Beste zomerdekbed 2024 (top 5)
21 januari 2024 

Beste zomerdekbed 2024 (top 5)

Tijdens warme zomernachten voelt een dekbed al snel te warm. Eén been er onderuit halen is ook niet altijd de oplossing  . Wat wel een oplossing kan zijn, is slapen onder een zomerdekbed. Dit is een specifiek dekbed dat speciaal ontworpen is om in de zomer te gebruiken, omdat het luchtig is en een goede vochtregulatie biedt. Maar wat is het beste zomerdekbed? Ik testte vijftien dekbedden uit en maakte een top 5!

Samenvatting beste zomerdekbed 2024

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een samenvatting van mijn 'Beste zomerdekbed top 5'. Hierbij heb ik vooral gelet op de volgende punten: materiaal, prijs, warmteklasse, luchtigheid, gewicht en ervaringen van anderen.

beste zomerdekbed

1. Sleepcomforty dekbed

Als je op zoek bent naar het beste zomerdekbed dan is dit dekbed van Sleepcomforty zeker een goede optie! Allereerst vanwege het materiaal. Het dekbed is namelijk gemaakt van 100% katoen. Wat als grote voordeel heeft dat het zomerdekbed enorm goed ademt. Ideaal voor de warme zomermaanden.

Daarnaast heeft katoen de eigenschap dat het een goede luchtcirculatie biedt en een vochtregulerende werking heeft. Ook dit zorgt ervoor dat je 's nachts langer koel en droog blijft. Hierdoor is dit zomerdekbed ook zeker geschikt voor mensen die last hebben van nachtelijk transpireren. Dit effect wordt versterkt door het feit dat het zomerdekbed relatief licht is (200g/ m2).

Verder staat katoen bekend om de eigenschap anti allergisch te zijn. Toch zou ik deze belofte met een korreltje zout nemen. Anti allergisch is namelijk geen beschermde term. Dit betekent dat fabrikanten zelf mogen bepalen of een dekbed anti allergisch is of niet. Bovendien speelt je dekbedhoes en wasmiddel ook een rol. Maar het blijft wel een hele goede optie als je op zoek bent naar het beste zomerdekbed!

Kenmerken dekbed

 • Materiaal: katoen vulling
 • Maten: drie verschillende maten ( x 220)
 • Vulgewicht: 200 gram per m2
 • Wasbaar: ja
 • Proefslapen: 30 dagen

beste zomerdekbed

2. Lilla24 zomerdekbed

Ook het Lilla24 zomerdekbed is zeker een goede optie als je op zoek bent naar het beste zomerdekbed! Het gaat dit keer niet om een katoenen dekbed, maar om een combinatie van bamboe en holle vezels. Geschikt voor zowel de lente als zomer.

Dit geldt trouwens voor vrijwel ieder zomerdekbed. Ben je specifiek op zoek naar een bamboe dekbed? Bekijk dan: Beste bamboe dekbedden. Wat het Lilla24 zomerdekbed naar mijn mening zo goed maakt is dat het enorm luchtig aanvoelt.

Wij hebben het dek één week getest en toen was het erg warm. Zeker met ons platte dak, maar onder dit dekbed kun je prima blijven liggen! Je kunt het qua gevoel een beetje vergelijken met donzen dekbedden.

Daarnaast heeft bamboe wel echt een anti allergisch kenmerk, dus in deze belofte geloof ik ook zeker. Verder biedt het merk ook weer 30 dagen proefslapen aan. Wat natuurlijk fijn is, maar ook aangeeft dat het merk vertrouwen heeft in hun eigen kwaliteit. Kortom, ook weer een aanrader!

Kenmerken dekbed

 • Materiaal: holle vezels en bamboe vulling (anti allergisch)
 • Maten: zeven verschillende maten
 • Warmteklasse: 4
 • Gewicht:
 • Wasbaar: ja
 • Proefslapen: 30 dagen

beste zomerdekbed

3. Cool cotton zomerdekbed

En dan het Cool Cotton zomerdekbedOok dit dekbed biedt de perfecte oplossing voor zweterige en klamme zomernachten. De vulling bestaat uit 100% puur natuurlijk koel katoen, met slechts 150 gram/m². Deze lichte vulling zorgt voor optimale ventilatie en een aangename koelte.

De zachte tijk stof, gemaakt van 100% zuiver katoen, is volledig doorgestikt om zo verschuivingen van de katoenvulling te voorkomen. Zuiver katoen staat bekend om zijn de ventilerende en absorberende eigenschappen. Het Cool Cotton dekbed neemt zo overtollige warmte en transpiratievocht snel op en voert het af, waardoor je fris en droog blijft.

