (of zin) om de hele review door te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een samenvatting van onze beste petroleumkachel top 5. Tijdens deze petroleumkachel test en het samenstellen van deze lijst met beste petroleumkachels hebben we gelet op: gebruiksgemak, prijs, ervaringen van anderen en gewicht.
- Corona RX 2485 petroleumkachel
- Foetsie H 229 petroleumkachel
- Zibro LC 30 petroleumkachel
- Zibro RS-2222 petroleumkachel
- Qlima R 8128S C-2 petroleumkachel
1. Corona RX 2485 petroleumkachel
Ook deze petroleumkachel van het merk Corona heeft een plekje gekregen in onze top 5 beste petroleumkachels. Deze petroleumkachel is ideaal om kleine ruimtes tot 30 m2 mee te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan een schuur, tuinhuisje, of een kleine ruimte in je woning. Maar je kan deze kachel bijvoorbeeld ook meenemen als je gaat camperen (dit zal dan waarschijnlijk alleen nodig zijn als je in Nederland gaat camperen).
Je hebt geen stopcontact nodig, waardoor je de kachel overal kunt gebruiken. Ook ideaal bij stroomstoringen! Daarnaast is deze kachel heel veilig in gebruik. Wanneer je hem omstoot, stopt hij zelfs met branden.
Persoonlijk vinden wij dat de kachel een mooie uitstraling heeft. Hij is zwart, waardoor hij wat luxer en moderner oogt dan bijvoorbeeld een grijze of witte petroleumkachel. Ook andere mensen zijn zeer te spreken over deze kachel. Hij maakt de ruimte heel snel warm. Daarnaast is hij makkelijk in gebruik en maakt hij geen geluid!
Eigenschappen
- Verwarmingscapaciteit: 2.4 kW
- Gewicht kachel: 7.3 kg
- Afvoer nodig: Nee
- Maximale temperatuur instelling: onbekend
- Maximale ruimte: 30 m²
- Brandtijd per tank: 15 uur
- Nadeel: één stand
2. Foetsie H-229 petroleumkachel
Als je op zoek bent naar een fijne budgetvriendelijke kachel, zijn de petroleum kachels van het merk Foetsie goed om te bekijken! Ze zien er misschien wat minder charmant uit, maar doen wel wat ze beloven. Namelijk: de ruimte snel verwarmen!
Zo ook deze Foetsie H-229 petroleumkachel. Het aansteken ervan is denk ik voor iedereen goed te doen en in slechts een paar minuten kun je al genieten van de warmte die het verspreidt. Dit maakt het gemakkelijk om de ruimte, waarin je je op dat moment bevindt snel en comfortabel te verwarmen.
Een ander leuk detail van deze petroleumkachel is dat het een warmhoudplaat aan de bovenkant heeft. Super handig voor je kopje koffie of om een bordje eten warm te houden op de camping! Ook is de petroleumkachel heel eenvoudig te gebruiken. Een goede optie dus als je op zoek bent naar de beste petroleumkachel!
Eigenschappen
- Verwarmingscapaciteit: 0,32 kW
- Gewicht kachel: 5 kg
- Afvoer nodig: Nee
- Verbruik: onbekend
- Maximale temperatuur instelling: onbekend
- Maximale ruimte: 15 m²
- Brandtijd per tank: onbekend
- Nadeel: niet geschikt voor badkamer
3. Zibro petroleumkachel
Ook deze Zibro petroleumkachel heeft een plekje bemachtigd in het lijstje met de beste petroleumkachels. De kachel maakt gebruik van gezuiverde petroleum en is met een gewicht van 6,5 kilo heel makkelijk te verplaatsen.
Het is makkelijk te bedienen en werkt heel snel. Hierdoor wordt de kachel razendsnel warm. Verder is deze petroleumkachel, net als de overige producten uit deze lijst met petroleumkachels trouwens, eenvoudig en veilig in gebruik. Het is zelfs zo dat wanneer de kachel omvalt, het stopt met branden.
Je hebt geen stopcontact nodig om de petroleum kachel te gebruiken, waardoor je het in vrijwel iedere ruimte kunt gebruiken. Ook de badkamer! Verder vind ik het zwarte uiterlijk van deze petroleum kachel ook een pluspunt. Zwart oogt wat mij betreft net wat moderner dan de witte of grijze kleuren. Kortom, als je op zoek bent naar de beste petroleumkachel is deze kachel van Zibro ook weer een goede optie!
Eigenschappen
- Verwarmingscapaciteit: 2.2 kW
- Gewicht kachel: 6.5 kg
- Afvoer nodig: Nee
- Maximale temperatuur instelling: onbekend
- Maximale ruimte: 32 m²
- Brandtijd per tank: onbekend
- Nadeel: één stand
4. Zibro petroleumkachel
Ook deze luxe petroleumkachel van Zibro verdient zeker een plek in deze Beste petroleum kachel Top 5. In tegenstelling tot de petroleumkachel hierboven gaat het om een laserkachel. Het grote verschil tussen een laserkachel en de kous kachel hierboven is dat een laserkachel op elektrische stroom werkt, geen batterijen. Maar ook veel andere handige functies heeft. Je kunt het zien als een wat luxere variant.
Elektriciteit, een gasaansluiting of afvoer is niet nodig. Hierdoor ruikt de kachel niet. Een ander groot voordeel vonden wij de afstandsbediening. Hierdoor kun je de kachel makkelijk op afstand bedienen. Daarnaast zit er een thermostaat en timer in de petroleumkachel. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het tot de volgende ochtend aan te houden. Super handig!
Ook zit er een elektronische starter in, waardoor je het gemakkelijk en snel op de gewenste temperatuur krijgt. Als de kachel de ingesteld temperatuur bereikt heeft, zal het lager gaan branden. En wanneer de ruimte weer afkoelt, zal het ook vanzelf weer harder gaan branden. Je hoeft zelfs niets te doen.
Verder ziet de kachel er vanaf de buitenkant ook wat mooier en vooral moderner uit. Dit verklaart ook de wat hogere prijs, maar is wat ons betreft zeker de investering waard. Kortom, wil je een goede petroleumkachel kopen? Dan is deze kachel van Zibro ook een fijne optie!
Eigenschappen
- Verwarmingscapaciteit: 0,32 kW
- Gewicht kachel: 8 kg
- Afvoer nodig: Nee
- Verbruik: minimaal 0.083 l/u, max 0.313 l/u
- Maximale temperatuur instelling: 28°C
- Maximale ruimte: 48m²
- Brandtijd per tank: 44 uur
- Aansluiting: batterijen
- Extra: afstandsbediening
- Nadeel: wat prijziger
5.Qlima petroleumkachel
Een petroleumkachel die wat ons betreft door kan als een van de beste petroleumkachel is deze Qlima kachel. Het gaat om een kachel met een dubbelglas verbrandingssysteem, waardoor de kachel gemakkelijk opwarmt. Ook betekent dit dat alle uitlaatgassen en fijnstof deeltjes worden verbrand tijdens de tweede verbrandingsfase.
Wat wij ook een groot voordeel aan deze petroleumkachel vonden was het gewicht van de kachel. Het gaat namelijk om een compacte petroleumkachel met een licht gewicht van 8,7 kg. Hierdoor kun je het makkelijk verplaatsen naar een andere kamer en natuurlijk ook makkelijk meenemen!
Met één druk op de knop wordt de kachel ontstoken doormiddel van een vonkontstekingssysteem. Wat makkelijk in gebruik is en bovendien ook geen onderhoud vergt. Het enige nadeel vonden wij dat je de kachel niet op verschillende standen kunt zetten.
De veiligheidsstop, omvalbeveiliging en safe top zorgen er verder voor dat de petroleumkachel veilig in gebruik is. Verder staat er dat je een ruimte van maximaal 42 vierkante meter kan verwarmen, maar onze woonkamer is 70 m2 en was heerlijk warm! Kortom, als je op zoek bent naar de beste petroleumkachel is de petroleumkachel van Qlima zeker een goede optie.
Eigenschappen
- Verwarmingscapaciteit: 2.8 kW
- Gewicht kachel: 8.7 kg
- Afvoer nodig: Nee
- Verbruik: minimaal 0.26 l/u, max 0.297 l/u
- Maximale temperatuur instelling: 28°C
- Maximale ruimte: 42 m²
- Brandtijd per tank: 17.5 uur
- Aansluiting: batterijen
- Nadeel: één stand
Wat is een petroleumkachel?
Een petroleumkachel is een verwarmingsapparaat dat gebruik maakt van gezuiverde petroleum als brandstof. Het wordt gebruikt om binnenruimtes te verwarmen en kan een goed alternatief zijn voor bijverwarming in een huis. Of tijdens situaties waar centrale verwarming niet beschikbaar. Bijvoorbeeld op de camping, tijdens een verbouwing of wanneer de stroom uitvalt.