Het dekbed draagt het gecertificeerde Oeko-Tex label. Ik kende dit niet, maar het betekent dat zowel de bekledingsstoffen als vullingen volledig milieuvriendelijk zijn vervaardigd. Zonder schadelijke stoffen voor mens, dier en milieu. Verder heeft het dekbed volgens het merk een lange levensduur van tien tot twaalf jaar. Of het dekbed dit kan waarmaken, kan ik helaas niet zeggen.

Kortom, het Cool Cotton Zomerdekbed belooft niet alleen verkoeling tijdens warme zomernachten, maar ook een langdurige, hygiënische, en milieuvriendelijke slaapervaring.

Kenmerken dekbed

 • Materiaal: katoen en bamboe vulling
 • Maten: 7 verschillende maten
 • Gewicht: 150 gram per m2
 • Warmteklasse: 4
 • Wasbaar: ja
 • Proefslapen: 30 dagen

beste zomerdekbed

4. Cool Cotton zomerdekbed

Ook het dekbed van Cool Cotton verdient zeker een plek in deze Beste zomerdekbed top 5. De vulling bestaat uit bamboe en het tijk uit katoen. Beide materialen staan erom bekend dat ze goed vocht afvoeren en bovendien lekker licht aanvoelen.

Met een warmteklasse 4 en een gewicht dat extra dun en licht is, biedt dit dekbed een optimale slaapervaring. Wat ik zelf ook een groot voordeel vind is dat het dekbed te wassen is in de wasmachine. Dit geldt overigens ook voor de drie opties hierboven.

Wel heb ik het dekbed zelf niet gewassen, dus ik kan niet beoordelen of dit goed gaat. Maar als de fabrikant het zegt, zal dit wel! Een leuk extra feitje is dat het dekbed 100% in Nederland geproduceerd wordt. Wat natuurlijk een duurzame rol heeft. Kortom, als je op zoek bent naar het beste zomer dekbed, is dit Cool Cotton zomerdekbed het proberen waard!

Kenmerken dekbed

 • Materiaal: katoen en bamboe vulling
 • Maten: 7 verschillende maten
 • Gewicht: 150 gram per m2
 • Warmteklasse: 4
 • Wasbaar: ja
 • Proefslapen: 30 dagen

beste zomerdekbed

5.  Ten Cate zomerdekbed

Het laatste dekbed uit deze 'Beste zomerdekbed top 5' is het zomerdekbed van Ten Cate. Het dekbed  biedt een heerlijke slaapervaring tijdens warme zomernachten. Dit komt met name omdat er ook weer gebruik is gemaakt natuurlijke materialen, zoals 100% bamboe viscose voor de vulling. Maar ook een lichte perkaline katoenen tijk. Beide zorgen ervoor dat het dekbed zacht aanvoelt en goed ademend is.

Wat mij ook weer opviel was het gewicht van het dekbed. Ondanks dat het 50 gram per m2 zwaarder is, merkte ik hier helemaal niets van. Het dekbed is erg licht en voelt daarom ook luchtig aan. Daarnaast zorgt bamboe natuurlijk weer dat het om een vochtregulerend en absorberend dekbed gaat. Wat fijn is tijdens warmere zomernachten. Het dekbed blijft lekker koel!

Verder mag het dekbed gewassen worden op veertig graden, waardoor je het ook goed schoon en fris houdt. Bovendien is de kans groter dat het zomerdekbed dan langer mee gaat. Kortom, het zomerdekbed van Ten Cate is een goede keuze voor wie op zoek is naar een frisse, comfortabele en duurzame oplossing voor warme zomernachten.

Kenmerken dekbed

 • Materiaal: katoen en bamboe vulling
 • Maten: 3 verschillende maten
 • Gewicht:  200 gram/m2
 • Warmteklasse: 4
 • Wasbaar: ja
 • Proefslapen: 30 dagen

beste zomerdekbed

Wat is een zomerdekbed?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je 's zomers niet dezelfde dekbedden kunt gebruiken als in de koudere maanden? Hier komt het zomerdekbed om de hoek kijken! Een dekbed dat specifiek gemaakt is voor warme zomernachten. Het doel van een zomerdekbed is eenvoudig, namelijk: een licht en goed ademend dekbed, waardoor je het 's nachts niet te warm krijgt.