Daarnaast is een petroleumkachel vaak kostenbesparend. Een petroleum kachel binnenhuis is namelijk aanzienlijke goedkoper dan je huis verwarmen met een centrale verwarming. Zeker gezien de hoge gasprijzen van tegenwoordig...
Soorten petroleumkachels
Wil je een petroleumkachel kopen? Let dan ook even op het type petroleumkachel dat je koopt. Er zijn grofweg namelijk twee soorten petroleumkachels verkrijgbaar. Althans, er zijn natuurlijk veel meer verschillende petroleumkachels te koop, maar ze worden meestal in twee categorieën ingedeeld:
Laser petroleumkachel kopen
Een laser petroleumkachel gebruikt, net als een kous petroleumkachel, gezuiverde petroleum als brandstof. Alleen maakt een laser petroleumkachel gebruik van elektriciteit (elektronisch aangestuurde brander) en een kous petroleumkachel niet.
Een laser heater wordt ook wel gezien als een wat moderne petroleum kachel. Het grote voordeel aan deze kachels is dat ze veel extra functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan een timer. Hierdoor kan de kachel automatisch uitschakelen. Maar bijvoorbeeld ook een energiebesparende modus en een thermostaat, zodat je het op een constante temperatuur kunt houden.
Kous petroleumkachel kopen
De kouskachel is een meer traditionele petroleumkachel. Het heeft geen elektrische aansluiting, maar werkt op batterijen of met een vonkontsteking. Meestal duurt het ongeveer een halve minuut voordat de petroleumkachel klaar is. Verder gaat het vaak om een compacte kachel dat goed te verplaatsen is en bovendien ook op verschillende plekken werkt.
Je hebt tenslotte geen elektriciteit nodig. Dit is een voordeel. Een nadeel daarentegen is dat het instellen van deze petroleumkachel vrij beperkt is. Je moet het altijd handmatig uitschallen als je vind dat de temperatuur goed is. Dit kan niet automatisch. Het is dus net wat minder luxe.
Kenmerken petroleum kachel
Zoals de naam van de kachel al aangeeft, verbruikt een petroleumkachel petroleum. Toch zit er wel een verschil tussen de petroleum kachels. Ze verschillen in soort, maat, uiterlijk, gewicht en natuurlijk in moderniteit. Wel zijn er een aantal kenmerken waaraan je veel petroleum kachels kunt herkennen:
1. Elektrische kachel
Hoewel petroleumkachels brandstof verbranden om warmte te genereren, hebben sommige modellen elektrische componenten. Zoals elektronische ontstekingen of ingebouwde ventilatoren. Om de werking te verbeteren.
2. Elektronisch gestuurde brander
Moderne petroleumkachels zijn vaak uitgerust met een elektronisch gestuurde brander. Dit betekent dat de ontsteking en de verbranding van de brandstof elektronisch worden geregeld. Wat zorgt voor een efficiëntere en nauwkeurigere werking.
3. Compacte kachel
Petroleumkachels zijn vaak compact en draagbaar. Dit betekent dat ze gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere verplaatst kunnen worden. In veel situaties is dat natuurlijk heel handig. Bijvoorbeeld als je verschillende ruimtes met dezelfde kachel wilt verwarmen. Maar bijvoorbeeld ook als je het mee wilt nemen op vakantie. Kortom, je neemt de compacte petroleumkachel gemakkelijk mee van A naar B!
4. Kachel razendsnel ontstoken
Een ander groot pluspunt van petroleumkachels is dat ze heel snel ontsteken. Dankzij elektronische ontstekingen kunnen moderne petroleumkachels namelijk met één klik worden aangezet. Wat handig is als je snel warmte nodig hebt.
5. Petroleumkachel binnenshuis
Wat petroleumkachels de laatste jaren ook zo populair heeft gemaakt, is dat je petroleumkachels binnenhuis mag gebruiken. Dit betekent dat je het als vervanger kunt gebruiken voor het verwarmen van je huis. In plaats van de centrale verwarming. Wel is het essentieel om ervoor te zorgen dat de ruimte die je verwarmd goed geventileerd is, zodat de dampen van de petroleum kachel goed kunnen worden afgevoerd.
6. Ingebouwde ventilator
Sommige petroleumkachels zijn voorzien van een ingebouwde ventilator die de warme lucht efficiënt door de kamer verspreidt, waardoor de verwarmingsefficiëntie wordt verhoogd. Ook heb je een zogeheten laser petroleumkachel. Een laser petroleum kachel maakt gebruik van een de nieuwste technologieën voor een efficiënte verbranding en warmteproductie.
7. Automatisch
Een goede petroleumkachel is vaak uitgerust met extra functies. Zoals een automatische ontsteking en temperatuurregeling, waardoor de kachel vanzelf de temperatuur omhoog of omlaag doet. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te bedienen en kun je ze ook op afstand aanzetten.
Hoe werkt een petroleumkachel?
Een petroleumkachel, ook wel bekend als een oliestookkachel of kerosinekachel, is een apparaat dat wordt gebruikt om warmte te genereren door het verbranden van petroleum of kerosine als brandstof. Hier is een algemene beschrijving van hoe een petroleumkachel werkt:
Brandstoftoevoer
Waar een houtkachel houtblokken nodig heeft om een aangename stralingswarmte te bereiken, en een gaskachel gas nodig heeft, heeft ook een petroleumkachel natuurlijk brandstof nodig. In petroleumkachels wordt pertoleum of kerosine als brandstof gebruikt.
Dit wordt opgeslagen in een tank in de kachel zelf. Sommige modellen hebben externe brandstoftanks die kunnen worden aangesloten op de kachel. De brandstoftoevoer kan handmatig worden geregeld door een klep of een brandstofpomp, afhankelijk van het type kachel.
Ontsteking
Om de kachel te starten, wordt de brandstof naar een brander of verbrandingskamer geleid. In oudere modellen wordt vaak een lucifer of een aansteker gebruikt om de brandstof te ontsteken. Nieuwere modellen hebben vaak een elektrische ontsteking die de brander automatisch ontsteekt wanneer de kachel wordt ingeschakeld. Zodra de brandstof is ontstoken, begint deze te branden en produceert het warmte. De warmte stijgt en verspreidt zich door de kachel de ruimte in.
Warmteafvoer
Een typische petroleumkachel heeft een warmteafvoermechanisme. Zoals lamellen of een ventilator, die de warmte gelijkmatig door de ruimte verspreidt. Sommige modellen hebben ook instelbare ventilatorsnelheden om de warmteafgifte te regelen.
Luchttoevoer
Om de verbranding efficiënt te laten verlopen, hebben petroleumkachels een luchttoevoersysteem dat zorgt voor een juiste verhouding tussen brandstof en lucht. Dit kan worden geregeld door luchtinlaten of luchtaanpassingsknoppen.
Temperatuurregeling
De meeste moderne petroleumkachels zijn uitgerust met temperatuurregelaars waarmee gebruikers de gewenste temperatuur kunnen instellen. Deze regelaars kunnen handmatig of elektronisch zijn. Wanneer het de juiste temperatuur bereikt zal het op een lager niveau gaan branden.
Hoe gebruik je een petroleumkachel?
Om een ruimte met een petroleumkachel te verwarmen en de gewenste temperatuur te bereiken kun je het beste een vast stappenplan volgen. Hieronder hebben we een stappenplan gezet die je kunt gebruiken:
Stap 1. Controleer de brandstofniveaus
Voordat je begint is het belangrijk om het brandstofniveau van de kachel te checken. Er is tenslotte een aantal liter brandstof nodig om de kamer te kunnen verwarmen. De hoeveelheid brandstof is afhankelijk van de te verwarmen ruimte. Hoe groter de ruimte, hoe meer brandstof de petroleum kachel zal verbruiken en hoe meer brandstof er nodig is. Merk je dat er brandstof nodig is? Haal met schone handen dop eraf om de brandstoftank te openen en vul deze met gezuiverd petroleum.
Stap 2. Plaats de kachel op een veilige locatie
Hierna is het belangrijk om de kachel op een veilige plek te zetten. Dit is een stabiele en vlakke ondergrond .Dat bij voorkeur op een afstand van minstens één meter van brandbare materialen is. Denk hierbij aan meubels, gordijnen of papier.
Stap 3. Ontsteken
Afhankelijk van het type petroleumkachel dat je hebt, ontsteek je de kachel handmatig met een lucifer of een aansteker. Of gebruik je de elektronische ontsteking als het om een elektronische petroleumkachel gaat. Volg altijd de instructies van de fabrikant om veilig te ontsteken.