In tegenstelling tot de winter dekbedden, die speciaal ontwikkeld zijn voor de koude seizoenen, biedt een zomerdekbed een luchtig gevoel. Hierin zit het geheim met name in de keuze van materialen. Stoffen die bijvoorbeeld veel terugkomen zijn: katoen, linnen en zijde. Deze stoffen zijn niet alleen licht van gewicht, maar bieden ook nog een goede ventilatie en warmte regulatie.

Kortom, ontdek het geheim van een verfrissende nachtrust met een zomerdekbed. Licht, luchtig en perfect afgestemd op jouw behoeften tijdens warme zomernachten. Een investering in een goede nachtrust is immers nooit een slecht idee!

beste zomerdekbed

Beste materiaal zomerdekbed

Zoals ik hierboven ook al aangaf, zijn er een aantal materialen die veel terugkomen als je op zoek bent naar een zomerdekbed. Het gaat hierbij met name om natuurlijke materialen, zoals katoen of zijde of linnen. maar ook zeker een wollen dekbed. Wat veel mensen niet weten is dat wol enorm goed ventileert en vocht afdrijft (Bekijk hier: Beste wollen dekbedden)

Het resultaat? Een dekbed dat niet alleen licht aanvoelt, maar ook je lichaamswarmte in toom houdt. Zelfs tijdens de warmste nachten! Wel is het belangrijk om te onthouden dat de keuze van een dekbed persoonlijk is en afhangt van je eigen slaapbehoeften.

Zo slaap ik zelfs als het bloedheet is het liefste onder een zwaar dekbed. Terwijl er ook veel mensen zijn die in de zomer niet aan een dekbed moeten denken en alleen onder het laken slapen. Ga van te voren goed na waar jouw behoefte liggen.

zomer dekbed

Wat is het beste zomerdekbed?

Leuk zo'n zomerdekbed kopen, maar waar begin? Er zijn er tenslotte zoveel. Als je op zoek bent naar een goed zomerdekbed, of zelfs het beste zomerdekbed, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Ik heb ze hieronder neergezet. Dit zijn ook de punten die ik zelf heb meegenomen in het samenstellen van deze 'Beste zomerdekbed top 5'.

1. Materiaal

Als je op zoek bent naar het beste zomerdekbed speelt het gebruikte materiaal naar mijn mening de grootste rol. Kies in ieder geval voor goed ademende materialen en kijk naar de eigenschappen. Zo staat katoen bijvoorbeeld bekend om haar vochtopname. Terwijl zijde warmte weer gemakkelijk laat ontsnappen. Daarnaast is er ook nog het wollen dekbed dat enorm goed ventileert.

2. Lichtgewicht dekbed

De meeste zomerdekbedden zijn licht. Veel lichter dan winter dekbedden. Dit heeft als grote voordeel dat een zomerdekbed hierdoor minder beknellend voelt en zo ook minder warm. Mijn advies is daarom om voor een licht zomerdekbed te gaan die je je nauwelijks voelt.

3. Ventilatie zomerdekbed

En dan ventileren. Ook een super belangrijk aspect van een goed zomerdekbed. Niemand wilt zich tenslotte opgesloten voelen in warmte en vocht. De warmte in onze slaapkamers is vaak al genoeg. Zorg ervoor dat jouw nieuwe zomerdekbed voldoende ventilatie biedt. Bijvoorbeeld doormiddel van luchtgaatjes of doormiddel van luchtige materialen.

zomer dekbed

4. Warmteklasse zomerdekbed

Veel dekbedden worden ingedeeld in een zogeheten warmteklasse. Kijk hier ook altijd goed naar. Zomerdekbedden vind je in warmteklasse 4 en warmteklasse 5. Beide vergroten de kans op een luchtige nachtrust.

5. Prijs - kwaliteit zomerdekbed

Vergelijk en bespaar! Duik in verschillende merken en modellen om de ultieme prijs-kwaliteitverhouding te ontdekken. De prijzen tussen de verschillende formaten en dekbedden lopen namelijk behoorlijk uiteen. Voor een deel is dit te verklaren aan de merken en het materiaal, maar je betaalt ook vaak genoeg voor het merk. Wat je verder niet terugziet in kwaliteit.

6. Reviews zomerdekbed

De echte waarheid komt natuurlijk van medekopers. Lees daarom zeker een aantal reviews om inzicht te krijgen in de praktische ervaringen. Een zomerdekbed kan er op basis van de specificaties namelijk goed uitzien, maar in de praktijk waardeloos zijn. Een waardevolle toevoeging aan je besluitvorming dus!

zomer dekbed

Voordelen (beste) zomer dekbed

De zomer is in volle gang, en wat is er nu belangrijker dan een goede nachtrust tijdens warme nachten? Hier komt het zomerdekbed als de ultieme held voor warmere seizoenen. Onder een zomer dekbed slapen heeft namelijk meerdere voordelen voor je slaapkwaliteit. Laten we eens duiken in deze voordelen!

1. Een zomerdekbed is licht

Dit is voor sommige slapers misschien een nadeel, maar voor vele zal het een voordeel zijn: het lichte gewicht van het zomerdekbed. Zomerdekbedden zijn ontworpen met lichtheid in gedachten, waardoor je kunt genieten van een slaapervaring die net zo comfortabel als luchtig is. Zeg vaarwel tegen zware dekbedden die je in de zomer naar dromenland slepen!

2. Een zomerdekbed ventileert goed

Een ander voordeel van een zomerdekbed is dat het doorgaans een uitstekende ventilatie biedt. Dit komt met name door de gebruikte materialen, maar ook door de dunne structuur. Op die manier wordt je minder snel in het zweet wakker!

3. Een zomerdekbed

Niets is vervelender dan 's nachts te worstelen met een te warm dekbed op een zwoele zomernacht. Zomerdekbedden bieden de juiste hoeveelheid warmte zonder overdaad, waardoor je koel en tevreden kunt slapen. Transpiratie is verleden tijd. De materialen in zomerdekbedden absorberen en voeren vocht efficiënt af. Resultaat? Een nacht vol comfort, droogte en een goede nacht slaap.

4. Een zomerdekbed is veelzijdig

Wie zegt dat je slechts één seizoen van je zomerdekbed kunt genieten? Sommige mensen geven het hele jaar door de voorkeur aan lichtere dekbedden, waardoor het zomerdekbed een veelzijdige keuze wordt die past bij meerdere seizoenen. In een notendop biedt een zomerdekbed de ideale combinatie van comfort en temperatuurregulatie tijdens warme nachten.

beste dekbed zomer

Verschil zomerdekbed en winterdekbed

In de wereld van beddengoed zijn winterdekbedden en zomerdekbedden als yin en yang. Beide zijn essentieel voor een goede nachtrust. Maar ontworpen met tegengestelde eigenschappen om zich aan te passen aan het weer.

Het voornaamste onderscheid tussen deze twee soorten dekbedden ligt in hun vulling, vulgewicht en dikte. Die bepalend zijn voor de isolatie en warmte die ze bieden. Een winterdekbed is doorgaans gevuld met materialen zoals dons, synthetische vezels of zelfs wol. Wat resulteert in een dichtere structuur die de warmte vasthoudt. In de koude maanden biedt dit dekbed een cocoon-achtige warmte, waardoor jij als slaper behaaglijk en beschermd tegen de winterse kou blijft.

Aan de andere kant hebben we het zomerdekbed, dat een lichtere vulling vereist. Materialen zoals katoen, bamboe of een combinatie van luchtige vezels worden gebruikt om een dekbed te creëren dat ademend en vochtabsorberend is. Dit zorgt ervoor dat overtollige warmte en vocht gemakkelijk worden afgevoerd, waardoor het de perfecte metgezel is tijdens warmere seizoenen. Een zomerdekbed houdt de slaper koel en comfortabel, zelfs op de meest broeierige nachten.

Naast de keuze van vulling en dikte zijn er nog een aantal andere dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van het juiste dekbed. De zachtheid van het materiaal, de manier waarop het beddengoed aanvoelt tijdens het slapen, en hoe gemakkelijk het dekbed te wassen is, spelen allemaal een rol in het creëren van de perfecte slaapomgeving.

Bovendien zijn sommige dekbedden ontworpen met een zomerdeel en een winterdeel die je aan elkaar kunt bevestigen, waardoor je flexibiliteit hebt gedurende het hele jaar. Dit modulaire ontwerp stelt je in staat om snel te schakelen tussen een warm winterdekbed en een luchtiger zomerdeel, afhankelijk van het seizoen.

beste dekbed zomer

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste zomerdekbed top 5' hebben we meer lijstjes online staan met daarin onze favoriete producten. Hieronder heb ik er een aantal neergezet! Of bekijk de overzichtspagina: Favoriete slaapproducten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Loes en voor Slaapmanieren test ik allerlei slaap-gerelateerde producten uit. Ik ben zelf een makkelijke, maar oppervlakkige slaper. Hopelijk geven mijn reviews en slaaptips jou een betere nachtrust!
Reactie plaatsen