Stap 4. Temperatuur instellen
Sommige kachels hebben een thermostaat. Hiermee wordt de gewenste graad nauwkeurig ingesteld. De kachel zal proberen de te verwarmen ruimte op deze temperatuur te houden. Het advies is om de kachel op een lager vermogensniveau om te voorkomen dat de temperatuur te snel stijgt. Dit helpt om een geleidelijke en aangename warmte te creëren. Het zal op een hoger niveau gaan branden als de ruimte afkoelt.
Stap 5. Controleren
Houd de kachel in de gaten terwijl deze brandt en zorg ervoor dat deze veilig en efficiënt werkt. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd blijft om eventuele rook of dampen af te voeren. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt en de ruimte comfortabel warm is, kun je de kachel uitschakelen om brandstof te besparen. Zorg ervoor dat de kachel volledig is afgekoeld voordat je deze verplaatst of de ruimte verlaat.
Is een petroleumkachel binnenshuis veilig?
Het gebruik van een petroleumkachel binnenshuis wordt zeker als veilig gezien. Wel is het natuurlijk van belang dat de veiligheidsvoorschriften en instructies van de fabrikant worden opgevolgd. Brandstof en vuur vormt tenslotte altijd potentiële risico's.
Zorg er daarom voor dat de kachel wordt gebruikt in een goed geventileerde ruimte en dat er voldoende afstand is tot brandbare materialen. Houd de kachel regelmatig schoon en onderhoud deze volgens de instructies om veiligheid en efficiëntie te waarborgen.
Petroleumkachel kopen
Een goede petroleumkachel kopen kan soms lastig zijn. Zeker de zoektocht naar de beste petroleumkachel. Want waar let je op? En waar vind je de beste petroleum kachels? Het is aan te raden om verschillende modellen te bekijken en dan vooral de specificaties te lezen. Dus om wat voor petroleumkachel het gaat, wat de maximale temperatuur is, hoe voor welke ruimtes de petroleumkachel geschikt is etc.
Ook kunnen de online reviews vaak een beeld geven van de kwaliteit van de petroleumkachel. Een goede petroleumkachel is veilig, efficiënt en betrouwbaar in gebruik. Tijdens ons petroleumkachel test en het samenstellen van deze lijst met beste petroleumkachels hebben wij gelet op gebruiksgemak, prijs en ervaringen van anderen. Verder hebben alle kachels uit deze lijst een veiligheidskeurmerk.
Wat verbruikt een petroleumkachel?
Het gebruik van een petroleumkachel kan variëren. Afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke model en merk van de kachel, de instellingen die je selecteert, de omvang van de ruimte die je probeert te verwarmen en de kwaliteit van de gebruikte brandstof.
Over het algemeen wordt het brandstofverbruik van een petroleumkachel gemeten in liters brandstof per uur. Of in het aantal uren dat je kunt verwarmen met een bepaalde hoeveelheid brandstof. Factoren die van invloed kunnen zijn op het brandstofverbruik van een petroleumkachel:
- Verwarmingsefficiëntie: hoe nieuwer de kachel, hoe efficiënter het vaak omgaat met de warmte.
- Grootte van de kachel: hoe groter, hoe meer verbruik brandstof er plaats vindt.
- Instellingen: hogere instellingen zorgen vaak voor meer brandstof verbruik.
- Isolatie van de ruimte: hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe minder de kachel verbruikt. Als een ruimte slecht geïsoleerd is, zal de kachel meer gebruiken.
Wat kost een petroleumkachel?
De prijs van een petroleumkachel kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de grootte, en de extra functies die de kachel biedt. Over het algemeen kun je verwachten dat eenvoudigere en kleinere modellen minder kosten dan grotere, geavanceerdere kachels.
In Nederland, waar de prijzen voor verwarmingsapparaten kunnen variëren, zou je kunnen verwachten dat eenvoudige en compacte petroleumkachels beginnen bij ongeveer €50 tot €600. In het samenstellen van deze lijst met beste petroleumkachels hebben we ook gelet op de prijs door een budgetoptie toe te voegen. Wel merk je dit verschil natuurlijk wel.
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast deze Top 5 beste petroleumkachels, hebben we meer beste lijstjes online staan. Hieronder staan er een aantal!
- Beste hoofdkussen voor zijslapers
- Beste hoofdkussen buikslaper
- Beste hoofdkussen nekklachten
- Beste anti snurk kussen
- Beste wekkerradio's
- Beste wake-up light
- Beste blauw licht filter bril
- Beste luchtbevochtiger slaapkamer
- Beste stille ventilators
- Beste plafond ventilators
- Beste Infrarood dekens
- Beste elektrische dekens
- Beste elektrische kruiken
- Beste harde matras